7
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
•
Płyta kuchenna jest zaprojektowana w taki
sposób, że może stykać się z artykułami
żywnościowymi i jest zgodna z Dyrektywą
89/109/EEC.
•
Płyta kuchenna została zaprojektowana
wyłącznie do gotowania. Wszelkie inne
zastosowania (np. ogrzewanie pomieszczeń) są
niewłaściwe i potencjalnie niebezpieczne.
•
Urządzenia zostały zaprojektowane,
skonstruowane i wprowadzone do na rynek
zgodnie z:
- Wymogami bezpieczeństwa Dyrektywy
''Niskie napięcie'' 73/23/EEC.
- Wymogami zabezpieczenia Dyrektywy
89/336/EEC dot. zgodności
elektromagnetycznej.
- Wymogami Dyrektywy 93/68/EEC.
- Urządzenie mieści się w klasie “
Y
” kategorii
zabezpieczenia przeciwpożarowego.
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I ZALECENIA OGÓLNE
•
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek czynności
czyszczenia lub konserwacji należy odłączyć
płytę od zasilania elektrycznego.
•
Nie wolno pozwalać dzieciom zbliżać się do
urządzenia, gdy jest gorące i zaraz po jego
wyłączeniu.
•
Urządzenia muszą być regulowane bądź
naprawiane przez wykwalifikowanego technika.
•
Należy zadbać, aby przewody elektryczne innych
urządzeń, znajdujących się blisko płyty kuchennej,
nie stykały się z jej gorącymi częściami.
• Nie włączać płyt grzewczych/stref gotowania,
jeżeli nie są ustawione na nich garnki.
•
Płyta kuchenna jest wyposażona w płyty
grzewcze/strefy gotowania o różnych rozmiarach.
Należy używać takich garnków, których średnica
dna jest taka sama lub nieco większa niż średnica
płyty grzewczej/strefy gotowania.
Aby nie spowodować trwałego uszkodzenia
płyty witroceramicznej, nie należy używać:
- garnków ze spodami, które nie są
całkowicie płaskie
- metalowych garnków z emaliowanym
spodem.
•
Nie używać płyty kuchennej jako powierzchni
roboczej lub wsporczej.
•
Nie pozostawiać płyty kuchennej bez nadzoru
podczas smażenia, ponieważ istnieje ryzyko
pożaru.
•
Jeżeli płyta ceramiczna przełamie się lub pęknie
z powodu gwałtownego uderzenia (np. po upadku
przedmiotu), nie należy jej używać i niezwłocznie
wezwać Serwis.
•
Na gorących strefach gotowania nie należy kłaść
jedzenia zapakowanego w folię aluminiową,
plastikowe pojemniki lub szmatki.
•
Nie upuszczać garnków na płytę ceramiczną,
gdyż istnieje ryzyko porysowania płyty.
•
Nie dopuszczać do wysypywana się na płytę
kuchenną cukru lub podobnych substancji. W
razie konieczności, należy starannie wyczyścić
płytę kuchenną, według instrukcji czyszczenia i
konserwacji, podanych w niniejszym podręczniku.
AKCESORIA PłYTY KUCHENNEJ
Zabezpieczenie przed dziećmi AMH 122
Osprzęt ten można zamówić w punktach serwisowych jako część
nr 4819 310 18436.
3pl53661.fm Page 7 Monday, November 25, 2002 12:19 PM