PL4
•
Zużyte powietrze nie może być odprowadzane przez kanał służący do usuwania oparów wytwarzanych
przez urządzenia wykorzystujące gaz lub inne paliwa, ale musi mieć osobne ujście. Należy przestrzegać
wszystkich przepisów krajowych regulujących odprowadzanie oparów.
• Jeżeli okap jest użytkowany wraz z urządzeniami wykorzystującymi gaz lub inne rodzaje paliwa,
podciśnienie w pomieszczeniu nie może przekraczać 4Pa (4x10-5bar). W związku z tym należy zapewnić
odpowiedni poziom wentylacji w pomieszczeniu.
• Producent nie ponosi odpowiedzialności za niewłaściwe użytkowanie lub nieprawidłową konguracją
ustawień.
• Regularne czyszczenie i konserwacja są warunkiem prawidłowego działania i wydajności urządzenia.
Należy często czyścić powierzchnie z wszelkich osadów, aby nie dopuszczać do gromadzenia się tłuszczu.
Należy regularnie czyścić lub wymieniać ltry.
• Nie należy podpalać potraw w trakcie przygotowywania (ambirować) pod urządzeniem. Korzystanie z
otwartego ognia może spowodować pożar.
• Podczas smażenia nie należy pozostawiać patelni bez nadzoru, gdyż olej do smażenia może się zapalić.
• Nieprzestrzeganie instrukcji czyszczenia okapu i wymiany ltrów może spowodować pożar.
• Nie należy otwierać wyciągu, jeśli nie są zainstalowane ltry tłuszczowe. Należy go stale nadzorować.
• Podczas użytkowania urządzeń gazowych pod wyciągiem na ogniu muszą stać naczynia do gotowania.
• Podczas korzystania z więcej niż trzech palników, wyciąg powinien działać na poziomie 2 lub wyższym.
Pozwoli to uniknąć zatorów ciepła w urządzeniu.
• Przed dotknięciem żarówek należy upewnić się, że są zimne.
• Nie używać, ani zostawiać urządzenia bez poprawnej instalacji oświetlenia – stwarza to ryzyko porażenia
prądem.
• Podczas montażu oraz wszelkich czynności konserwacyjnych zawsze należy używać rękawic ochronnych.
• Produkt nie jest przeznaczony do użytkowania na wolnym powietrzu.
• Podczas korzystania z płyty grzejnej eksponowane części okapu mogą się nagrzać.
• Żarówki należy wymieniać tylko na żarówki typu, który został wskazany w punkcie dotyczącym
konserwacji i wymiany oświetlenia w niniejszej instrukcji.
INSTRUKCJĘ NALEŻY ZACHOWAĆ, ABY MOŻNA BYŁO Z NIEJ KORZYSTAĆ W PRZYSZŁOŚCI.
Deklaracja zgodności
• To urządzenie zostało zaprojektowane, wyprodukowane i jest sprzedawane zgodnie z następującymi przepisami:
- zasadami bezpieczeństwa, zawartymi w dyrektywie 2014/35/UE („Niskie napięcie");
- wymogami dotyczącymi ekoprojektu, zawartymi w regulacjach europejskich nr 66/2014, nr 327/2011, nr 244/2009, nr 245/2009, nr 1194/2012, nr
2015/1428;
- wymogami zabezpieczeń, zawartymi w dyrektywie 2014/30/UE, dotyczącej kompatybilności elektromagnetycznej („EMC'').
Bezpieczeństwo elektryczne tego urządzenia może być zagwarantowane tylko wtedy, gdy jest ono podłączone do zatwierdzonego układu uziemiającego.
Wskazówki dotyczące oszczędzania energii
• Należy włączać wyciąg przy minimalnej prędkości na początku gotowania, a wyłączać dopiero kilka minut po zakończeniu gotowania.
• Prędkość należy zwiększać tylko w przypadku dużych ilości dymu i pary, a najwyższej prędkości (boost) używać tylko w wyjątkowych sytuacjach.
• Należy wymieniać ltry węglowe, gdy jest to konieczne, aby utrzymać wysoką skuteczność redukcji zapachu.
• Należy wymieniać ltry tłuszczowe, gdy jest to konieczne, aby utrzymać skuteczność ltrowania tłuszczu.
• Należy używać systemu kanałów wentylacyjnych o maksymalnej średnicy, wskazanej w niniejszej instrukcji, w celu optymalizacji wydajności i
zminimalizowania hałasu.