bądź wtyczka (jeśli dotyczy) może być przyczyną
przegrzania styków.
• Upewnić się, że zostało zainstalowane zabezpiecze-
nie przed porażeniem prądem.
• Przewód zasilający należy przymocować obejmą w
celu jego mechanicznego odciążenia.
•Należy uważać, aby nie uszkodzić wtyczki (jeśli doty-
czy) ani przewodu zasilającego. Wymianę uszkodzo-
nego przewodu zasilającego należy zlecić przedsta-
wicielowi serwisu lub wykwalifikowanemu elektryko-
wi.
• W instalacji elektrycznej należy zastosować wyłącz-
nik obwodu umożliwiający odłączenie urządzenia od
zasilania na wszystkich biegunach. Wyłącznik obwo-
du musi mieć rozwarcie styków wynoszące minimum
3 mm.
• Konieczne jest zastosowanie odpowiednich wyłączni-
ków obwodu zasilania: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu wykręcanego — wyjmo-
wane z oprawki), wy
łączniki różnicowo-prądowe
(RCD) oraz styczniki.
Przeznaczenie
Ostrzeżenie! Niebezpieczeństwo odniesienia
obrażeń ciała, oparzenia, porażenia prądem.
• Przed pierwszym użyciem urządzenia należy usunąć
z niego wszystkie elementy opakowania, etykiety i fo-
lię ochronną (jeśli dotyczy).
•Z urządzenia należy korzystać w warunkach domo-
wych.
• Nie zmieniać parametrów technicznych urządzenia.
• Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzo-
ru.
• Nie obsługiwać urządzenia mokrymi rękami lub jeśli
ma ono kontakt z wodą.
• Nie kłaść sztućców ani pokrywek naczyń na polach
grzejnych. Pola grzejne mocno się nagrzewają.
•Po każdym użyciu wyłączyć pole grzejne.
• Nie u
żywać urządzenia jako powierzchni roboczej ani
miejsca do przechowywania przedmiotów.
•Jeśli na powierzchni urządzenia pojawią się pęknię-
cia, należy natychmiast odłączyć je od zasilania. Po-
zwoli to uniknąć zagrożenia porażeniem prądem
elektrycznym.
• Podczas wkładania żywności do gorącego oleju mo-
że on pryskać.
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie pożarem lub
wybuchem.
• Pod wpływem wysokiej temperatury tłuszcze i olej
mogą uwalniać łatwopalne opary. Podczas podgrze-
wania tłuszczów i oleju nie wolno zbliżać do nich źró-
deł ognia ani rozgrzanych przedmiotów.
• Opary uwalniane przez gorący olej mogą ulec samo-
czynnemu zapłonowi.
•Zużyty olej zawierający pozostałości produktów spo-
żywczych ma niższą temperaturę zapłonu niż świeży
olej.
• Nie umieszczać łatwopalnych produktów lub przed-
miotów nasączonych łatwopalnymi produktami w
urządzeniu, na nim lub w jego pobliżu.
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie
uszkodzeniem urządzenia.
• Nie stawiać gorących naczyń
na panelu sterowania.
• Nie dopuszczać do wygotowania się potraw.
• Nie dopuszczać do upadku naczyń lub innych przed-
miotów na powierzchnię urządzenia. Może to spowo-
dować jej uszkodzenie.
• Nie włączać pól grzejnych bez naczyń ani z pustymi
naczyniami.
• Nie kłaść na urządzeniu folii aluminiowej.
• Naczynia żeliwne, aluminiowe lub ze zniszczonym
spodem mogą spowodować zarysowanie szkła lub
szkła ceramicznego. Dlatego nie należy przesuwać
ich po powierzchni gotowania.
Konserwacja i czyszczenie
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie uszkodzenia
urządzenia.
• Aby zapobiec uszkodzeniu powierzchni urządzenia,
należy regularnie ją czyścić.
• Do czyszczenia urządzenia nie wolno używać wody
pod ciśnieniem ani pary wodnej.
•Czyścić urządzenie za pomocą wilgotnej szmatki.
Stosować wyłącznie neutralne
środki czyszczące.
Nie używać produktów ściernych, myjek do szorowa-
nia, rozpuszczalników ani metalowych przedmiotów.
Utylizacja
Ostrzeżenie! Występuje zagrożenie odniesienia
obrażeń ciała lub uduszenia.
4