Indesit OS 1A 250 2 instrukcja

Typ
instrukcja
INSTRUKCJA UŻYTKOWNIKA
1
PL
SCHEMAT URZĄDZENIA RYS. 1
A. Uchwyt.
B. Blokada bezpieczeństwa (jeśli występuje).
C. Uszczelka.
D. Oddzielacz (jeśli występuje).
E. Korek spustu wody z rozmrażania.
F. Panel sterowania.
G. Kratka boczna agregatu.
INSTALACJA
Zapoznać się z rozdziałem „PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO
EKSPLOATACJI URZĄDZENIA".
Rozpakować urządzenie.
Wymontować 4 elementy ochronne włożone między
pokrywę a urządzenie.
Upewnić się, że korek spustowy wody z rozmrażania (zależnie
od wyposażenia) jest prawidłowo założony (4).
W celu zapewnienia najlepszego działania urządzenia i aby
uniknąć uszkodzenia przy otwieraniu pokrywy, pozostawić
co najmniej 7 cm wolnego miejsca za tylną ścianką i 7 cm po
bokach.
Zamontować akcesoria (jeśli na wyposażeniu).
Przed użyciem wyczyścić wnętrze urządzenia.
SCHEMAT PANELU STEROWANIA RYS. 2
1. Termostat: może być wykorzystywany do regulacji
temperatury urządzenia.
2. Czerwona lampka kontrolna (jeśli jest): gdy się świeci,
wskazuje że temperatura wewnętrzna urządzenia nie jest
jeszcze wystarczająco niska.
3. Zielona lampka kontrolna (zależnie od modelu): wskazuje, że
urządzenie jest włączone.
4. Żółto/pomarańczowo podświetlony przycisk (zależnie od
modelu):
włącza/wyłącza funkcję szybkiego mrożenia.
WAŻNE: korzystając z urządzenia, jako chłodziarki
należy sprawdzić, czy funkcja szybkiego schładzania jest
wyłączona, aby zapobiec pęknięciu butelki.
Konguracja panelu sterowniczego może się różnić
zależnie od modelu.
Włączanie urządzenia
Temperatura urządzenia została wstępnie ustawiona
fabrycznie na optymalne chłodzenie w temperaturze -18°C.
Włożyć wtyczkę kabla zasilającego do gniazdka.
Zapala się zielona kontrolka (jeśli jest).
Załącza się również kontrolka czerwona (jeśli jest),
ponieważ wewnątrz urządzenia nie ma jeszcze temperatury
wystarczająco niskiej, aby można tam było włożyć żywność.
Czerwona dioda LED zwykle wyłącza się w ciągu sześciu
godzin od włączenia urządzenia.
Po podłączeniu urządzenia do sieci oraz kiedy została
osiągnięta maksymalna temperatura, upewnić się, że przycisk
szybkiego zamrażania nie jest wciśnięty (żółta kontrolka LED,
jeśli jest, jest wyłączona).
Wkładać żywność dopiero po zgaśnięciu czerwonej kontrolki
(jeśli jest).
Ze względu na typ uszczelki nie da się otworzyć drzwi
urządzenia natychmiast po ich zamknięciu. Poczekać kilka
minut przed ponownym otwarciem pokrywy urządzenia.
Uwaga: To urządzenie zawiera technologię skraplaczy
powierzchniowych (ang. skin condenser): jednostka skraplacza
została wbudowana w ściany zamrażarki. Z tego względu
ściany boczne i przednia mogą się nagrzewać podczas działania
urządzenia. Jest to całkowicie normalne i zmniejsza ryzyko
powstawania kondensacji szczególnie w krytycznych warunkach
środowiskowych (patrz część "Instrukcja rozwiązywania
problemów").
Regulacja temperatury
Wybrać właściwą temperaturę za pomocą termostatu.
Produkt ten może być wykorzystywany zarówno jako
zamrażarka, jak i chłodziarka.
Aby włączyć urządzenie w trybie pracy zamrażarki, należy
ustawić termostat w pozycji „freezer” (zamrażarka). W
takim przypadku, urządzenie należy używać wyłącznie do
przechowywania zamrożonej żywności, zamrażania świeżej
żywności i do przygotowywania lodu.
Temperaturę można ustawić w przedziale od -14°C oraz
-22°C (w zależności od warunków otoczenia przedział ten
może ulegać drobnym wahaniom).
Aby włączyć urządzenie w trybie pracy chłodziarki, należy
ustawić termostat w pozycji „cooler (chłodziarka). W
takim przypadku, urządzenie należy wykorzystywać do
przechowywania świeżej żywności oraz napojów.
Temperaturę można ustawić w przedziale od 0°C oraz
+6°C (w zależności od warunków otoczenia przedział ten
może ulegać drobnym wahaniom)
Aby wyłączyć urządzenie należy ustawić termostat w pozycji
OFF (wyłączony).
W takim przypadku, urządzenie jest już podłączone do
źródła zasilania.
WAŻNE: korzystając z urządzenia, jako chłodziarki
należy sprawdzić, czy funkcja szybkiego schładzania jest
wyłączona, aby zapobiec pęknięciu butelki.
JEŻELI NIE KORZYSTA SIĘ Z URZĄDZENIA
Odłączyć urządzenie od źródła zasilania, opróżnić je, rozmrozić
(w razie konieczności) iwyczyścić. Pozostawić drzwi lekko
uchylone, aby zapewnić obieg powietrza wewnątrz komór.
Zapobiegnie to powstawaniu pleśni oraz nieprzyjemnych
zapachów oraz utlenianiu (czernieniu) wewnętrznych ścian.
2
UŻYCIE CHŁODZIARKI
Przed przełączeniem z funkcji zamrażarki na chłodziarkę,
należy:
1. sprawdzić, czy w komorze urządzenia nie ma zamrożonych
produktów w celu uniknięcia ich rozmrożenia.
2. rozmrozić i oczyścić produkty w celu uniemożliwienia
gromadzenia się wody w dolnej części urządzenia.
Uwaga: W przypadku dużej wilgotności istnieje możliwość
gromadzenia się wody na ścianach oraz w dolnej części komory.
Jest to zjawisko naturalne i nie ma szkodliwego wpływu na
działanie urządzenia.
W takim przypadku zaleca się zamknięcie pojemników
zawierających płyny (np. garnki z rosołem), przechowywać w
opakowaniach produkty o dużej zawartości wilgoci (np. warzywa.
WAŻNE: korzystając z urządzenia, jako chłodziarki
należy sprawdzić, czy funkcja szybkiego schładzania jest
wyłączona, aby zapobiec pęknięciu butelki.
WYKORZYSTANIE ZAMRAŻARKI
Przed umieszczeniem zamrożonych produktów wewnątrz
komory należy sprawdzić, czy urządzenie jest ustawione w
trybie pracy zamrażarki (patrz: „Regulacja temperatury”) i
czy czerwona kontrolka jest zgaszona.
PRZED PRZEŁĄCZENIEM Z FUNKCJI CHŁODZIARKI NA
ZAMRAŻARKĘ NALEŻY SPRAWDZIĆ, CZY W KOMORZE
URZĄDZENIA NIE MA PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH
ANI BUTELEK, ABY UNIKNĄĆ ZAMROŻENIA TYCH
PRODUKTÓW ORAZ PĘKNIĘCIA BUTELEK.
Skorzystać z tabeli na urządzeniu.
Klasykacja zamrożonej żywności
Załadunek i klasykacja zamrożonej żywności; Zaleca się
zaznaczyć datę rozpoczęcia przechowywania na opakowaniu,
aby zapewnić spożycie przed datą zakończenia przydatności
podaną w miesiącach (Rys. 6) dla każdego typu żywności.
Zalecenia dotyczące przechowywania zamrożonej żywności
Kupowanie produktów mrożonych:
Należy sprawdzić, czy opakowanie nie jest uszkodzone
(żywność mrożona w uszkodzonym opakowaniu może tracić
wartość odżywczą).
Jeśli opakowanie jest napuchnięte lub ma ślady wilgoci,
prawdopodobnie produkt nie był przechowywany w
optymalnych warunkach i doszło do jego rozmrożenia.
Robiąc zakupy, pozostawić zakup produktów mrożonych na
koniec i transportować produkty w izolacyjnej torbie chłodniczej.
Po powrocie do domu należy jak najszybciej umieścić
mrożoną żywność w urządzeniu.
Należy unikać lub ograniczać do minimum zmiany temperatury.
Należy przestrzegać daty przydatności do spożycia podanej
na opakowaniu.
Należy zawsze przestrzegać informacji dotyczących
przechowywania podanych na opakowaniu.
Uwaga:
Całkowicie lub częściowo rozmrożoną żywność należy jak
najszybciej spożyć.
Rozmrożonej żywności nie należy ponownie zamrażać,
chyba że zostanie ugotowana. Rozmrożoną żywność po
ugotowaniu można zamrozić ponownie.
Jeśli występuje długotrwała awaria zasilania:
Nie otwierać pokrywy urządzenia, chyba że w celu
umieszczenia opakowań lodowych (jeśli w komplecie) na
żywności mrożonej po prawej i lewej stronie urządzenia.
Spowoduje to spowolnienie wzrostu temperatury.
PRZECHOWYWANIE ZAMROŻONYCH ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZAMRAŻANIE ŻYWNOŚCI
Przed umieszczeniem zamrożonych produktów wewnątrz
komory należy sprawdzić, czy urządzenie jest ustawione w
trybie pracy zamrażarki (patrz: „Regulacja temperatury”) i czy
czerwona kontrolka jest zgaszona.
Przygotowanie świeżej żywności do zamrażania
Przed zamrożeniem owinąć i zabezpieczyć świeżą żywność,
używając: folii aluminiowej, folii kuchennej, szczelnych worków
plastikowych, pojemników plastikowych z pokrywkami, o ile są
odpowiednie do zamrażania żywności.
Aby zapewnić wysoką jakość zamrażania, produkty spożywcze
muszą być świeże, dojrzałe i najwyższej jakości.
Świeże warzywa i owoce powinny być zamrażane jak najszybciej
po zebraniu, aby zachowały pełne wartości odżywcze,
konsystencję, kolor i smak.
Ciepłą żywność należy zawsze schłodzić przed umieszczeniem
w urządzeniu.
Zamrażanie świeżej żywności
Umieścić żywność do zamrożenia przy ściance urządzenia (rys. 5):
A. żywność do zamrożenia,
B. żywność już zamrożona.
Żywność do zamrożenia nie powinna stykać się z żywnością już
zamrożoną.
Aby zapewnić lepsze i szybsze zamrażanie, podzielić produkty
żywnościowe na małe porcje; będzie to również przydatne w
momencie wykorzystania zamrożonej żywności.
1. Przynajmniej 24 godziny przed przystąpieniem do zamrażania
świeżej żywności w urządzeniu wcisnąć przycisk szybkiego
mrożenia.
2. Włożyć pożywienie do zamrożenia i nie otwierać drzwi
urządzenia przez 24 godziny. Funkcja szybkiego zamrażania
wyłącza się automatycznie po upływie 50 godzin.
ODSZRANIANIE URZĄDZENIA
Urządzenie należy rozmrażać, gdy grubość lodu na ściankach
osiągnie 5-6 mm.
Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
Wyjąć żywność z urządzenia i umieścić w zimnym miejscu lub w
izolacyjnej torbie chłodniczej.
Pozostawić drzwi urządzenia otwarte.
Wyjąć wewnętrzny korek spustu wody z rozmrażania (w
zależności od modelu) (Rys. 8).
Wyjąć zewnętrzny korek spustu wody z rozmrażania (w
zależności od modelu) i umieścić go tak, jak przedstawiono na
3
rysunku 8.
yć oddzielacza (w zależności od modelu) wewnątrz
urządzenia jako pojemnika na pozostałą wodę (D), jak
przedstawiono na rys. 8. Jeśli nie ma oddzielacza, użyć innego
płytkiego pojemnika.
Można przyspieszyć rozmrażanie, oddzielając lód od ścianek
urządzenia za pomocą szpatułki.
Usunąć szron ze spodu urządzenia.
Nie używać ostro zakończonych lub metalowych przyrządów do
usuwania lodu, aby nie uszkodzić trwale wnętrza urządzenia.
Nie używać produktów ściernych ani nie podgrzewać sztucznie
wnętrza.
Dokładnie wysuszyć wnętrze urządzenia.
Założyć korek po rozmrożeniu.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Usunąć szron z górnych krawędzi (patrz część Instrukcja
rozwiązywania problemów).
Wyczyścić wnętrze po rozmrożeniu za pomocą gąbki zwilżonej
ciepłą wodą i/lub łagodnym detergentem.
Oczyścić boczny otwór wentylacyjny (jeśli występuje).
Odłączyć urządzenie od sieci przed wykonaniem czynności
konserwacyjnych. Do czyszczenia urządzenia nie używać
produktów ściernych, druciaków lub środków do usuwania
plam (np. acetonu, trichloroetylenu).
Aby zapewnić najlepsze działanie urządzenia, czyścić i
konserwować je co najmniej raz w roku.
WYMIANA ŻARÓWKI OŚWIETLENIA DRZWICZEK JEŚLI JEST
NA WYPOSAŻENIU
Odłączyć urządzenie od sieci elektrycznej.
Wyjąć dyfuzor w sposób przedstawiony na rysunku.
Wykręcić żarówkę i wymienić ją na identyczną, o tej samej mocy
i tym samym napięciu.
Założyć dyfuzor i podłączyć urządzenie do sieci.
INSTRUKCJA USUWANIA USTEREK
1. Czerwona lampka kontrolna (jeśli jest) pozostaje zapalona.
Czy nie doszło do awarii zasilania?
Czy trwa proces zamrażania?
Czy pokrywa urządzenia jest zamknięta prawidłowo?
Czy urządzenie jest ustawione w pobliżu źródła ciepła?
Czy termostat jest ustawiony prawidłowo?
Czy kratka wentylacyjna i skraplacz są czyste?
2. Urządzenie działa zbyt głośno.
Czy urządzenie jest wypoziomowane?
Czy urządzenie styka się z meblami lub przedmiotami, które
mogą powodować wibracje?
Czy usunięto opakowanie spod urządzenia?
Uwaga: Bulgotanie z układu mrożącego po wyłączeniu sprężarki
jest objawem normalnym.
3. Zielona lampka kontrolna (jeśli jest) jest zgaszona a
urządzenie nie działa.
Czy nie doszło do awarii zasilania?
Czy wtyczka jest poprawnie włożona do gniazdka?
Czy kabel elektryczny jest w dobrym stanie?
4. Zielona lampka kontrolna (jeśli jest) jest zgaszona a
urządzenie działa.
Zielona lampka kontrolna jest popsuta. Zwrócić się do Serwisu z
prośbą o wymianę.
5. Sprężarka działa bez przerwy.
Czy do urządzenia włożono gorącą żywność?
Czy pozostawiono pokrywę otwartą przez długi czas?
Czy urządzenie stoi w zbyt ciepłym pomieszczeniu lub w pobliżu
źródła ciepła?
Czy termostat jest ustawiony prawidłowo?
Czy wciśnięto przypadkowo przycisk szybkiego mrożenia (jeśli
jest)?
6. Zbyt dużo lodu na górnej krawędzi.
Czy korki kanału odprowadzającego wodę z odszraniania są
prawidłowo założone?
Czy pokrywa urządzenia jest zamknięta prawidłowo?
Czy uszczelka pokrywy urządzenia jest uszkodzona lub
zdeformowana? (patrz rozdział „Instalacja”)
Czy 4 elementy ochronne zostały usunięte? (patrz rozdział
„Instalacja”)
7. Powstawanie kondensatu na ściankach zewnętrznych
urządzenia
W pewnych warunkach atmosferycznych (wilgotność powyżej
85%) lub gdy urządzenie znajduje się blisko wilgotnego albo
słabo wentylowanego pomieszczenia, na jego ściankach
zewnętrznych może formować się kondensat.
Nie wpływa to na działanie urządzenia.
8. Warstwa lodu na ściankach wewnętrznych urządzenia nie
jest jednorodna.
Jest to zjawisko normalne.
SERWIS TECHNICZNY
Przed kontaktem z serwisem technicznym:
1. Sprawdzić, czy można rozwiązać problem samodzielnie.
2. Uruchomić ponownie urządzenie i sprawdzić, czy problem nie
został rozwiązany. Jeżeli nie, odłączyć urządzenie od źródła
zasilania, odczekać około godzinę i ponownie uruchomić
chłodziarkę.
3. Jeśli problem nie ustępuje, skontaktować się z serwisem
technicznym.
Podać następujące informacje:
naturę usterki
model
numer serwisowy (numer podany
po słowie SERVICE na tabliczce znamionowej z tyłu urządzenia)
dokładny adres,
numer telefonu wraz z numerem kierunkowym.
4
400011232604
1
3 4 5
2
6
KLASA °C °F
SN 10–32 50–90
N 16–32 61–90
ST 16–38 61–100
T 16–43 61–110
7
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4

Indesit OS 1A 250 2 instrukcja

Typ
instrukcja