8
PRZECHOWYWANIE ŚWIEŻEJ
ŻYWNOŚCI I NAPOJÓW
KOMORA CHŁODZIARKI
Używać pojemników wielokrotnego użytku
- plastikowych, metalowych, aluminiowych i
szklanych lub folii samoprzylegającej.
Żywność i napoje, które mogą wydzielać lub
przyjmować zapachy należy zawsze
przechowywać w zamkniętych pojemnikach
lub pod przykryciem.
Gdy w chłodziarce przechowywana jest
niewielka ilość żywności, zaleca się korzystanie
z półek nad pojemnikiem na owoce i warzywa,
ponieważ jest to najzimniejszy obszar w
komorze.
Produkty żywnościowe wydzielające duże
ilości gazu etylenowego i produkty wrażliwe
na ten gaz, takie jak owoce, warzywa, w tym
sałaty, należy zawsze umieszczać lub
opakowywać osobno, aby zapobiec skracaniu
ich terminu przydatności do spożycia; na
przykład nie przechowywać pomidorów razem
z owocami kiwi lub kapustą.
Aby zapobiec przewracaniu się butelek, można
umieścić je w specjalnym uchwycie (występuje
w wybranych modelach).
Aby zapewnić dostateczną cyrkulację
powietrza, nie należy przechowywać
artykułów spożywczych zbyt blisko siebie.
KOMORA ZAMRAŻARKI
Komora zamrażarki jest doskonałym miejscem
do przechowywania mrożonej żywności,
przygotowywania kostek lodu i zamrażania
świeżej żywności.
Maksymalny ciężar żywności, jaką można
zamrozić w ciągu doby, jest przedstawiony na
tabliczce znamionowej (… kg/24 godz.).
Jeśli w zamrażarce ma być przechowywana
niewielka ilość produktów zaleca się
umieszczenie ich w najzimniejszym miejscu
komory zamrażarki, tzn. w jej środkowej części.
STREFA UMIARKOWANEJ TEMPERATURY
Zalecana do przechowywania owoców
tropikalnych, puszek, napojów, jajek, sosów,
marynat, masła, dżemu
STREFA NISKIEJ TEMPERATURY Zalecana
do przechowywania serów, mleka, produktów
do spożycia w danym dniu, produktów
delikatesowych, jogurtów, wędlin, deserów
SZUFLADY ZAMRAŻARKI ZWYKŁE
MROŻENIE
SZUFLADA NA WARZYWA I OWOCE
SZUFLADA STREFY ZAMRAŻANIA
(STREFA NAJNIŻSZEJ TEMPERATURY)
Zalecana do zamrażania świeżej/
gotowanej żywności.
Uwaga: Odcienie szarości kolejnych pozycji
legendy nie odpowiadają kolorom szuad
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
ORAZ ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
Procedury konserwacji i czyszczenia oraz
rozwiązywanie problemów można znaleźć w
Instrukcji obsługi i konserwacji urządzenia.
Instrukcja obsługi i konserwacji urządzenia
jest dostępna:
> w serwisie technicznym; pod numerem
telefonu widocznym w karcie gwarancyjnej.
> do pobrania ze strony internetowej
Whirlpool http://docs.whirlpool.eu
KONTAKT Z SERWISEM TECHNICZNYM
Kontaktując się z serwisem technicznym, należy podać oba numery
znajdujące się na naklejce serwisowej. http://www.whirlpool.com
Informacje techniczne podano na tabliczce
znamionowej wewnątrz urządzenia.
Whirlpool® jest zastrzeżonym znakiem towarowym/TM jest znakiem towarowym grupy Whirlpool -
© Copyright Whirlpool Europe s.r.l. 2014. Wszelkie prawa zastrzeżone – http://www.whirlpool.eu
Legenda
400010774028
PL
001