14 Polski
Przed rozpoczęciem
Przed rozpoczęciem
Blacha uniwersalna * Blacha uniwersalna (głębokość: 30 mm) służy do gotowania
i pieczenia. Wkładana taca druciana pozwala uniknąć
zabrudzenia spodu piekarnika.
Należy ją wkładać tak, aby jej pochyła część była zwrócona do
przodu urządzenia.
Głęboka blacha * Głęboka blacha (głębokość: 50 mm) służy do pieczenia z
wkładaną tacą drucianą lub bez niej. Należy ją wkładać tak,
aby jej pochyła część była zwrócona do przodu urządzenia.
Rożen * Rożen służy do grillowania pożywienia, na przykład
kurczaków. Używać rożna tylko w trybie pojedynczej komory
na poziomie 4, gdzie znajduje się uchwyt. Aby zdemontować
uchwyt rożna, należy go odkręcić.
Rożen i przyrząd do szaszłyków *
W celu zebrania soków umieść blachę na poziomie 1 lub
na dnie piekarnika, jeśli kawałek mięsa jest duży. Zalecamy
używanie rożna do pieczenia mięsa o wadze do 1,5 kg.
1. Włóż rożen w kawałek mięsa. Aby ułatwić wkładanie
rożna, można przykręcić uchwyt do tępego końca.
2. Ułóż obgotowane ziemniaki i warzywa wokół kawałka
mięsa.
3. Umieść podpórkę na środku półki i ustaw tak, aby
element w kształcie litery „V” znajdował się z przodu.
Ustaw rożen na podpórce zaostrzonym końcem do
tyłu i delikatnie pchaj, aż końcówka rożna wejdzie do
mechanizmu obracania z tyłu piekarnika. Tępy koniec
rożna musi opierać się na elemencie w kształcie litery
„V”. (Rożen ma dwa ucha, które powinny znajdować się
jak najbliżej drzwiczek piekarnika, tak aby zatrzymać
ruch do przodu rożna; ucha służą również jako rączka dla
uchwytu.)
4. Przed gotowaniem należy odkręcić uchwyt.
5. Po zakończeniu gotowania należy z powrotem przykręcić
uchwyt w celu ułatwienia zdjęcia rożna z podpórki.
Akcesoria
Przed pierwszym użyciem należy dokładnie wyczyścić akcesoria za pomocą ciepłej wody,
detergentu i czystej, miękkiej szmatki.
01 Poziom 1 02 Poziom 2
03 Poziom 3 04 Poziom 4
05 Poziom 5 (A) Piętro na
pojemnik do
gotowania na
parze
• Akcesoria należy umieszczać we właściwych
miejscach wewnątrz piekarnika.
• Piętro na pojemnik do gotowania na parze (A)
przeznaczone jest wyłącznie dla pojemnika do
gotowania na parze. Nie umieszczaj pojemnika
do gotowania na parze na innym piętrze, ani
nie umieszczaj żadnych innych akcesoriów na
piętrze na pojemnik do gotowania na parze (A).
• Należy zachować odstęp co najmniej 1 cm
między akcesorium a dnem piekarnika lub
innym akcesorium.
• Przy wyjmowaniu przyborów kuchennych i/
lub akcesoriów z piekarnika należy zachować
ostrożność. Gorące posiłki lub akcesoria mogą
spowodować poparzenia.
• Podczas nagrzewania akcesoria mogą ulec
deformacji. Gdy wystygną, odzyskają pierwotny
wygląd i funkcjonalność.
Podstawowe użytkowanie
Aby czerpać jak najwięcej przyjemności z gotowania, warto poznać sposób korzystania z
poszczególnych akcesoriów.
Druciana podstawka Druciana podstawka jest przeznaczona do grillowania i
pieczenia. Włóż drucianą podstawkę na miejsce wystającymi
elementami (ograniczniki po obu stronach) do przodu.
Wkładana taca druciana * Wkładana taca druciana jest używana w połączeniu z blachą w
celu uniknięcia zabrudzenia dna piekarnika.
Blacha do pieczenia * Blacha do pieczenia (głębokość: 20 mm) służy do pieczenia
ciast, ciasteczek oraz innych wypieków. Należy ją wkładać tak,
aby jej pochyła część była zwrócona do przodu urządzenia.
NV8300T_NV75T9979CD_EO_DG68-01191B-00_PL.indd 14 1/7/2020 4:31:10 PM