5019 610 56100
OBI C 00
KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
Panel sterowania
Pokrętło wyboru funkcji
Programator elektroniczny
Pokrętło termostatu
Wentylator chłodzenia (niewidoczny)
Górny element grzewczy
Element grzewczy grilla (regulowany)
Oświetlenie tylne piekarnika
Okrągły element grzewczy (niewidoczny)
Wentylator
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
JAK URUCHOMIĆ PIEKARNIK
• Ustawić pokrętło wyboru funkcji na żądaną funkcję.
Zapala się lampka piekarnika.
• Obrócić pokrętło termostatu zgodnie z ruchem wskazówek zegara i ustawić na żądanej temperaturze.
Po zakończeniu pieczenia:
• Ustawić pokrętła w pozycji
“0”
.
Pierwsza
Ostatnia
półka
półka
Tacka do
pieczenia:
Grill:
Boczne panele
katalityczne:
Tacka do
ociekania:
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja Opis funkcji
0 PIEKARNIK WYŁĄCZONY
-
OŚWIETLENIE PIEKARNIKA
• Włączenie wewnętrznej żarówki piekarnika.
FUNKCJA STATYCZNA
• Do gotowania mięsa, ryb i drobiu na półce.
• Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i, po wyłączeniu się czerwonej
kontrolki termostatu, włożyć potrawę do piekarnika.
• Zaleca się używanie półek na drugim lub trzecim poziomie.
WENTYLATOR
• Do pieczenia na maks. 2 półkach.
• W razie potrzeby, zaleca się zmieniać pozycję potrawy, co zapewni jej
równomierne pieczenie.
• Nie ma konieczności podgrzewania piekarnika (chyba że do pieczenia pizzy i
focaccia).
FUNKCJA GRILL
• Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu, kiełbasek) oraz na rożnie, do
podpiekania warzyw oraz do przyrumieniania chleba.
• Podgrzewać piekarnik przez 3-5 min.
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy
ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Zaleca się obracać potrawę w czasie gotowania.
TURBOGRILL
• Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef, pieczenie).
• Podczas pieczenia, drzwiczki piekarnika muszą być zamknięte.
• Piecząc mięso, dolać nieco wody do tacki na pierwszej półce, co zmniejszy
ilość dymu i rozpryskiwanie się tłuszczu.
• Obracać mięso w czasie pieczenia.
ROZMRAŻANIE
• Do rozmrażania produktów do temperatury otoczenia.
• Pozostawić produkt w opakowaniu, aby zapobiec wyschnięciu.
TURBOWENTYLATOR
• Do pieczenia na jednej półce (np.: owoce, ciasta, zapiekanki, warzywa, pizza,
drób).
TERMOWENTYLATOR
• Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika, na jednej lub więcej
półkach - artykuły żywnościowe, które wymagają takiej samej temperatury
pieczenia (np.: ryby, warzywa, ciasta), bez wzajemnego przenikania zapachów
FUNKCJE SPECJALNE
• Utrzymywanie ciepła potraw: pozwala na utrzymywanie potraw w stałej
temperaturze ok. 70°C.
• Pizza idealna do pieczenia pizzy i chleba.
Uwaga:
Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie informacyjnie.
POTRAWY Funkcja
Półka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
min.
Baranina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina
2 200 90-110
Kurczak/królik/kaczka
2 190-200 70-80
Indyk/gęś
2 200-210 100-180
Ryby
2 190-200 50-80
Faszerowane pomidory i papryki/
pieczone ziemniaki
2 190 50-60
Ciasta drożdżowe
2 180 40-50
Ciasta z nadzieniem
2 180-190 45-90
Biszkopty
2 180 20-40
Lasagna
2 190-200 40-50
Chleb/pizza
2 225- 250 5-10
Tosty
3/4 200-225 40-50
Kotlety/kiełbaski/szaszłyki
3/4 200-225 40-50
1/2 kurczaka
3 200-225 40-50
Kurczak w całości
2/3 200-225 60-70
Rostbef
2 200-250 60-70
Pieczeń
2/3 200-225 60-80
Ryby (w całości)
3 190-200 40-50