2
UŻYCIE CHŁODZIARKI
Przed przełączeniem z funkcji zamrażarki na chłodziarkę,
należy:
1. sprawdzić, czy w komorze urządzenia nie ma zamrożonych
produktów w celu uniknięcia ich rozmrożenia.
2. rozmrozić i oczyścić produkty w celu uniemożliwienia
gromadzenia się wody w dolnej części urządzenia.
Uwaga: W przypadku dużej wilgotności istnieje możliwość
gromadzenia się wody na ścianach oraz w dolnej części komory.
Jest to zjawisko naturalne i nie ma szkodliwego wpływu na
działanie urządzenia.
W takim przypadku zaleca się zamknięcie pojemników
zawierających płyny (np. garnki z rosołem), przechowywać w
opakowaniach produkty o dużej zawartości wilgoci (np. warzywa.
WAŻNE: korzystając z urządzenia, jako chłodziarki
należy sprawdzić, czy funkcja szybkiego schładzania jest
wyłączona, aby zapobiec pęknięciu butelki.
WYKORZYSTANIE ZAMRAŻARKI
Przed umieszczeniem zamrożonych produktów wewnątrz
komory należy sprawdzić, czy urządzenie jest ustawione w
trybie pracy zamrażarki (patrz: „Regulacja temperatury”) i
czy czerwona kontrolka jest zgaszona.
PRZED PRZEŁĄCZENIEM Z FUNKCJI CHŁODZIARKI NA
ZAMRAŻARKĘ NALEŻY SPRAWDZIĆ, CZY W KOMORZE
URZĄDZENIA NIE MA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH
ANI BUTELEK, ABY UNIKNĄĆ ZAMROŻENIA TYCH
PRODUKTÓW ORAZ PĘKNIĘCIA BUTELEK.
Skorzystać z tabeli na urządzeniu.
Klasykacja zamrożonej żywności
Załadunek i klasykacja zamrożonej żywności; Zaleca się
zaznaczyć datę rozpoczęcia przechowywania na opakowaniu,
aby zapewnić spożycie przed datą zakończenia przydatności
podaną w miesiącach (Rys. 6) dla każdego typu żywności.
Zalecenia dotyczące przechowywania zamrożonej żywności
Kupowanie produktów mrożonych:
• Należy sprawdzić, czy opakowanie nie jest uszkodzone
(żywność mrożona w uszkodzonym opakowaniu może tracić
wartość odżywczą).
Jeśli opakowanie jest napuchnięte lub ma ślady wilgoci,
prawdopodobnie produkt nie był przechowywany w
optymalnych warunkach i doszło do jego rozmrożenia.
• Robiąc zakupy, pozostawić zakup produktów mrożonych na
koniec i transportować produkty w izolacyjnej torbie chłodniczej.
• Po powrocie do domu należy jak najszybciej umieścić
mrożoną żywność w urządzeniu.
• Należy unikać lub ograniczać do minimum zmiany temperatury.
Należy przestrzegać daty przydatności do spożycia podanej
na opakowaniu.
• Należy zawsze przestrzegać informacji dotyczących
przechowywania podanych na opakowaniu.
Uwaga:
Całkowicie lub częściowo rozmrożoną żywność należy jak
najszybciej spożyć.
Rozmrożonej żywności nie należy ponownie zamrażać,
chyba że zostanie ugotowana. Rozmrożoną żywność po
ugotowaniu można zamrozić ponownie.
Jeśli występuje długotrwała awaria zasilania:
• Nie otwierać pokrywy urządzenia, chyba że w celu
umieszczenia opakowań lodowych (jeśli w komplecie) na
żywności mrożonej po prawej i lewej stronie urządzenia.
Spowoduje to spowolnienie wzrostu temperatury.
PRZECHOWYWANIE ZAMROŻONYCH ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZAMRAŻANIE ŻYWNOŚCI
Przed umieszczeniem zamrożonych produktów wewnątrz
komory należy sprawdzić, czy urządzenie jest ustawione w
trybie pracy zamrażarki (patrz: „Regulacja temperatury”) i czy
czerwona kontrolka jest zgaszona.
Przygotowanie świeżej żywności do zamrażania
• Przed zamrożeniem owinąć i zabezpieczyć świeżą żywność,
używając: folii aluminiowej, folii kuchennej, szczelnych worków
plastikowych, pojemników plastikowych z pokrywkami, o ile są
odpowiednie do zamrażania żywności.
• Aby zapewnić wysoką jakość zamrażania, produkty spożywcze
muszą być świeże, dojrzałe i najwyższej jakości.
• Świeże warzywa i owoce powinny być zamrażane jak najszybciej
po zebraniu, aby zachowały pełne wartości odżywcze,
konsystencję, kolor i smak.
• Ciepłą żywność należy zawsze schłodzić przed umieszczeniem
w urządzeniu.
Zamrażanie świeżej żywności
• Umieścić żywność do zamrożenia przy ściance urządzenia (rys. 5):
A. żywność do zamrożenia,
B. żywność już zamrożona.
• Żywność do zamrożenia nie powinna stykać się z żywnością już
zamrożoną.
• Aby zapewnić lepsze i szybsze zamrażanie, podzielić produkty
żywnościowe na małe porcje; będzie to również przydatne w
momencie wykorzystania zamrożonej żywności.
1. Przynajmniej 24 godziny przed przystąpieniem do zamrażania
świeżej żywności w urządzeniu wcisnąć przycisk szybkiego
mrożenia.
2. Włożyć pożywienie do zamrożenia i nie otwierać drzwi
urządzenia przez 24 godziny. Funkcja szybkiego zamrażania
wyłącza się automatycznie po upływie 50 godzin.
ODSZRANIANIE URZĄDZENIA
Urządzenie należy rozmrażać, gdy grubość lodu na ściankach
osiągnie 5-6 mm.
• Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
• Wyjąć żywność z urządzenia i umieścić w zimnym miejscu lub w
izolacyjnej torbie chłodniczej.
• Pozostawić drzwi urządzenia otwarte.
• Wyjąć wewnętrzny korek spustu wody z rozmrażania (w
zależności od modelu) (Rys. 8).
• Wyjąć zewnętrzny korek spustu wody z rozmrażania (w
zależności od modelu) i umieścić go tak, jak przedstawiono na