4 Płyta ceramiczna ze sterowaniem sensorowym
• Przed pierw szym użyciem ce ra micz nej płyty grzejnej na le ży prze czy tać in struk cję użytko
wa nia. W ten spo sób za pew nia my sobie bez pie czeń stwo oraz unikamy uszko dze nia
pły ty.
• Je że li płyta ce ra micz na użyt ko wa na jest w bez po śred niej bliskości radia, te le wi zo ra lub
innego urzą dze nia emi tu ją ce go, na le ży spraw dzić, czy za pew nio na jest pra wi dło wość
działania panelu ste ru ją ce go płyty ce ra micz nej.
• Płytę winien podłączyć upraw nio ny in sta la tor – elektryk.
• Nie wolno instalować płyty w pobliżu urzą dzeń chłodniczych.
• Meble w których zabudowywana jest pły ta muszą być odporne na temperatury ok 100
o
C.
Do ty czy to okle in,kra wę dzi,po wierzch ni wykonanych z tworzyw sztucz nych, klejów oraz
lakierów.
• Pły tę należy użytkować tylko po jej za bu do wa niu. W ten sposób za bez pie cza my się przed
do tknię ciem czę ści po zo sta ją cych pod na pię ciem.
• Na pra wy urządzeń elektrycznych mogą prze pro wa dzać tyl ko spe cja li ści. Nie fa cho we
na pra wy po wo du ją po waż ne nie bez pie czeń stwo dla użyt kow ni ka.
• Urzą dze nie zostaje tylko wów czas odłą czo ne od sieci elek trycz nej, gdy zo sta nie wy łą czo ny
bez piecz nik lub wtycz ka zostanie wy cią gnię ta z gniazd ka.
• Wtyczka przewodu przyłączeniowego powinna być dostępna po zainstalowaniu kuchenki.
• Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
• Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby (w tym dzieci) o ogra
niczonej zdolności zycznej, czuciowej lub psychicznej, lub osoby o braku doświadczenia
lub znajomości sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją
użytkowania sprzętu, przekazanej przez osoby odpowiadające za ich bezpieczeństwo.
• Pola grzejne po włączeniu szybko się na grze wa ją. Dlatego też na le ży je włą czać do pie ro
po usta wie niu na czy nia do go to wa nia. W ten spo sób uni ka my zbęd ne go zu ży cia ener gii
elek trycz nej.
• Wbu do wa ny w układ elek tro nicz ny wskaź nik szcząt ko we go na grza nia wska zu je czy płyta
jest włą czo na względ nie czy jest jesz cze go rą ca.
• W przypadku zaniku napięcia w sie ci ska so wa ne zostają wszyst kie na sta wy i wska za nia.
Po po now nym po ja wie niu się na pię cia w sie ci wskazana jest ostroż ność, gdyż płyty na
grza ne przed za ni kiem na pię cia, nie są już nad zo ro wa ne przez wskaź nik.
• Je że li gniazdo wtykowe jest w po bli żu pola grzejnego, należy zwa żać, aby kabel kuch ni
nie do ty kał na grza nych miejsc.
• Przy stosowaniu olejów i tłusz czów nie po zo sta wiać płyty bez nad zo ru, gdyż ist nie je za
gro że nie po ża ro we.
• Nie używać naczyń z tworzyw sztucz nych i z folii aluminiowej. To pią się one w wy so kich
tem pe ra tu rach i mogą uszko dzić pły tę ce ra micz ną.
• Cukier ,kwasek cytrynowy, sól itp. w sta nie sta łym i płyn nym oraz two rzy wo sztucz ne nie
po win ny do stać się do na grza ne go pola grzej ne go.
• Jeżeli wsku tek nieuwagi cukier lub two rzy wo sztucz ne do sta ną się na gorącą pły tę, w żad
nym wy pad ku nie wol no wy łą czać pły ty, lecz należy ze skro bać cu kier i two rzy wo ostrym
skro ba kiem. Chro nić ręce przed po pa rze nia mi i skaleczeniem.
• Przy stosowaniu płyty ce ra micz nej na le ży używać tylko garnków i ron dli o pła skim dnie,
nie po sia da ją cych kra wę dzi i zadziorów, gdyż w prze ciw nym razie mogą powstać trwałe
za dra pa nia płyty.