AKP 120/02 KARTA PRODUKTU
5019 310 01036
CZPL SK HU ROBGGB
Uwaga:
temperatury i czas pieczenia dotyczą 4 porcji.
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA
• Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
DOLNY ELEMENT GRZEWCZY
• Do końcowego pieczenia ciast owocowych lub serowych, a także do
zagęszczania sosów.
• Zalecamy stosowanie funkcji podczas ostatnich 10/15 minut pieczenia.
FUNKCJA STATYCZNA
• Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po wyłączeniu czerwonej
kontrolki termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
• Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
FUNKCJA GRILL
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do
podpiekania warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co
zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
ARTYKUŁY Funkcja
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(min).
Baranina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina
2 190-210 90-110
Kurczak/królik/kaczka
2 190-200 65-85
Indyk/gęś
2 190-200 140-180
Ryby
2 180-200 50-60
Faszerowane pomidory i papryki/
pieczone ziemniaki
2 180-200 50-60
Ciasta drożdżowe
2 170-180 45-55
Ciasta z nadzieniem
2 180-200 60-90
Biszkopty
2 170-180 35-45
Lasagna
2 190-200 45-55
Chleb/pizza
2 200-225 40-50/15-18
Tost y
3/4 250 1,5-2,5
Kotlety/kiełbaski/szaszłyki
3/4 250 35-45
Zapiekane warzywa
3 250 5-8
1/2 kurczaka 3 250 40-50
Kurczak w całości 2/3 200-225 55-65
Rostbef 2 200-250 35-45
Pieczeń 2/3 200-225 60-70
Ryby (w całości) 3 190-200 40-50
AKCESORIA
Ruszt - Tacka do ociekania
1.
Panel sterowania
1.1. Pokrętło przełącznika funkcji
1.2. Pokrętło minutnika
1.3. Pokrętło termostatu
1.4. Czerwona kontrolka termostatu
2.
Wentylator chłodzący (niewidoczny)
3.
Górny element grzewczy
4.
Element grzewczy Grilla
5.
Oświetlenie tylne piekarnika
6.
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
7.
Zimne drzwiczki piekarnika
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję. Zapala się lampka piekarnika.
Obrócić pokrętło termostatu zgodnie z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze.
Zapala się czerwona kontrolka termostatu. Kontrolka się wyłączy w momencie osiągnięcia wybranej temperatury.
Po zakończeniu pieczenia obrócić pokrętła w pozycję
“0”
.
MINUTNIK
Minutnik pozwala na ustawienia w zakresie od 1 do 60 minut. Aby ustawić minutnik, należy najpierw wykonać
pełny obrót pokrętłem w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara, a następnie ustawić żądany czas.
Po upływie ustawionego czasu rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka