Whirlpool FD 99 C.1 (ICE) /HA instrukcja

Kategoria
Mikrofale
Typ
instrukcja
PL
PIEKARNIK
Spis treści
Instalacja, 26-27
Ustawienie
Podłączenie do sieci elektrycznej
Dane techniczne
Opis urządzenia, 28
Widok ogólny
Panel kontrolny
Wyświetlacz
Uruchomienie i użytkowanie, 29
Ustawianie zegara
Ustawianie minutnika.
Uruchomienie piekarnika
Programy, 30-32
Programy pieczenia
Programowanie pieczenia
Porady praktyczne
Tabela pieczenia
Zalecenia i środki ostrożności, 33
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Usuwanie odpadów
Oszczędność i ochrona środowiska
Konserwacja i utrzymanie, 34-35
Odłączenie prądu elektrycznego
Mycie urządzenia
Mycie drzwi
Wymiana żarówki
Montaż zestawu prowadnic ślizgowych
Serwis Techniczny, 36
Instrukcja obsługi
Deutsch, 13
DE
Nederlands, 1
PL
Polski, 25
NL
CZ HU
Český, 37
Magyar, 49
FZ 990 C.1 /HA
FZ 990 C.1 IX /HA
FZ 99 C.1 /HA
FZ 99 C.1 IX /HA
FQ 99 C.1 /HA
FZ 992 C.1 /HA
FZ 992 C.1 IX /HA
FB 99 C.1 /HA
FB 99 C. 1 IX /HA
FD 99 C.1/HA
F 99 C.1 /HA
F 99 C.1 IX /HA
F 89.1/HA
F 89.1 IX/HA
FH 99 C /HA
FH 99 C IX /HA
FH 997 C IX/HA
FH 997 C /HA
FH 899 XA/HA
FH 899C XA/HA
KZ
26
PL
Obieg powietrza
Aby zapewnić odpowiedni obieg powietrza, należy
usunąć tylną ściankę komory. Najlepiej zainstalować
piekarnik w taki sposób, aby wspierał się na dwóch
listwach drewnianych lub na drewnianej desce z
prześwitem szerokim na co najmniej 45 x 560 mm
(patrz ilustracje).
Centrowanie i mocowanie
Należy wyregulować 4 stopki umieszczone po
bokach piekarnika odpowiednio do 4 otworów w
listwie okalającej, w zależności od grubości ścianki
mebla:
grubość 20 mm: usunąć
ruchomą część stopki (patrz
ilustracja);
grubość 18 mm: wykorzystać
pierwszy kanalik, według
zaleceń producenta (patrz
ilustracja);
grubość 16 mm: wykorzystać
drugi kanalik (patrz ilustracja).
Aby przymocować urządzenie do mebla: należy
otworzyć drzwiczki piekarnika i wkręcić w drewno 4
śruby w 4 otwory w listwie okalającej.
!!
!!
! Wszystkie części, które służą zapewnieniu
bezpieczeństwa, powinny być zamocowane w taki
sposób, aby nie można ich było usunąć bez pomocy
narzędzi.
!!
!!
! Należy zachować niniejszą instrukcję obsługi i
korzystać z niej w razie wątpliwości dotyczących
obsługi urządzenia. W razie sprzedaży, odstąpienia
lub przeprowadzki należy upewnić się, czy instrukcja
zostaje przekazana wraz z urządzeniem, aby nowy
właściciel urządzenia mógł z niej korzystać.
!!
!!
! Należy uważnie przeczytać instrukcję obsługi:
zawiera ważne informacje dotyczące instalacji,
użytkowania i bezpieczeństwa.
Ustawienie
!!
!!
! Opakowania nie zabawkami dla dzieci i należy je
usunąć zgodnie z normami segregowania odpadów
(patrz Środki ostrożności i zalecenia).
!!
!!
! Urządzenie powinno zostać zainstalowane zgodnie
z niniejszymi instrukcjami, przez wykwalifikowanych
techników. Niewłaściwe podłączenie urządzenia
może stać się przyczyną wypadku z udziałem osób
lub zwierząt, może również spowodować zniszczenie
znajdujących się w pobliżu przedmiotów.
Zabudowa
Aby zagwarantować prawidłowe działanie urządzenia,
należy upewnić się, czy znajdujące się w pobliżu
meble spełniają odpowiednie warunki:
powierzchnie przylegające do piekarnika powinny
być wykonane z materiałów odpornych na ciepło;
w przypadku mebli z drewna klejonego, kleje
powinny być odporne na działanie temperatury
100°C;
jeśli piekarnik znajduje się pod stołem (patrz
ilustracja) lub w przypadku zabudowania
pionowego, mebel powinien posiadać następujące
wymiary:
!!
!!
! Po zainstalowaniu piekarnika należy upewnić się,
czy urządzenie nie znajduje się w pobliżu elementów
elektrycznych.
Informacje dotyczące zużycia prądu wskazane na
tabliczce znamionowej oparte na pomiarach
wykonanych dla tego typu instalacji.
595 mm.
595 mm.
2
4
m
m
.
5
4
5
m
m
.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
5
5
8
m
m
.
5
4
7
m
m
. m
in
.
Instalacja
560 mm.
4
5
m
m
.
PL
27
Podłączenie do sieci elektrycznej
!!
!!
! Piekarniki wyposażone w trójbiegunowy przewód
zasilający dostosowane do funkcjonowania na prąd
zmienny, przy napięciu i częstotliwości wskazanych na
tabliczce znamionowej umieszczonej na urządzeniu (patrz
poniżej).
Montaż przewodu zasilającego
1. Otworzyć skrzynkę
zaciskową podważając
śrubokrętem boczne
zatrzaski pokrywy:
pociągnąć i otworzyć
pokrywę (patrz rysunek).
2. Odkręcić śrubę
zaciskającą kabel i
wyciągnąć podważając
śrubokrętem (patrz
rysunek).
3. Powyciągać śrubki ze
styków L-N-
i
następnie przymcować
kabelki pod główkami
śrubek uważając aby
dostosować odpowiednio
kolory Niebieski (N),
Brązowy (L) i Żółto
Zielony (
).
Podłączenie przewodu zasilającego do sieci.
Zamocować na przewodzie znormalizowaną wtyczkę
przystosowaną do obciążeń wskazanych na tabliczce
znamionowej (patrz obok). W przypadku bezpośredniego
podłączenia do sieci należy zainstalować pomiędzy
urządzeniem a siecią wyłącznik polowy z otwarciem
minimalnym pomiędzy stykami 3 mm, dostosowany do
obciążeń i odpowiadający obowiązującym normom
(przewód uziemienia nie powinien być przerywany przez
wyłącznik). Przewód zasilania powinien być umieszczony
w otoczeniu, którego temperatura nie przekracza 50°C.
!!
!!
! Osoba instalująca urządzenie jest odpowiedzialna za
jego właściwe podłączenie do prądu i zachowanie norm
bezpieczeństwa.
Przed podłączeniem urządzenia należy upewnić się, czy:
gniazdko ma odpowiednie uziemienie i odpowiada
obowiązującym przepisom;
gniazdko jest dostosowane do obciążenia
maksymalnej mocy urządzenia wskazanej na tabliczce
znamionowej (patrz poniżej);
napięcie zasilania zawiera się pomiędzy wartościami
wskazanymi na tabliczce znamionowej (patrz poniżej);
gniazdko jest kompatybilne z wtyczką urządzenia. Jeśli
gniazdko nie jest kompatybilne, należy wymienić
gniazdko lub wtyczkę; nie należy stosować
przedłużaczy ani rozgałęźników.
!!
!!
! Po zainstalowaniu urządzenia przewód elektryczny i
gniazdko powinny być łatwo dostępne.
!!
!!
! Kabla nie wolno zginać ani przyciskać.
!!
!!
! Przewód elektryczny musi być okresowo sprawdzany i
wymieniany jedynie przez autoryzowanych techników
(patrz Serwis).
!!
!!
!
W przypadku nie przestrzegania powy¿szychW przypadku nie przestrzegania powy¿szych
W przypadku nie przestrzegania powy¿szychW przypadku nie przestrzegania powy¿szych
W przypadku nie przestrzegania powy¿szych
warunków producent jest zwolniony z wszelkiejwarunków producent jest zwolniony z wszelkiej
warunków producent jest zwolniony z wszelkiejwarunków producent jest zwolniony z wszelkiej
warunków producent jest zwolniony z wszelkiej
odpowiedzialnoœci.odpowiedzialnoœci.
odpowiedzialnoœci.odpowiedzialnoœci.
odpowiedzialnoœci.
TABLI CZKA ZNAMIONOWA
Wymiary
szerokość (cm) 43,5
wysokość (cm) 32
głębokość (cm) 40
Objętość (l) 56
Wymiary*
szerokość (cm) 43,5
wysokość (cm) 32
głębokość (cm) 41,5
Objętość * (l) 58
Podłą czenia
elektryczne
napięcie 220–240 V~ 50/60 Hz
lub maksymalna moc pob ierana
2800W (patrz tabliczka
znamionowa)
ENERGY LABEL
Dyrektywa 2002/40/WE na
et yki etce piekar niw
elektrycznych
Norma EN 5030 4
Zużycie energii konwekcja
na turalnafu nkcja
ogrzewania:
Tradycyjna.
Zużycie energii deklaracja Klasa
konwekcji wymuszona
funkcja ogrzewania:
Do wypieku ciast.
Niniejsze urządzenie zostało
wyprodukowane zgodnie z
następującymi dyrektywami
unijnymi: 2006/ 95/EWG z dnia
12 /12/06 (niskie napi ęcie) z
źniejszymi zmianami
2004/108/EWG z dnia 15/12/04
(zgodność elekt romagnet yczna)
z późni ej szymi zm i anami
93/68/EWG z dnia 22/07/93 z
źniejszymi zmianami. -
2002/96/WE z źniejszymi
zmianami.
1275/2008 stand-by/ off mode
*Ze szklan
y
m t
y
łem drzwi
p
iekarnika
28
PL
Panel kontrolny
Półka RUSZT
Półka BRYTFANNA
PROWADNICE
ślizgów półek
pozycja 5
pozycja 4
pozycja 3
pozycja 2
pozycja 1
Opis urządzenia
Widok ogólny
Panel kontrolny
Wyświetlacz
Przycisk
USTAWIANIE CZASU
Wskaźniki numeryczne
TEMPERATURA i CZAS
Ikona
KONIEC PIECZENIA
Ikona
ZEGAR
Ikona
CZAS TRWANIA
Ikona
MINUTNIK
Wskaźnik
wstępnego nagrzewania
PL
29
! Przed rozpoczęciem użytkowania należy uruchomić
pusty piekarnik, tak aby działał przez przynajmniej
jedną godzinę, z termostatem ustawionym na
maksymalną wartość i z zamkniętymi drzwiczkami.
Następnie wyłączyć piekarnik, otworzyć drzwiczki i
wywietrzyć pomieszczenie. Zapach, jaki się
wytworzy, jest wynikiem parowania substancji
stosowanych w celu zabezpieczenia piekarnika.
Ustawianie zegara
! Zegar można ustawić niezależnie od tego, czy
piekarnik jest włączony, czy wyłączony. Nie można
ustawić go jedynie wtedy, gdy został
zaprogramowany koniec pieczenia.
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk,
dopóki nie
zapali się ikona
i pierwsze dwie cyfry na
WYŚWIETLACZU;
2. Aby ustawić godzinę, należy obracać pokrętłem
USTAWIANIE CZASU w stronę “+” lub “-”
3. ponownie nacisnąć przycisk
, dopóki na
WYŚWIETLACZU nie zapalą się dwie pozostałe
cyfry;
4. aby ustawić minuty, należy obracać pokrętłem
USTAWIENIE CZASU w stronę “+” lub “-” ;5. Aby
potwierdzić, należy nacisnąć przycisk
Ustawianie minutnika
! Ta funkcja nie przerywa pieczenia i działa
niezależnie od użytkowania piekarnika. Polega na
uruchomieniu sygnału dźwiękowego po upływie
określonego czasu.
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zapali się ikona
oraz trzy cyfry na
WYŚWIETLACZU;
2. aby ustawić minuty, należy obracać pokrętłem
USTAWIANIE CZASU w stronę “+” lub “-” ;
3. aby potwierdzić, należy nacisnąć przycisk
.
Wyświetlacz pokazuje, ile czasu pozostało do
końca. Po zakończeniu włącza się sygnał
dźwiękowy.
Uruchomienie piekarnika
1. Wybrać żądany program pieczenia obracając
pokrętłem PROGRAMY.
2. Piekarnik rozpoczyna fazę wstępnego
nagrzewania, świeci się wskaźnik nagrzewania.
Można zmienić temperaturę obracając pokrętłem
TERMOSTATU.
3. Faza wstępnego nagrzewania kończy się, kiedy
zgaśnie wskaźnik nagrzewania
i słychać sygnał
dźwiękowy. wkładanie żywności.
4. Podczas pieczenia można zawsze:
- zmienić program pieczenia posługując się
pokrętłem PROGRAMY;
- zmienić temperaturę posługując się pokrętłem
TERMOSTAT;
- zaplanować czas pieczenia i godzinę zakończenia
(patrz Programy pieczenia);
- przerwać pieczenie obracając pokrętłem
PROGRAMY do pozycji “0”.
5. Po upływie dwóch godzin piekarnik wyłącza się
automatycznie: czas ten został ustawiony fabrycznie
dla wszystkich programów pieczenia ze względów
bezpieczeństwa. Możliwa jest zmiana czasu trwania
pieczenia (patrz programy pieczenia).
6. W przypadku zaniku zasilania, jeśli temperatura w
piekarniku nie spadła zanadto, system, w które
urządzenie jest wyposażone, ponawia program od
chwili jego przerwania. Natomiast programy
oczekujące na uruchomienie nie zostają
samoczynnie uruchomione po przywróceniu zasilania
i należy je ponownie wprowadzić.
!!
!!
! W przypadku programów FAST COOKING oraz
BARBECUE wstępne nagrzewanie nie jest
przewidziane.
!!
!!
! Nigdy nie należy stawiać przedmiotów na dnie
piekarnika, ponieważ może to uszkodzić emalię.
!!
!!
! Naczynia do pieczenia należy zawsze stawiać na
ruszcie znajdującym się na wyposażeniu piekarnika.
Chłodzenie poprzez wentylację
Aby zmniejszyć temperaturę zewnętrzną, wentylator
chłodzący wytwarza strumień powietrza, który
wychodzi między panelem kontrolnym a drzwiczkami
piekarnika. W programie FAST COOKING wentylator
uruchamiany jest automatycznie po dziesięciu
minutach od włączenia piekarnika. W programie DO
WYPIEKU CIAST uruchamia się dopiero po
nagrzaniu piekarnika.
!!
!!
! Po zakończeniu pieczenia wentylator pracuje
jeszcze do chwili, kiedy piekarnik nie stanie się
wystarczająco chłodny.
Oświetlenie piekarnika
Żarówkę można zapalić w dowolnej chwili, nawet jeśli
piekarnik jest wyłączony, za pomocą przycisku
.
Uruchomienie i
użytkowanie
30
PL
Programy pieczenia
! Dla wszystkich programów ustalona została
wstępnie temperatura pieczenia. Temperatura
pieczenia może być regulowana ręcznie, według
preferencji użytkowników, od 40°C do 250°C. W
programie BARBECUE temperatura ustalona
fabrycznie stanowi poziom mocy wyrażony w %.
Poziom ten również może być regulowany ręcznie.
Program PIEKARNIK TRADYCYJNY
Przy tym tradycyjnym sposobie pieczenia lepiej jest
stosować tylko jedną półkę: przy większej liczbie
półek rozkład temperatur staje się niekorzystny.
Program MULTICOTTURA
Ponieważ temperatura jest taka sama we wszystkich
częściach piekarnika, powietrze ogrzewa i przypieka
żywność w sposób równomierny. Można
jednocześnie używać maksymalnie dwóch półek.
Program BARBECUE
Aby sprawdzić na wyświetlaczu poziom mocy, jaką
można wykorzystać do pieczenia, tj. od 50% do
100%, należy obrócić pokrętłem TERMOSTAT.
Bardzo wysoka temperatura skierowana jest na grill,
świetnie nadaje się do potraw wymagających
wysokiej temperatury na powierzchni. Należy
zamykać drzwiczki piekarnika podczas pieczenia.
Program ZAPIEKANKI
Łączy wymuszoną cyrkulację powietrza wewnątrz
piekarnika z jednokierunkowym promieniowaniem
cieplnym.
Zapobiega to przypaleniu powierzchni potraw,
zwiększając moc penetracji cieplnej. Należy
zamykać drzwiczki piekarnika podczas pieczenia.
Program PIEKARNIK DLA PIZZY
Ten program umożliwia szybkie ogrzewanie piekarnika
z silnym dopływem ciepła, zwłaszcza od dołu. W
przypadku gdy stosuje się więcej niż jedną półkę na
raz, należy zamienić produkty miejscami w połowie
pieczenia.
Program DO WYPIEKU CIAST
Ta funkcja jest przeznaczona do pieczenia
delikatnych potraw (na przykład ciast drożdżowych),
przygotowywania filetów “mignon” na trzech
poziomach jednocześnie.
Program FAST COOKING
Program nie wymaga wstępnego nagrzewania.
Program ten służy do szybkiego pieczenia potraw już
raz przygotowanych (mrożonych lub ugotowanych).
Zaleca się używanie tylko jednej półki.
Program WYRASTANIE
Piekarnik nagrzewa się i utrzymuje temperaturę 400
C, niezależnie od położenia pokrętła TERMOSTATU.
Program ten jest idealny do wyrabiania ciast
zawierających naturalne drożdże.
Rożen (tylko w niektórych modelach).
Aby uruchomić rożen
(patrz ilustracja), należy
postępować następująco:
1. umieścić brytfannę w pozycji 1;
2. umieścić uchwyt rożna w pozycji 3, a następnie
umieścić rożen w odpowiednim otworze znajdującym
się w tylnej ścianie piekarnika;
3. uruchomić rożen, wybierając pokrętłem
PROGRAMY
lub ;
! Gdy program zostanie
uruchomiony, po otwarciu
drzwiczek rożen zatrzyma się.
Programy
PL
31
Programowanie pieczenia
! Programowanie jest możliwe dopiero po
wcześniejszym wyborze programu pieczenia.
Programowanie czasu trwania pieczenia.
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zapali się ikona
oraz trzy cyfry na
WYŚWIETLACZU.
2. Aby ustawić wybrany czas pieczenia, należy
obracać pokrętłem USTAWIENIE CZASU w stronę “+”
lub “-”.
3. Aby potwierdzić, należy nacisnąć przycisk
.
4. Po upływie odpowiedniego czasu na
WYŚWIETLACZU pojawia się napis END, piekarnik
kończy pieczenie i słychać sygnał dźwiękowy.
Przykład: jest godzina 9:00, czas pieczenia został
zaprogramowany na 1 godzinę i 15 minut.
Pieczenie zatrzyma się automatycznie o godzinie
10:15.
Programowanie końca pieczenia
! Programowanie końca pieczenia jest możliwe
dopiero po wcześniejszym ustawieniu czasu trwania
pieczenia.
1. Należy postępować zgodnie z punktami od 1 do 3
dotyczącymi czasu trwania pieczenia.
2. Następnie nacisnąć przycisk
, dopóki nie
zapali się ikona
oraz dwie cyfry na
WYŚWIETLACZU.
3. Aby ustawić godzinę, należy obracać pokrętłem
USTAWIENIE CZASU w kierunku “+” lub “-” .
4. Ponownie nacisnąć przycisk
, dopóki nie
zapalą się dwie pozostałe cyfry na
WYŚWIETLACZU.
5. Aby ustawić minuty, należy obracać pokrętłem
USTAWIANIE CZASU w kierunku “+” lub “-” .
6. Aby potwierdzić, należy nacisnąć przycisk
.
7. Po upływie odpowiedniego czasu na
WYŚWIETLACZU pojawia się napis END, piekarnik
kończy pieczenie i słychać sygnał dźwiękowy.
Podświetlone ikony
oraz oznaczają, że zostało
ustawione programowanie. Na WYŚWIETLACZU
naprzemiennie pojawiają się godzina zakończenia
oraz czas trwania pieczenia.
Aby anulować programowanie, należy przestawić
pokrętło PROGRAMY na pozycję “0”.
Praktyczne porady
! Podczas pieczenia z wentylatorem nie należy
używać półek 1 i 5: Gorące powietrze działałoby
bezpośrednio na półki, co mogłoby spowodować
przypalenie delikatnych potraw.
! Przy pieczeniach BARBECUE i ZAPIEKANKA,
zwłaszcza wówczas, gdy używa się rożna, należy
ustawić blachę w pozycji 1, aby zebrać pozostałości
po pieczeniu (sosy i/lub tłuszcze).
MULTICOTTURA
Ustawiać półki na pozycji 2 i 4, na pozycji 2
należy ustawiać potrawy wymagające wyższej
temperatury.
Ustawiać brytfannę na dole, a ruszt w górze.
BARBECUE
Ustawiać ruszt w pozycji 3 lub 4, a żywność
ustawić na środku rusztu.
Zaleca się ustawiać poziom energii na wartość
maksymalną. Nie należy się niepokoić, jeśli górny
grzejnik nie będzie stale włączony: jego pracą
steruje termostat;
PIEKARNIK DLA PIZZY
Należy używać blachy z lekkiego aluminium i
ustawić na ruszcie w wyposażeniu kuchenki.
W przypadku brytfanny wydłuża się czas
pieczenia, a pizza rzadko jest chrupiąca.
W przypadku pizzy z wieloma dodatkami zaleca
się dodanie mozzarelli dopiero w połowie
pieczenia.
32
PL
Tabela pieczenia
Programy Potrawy Waga (kg) Położen ie na p ółce Nagr zewanie
wstępne
Zalecana
temperatura
C)
Czas trwani a
got o wani a
(minuty)
p rowad ni ce
standard
prowadnice
ślizgowe
Pieka rnik
tradycyjny
Kaczka
Kurczak
Pieczeń cielęca lub wołowa
Pieczeń wieprzowa
Biszkopty (z kruchego ciasta)
Kruche ciasta
1,5
1,5
1
1
-
1
2
2
2
2
2
2
1
1
1
1
1
1
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
200
210
200–210
200
200–210
180
18070
70
80
60–70
70–75
70–80
15–20
30–35
Multicottura Pizza na 2 półkach
Kruche ciasta na dwóch łkach/ciasta i torty na
2 półkac h
Ciasto biszkoptowe na 2 półkach (w brytfannie)
Kurczę pieczone + ziemniaki
Jagnięcina
Makrela
Lasagne
Ptysie na 2 łkach
Ciastka na 2 łkach
Ciasto francuskie słone z serem na 2 półkach
Słon e ci a s ta
1+1
1
1
1
2 i 4
2 i 4
2 i 4
1 i 2/3
2
1 lub 2
2
2 i 4
2 i 4
2 i 4
1 i 3
1 i 3
1 i 3
1 i 3
1 i 3
1
1
1
1 i 3
1 i 3
1 i 3
1 i 3
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
220
230
180
170
200–210
190–200
180
190–200
190
190
210
200
20
25
30–35
20–25
65–75
45–50
30–35
35–40
20–25
10–20
20–25
20–30
Barbecue
Makrela
Sole i mątw y
Kalmary i raki z rożna
Fi let z dorsza
Jarz yny z rus zt u
Befsztyk cielęcy
Kiełbas ki
Hamburgery
Tost (lub chleb t ostow y)
Kurczak pieczony z rożna (modele wyposażone
w rożen)
Jagnię pieczone z rożna (modele wyposa żone w
rożen)
1
0,7
0,7
0,7
0,5
0,8
0,7
nr 4 lub 5
nr 4 lub 6
1
1
4
4
4
4
3 lub 4
4
4
4
4
-
-
3
3
3
3
2 lub 3
3
3
3
3
-
-
Ni e
Ni e
Ni e
Ni e
Ni e
Ni e
Ni e
Ni e
Ni e
Ni e
Ni e
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
100%
15–20
10–15
8–10
10–15
15–20
15–20
15–20
10–12
3–5
70–80
70–80
Zapiekanki Kurczak z rusztu
Mątwy
Kurczak pieczony z rożna (modele wyposażone
w rożen)
Kaczka pieczona z rożna (modele wyposażone
w rożen)
Pieczeń cielęca lub wołowa
Pieczeń wieprzowa
Jagnięcina
1,5
1
1,5
1,5
1
1
1
2
2
-
-
2
2
2
2
2
-
-
2
2
2
Ni e
Ni e
Ni e
Ni e
Ni e
Ni e
Ni e
210
200
210
210
210
210
210
55
60
30–35
70–80
60–70
60–75
70–80
40–45
Pieka rnik
Pizza
Pizza
Focacce, podpłom yki
0,5
0,5
2
2
1
1
Tak
Tak
220
200
15
20
20–25
Piekarnik do
wypieku
ciast
Kruchy tort z owocami
Ciasto śliwkowe
Małe ciastka na 2 łkach
Cias to bis zkopt ow e
Ptysie na 3 łkach
Ciastka na 3 łkach
Naleśniki z farszem
Bezy na 3 łkach
Ciasto francuskie
słone z serem
0,5
1
0,7
0,7
0,6
0,7
0,7
0,8
0,5
0,5
2 lub 3
2 lub 3
2 lub 3
2 i 4
2 lub 3
1 i 3 i 5
1 i 3 i 5
2
1 i 3 i 5
2
1 lub 2
1 lub 2
1 lub 2
1 i 3
1 lub 2
1 i 2 i 4
1 i 2 i 4
1
1 i 2 i 4
1
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
Tak
180
180
170–180
180–190
160–170
180–190
180
200
90
210
25
35
40–50
45–55
20–25
30–40
20–25
20–25
30–35
180
20–25
Fast cooking M rożonki
Pizza
Cuki nie i raki w lanym cieście
Tort wi ej ski ze szpinakiem
Pierogi Panzarotti
Lasagne
Rumiane bułeczki
Kawałki kurcza ka
0,3
0,4
0,5
0,3
0,5
0,4
0
,
4
2
2
2
2
2
2
2
1
1
1
1
1
1
1
-
-
-
-
-
-
-
250
200
220
200
200
180
220
12
20
30–35
25
35
25–30
15
20
Dania gotowe
Rumiane skrz
y
dełka z kurczaka
0
,
4
2
1
-
200
20
25
wieże potrawy
Biszkopty (z kruchego ciasta)
Ciasto śliwkowe
Słone ciasto francuskie z serem
0,3
0,6
0,2
2
2
2
1
1
1
-
-
-
200
180
210
15–18
45
10–12
Wyrastanie
Wyrastani e ciasta na drożdżac h ( c ia st a
drożdżowe, chleb, ciasta słodkie, rogaliki, itp.)
2 1 40 30
60
! Wskazany czas został podany przykładowo i może być dowolnie zmieniany. Czas wstępnego nagrzewania
piekarnika został ustawiony fabrycznie i nie może być zmieniony ręcznie.
PL
33
Zalecenia i środki
ostrożności
! Urządzenie zostało zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z międzynarodowymi normami bezpieczeństwa.
Poniższe zalecenia dotyczą zasad bezpieczeństwa i należy je
uważnie przeczytać.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Niniejsze urządzenie przeznaczone jest do użytku
domowego.
Nie należy instalować urządzenia poza domem, nawet jeśli
miejsce to jest zadaszone, ponieważ wystawienie
urządzenia na działanie deszczu i burz jest bardzo
niebezpieczne.
Przenosząc urządzenie należy zawsze korzystać z
odpowiednich uchwytów umocowanych po bokach
piekarnika.
Nie dotykać urządzenia stojąc przy nim boso lub wilgotnymi
rękoma lub nogami.
Urządzenie służy do gotowania potraw i powinno być
używane jedynie przez osoby dorosłe i zgodnie z
instrukcjami zawartymi w niniejszej instrukcji.
Podczas użytkowania urządzenia elementy grzewcze
oraz niektóre elementy drzwi piekarnika mocno się
nagrzewają. Należy uważać, aby nie dotknąć tych
części i zwracać uwagę, by dzieci nie zbliżały się do
piekarnika.
Należy uważać, aby przewody zasilające pozostałe
urządzenia domowe nie stykały się z rozgrzanymi
elementami piekarnika.
Nie zasłaniać otworów wentylacyjnych i
odprowadzających ciepło.
Przy otwieraniu drzwi należy chwytać za środek uchwytu:
boki uchwytu mogą być gorące.
Do wyjmowania i wkładania naczyń do piekarnika należy
zawsze używać rękawic ochronnych.
Nie wykładać dna piekarnika folią aluminiową.
Nie wkładać materiałów łatwopalnych do piekarnika: jeśli
urządzenie zostanie niespodziewanie uruchomione, może
nastąpić pożar.
Kiedy urządzenie nie jest używane, należy zawsze
sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w pozycji !”/“
";
Nie należy wyciągać wtyczki z gniazdka trzymając za
kabel: zaleca się trzymanie za wtyczkę.
Nie czyścić ani nie wykonywać czynności
konserwacyjnych bez uprzedniego odłączenia wtyczki od
sieci elektrycznej.
W razie awarii nie należy w żadnym wypadku dotykać
wewnętrznych części urządzenia z zamiarem jego
naprawy. Należy skontaktować się z Serwisem (patrz
Serwis).
Nie jest przewidziane aby urządzenie było używane przez
osoby (również dzieci) niesprawne fizycznie i umysłowo,
przez osoby bez doświadczenia lub bez znajomości
urządzenia chyba, ze pod nadzorem osoby odpowiedzialnej
za jego bezpieczeństwo jak również bez otrzymania
instrukcji wstępnych co do jego użytku.
Nie dopuścić aby dzieci bawiły się urządzeniem.
Usuwanie odpadów
Usuwanie opakowań: Należy stosować się do zaleceń
dotyczących segregacji odpadów. Dzięki temu opakowania
będą mogły zostać ponownie wykorzystane.
Dyrektywa europejska 2002/96/WE w sprawie odpadów
urządzeń elektrycznych oraz elektronicznych (RAEE)
zabrania utylizowania domowym urządzeń elektrycznych w
ramach normalnej utylizacji stałych odpadów miejskich.
Zużyte urządzenia powinny być zbierane oddzielnie w celu
zoptymalizowania stopnia odzysku i recyklingu materiałów,
które zawierają, oraz aby zapobiec potencjalnym szkodom
dla zdrowia i środowiska. Symbol przekreślonego kosza
umieszczony na wszystkich produktach przypomina o
obowiązku zbiórki selektywnej.
Aby zasięgnąć dalszych informacji dotyczących
właściwego pozbywania się sprzętu domowego,
użytkownicy mogą się zwrócić do właściwych służb
miejskich lub autoryzowanych sprzedawców.
Oszczędność i ochrona środowiska
Korzystając z piekarnika w godzinach od późnego
popołudnia do pierwszych godzin porannych można
przyczynić się do zmniejszenia obciążenia zakładów
energetycznych. Opcje programowania, w szczególności
tryb „opóźnione pieczenie” (patrz Programy) i „opóźnione
czyszczenie automatyczne” (patrz Konserwacja i
utrzymanie), pomagają zorganizować w ten sposób pracę
piekarnika.
Przy programach BARBECUE i ZAPIEKANKI należy zawsze
piec przy zamkniętych drzwiczkach: w ten sposób można
uzyskać lepsze wyniki pieczenia oraz znaczącą
oszczędność energii elektrycznej (ok. 10%).
Należy utrzymywać sprawność i czystość uszczelek, aby
dokładnie przylegały do drzwiczek i nie powodowały utraty
ciepła.
! Ten produkt spełnia wymogi dyrektywy
wspólnotowej dotyczącej ograniczenia zużycia
energii w trybie czuwania.
Jeśli przez 2 minuty nie wykonywane żadne
operacje, urządzenie automatycznie przechodzi w
tryb czuwania.
Tryb czuwania sygnalizuje jasno świecący „ikona
Zegar”.
Ponowne użycie urządzenia powoduje
natychmiastowy powrót systemu do trybu
aktywnego.
34
PL
Konserwacja i utrzymanie
Odłączenie prądu elektrycznego
Przed każdą naprawą należy odłączyć urządzenie od
sieci zasilania elektrycznego.
Mycie urządzenia
Części zewnętrzne emaliowane lub ze stali
nierdzewnej oraz uszczelki gumowe mogą być
myte przy pomocy gąbki nasączonej letnią wodą i
neutralnym mydłem. Jeśli plamy trudne do
zmycia, należy stosować produkty przeznaczone
specjalnie do tego typu urządzeń. Wypłukać dużą
ilości wody i dokładnie wysuszyć.
Nie należy stosować proszków ściernych ani
substancji wywołujących korozję.
Wnętrze piekarnika powinno być czyszczone po
każdym użyciu, gdy jest jeszcze ciepłe. Należy
używać ciepłej wody i środka czyszczącego,
spłukać i osuszyć miękką szmatką. Unikać
środków ścierających.
Akcesoria mogą być myte jak zwykłe sztućce,
także w zmywarkach, za wyjątkiem prowadnic
ślizgowych.
! Do czyszczenia urządzenia nie wolno w żadnym
wypadku stosować oczyszczaczy parowych lub
ciśnieniowych.
Mycie drzwi
Szybę drzwiczek należy czyścić przy pomocy gąbki i
środków nieściernych, a następnie osuszać miękką
szmatką. Nie używać szorstkich materiałów ściernych
lub ostrych, metalowych skrobaków, które mogą
zarysować powierzchnię i spowodować pęknięcie szyby.
W celu dokładniejszego wymycia drzwiczek
można je zdemontować:
1. całkowicie otworzyć
drzwiczki (patrz rysunek);
2. podnieść i obrócić dźwignie
znajdujące się w obu
zawiasach (patrz rysunek);
3. przytrzymać drzwiczki za obie
zewnętrzne krawędzie,
przymykając je powoli, lecz nie
całkowicie. Nacisnąć blokady
FF
FF
F, a
następnie pociągnąć drzwiczki do
siebie i wyjąć je z zawiasów (patrz
rysunek). *
3. przytrzymać drzwiczki za
obie zewnętrzne krawędzie,
przymykając je powoli, lecz
nie całkowicie. Pociągnąć
drzwiczki do siebie i wyjąć je z
zawiasów (patrz rysunek).*
Zamontować ponownie drzwiczki
wykonując opisane czynności w
odwrotnej kolejności.
Sprawdzić uszczelki
Sprawdzać okresowo stan uszczelek drzwiczek
piekarnika. W przypadku gdy okaże się, ze
uszczelka jest uszkodzona należy skontaktować się
z najbliższym centrum serwisowym (patrz Serwis).
Nie należy używać piekarnika do chwili zakończenia
naprawy.
Wymiana żarówki
W celu wymiany żarówki w piekarniku:
1. Usunąć szklaną pokrywkę przy pomocy
śrubokrętu.
2. Wykręcić żarówkę i wymienić na analogiczną:
moc 15 W, sprzężenie E 14. Ponownie zamontować
pokrywkę, zwracając uwagę na prawidłowe ułożenie
uszczelek (patrz ilustracja).
F
F
F
*
Tylko w niektórych modelach.
PL
35
Montaż zestawu prowadnic ślizgowych
Aby zamontować prowadnice ślizgowe:
1. Należy zdjąć obie
ramy, wyjmując je z
rozpórek A (patrz
ilustracja).
2. Wybrać podest, na
którym zostaną
umieszczone
prowadnice ślizgowe.
Zwracając uwagę na
wyciąganie prowadnic,
należy umieścić
pierwszą na ramie
przed utwierdzeniem B,
a następnie przed
utwierdzeniem C.
3. Zamocować obie
ramy prowadnicy w
odpowiednich otworach
znajdujących się na
ściankach piekarnika
(patrz ilustracja).
Otwory dla lewej ramy
znajdują się w górze,
natomiast dla ramy
prawej w dole.
4. Na końcu należy wstawić ramy do rozpórek A.
! Prowadnic ślizgowych nie należy wkładać w
pozycji 5.
D
A
B
C
Prowadnica
lewa
Prowadnica
prawa
Kierunek
wyciągania
36
PL
Uwaga:
Urządzenie wyposażone jest w system diagnostyczny do wykrywania ewentualnych usterek. Usterki
sygnalizowane na wyświetlaczu przy użyciu komunikatów typu: “F” z podanymi numerami.
W takich przypadkach konieczna jest interwencja serwisu technicznego.
! Nie należy zwracać się do nieautoryzowanych punktów serwisowych.
Należy podać:
rodzaj nieprawidłowości;
model urządzenia (Mod.);
numer seryjny (S/N).
ostatnią informację można znaleźć na tabliczce znamionowej umieszczonej na urządzeniu.
Serwis Techniczny
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Whirlpool FD 99 C.1 (ICE) /HA instrukcja

Kategoria
Mikrofale
Typ
instrukcja