Electrolux EKK6450AOX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

EKK6450AOW
EKK6450AOX
PL KUCHENKA INSTRUKCJA OBSŁUGI
SPIS TREŚCI
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA........................................... 3
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA............................................ 5
3. OPIS URZĄDZENIA........................................................................................... 9
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM........................................................................9
5. PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA...................................... 10
6. PŁYTA GRZEJNA – WSKAZÓWKI I PORADY................................................ 11
7. PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE................................. 12
8. PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA ............................................... 13
9. PIEKARNIK – FUNKCJE ZEGARA.................................................................. 15
10. PIEKARNIK – WSKAZÓWKI I PORADY........................................................ 16
11. PIEKARNIK – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE......................................... 27
12. ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW................................................................ 30
13. INSTALACJA..................................................................................................31
14. EFEKTYWNOŚĆ ENERGETYCZNA............................................................. 36
Z MYŚLĄ O TOBIE
Dziękujemy za zakup urządzenia Electrolux. Jest ono owocem dziesięcioleci
doświadczeń i innowacji. To pomysłowe i stylowe urządzenie zostało
zaprojektowane z myślą o Tobie. Użytkując je, możesz mieć zawsze pewność
uzyskania wspaniałych efektów.
Witamy w świecie marki Electrolux!
Zapraszamy na naszą witrynę internetową, aby:
Otrzymać wskazówki dotyczące użytkowania, broszury, pomoc w
rozwiązywaniu problemów oraz informacje dotyczące serwisu:
www.electrolux.com
Zarejestrować swój produkt i uprościć jego obsługę serwisową:
www.registerelectrolux.com
Nabyć akcesoria, materiały eksploatacyjne i oryginalne części zamienne do
swojego urządzenia:
www.electrolux.com/shop
OBSŁUGA KLIENTA
Zalecamy stosowanie oryginalnych części zamiennych.
Kontaktując się z autoryzowanym centrum serwisowym, należy przygotować
poniższe dane: model, numer produktu, numer seryjny.
Stosowne informacje można znaleźć na tabliczce znamionowej.
Ostrzeżenie / Przestroga – Informacje dotyczące bezpieczeństwa
Ogólne informacje i wskazówki
Informacje dotyczące środowiska naturalnego
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
www.electrolux.com2
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed instalacją i rozpoczęciem eksploatacji urządzenia
należy uważnie zapoznać się z załączoną instrukcją
obsługi. Producent nie odpowiada za uszkodzenia i
obrażenia ciała spowodowane nieprawidłową instalacją i
eksploatacją. Należy zachować instrukcję wraz z
urządzeniem do wykorzystania w przyszłości.
1.1 Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
OSTRZEŻENIE!
Występuje ryzyko uduszenia lub odniesienia
obrażeń mogących skutkować trwałym
kalectwem.
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu
ósmego roku życia oraz osoby o ograniczonych
zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
umysłowych, a także nieposiadające odpowiedniej
wiedzy lub doświadczenia, jeśli będą one
nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie
bezpiecznego korzystania z urządzenia i będą
świadome związanych z tym zagrożeń.
Nie należy pozwalać, aby dzieci bawiły się
urządzeniem.
Wszystkie opakowania należy przechowywać poza
zasięgiem dzieci.
Dzieci i zwierzęta nie powinny zbliżać się do
pracującego lub stygnącego urządzenia. Łatwo
dostępne elementy urządzenia mocno się nagrzewają.
Czyszczeniem i konserwacją nie mogą zajmować się
dzieci bez nadzoru dorosłych.
POLSKI 3
1.2 Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu
zasilającego może dokonać wyłącznie osoba o
odpowiednich kwalifikacjach.
Nie sterować urządzeniem zewnętrznym zegarem ani
niezależnym układem zdalnego sterowania.
Pozostawienie bez nadzoru potraw zawierających
tłuszcz lub olej na włączonej płycie grzejnej może być
przyczyną pożaru.
Nie gasić pożaru wodą – należy wyłączyć urządzenie,
a następnie przykryć płomień pokrywą lub kocem
gaśniczym.
Nie przechowywać żadnych przedmiotów na
powierzchni gotowania.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Na powierzchni płyty grzejnej nie wolno kłaść
przedmiotów metalowych, takich jak sztućce lub
pokrywki do garnków, ponieważ mogą one bardzo się
rozgrzać.
Jeśli na pokrywę rozlał się płyn, należy go usunąć
przed jej otwarciem. Przed zamknięciem pokrywy
odczekać, aż powierzchnia płyty grzejnej ostygnie.
Podczas pracy urządzenia jego wnętrze silnie się
nagrzewa. Nie dotykać elementów grzejnych w
urządzeniu. Podczas wyjmowania i wkładania
akcesoriów lub naczyń należy zawsze używać rękawic
kuchennych.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia
należy odłączyć je od zasilania.
Aby uniknąć porażenia prądem, przed przystąpieniem
do wymiany żarówki należy upewnić się, że
urządzenie jest wyłączone.
Do czyszczenia szyb w drzwiach nie należy używać
ściernych środków czyszczących ani ostrych,
metalowych myjek, ponieważ mogą one porysować
powierzchnię, co może skutkować pęknięciem szkła.
www.electrolux.com4
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, ze
względów bezpieczeństwa musi go wymienić
producent, autoryzowane centrum serwisowe lub inna
wykwalifikowana osoba.
Zachować ostrożność, dotykając szufladę. Może się
ona silnie nagrzewać.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć
najpierw ich przednią, a następnie tylną część od
bocznych ścianek. Zamontować prowadnice blach w
odwrotnej kolejności.
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
To urządzenie jest przeznaczone na
następujące rynki: PL
2.1 Instalacja
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie może
zainstalować wyłącznie
wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy
opakowania.
Nie instalować ani nie używać
uszkodzonego urządzenia.
Postępować zgodnie z instrukcją
instalacji załączoną do urządzenia.
Zachować ostrożność podczas
przenoszenia urządzenia, ponieważ
jest ono ciężkie. Zawsze używać
rękawic ochronnych.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za
uchwyt.
Szafka kuchenna i wnęka na
urządzenie muszą mieć odpowiednie
wymiary.
Zachować minimalne odstępy od
innych urządzeń i mebli.
Należy zadbać o to, aby meble itp.
znajdujące się obok urządzenia i nad
nim spełniały odpowiednie wymogi
bezpieczeństwa.
Niektóre elementy urządzenia
przewodzą prąd. Należy zabudować
urządzenie, aby zakryć części,
których dotknięcie mogłoby być
niebezpieczne.
Boki urządzenia powinny sąsiadować
z urządzeniami lub meblami o tej
samej wysokości.
Nie instalować urządzenia na
platformie.
Nie instalować urządzenia przy
drzwiach ani pod oknem. Zapobiegnie
to możliwości strącenia gorącego
naczynia z urządzenia przy otwieraniu
okna lub drzwi.
Aby zapobiec przewróceniu się
urządzenia, należy je odpowiednio
ustabilizować. Patrz rozdział
Instalacja.
2.2 Podłączenie do sieci
elektrycznej
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
pożarem i porażeniem
prądem elektrycznym.
Wszystkie połączenia elektryczne
powinien wykonać wykwalifikowany
elektryk.
Urządzenie musi być uziemione.
Należy upewnić się, że informacje o
podłączeniu elektrycznym podane na
tabliczce znamionowej są zgodne z
parametrami instalacji zasilającej. W
przeciwnym razie należy
skontaktować się z elektrykiem.
Należy używać wyłącznie prawidłowo
zamontowanego gniazda
elektrycznego z uziemieniem.
POLSKI 5
Nie stosować rozgałęźników ani
przedłużaczy.
Przewody zasilające nie mogą
dotykać drzwi urządzenia, zwłaszcza
gdy drzwi są mocno rozgrzane.
Zarówno dla elementów znajdujących
się pod napięciem, jak i
zaizolowanych części,
zabezpieczenie przed porażeniem
prądem należy zamocować w taki
sposób, aby nie można go było
odłączyć bez użycia narzędzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda
elektrycznego dopiero po
zakończeniu instalacji. Należy zadbać
o to, aby w zainstalowanym
urządzeniu wtyczka przewodu
zasilającego była łatwo dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest
obluzowane, nie wolno podłączać do
niego wtyczki.
Odłączając urządzenie, nie ciągnąć
za przewód zasilający. Zawsze
ciągnąć za wtyczkę.
Konieczne jest zastosowanie
odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania: wyłączników
automatycznych, bezpieczników
topikowych (typu wykręcanego –
wyjmowanych z oprawki),
wyłączników różnicowo-prądowych
(RCD) oraz styczników.
W instalacji elektrycznej należy
zastosować wyłącznik obwodu
umożliwiający odłączenie urządzenia
od zasilania na wszystkich biegunach.
Wyłącznik obwodu musi mieć
rozwarcie styków wynoszące
minimum 3 mm.
Przed podłączeniem wtyczki
przewodu zasilającego do gniazda
elektrycznego należy całkowicie
zamknąć drzwi urządzenia.
2.3 Podłączenie do instalacji
gazowej
Wszystkie połączenia instalacji
gazowej powinna wykonać
wykwalifikowana osoba.
Przed przystąpieniem do instalacji
należy upewnić się, że urządzenie
zostało dostosowane do miejscowych
warunków zasilania (typu gazu oraz
jego ciśnienia).
Zapewnić cyrkulację powietrza wokół
urządzenia.
Informacje dotyczące dopływu gazu
znajdują się na tabliczce
znamionowej.
Omawiane urządzenie nie jest
podłączone do wyciągu gazów
spalinowych. Urządzenie należy
podłączyć zgodnie z aktualnie
obowiązującymi przepisami
dotyczącymi instalacji. Zwrócić uwagę
na wymagania dotyczące
odpowiedniej wentylacji.
2.4 Przeznaczenie
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie obrażeniami
ciała i poparzeniem.
Niebezpieczeństwo
porażenia prądem.
Urządzenie należy używać wyłącznie
w warunkach domowych.
Nie zmieniać parametrów
technicznych urządzenia.
Należy upewnić się, że otwory
wentylacyjne są drożne.
Nie pozostawiać włączonego
urządzenia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym
użyciu.
Podczas pracy urządzenia należy
zachować ostrożność przy otwieraniu
jego drzwi. Może dojść do uwolnienia
gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi
rękami lub jeśli ma ono kontakt z
wodą.
Nie używać urządzenia jako
powierzchni roboczej ani miejsca do
przechowywania przedmiotów.
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie pożarem
i wybuchem
Pod wpływem wysokiej temperatury
tłuszcze i olej mogą uwalniać
łatwopalne opary. Podczas
podgrzewania tłuszczów i oleju nie
wolno zbliżać do nich źródeł ognia ani
rozgrzanych przedmiotów.
Opary uwalniane przez gorący olej
mogą ulec samoczynnemu zapłonowi.
www.electrolux.com6
Zużyty olej zawierający pozostałości
produktów spożywczych ma niższą
temperaturę zapłonu niż świeży olej.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim
ani w jego pobliżu łatwopalnych
substancji ani przedmiotów
nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
Podczas otwierania drzwi urządzenia
nie wolno zbliżać do niego iskrzących
przedmiotów ani otwartego płomienia.
Należy ostrożnie otwierać drzwi
urządzenia. Stosowanie składników
zawierających alkohol może
spowodować powstanie mieszanki
alkoholu i powietrza.
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
uszkodzenia urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub
odbarwieniu się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani
innych przedmiotów bezpośrednio
na dnie urządzenia.
Nie należy wlewać wody
bezpośrednio do rozgrzanego
urządzenia.
Nie należy pozostawiać
wilgotnych naczyń ani potraw w
urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
Należy zachować ostrożność
podczas wyjmowania i wkładania
akcesoriów.
Odbarwienie emalii nie ma wpływu na
działanie urządzenia. Nie stanowi to
wady w rozumieniu warunków
gwarancji.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy
używać głębokiej blachy. Sok z
owoców może trwale zaplamić
emalię.
Nie stawiać gorących naczyń na
panelu sterowania.
Nie dopuszczać do wygotowania się
potrawy.
Nie dopuszczać do upadku naczyń
lub innych przedmiotów na
powierzchnię urządzenia. Może to
spowodować jej uszkodzenie.
Nie włączać pól grzejnych bez naczyń
ani z pustymi naczyniami.
Nie kłaść folii aluminiowej na
urządzeniu ani bezpośrednio na
spodzie urządzenia.
Naczynia żeliwne, aluminiowe lub ze
zniszczonym spodem mogą
spowodować zarysowania. Dlatego
nie należy przesuwać ich po
powierzchni gotowania.
Zapewnić odpowiednią wentylację w
pomieszczeniu, w którym
zainstalowane jest urządzenie.
Stosować wyłącznie stabilne naczynia
o prawidłowym kształcie i średnicy
większej od średnicy palników.
Należy uważać, aby płomień nie zgasł
podczas szybkiego obracania pokrętła
z położenia płomienia maksymalnego
do minimalnego.
Używać wyłącznie akcesoriów
dostarczonych z urządzeniem.
Nie instalować na palniku dyfuzora
płomienia.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do przyrządzania potraw.
Nie wolno go używać do innych
celów, takich jak np. ogrzewanie
pomieszczeń.
2.5 Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń,
pożarem lub uszkodzeniem
urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji
wyłączyć urządzenie.
Wyjąć wtyczkę przewodu zasilającego
z gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Występuje zagrożenie pęknięciem
szyb w drzwiach urządzenia.
Jeśli szyba pęknie, należy ją
niezwłocznie wymienić. Skontaktować
się z punktem serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia
należy zachować ostrożność. Drzwi
są ciężkie!
Aby zapobiec uszkodzeniu
powierzchni urządzenia, należy
regularnie ją czyścić.
Pozostałości tłuszczu lub potraw w
urządzeniu mogą stać się przyczyną
pożaru.
POLSKI 7
Czyścić urządzenie za pomocą
wilgotnej szmatki. Stosować
wyłącznie obojętne detergenty. Nie
stosować produktów ściernych, myjek
do szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
Stosując aerozol do piekarników,
należy przestrzegać wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa
umieszczonych na opakowaniu.
Nie używać do czyszczenia emalii
katalitycznej (jeśli dotyczy) żadnych
detergentów.
Nie myć palników w zmywarce.
2.6 Pokrywa
Nie modyfikować pokrywy.
Regularnie czyścić pokrywę.
Nie otwierać pokrywy, jeśli na jej
powierzchni rozlał się płyn.
Przed zamknięciem pokrywy należy
wyłączyć wszystkie palniki.
Nie zamykać pokrywy do czasu
całkowitego ostygnięcia płyty grzejnej
i piekarnika.
Szklana pokrywa może pęknąć pod
wpływem wysokiej temperatury (jeśli
dotyczy).
2.7 Wewnętrzne oświetlenie
Żarówka zwykła lub halogenowa
zastosowana w tym urządzeniu jest
przeznaczona wyłącznie do urządzeń
domowych. Nie należy używać jej do
oświetlania pomieszczeń.
OSTRZEŻENIE!
Niebezpieczeństwo
porażenia prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany
żarówki należy odłączyć urządzenie
od źródła zasilania.
Używać wyłącznie żarówek tego
samego typu.
2.8 Utylizacja
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń ciała
lub uduszeniem.
Aby uzyskać informacje dotyczące
prawidłowej utylizacji urządzenia,
należy skontaktować się z lokalnymi
władzami.
Odłączyć urządzenie od źródła
zasilania.
Odciąć i wyrzucić przewód zasilający.
Wymontować zatrzask drzwi, aby
uniemożliwić zamknięcie się dzieci lub
zwierząt w urządzeniu.
Spłaszczyć zewnętrzne rury gazowe.
www.electrolux.com8
3. OPIS URZĄDZENIA
3.1 Informacje ogólne
8
5
4
3
2
1
6
5
7
10
1 432
9
1
Pokrętła płyty grzejnej
2
Sterowanie elektroniczne
3
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
4
Pokrętło regulacji temperatury
5
Kontrolka / symbol / wskaźnik
temperatury
6
Grzałka
7
Oświetlenie
8
Prowadnice blach, wyjmowane
9
Wentylacja
10
Poziomy umieszczenia potraw
3.2 Układ powierzchni gotowania
2
5
4 3
1
1
Wylot pary – liczba i położenie zależy
od modelu
2
Średni palnik
3
Mały palnik
4
Duży palnik
5
Średni palnik
3.3 Akcesoria
Ruszt
Do ustawiania naczyń, form do ciast
oraz do pieczenia mięs.
Blacha uniwersalna
Do pieczenia ciast i ciastek. Do
pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania skapującego tłuszczu.
Szuflada do przechowywania
Szuflada znajduje się poniżej komory
piekarnika.
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
4.1 Czyszczenie wstępne
Wyjąć z urządzenia wszystkie akcesoria i
prowadnice blach.
POLSKI 9
Patrz rozdział „Konserwacja
i czyszczenie”.
Przed pierwszym użyciem należy
wyczyścić urządzenie.
Umieścić akcesoria i wyjmowane
prowadnice blach w początkowym
położeniu.
4.2 Ustawianie czasu
Przed użyciem piekarnika należy ustawić
czas.
Wskaźnik funkcji Aktualny czas miga po
podłączeniu urządzenia do zasilania, po
przerwie w zasilaniu lub gdy zegar nie
jest ustawiony.
Nacisnąć przycisk
lub , aby ustawić
prawidłowy czas.
Po upływie około pięciu sekund miganie
ustanie, a na wyświetlaczu będzie
widoczna ustawiona aktualna godzina.
4.3 Zmiana ustawienia czasu
Ustawienia aktualnego
czasu nie można zmienić,
gdy działa funkcja Czas
lub Koniec .
Nacisnąć kilkakrotnie , aż na
wyświetlaczu zacznie migać wskaźnik
funkcji Aktualny czas.
Aby ustawić nowy czas, patrz
„Ustawianie czasu”.
4.4 Wstępne nagrzewanie
Należy wstępnie nagrzać puste
urządzenie w celu wypalenia
pozostałości smaru.
1. Ustawić funkcję
i maksymalną
temperaturę.
2. Pozostawić włączone urządzenie na
1 godzinę.
3. Ustawić funkcję i maksymalną
temperaturę.
4. Pozostawić włączone urządzenie na
15 minut.
5. Ustawić funkcję i maksymalną
temperaturę.
6. Pozostawić włączone urządzenie na
15 minut.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż
zwykle. Z urządzenia może wydobywać
się nieprzyjemny zapach i dym. Jest to
normalne zjawisko. Należy zapewnić
wystarczający dopływ świeżego
powietrza do pomieszczenia.
5. PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
5.1 Zapalanie palników płyty
grzejnej
Palnik należy zapalić przed
postawieniem na nim
naczynia.
OSTRZEŻENIE!
Podczas korzystania z
otwartego płomienia w
kuchni należy zachować
szczególną ostrożność.
Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności w
przypadku niewłaściwego
obchodzenia się z ogniem.
1. Wcisnąć pokrętło płyty grzejnej i
obrócić je w położenie .
2. Przytrzymać wciśnięte pokrętło płyty
grzejnej przez maksymalnie 10
sekund, aby umożliwić rozgrzanie się
termopary. W przeciwnym razie
nastąpi przerwanie dopływu gazu.
3. Wyregulować wielkość płomienia po
jego ustabilizowaniu się.
www.electrolux.com10
OSTRZEŻENIE!
Nie należy wciskać pokrętła
dłużej niż 15 sekund. Jeśli
palnik nie zapali się w ciągu
15 sekund, należy zwolnić
pokrętło, obrócić je do
położenia wyłączenia i
odczekać co najmniej 1
minutę przed ponowną
próbą zapalenia palnika.
Jeżeli po kilku próbach nadal
nie można zapalić palnika,
należy sprawdzić, czy
głowica i pokrywka palnika
znajdują się we właściwym
położeniu.
W przypadku braku zasilania
elektrycznego zapłon można
uzyskać bez korzystania z
elektrody zapłonowej. W
takim przypadku należy
zbliżyć płomień do palnika,
wcisnąć odpowiednie
pokrętło i obrócić je do
położenia maksymalnego.
Przytrzymać wciśnięte
pokrętło przez maksymalnie
10 sekund, aby umożliwić
rozgrzanie się termopary.
Jeśli palnik przypadkowo
zgaśnie, należy obrócić
pokrętło do położenia
wyłączenia i odczekać co
najmniej 1 minutę przed
ponowną próbą zapalenia
palnika.
Zapalarka może uruchomić
się automatycznie po
włączeniu zasilania,
zakończeniu instalacji lub
przerwie w dostawie prądu.
Jest to normalne zjawisko.
5.2 Widok palnika
A
B
D
C
A) Pokrywa palnika
B) Korona palnika
C) Elektroda zapłonowa
D) Termopara
5.3 Wyłączanie palnika
Aby zgasić płomień, należy obrócić
pokrętło w położenie wyłączenia .
OSTRZEŻENIE!
Przed zdjęciem naczyń z
palnika należy zawsze
zmniejszyć lub zgasić
płomień.
6. PŁYTA GRZEJNA – WSKAZÓWKI I PORADY
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
6.1 Naczynia
OSTRZEŻENIE!
Nie umieszczać tego
samego naczynia na dwóch
palnikach.
OSTRZEŻENIE!
Nie ustawiać nad palnikami
niestabilnych ani
uszkodzonych naczyń, aby
uniknąć rozlania ich
zawartości i potencjalnych
obrażeń.
POLSKI 11
UWAGA!
Upewnić się, że uchwyty
naczyń nie wystają poza
krawędź urządzenia.
UWAGA!
Aby zapewnić maksymalną
stabilność płomienia
i zmniejszyć zużycie gazu,
naczynia należy umieszczać
centralnie nad palnikami.
6.2 Średnica naczyń
OSTRZEŻENIE!
Stosować wyłącznie
naczynia o średnicy
dostosowanej do średnicy
palników.
Palnik Średnica naczyń
(mm)
Duży 160 - 240
Średni 120 - 220
Mały 80 - 160
6.3 Oszczędzanie energii
W miarę możliwości należy zawsze
przykrywać naczynia pokrywką.
Kiedy płyn zacznie wrzeć, zmniejszyć
płomień i gotować powoli.
7. PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
7.1 Informacje ogólne
Czyścić płytę grzejną po każdym
użyciu.
Należy zawsze używać naczyń z
czystym dnem.
Zarysowania lub ciemne plamy na
powierzchni nie mają wpływu na
działanie płyty grzejnej.
Stosować odpowiednie środki
przeznaczone do czyszczenia
powierzchni płyty grzejnej.
Elementy ze stali nierdzewnej należy
umyć wodą, a następnie osuszyć
miękką ściereczką.
7.2 Ruszt nad palnikiem
Rusztów nad palnikami nie
można myć w zmywarce.
Należy je myć ręcznie.
1. Aby ułatwić czyszczenie płyty
grzejnej, można zdjąć ruszty znad
palników.
Należy zachować
szczególną ostrożność
podczas zakładania
rusztów nad palnikami,
aby nie uszkodzić
powierzchni płyty
grzejnej.
2. Ponieważ po procesie emaliowania
pozostają czasem ostre krawędzie,
należy zachować ostrożność
podczas ręcznego mycia i osuszania
rusztów. W razie potrzeby trudne do
usunięcia plamy należy usuwać za
pomocą pasty do czyszczenia.
3. Po wyczyszczeniu rusztów należy
umieścić je na swoim miejscu we
właściwym położeniu.
4. Aby palniki działały prawidłowo,
należy upewnić się, że ramiona
rusztów są umieszczone
symetrycznie nad palnikami.
7.3 Czyszczenie płyty grzejnej
Usuwać natychmiast: stopiony
plastik, folię oraz zabrudzenia z
potraw zawierających cukier. W
przeciwnym razie zabrudzenia mogą
spowodować uszkodzenie płyty
grzejnej.
www.electrolux.com12
Usunąć, gdy płyta grzejna
wystarczająco ostygnie: ślady
osadu kamienia i wody, plamy
tłuszczu, metaliczne odbarwienia.
Przetrzeć płytę grzejną wilgotną
szmatką z dodatkiem detergentu. Po
wyczyszczeniu wytrzeć płytę grzejną
do sucha miękką ściereczką.
7.4 Czyszczenie elektrod
zapłonowych
Metalowe elektrody zapłonowe z izolacją
ceramiczną umożliwiają zapłon gazu.
Aby uniknąć problemów z zapłonem,
elementy te należy utrzymywać w
czystości, a także sprawdzać, czy otwory
w głowicach palników nie są zatkane.
8. PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
8.1 Włączanie i wyłączanie
piekarnika
W zależności od modelu
na urządzeniu mogą
znajdować się symbole
przy pokrętłach, wskaźniki
lub kontrolki:
Wskaźnik włącza się, gdy
piekarnik się nagrzewa.
Kontrolka zapala się, gdy
piekarnik pracuje.
Symbol informuje, czy za
pomocą pokrętła
modyfikowane są
ustawienia dotyczące
któregoś z pól grzejnych,
funkcji piekarnika czy
temperatury.
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika w celu wybrania żądanej
funkcji.
2. Obrócić pokrętło regulacji
temperatury w celu wybrania żądanej
temperatury.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy
obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika i pokrętło regulacji
temperatury do położenia
wyłączenia.
8.2 Funkcje piekarnika
Symbol Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie wyłącze‐
nia
Urządzenie jest wyłączone.
Termoobieg Do jednoczesnego pieczenia na 2 poziomach i
do suszenia żywności.Ustawić temperaturę o 20
- 40°C niższą niż dla pieczenia tradycyjnego.
Pieczenie tradycyjne Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym pozio‐
mie.
POLSKI 13
Symbol Funkcja piekarnika Zastosowanie
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wymaga‐
jących intensywnego przyrumienienia i kruchego
spodu. Ustawić temperaturę o 20 - 40°C niższą
niż dla pieczenia tradycyjnego.
Turbo grill Do pieczenia większych kawałków mięsa lub
drobiu z kością na jednym poziomie. Również do
przyrządzania zapiekanek i przyrumieniania.
Szybki grill Do grillowania potraw płaskich w dużych ilo‐
ściach i do opiekania chleba.
Delikatne pieczenie Do pieczenia w formach oraz suszenia produk‐
tów na jednym poziomie w niskiej temperaturze.
Rozmrażanie Do rozmrażania potraw.
Oświetlenie piekarni‐
ka
Umożliwia włączenie oświetlenia, gdy nie jest
włączona funkcja pieczenia.
8.3 Wentylator chłodzący
Podczas pracy urządzenia wentylator
chłodzący włącza się automatycznie, aby
utrzymać powierzchnie urządzenia w
niskiej temperaturze. Po wyłączeniu
urządzenia wentylator chłodzący może
nadal działać do czasu schłodzenia
urządzenia.
8.4 Wkładanie akcesoriów
piekarnika
Głęboka blacha:
Wsunąć głęboką blachę między
prowadnice jednego z poziomów
umieszczania potraw.
Ruszt wraz z głęboką blachą:
Wsunąć głęboką blachę między
prowadnice blachy, a ruszt między
prowadnice powyżej.
Wszystkie akcesoria
mają na górnej stronie
prawej i lewej krawędzi
niewielkie występy
poprawiające
bezpieczeństwo.
Występy służą także jako
zabezpieczenie przed
wypadnięciem.
Wysoka krawędź wokół
rusztu zapobiega
zsuwaniu się naczyń.
www.electrolux.com14
9. PIEKARNIK – FUNKCJE ZEGARA
9.1 Wyświetlacz
A B C
A) Wskaźniki funkcji
B) Wskazanie czasu
C) Wskaźnik funkcji
9.2 Przyciski
Przycisk Funkcja Opis
MINUS Ustawianie czasu.
ZEGAR Ustawianie funkcji zegara.
PLUS Ustawianie czasu.
9.3 Tabela funkcji zegara
Funkcja zegara Zastosowanie
Aktualny czas Ustawianie, zmienianie lub sprawdzanie aktualnego cza‐
su.
Minutnik Ustawianie czasu odliczania. Funkcja nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
Czas trwania Ustawianie czasu pieczenia w piekarniku.
Koniec Ustawianie godziny, o której powinno nastąpić wyłączenie
piekarnika.
Istnieje możliwość
jednoczesnego użycia
funkcji Czas i Koniec
, by określić, jak długo ma
pracować urządzenie i kiedy
ma się wyłączyć. Pozwala to
zaprogramować włączenie
urządzenia z opóźnieniem.
Najpierw należy ustawić
funkcję Czas , a
następnie funkcję Koniec
.
9.4 Ustawianie funkcji zegara
Dla funkcji Czas i Koniec należy
ustawić funkcję piekarnika oraz
temperaturę pieczenia. Nie jest to
konieczne podczas korzystania z funkcji
minutnika .
1. Nacisnąć kilkakrotnie
, aż zacznie
migać wskaźnik żądanej funkcji
zegara.
2. Nacisnąć lub , aby ustawić
czas dla żądanej funkcji zegara.
POLSKI 15
Funkcja zegara zostanie włączona. Na
wyświetlaczu pojawi się wskaźnik
ustawionej funkcji zegara.
Dla funkcji minutnika na
wyświetlaczu będzie
pokazywany pozostały czas.
3. Gdy upłynie ustawiony czas,
wskaźnik funkcji zegara zacznie
migać i rozlegnie się sygnał
dźwiękowy. Nacisnąć przycisk, aby
wyłączyć sygnał dźwiękowy.
4. Ustawić pokrętło funkcji piekarnika i
pokrętło temperatury w położeniu
wyłączenia.
Jeśli została włączona
funkcja Czas lub Koniec
, urządzenie wyłączy się
automatycznie.
9.5 Anulowanie funkcji zegara
1. Nacisnąć kilkakrotnie , aż zacznie
migać wskaźnik żądanej funkcji.
2. Nacisnąć i przytrzymać przycisk
.
Funkcja zegara wyłączy się po kilku
sekundach.
10. PIEKARNIK – WSKAZÓWKI I PORADY
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
Temperatury i czasy
pieczenia podane w
tabelach mają wyłącznie
charakter orientacyjny.
Zależą one od przepisu,
jakości oraz ilości użytych
składników.
10.1 Pieczenie ciast
Nowy piekarnik może piec inaczej niż
dotychczas używane urządzenie.
Należy dostosować używane
ustawienia (temperatury, czasu
pieczenia) i poziomy umieszczania
potraw do wartości podanych w
tabelach.
Zaleca się ustawienie za pierwszym
razem niższej temperatury.
Jeśli nie można znaleźć ustawień dla
danego przepisu, należy wybrać
najbardziej podobny.
Piekąc ciasta na więcej niż jednym
poziomie można wydłużyć czas
pieczenia o 10 - 15 minut.
Ciasta i ciastka na różnych
poziomach nie zawsze przyrumieniają
się równomiernie. W tym przypadku
nie należy zmieniać ustawienia
temperatury. Różnice wyrównają się
podczas pieczenia.
Przy dłuższym czasie pieczenia
można wyłączyć piekarnik około 10
minut przed końcem pieczenia i
wykorzystać ciepło resztkowe.
Umieszczenie w piekarniku mrożonej
żywności może spowodować
odkształcenie blach podczas pieczenia.
Po ostygnięciu blach odkształcenia
znikną.
10.2 Wskazówki dotyczące pieczenia ciast
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyc‐
zyna
Rozwiązanie
Spód ciasta nie jest odpo‐
wiednio przyrumieniony.
Wybrano nieodpowiedni
poziom piekarnika.
Umieścić ciasto na niżs‐
zym poziomie piekarnika.
Ciasto zapada się, robi się
zakalcowate, wycieka z
niego woda.
Temperatura piekarnika
jest zbyt wysoka.
Przy następnym pieczeniu
należy nieznacznie obni‐
żyć temperaturę piekarni‐
ka.
www.electrolux.com16
Efekt pieczenia Prawdopodobna przyc‐
zyna
Rozwiązanie
Ciasto zapada się, robi się
zakalcowate, wycieka z
niego woda.
Zbyt krótki czas pieczenia. Ustawić dłuższy czas piec‐
zenia. Nie można skracać
czasu pieczenia poprzez
ustawienie wyższej tem‐
peratury.
Ciasto zapada się, robi się
zakalcowate, wycieka z
niego woda.
Do ciasta wlano zbyt dużo
wody.
Użyć mniej wody. Należy
przestrzegać czasu mies‐
zania ciasta, zwłaszcza
korzystając z robota ku‐
chennego.
Ciasto jest zbyt suche. Temperatura piekarnika
jest zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu
należy zwiększyć tempera‐
turę piekarnika.
Ciasto jest zbyt suche. Zbyt długi czas pieczenia. Przy następnym pieczeniu
należy skrócić czas piecze‐
nia.
Ciasto nierówno się przyru‐
mienia.
Temperatura piekarnika
jest zbyt wysoka, a czas
pieczenia zbyt krótki.
Ustawić niższą tempera‐
turę piekarnika i wydłużyć
czas pieczenia.
Ciasto nierówno się przyru‐
mienia.
Ciasto nie zostało równo‐
miernie rozprowadzone.
Rozprowadzić ciasto rów‐
nomiernie na blasze.
Ciasto nie jest gotowe po
upływie podanego czasu
pieczenia.
Temperatura piekarnika
jest zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu
należy nieznacznie zwięks‐
zyć temperaturę piekarni‐
ka.
10.3 Delikatne pieczenie
Funkcji tej należy używać do
pieczenia w formach i suszenia
potraw na jednym poziomie
piekarnika w niskiej temperaturze.
Należy używać jednocześnie tylko
jednej foremki do ciasta lub blachy.
Produkt Temperatura (°C) Czas (min)
Ciastka 180 - 190
10 - 20
1)
Ciasto: Ptyś 180 - 190
30 - 40
1)
Ciasto: Kruche 180 - 190
25 - 35
1)
Bezy 80 - 100 120 - 150
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
POLSKI 17
10.4 Termoobieg
Pieczenie na jednym poziomie
Pieczenie w formach
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Kołacz lub bułeczki maślane 150 - 160 50 - 70 2
Tort biszkoptowy / ciasta owocowe 140 - 160 50 - 90 1 - 2
Biszkopt beztłuszczowy
150 - 160
1)
25 - 40 3
Spód placka – ciasto kruche
170 - 180
1)
10 - 25 2
Spód placka – ciasto ukręcane 150 - 170 20 - 25 2
Szarlotka (2 formy, Ø 20 cm, usta‐
wione po przekątnej)
160 60 - 90 2 - 3
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Ciasta / ciastka / chleb na blachach do pieczenia
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Ciasto z kruszonką (suche) 150 - 160 20 - 40 3
Tarty owocowe (na cieście drożd‐
żowym / ukręcanym)
1)
150 35 - 55 3
Tarty owocowe na kruchym cieście 160 - 170 40 - 80 3
1)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia.
Ciastka
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Ciasteczka kruche 150 - 160 10 - 20 3
Ciasteczka maślane / Ciasta prze‐
kładane
140 20 - 35 3
Ciasteczka z ciasta biszkoptowego 150 - 160 15 - 20 3
Ciasteczka z białek jaj, bezy 80 - 100 120 - 150 3
Makaroniki 100 - 120 30 - 50 3
Ciasteczka z ciasta drożdżowego 150 - 160 20 - 40 3
Ciasteczka z ciasta francuskiego
170 - 180
1)
20 - 30 3
Bułki
160
1)
10 - 35 3
www.electrolux.com18
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Małe ciasteczka (20 sztuk na
blasze)
150
1)
20 - 35 3
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Tabela wypieków i zapiekanek
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Bagietki posypane serem
160 - 170
1)
15 - 30 1
Nadziewane warzywa 160 - 170 30- 60 1
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Pieczenie na kilku poziomach
Ciasta / ciastka / chleb na blachach do pieczenia
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
2 poziomy
Ptysie / Eklery
160 - 180
1)
25 - 45 2 / 4
Strucla sucha 150 - 160 30 - 45 2 / 4
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Ciasteczka/small cakes / ciastka / bułki
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
2 poziomy
Ciasteczka kruche 150 - 160 20 - 40 2 / 4
Ciasteczka maślane / Ciasta prze‐
kładane
140 25 - 45 2 / 4
Ciasteczka z ciasta biszkoptowe‐
go
160 - 170 25 - 40 2 / 4
Ciasteczka z białek jaj, bezy 80 - 100 130 - 170 2 / 4
Makaroniki 100 - 120 40 - 80 2 / 4
Ciasteczka z ciasta drożdżowego 160 - 170 30 - 60 2 / 4
Ciasteczka z ciasta francuskiego
170 - 180
1)
30 - 50 2 / 4
Bułki
180
1)
25- 40 2 / 4
POLSKI 19
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
2 poziomy
Małe ciasteczka (20 sztuk na
blasze)
150
1)
20 - 40 2 / 4
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
10.5 Pieczenie tradycyjne na jednym poziomie
Pieczenie w formach
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Kołacz lub bułeczki maślane 160 - 180 50 - 70 2
Tort biszkoptowy / Ciasta owocowe 150 - 170 50 - 90 1 - 2
Biszkopt niskokaloryczny
170
1)
25 - 40 3
Spód placka – ciasto kruche
190 - 210
1)
10 - 25 2
Spód placka – ciasto ukręcane 170 - 190 20 - 25 2
Szarlotka (2 formy, Ø 20 cm, usta‐
wione po przekątnej)
180 60 - 90 1 - 2
Tarta pikantna (np. Quiche Lor‐
raine)
180 - 220 35 - 60 1
Sernik 160 - 180 60 - 90 1 - 2
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Ciasta / ciastka / chleb na blachach do pieczenia
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Plecionka drożdżowa / Wieniec
drożdżowy
170 - 190 40 - 50 2
Strucla bożonarodzeniowa
160 - 180
1)
50 - 70 2
Chleb (chleb żytni):
1. Pierwszy etap pieczenia.
2. Drugi etap pieczenia.
1. 230
1)
2. 160 - 180
1)
1. 20
2. 30 - 60
1 - 2
Ptysie / Eklery
190 - 210
1)
20 - 35 3
Rolada biszkoptowa
180 - 200
1)
10 - 20 3
Ciasto z kruszonką (suche) 160 - 180 20 - 40 3
Maślane ciasto migdałowe / Ciasta
cukrowe
190 - 210
1)
20 - 30 3
www.electrolux.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Electrolux EKK6450AOX Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla