Whirlpool AKZM 6610/TB instrukcja

Typ
instrukcja

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

PL67
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST
BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle
przestrzegać
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj
potencjalnego ryzyka oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć ryzyko
urazów, szkód oraz porażenia prądem wskutek nieprawidłowej obsługi
urządzenia Należy ściśle przestrzegać poniższych instrukcji:
- Urządzenie należy odłączyć od zasilania elektrycznego przed
przystąpieniem do każdej czynności instalacyjnej.
- Instalacja lub konserwacja powinna zost przeprowadzona przez
technika specjalistę zgodnie z instrukcjami producenta oraz
obowiązującymi miejscowymi przepisami dotyczącymi
bezpieczeństwa. Nie naprawiać i nie wymieniać żadnej części
urządzenia, jeśli nie jest to konkretnie zalecane w instrukcji obsługi
- Wymianę przewodu zasilającego może wykonać wyłącznie
wykwalifikowany elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego
serwisu.
- Urządzenie musi być uziemione
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby
umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby spełnić wymagania odpowiednich przepisów BHP, w czasie
instalacji należy użyć rozłącznika wszystkich biegunów zasilania o
minimalnym odstępie między stykami wynoszącym 3 mm.
- Jeśli piekarnik jest wyposażony we wtyczkę, nie należy używać
wtyczek rozgałęźnych.
- Nie stosować przedłużaczy.
- Nie wolno wyciągać wtyczki ciągnąc za kabel zasilający.
- Po zakończeniu instalacji użytkownik nie powinien mieć dostępu
do komponentów elektrycznych urządzenia.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do
poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby prowadzić
do poważnych obrażeń.
PL68
- Nie należy używać płyty indukcyjnej, jeśli jej powierzchnia jest
pęknięta. W takim przypadku należy wyłączyć urządzenie, aby
uniknąć ryzyka porażenia prądem (tylko w przypadku modeli z
funkcją indukcji).
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać
go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wącznie do użytku domowego do
przygotowywania żywności. Wszelkie inne zastosowania (np: do
ogrzewania pomieszczeń) są zabronione. Producent nie ponosi
żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane
niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
- Urządzenie nie powinno być używane przez dzieci od 8 roku życia
oraz osoby o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej i
umysłowej lub nieposiadające odpowiedniego doświadczenia lub
wiedzy, chyba pod nadzorem lub po przeszkoleniu w zakresie
bezpiecznej obsługi urządzenia i pod warunkiem zrozumienia
ewentualnych niebezpieczeństw związanych z użytkowaniem.
Urządzeniem nie mogą bawić się dzieci. Dzieci bez nadzoru osoby
dorosłej nie mogą przeprowadzać czyszczenia i konserwacji
urządzenia.
- Dostępne części mogą się bardzo rozgrzać podczas pracy
urządzenia. Należy pilnować, aby dzieci nie zbliżały się do
urządzenia i nie bawiły się nim.
- Urządzenie oraz jego dostępne części rozgrzewają się podczas
użytkowania. Należy szczególnie unikać dotykania części grzejnych.
Dzieci w wieku poniżej 8 lat należy trzymać z dala od urządzenia,
chyba że są pod ciągłym nadzorem.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotyk
grzałek urządzenia, ponieważ można się poparzyć. Należy uważać,
aby urządzenie nie miało kontaktu ze ściereczkami lub innymi
łatwopalnymi materiałami, dopóki wszystkie komponenty
urządzenia nie wystygną.
PL69
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia i
pozwolić na stopniowe wyjście gorącego powietrza oraz pary z
wnętrza komory. Gdy drzwi urządzenia są zamknięte, gorące
powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem
sterowania. Nie wolno blokować otworów wentylacyjnych.
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy
używać odpowiednich rękawic. Uważać, aby nie dotykać gorących
elementów.
- Nie ustawiać na urządzeniu i nie przechowywać w jego pobliżu
żadnych materiałów łatwopalnych. W razie przypadkowego
włączenia się urządzenia mogłoby dojść do pożaru.
- Nie podgrzewać i nie gotować na urządzeniu hermetycznie
zamkniętych słoików ani innych pojemników. Ciśnienie, które
wytworzy się w środku, może doprowadzić do wybuchu słoika i, w
konsekwencji, uszkodzenia urządzenia.
- Nie używać pojemników z tworzyw syntetycznych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Zawsze uważnie
nadzorować gotujące się potrawy zawierające dużo tłuszczu i oleju.
- Nigdy nie pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas jego pracy.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak,
wino, itp.), należy pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej
temperaturze. W konsekwencji istnieje ryzyko, że opary alkoholu
zapalą się w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie dotykać piekarnika podczas cyklu pirolizy. Nie pozwalać
dzieciom zbliżać się do piekarnika podczas trwania cyklu pirolizy.
Przed rozpoczęciem cyklu czyszczenia należy usunąć rozlane płyny
z komory piekarnika (dotyczy tylko piekarników z funkcją pirolizy).
- Należy używać wyłącznie sondy temperaturowej zalecanej do tego
piekarnika.
- Nie należy stosować ostrych ściernych środków czyszczących ani
ostrych metalowych przedmiotów do czyszczenia szyby drzwiczek
piekarnika, ponieważ mogą one porysować powierzchnię i
doprowadzić do pęknięcia szyby.
PL70
- Przed przystąpieniem do wymiany żarówki należy upewnić się, że
urządzenie jest wyłączone, aby uniknąć ewentualnego porażenia
prądem.
- Potraw pieczonych w naczyniu nie należy pokrywać folią
aluminiową (tylko w przypadku piekarników dostarczanych z
naczyniem do pieczenia).
- Urządzenie należy rozpakowywać oraz instalować przy użyciu
rękawic ochronnych.
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostało wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy utylizować zgodnie z
miejscowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem należy odciąć przewód zasilający.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy skontaktować się z
odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w którym zakupiono urządzenie.
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie transportu oraz czy drzwi
zamykają się prawidłowo. W razie jakichkolwiek problemów skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem. Aby
zapobiec ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze styropianu dopiero tuż przez
instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na działanie wysokiej temperatury
(min. 90°C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między blatem a górną
częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci. Tabliczka znamionowa
znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1,5 mm
2
) może dokonać wyłącznie wykwalifikowany
elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200°C na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na usunięcie woni
materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nie wlewać wody do środka rozgrzanego piekarnika; może to uszkodzić emaliowaną powierzchnię.
- Nie przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego emaliowaną powierzchnię.
- Sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami piekarnika lub nie zostały
przycięte przez jego drzwi.
- Nie narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ). Części opakowania nie należy
wyrzucać, lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
INSTALACJA
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
PL71
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym.
- Właściwa utylizacja i złomowanie pomagają wyeliminować niekorzystny wpływ złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie człowieka.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno traktować podobnie
jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych
i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, gdy jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają ciepło.
- Wyłączyć piekarnik 10/15 minut przed upływem ustawionego czasu pieczenia. Jeśli potrawy wymagają dłuższego czasu,
nadal będą się piekły, pomimo wyłączenia piekarnika.
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania określone w
Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i wprowadzone na rynek zgodnie z
wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr 2006/95/WE w sprawie niskiego napięcia (która zastąpiła
Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi zmianami) oraz w Dyrektywie nr 2004/108/WE w sprawie kompatybilności
elektromagnetycznej ("EMC").
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Drzwi są zablokowane:
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Ważne: Podczas trwania automatycznego czyszczenia drzwi są zablokowane. Odczekać do momentu automatycznego
odblokowania (patrz rozdział “Cykl czyszczenia piekarnika z funkcją piroliza”).
Elektroniczny programator nie działa:
Jeżeli na wyświetlaczu pojawia się litera " " oraz numer, należy się skontaktować z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy wtedy podać numer, który następuje po literze " ".
Przed skontaktowaniem się z serwisem:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w "Instrukcji wyszukiwania
usterek".
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie nadal nie działa prawidłowo, należy skontaktować się z
najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na prawej, wewnętrznej
krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer serwisowy jest również podany w karcie
gwarancyjnej;
•dokładny adres;
•numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia oryginalnych części
zamiennych oraz właściwej naprawy).
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
PL72
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli taki produkt przypadkowo wszedł w kontakt z
urządzeniem, należy natychmiast wytrzeć go wilgotną ściereczką.
Powierzchnie czyścić wilgotną ściereczką. Jeśli są bardzo zabrudzone, dodać do wody kilka kropel płynu do mycia naczyń.
Wytrzeć do sucha ściereczką.
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: Nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Jeśli będą stosowane, mogą z czasem
uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w drzwiach.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy jest jeszcze ciepły),
aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia (np. potrawy o dużej zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producenta.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Aby ułatwić czyszczenie
urządzenia, można zdemontować drzwi (patrz KONSERWACJA).
rna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona (tylko w niektórych modelach), aby ułatwić czyszczenie
górnej części komory piekarnika.
UWAGA: Podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.) może dojść do osadzania
się skroplin na wewnętrznej stronie drzwi oraz na uszczelce. Po wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub
gąbką.
Akcesoria:
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w roztworze wody z płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, ubrać
rękawice kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
Czyszczenie tylnego panelu oraz bocznych paneli katalitycznych (jeśli urządzenie
jest w nie wyposażone):
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych lub ściernych, twardych szczotek oraz szorstkich gąbek do mycia
naczyń, ani środków w aerozolu do mycia piekarników, ponieważ mogłyby uszkodzić powierzchnię katalityczną i
pozbawić ją właściwości samoczyszczących.
ączyć pusty piekarnik ustawiony na funkcję Termoobieg z temperaturą 200°C i pozwolić, żeby pracował przez
ok. 1 godzinę.
Po zakończeniu zaczekać, aż urządzenie ostygnie, a następnie gąbką usunąć ewentualne resztki potraw.
Cykl czyszczenia piekarników z funkcją piroliza (jeśli urządzenie jest w nią
wyposażone)
Ta funkcja polega na wypalaniu rozprysków powstających wewnątrz piekarnika podczas pieczenia w temperaturze ok. 500°C. W
tak wysokiej temperaturze zabrudzenia spalają się, zmieniając osady w lekki popiół, który po wystygnięciu piekarnika z łatwością
można usunąć wilgotną szmatką. Nie włączać funkcji czyszczenia pirolitycznego po każdym pieczeniu, lecz jedynie w razie dużej
ilości zabrudzeń lub dymu i nieprzyjemnych zapachów podczas nagrzewania i pieczenia
Jeżeli piekarnik został zainstalowany pod płytą kuchenną, należy upewnić się, czy podczas trwania cyklu automatycznego
czyszczenia (pirolizy) palniki lub pola elektryczne są wyłączone
Przed włączeniem pirolizy należy wyjąć akcesoria z urządzenia
Aby otrzymać optymalne rezultaty czyszczenia drzwiczek, przed zastosowaniem funkcji pyrolizy należy usunąć większe
osady brudu, posługując się wilgotną gąbką.
Urządzenie jest wyposażone w 2 funkcje pirolityczne
1. Cykl ekonomiczny (PIROLIZA EXPRESS/EKO): Zużycie prądu jest mniejsze o ok. 25% w porównaniu do standardowego
cyklu pirolitycznego Cykl należy przeprowadzać regularnie (po co najmniej 2-3 pieczeniach mięsa)
2. Cykl standardowy (PIRO) Gwarantuje dokładne oczyszczenie bardzo zabrudzonego piekarnika
Po pewnej liczbie przeprowadzonych cykli pieczenia, w zależności od stopnia zabrudzenia urządzenia, na wyświetlaczu
pojawia się komunikat, aby przeprowadzić cykl automatycznego czyszczenia
UWAGA: Podczas trwania funkcji piroliza drzwi piekarnika są zablokowane i nie można ich otworzyć, dopóki
temperatura w komorze nie osiągnie bezpiecznego poziomu.
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie piekarnika przeprowadzać jedynie wtedy, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania.
OSTRZEŻENIE
- Nie dotykać piekarnika podczas cyklu pirolizy
- Nie pozwalać dzieciom zbliżać się do piekarnika podczas trwania cyklu pirolizy
PL73
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady (D) (rys. 2).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić zaczepy po obu stronach.
4. Zamknąć drzwi.
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (rys. 4) i ją obniżyć (rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na obsadach bocznych.
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (rys. 3)
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (rys. 7)
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) (rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (rys. 9)
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego
Rys. 1 Rys. 2
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
PL74
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25-40W/230V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20-40W/230V, typ G9, T300°C
- Żarówka użyta w urządzeniu jest przeznaczona specjalnie do urządzeń elektrycznych i nie jest odpowiednia do
oświetlania pomieszczeń gospodarstwa domowego (Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 244/2009).
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce pozostają odciski
palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL75
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE — PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Lampa
6. Grzałka okrągła (niewidoczna)
7. Wentylator
8. Rożen (jeśli jest w zestawie)
9. Dolna grzałka (ukryta)
10. Drzwi
11. Położenie półek (liczba półek wskazana jest z przodu piekarnika)
12. Ścianka tylna
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się uruchamiać co jakiś czas, aby zmniejszyć pobór
energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez
pewien czas.
- Po otwarciu drzwi piekarnika podczas pieczenia grzałki się wyłączają.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. RUSZT: służy do pieczenia potraw lub jako półka, na której można umieścić formy, blachy bądź inne
naczynia przeznaczone do pieczenia w piekarniku.
B. TACKA DO OCIEKANIA: służy do zbierania spływającego tłuszczu, gdy jest umieszczona pod
rusztem, lub jako blacha do pieczenia mięsa, ryb, warzyw, placków itp.
C. WYSUWANE PROWADNICE: ułatwiają wsuwanie i wysuwanie akcesoriów.
Liczba akcesoriów może się różnić w zależności od zakupionego modelu.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
Rys. A Rys. B Rys. C
PL76
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
Ruszt oraz inne akcesoria są wyposażone w system blokad, który zapobiega ich przypadkowemu wyjęciu.
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią "A" do góry (rys. 1).
2. Przechylić ruszt przy blokadzie "B" (rys. 2).
3. Ustawić ruszt z powrotem poziomo i wsunąć do końca do punktu "C" (rys. 3).
4. Aby wyjąć ruszt, należy wykonać powyższe czynności w odwrotnej kolejności.
Włożenie innych akcesoriów, np. blachy-ociekacza i blachy do pieczenia, wymaga wykonania takich
samych czynności. Wypustka w części płaskiej pozwala na zablokowanie akcesoriów.
OPIS PANELU STEROWANIA
PROGRAMATOR ELEKTRONICZNY
1. POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI: włączanie/wyłączanie oraz wybór funkcji
2. POKRĘTŁO NAWIGACJI: poruszanie się po menu i zmienianie ustawionych wartości
UWAGA: dwa pokrętła są wysuwane. Nacisnąć je na środku, aby wysunęły się z obsady.
3. PRZYCISK : powrót do poprzedniego ekranu
4. PRZYCISK : wybór oraz potwierdzanie ustawień
LISTA FUNKCJI
Po ustawieniu pokrętła wyboru funkcji w dowolnej pozycji piekarnik się włączy: na wyświetlaczu pojawiają
się funkcje lub podmenu powiązane z daną funkcją.
Podmenu można wybrać po ustawieniu pokrętła w położeniu GRILL, SPECJALNE, USTAWIENIA, CHLEB/
PIZZA oraz AUTOMATYCZNE CZYSZCZENIE PIEKARNIKA.
UWAGA: Lista oraz opis funkcji - patrz tabela na stronie 81.
Rys. 1
Rys. 2 Rys. 3
PL77
OPIS WYŚWIETLACZA
A. Wizualizacja aktywnych grzałek dla różnych funkcji
B. Symbole zarządzania czasem: timer, czas pieczenia, godzina zakończenia pieczenia, aktualna godzina
C. Informacje o fabrycznie ustawionych funkcjach
D. Wybrana funkcja automatyczna CHLEB/PIZZA
E. Informacja o zamkniętych drzwiach piekarnika podczas funkcji automatycznego czyszczenia (pirolizy)
F. Wewnętrzna temperatura piekarnika
G. Funkcja automatycznego czyszczenia (pirolizy) (niedostępna w tym modelu)
H. Przyrumienienie
I. Funkcje specjalne: Rozmrażanie, Utrzymywanie w cieple, Wyrastanie, Eco termoobieg
WŁĄCZANIE PIEKARNIKA - USTAWIANIE JĘZYKA
Przy pierwszym uruchomieniu piekarnika na wyświetlaczu pojawia się komunikat: ENGLISH
Obracać pokrętłem nawigacji, aż zostanie wyświetlony żądany język, a następnie nacisnąć przycisk , aby
potwierdzić.
USTAWIANIE GODZINY
Po ustawieniu języka należy ustawić godzinę na zegarze. Na wyświetlaczu migają dwie cyfry godziny.
1. Pokrętłem nawigacji ustawić prawidłową godzinę.
2. Nacisnąć przycisk , aby zatwierdzić ustawienie; na wyświetlaczu migają cyfry minut.
3. Pokrętłem nawigacji ustawić prawidłową wartość minut.
4. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
Aby zmienić bieżącą godzinę, np. po przerwie w dostawie prądu, patrz następny rozdział (USTAWIENIA).
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Ustawić pokrętło przełącznika funkcji na wybraną funkcję: Na wyświetlaczu pojawią się ustawienia
pieczenia.
2. Jeśli widoczne wartości odpowiadają żądanym, nacisnąć przycisk . Aby je zmienić, należy
postępować zgodnie z poniższym opisem.
USTAWIANIE TEMPERATURY/MOCY GRILLA
Aby zmienić temperaturę lub moc grilla, należy:
1. Ustawić żądaną wartość pokrętłem nawigacji.
2. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
Piekarnik automatycznie potwierdzi wybór po upływie 10 sekund od ostatniej czynności.
A
B C D
E
I H G F
PL78
SZYBKIE NAGRZEWANIE
1. Wybrać funkcję szybkiego nagrzewania, ustawiając pokrętło przełącznika funkcji na symbol .
2. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawią się ustawienia.
3. Jeśli zaproponowana temperatura jest odpowiednia, nacisnąć przycisk . Aby zmienić temperaturę,
postępować zgodnie z instrukcjami w poprzednich tematach. Na wyświetlaczu pojawia się
komunikat PRE. Po osiągnięciu ustawionej temperatury na wyświetlaczu pojawi się odpowiednia
wartość (np. 200°C) i zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. Po zakończeniu nagrzewania
piekarnik automatycznie wybiera funkcję grzania konwencjonalnego .
W tym momencie można włożyć potrawę i rozpocząć pieczenie.
4. Aby ustawić inną funkcję pieczenia, należy ją wybrać za pomocą pokrętła wyboru funkcji.
USTAWIANIE CZASU PIECZENIA
Funkcja ta pozwala na pieczenie przez określony czas z zakresu od 1 minuty do maksymalnego czasu
dozwolonego dla wybranej funkcji. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącza się automatycznie.
1. Po potwierdzeniu temperatury miga symbol .
2. Pokrętłem regulacji ustawić żądany czas pieczenia.
3. Potwierdzić czas pieczenia przyciskiem .
Piekarnik automatycznie potwierdzi wybór po upływie 10 sekund od ostatniej czynności.
USTAWIANIE CZASU ZAKOŃCZENIA/OPÓŹNIONE URUCHOMIENIE PROGRAMU
WAŻNE: Dla następujących funkcji nie można ustawić opóźnienia rozpoczęcia programu: SZYBKIE
NAGRZEWANIE, CHLEB/PIZZA.
UWAGA: W tym ustawieniu wybrana temperatura jest osiągana stopniowo, przez co czasy pieczenia
wydłużają się nieco w porównaniu do wartości podanych w tabeli pieczenia.
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o
maksymalnie 23 godziny i 59 minut. Jest to możliwe wyłącznie po ustawieniu czasu pieczenia.
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się godzina zakończenia pieczenia (np. 15:45) i
miga symbol .
Aby opóźnić zakończenie pieczenia, zmieniając (opóźniając) godzinę jego rozpoczęcia, należy:
1. Ustawić pokrętłem nawigacji godzinę, o której pieczenie ma się zakończyć (np. 16:00).
2. Potwierdzić wybraną wartość przyciskiem : migają dwa punkty godziny zakończenia, informując, że
ustawienie zostało przeprowadzone prawidłowo.
3. Piekarnik automatycznie opóźni rozpoczęcie pieczenia w taki sposób, aby zakończyć je o ustawionej
godzinie.
W każdym momencie można zmienić ustawione wartości (temperatura, poziom grilla, czas
pieczenia), wracając przyciskiem , zmieniając wartości pokrętłem nawigacji oraz potwierdzając
przyciskiem .
PL79
MINUTNIK
Z tej funkcji można korzystać tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna na przykład do
kontrolowania czasu gotowania makaronu. Maksymalny czas, jaki można ustawić, to 23 godziny i 59 minut.
1. Gdy pokrętło przełącznika funkcji jest ustawione na zero, wybrać żądany czas pokrętłem nawigacji.
2. Nacisnąć przycisk , aby rozpocząć odliczanie w dół. Po upływie ustawionego czasu na wyświetlaczu
pojawi się czas "00:00:00" i zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. Aby go przerwać, nacisnąć
przycisk (na wyświetlaczu pojawia się aktualna godzina).
BLOKADA PRZYCISKÓW
Funkcja ta pozwala na zablokowanie działania wszystkich przycisków i pokręteł na panelu sterowania.
Aby ją włączyć, należy jednocześnie nacisnąć przyciski oraz i przytrzymać je przez co najmniej
3 sekundy. Jeśli jest aktywna, działanie przycisków jest zablokowane, a na wyświetlaczu pojawia się klucz
Funkcję tę można włączyć również podczas pieczenia. Aby ją wyłączyć, należy ponownie wykonać wyżej
opisane czynności. Gdy blokada przed dziećmi jest włączona, piekarnik można wyłączyć, ustawiając
pokrętło na 0 (zero). W takiej sytuacji jednak konieczne jest ponowne ustawienie wcześniej wybranej
funkcji.
WYBÓR FUNKCJI SPECJALNYCH
Ustawić pokrętło przełącznika funkcji na symbolu , aby przejść do podmenu trzech funkcji specjalnych.
Aby je przejrzeć, wybrać i uruchomić jedną z nich, należy:
1. Ustawić pokrętło przełącznika funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawia się komunikat
"ROZMRAZANIE" oraz symbol tej funkcji.
2. Pokrętłem nawigacji przewinąć listę funkcji: ROZMRAZANIE, UTRZYMYWANIE W CIEPLE,
WYRASTANIE, ECO TERMOOBIEG.
3. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
PRZYRUMIENIANIE
W przypadku niektórych funkcji po zakończeniu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się propozycja
przyrumienienia potrawy. Funkcję tę można włączyć tylko wtedy, gdy ustawiono czas pieczenia.
Po upływie czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się komunikat: ABY ZARUMIENIC. Po naciśnięciu
przycisku piekarnik rozpoczyna fazę przyrumieniania, która trwa 5 minut. Funkcję tę można wykonać
jedynie dwa razy z rzędu.
WYBÓR FUNKCJI CHLEB/PIZZA
Ustawienie wskaźnika pokrętła funkcji na symbolu powoduje wyświetlenie podmenu
automatycznych funkcji pieczenia chleba oraz pizzy.
PL80
Bread (Chleb)
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawia się jednocześnie napis
"CHLEB" i AUTO.
2. Wcisnąć , aby wybrać funkcję.
3. Pokrętłem nawigacji ustawić żądaną temperaturę (od 180°C do 220°C) i potwierdzić przyciskiem .
4. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas pieczenia i wcisnąć , aby pieczenie się rozpoczęło.
Pizza
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawia się "CHLEB". Aby wybrać
funkcję "PIZZA", należy:
2. Obrócić pokrętło nawigacji: na wyświetlaczu pojawi się napis "PIZZA".
3. Wcisnąć , aby wybrać funkcję.
4. Pokrętłem nawigacji ustawić żądaną temperaturę (od 220°C do 250°C) i potwierdzić przyciskiem .
5. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas pieczenia i wcisnąć , aby pieczenie się rozpoczęło.
USTAWIENIA
Ustawić pokrętło przełącznika funkcji na symbolu , aby przejść do podmenu pięciu ustawień
wyświetlacza, które można zmieniać.
Język
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "LANGUAGE" (JEZYK)
2. Wcisnąć , aby przejść do ustawienia
3. Obracać pokrętłem nawigacji, aż zostanie wyświetlony żądany język, a następnie nacisnąć przycisk
potwierdzenia .
Zegar
Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "ZEGAR". Aby zmienić godzinę, patrz
poprzedni rozdział (USTAWIENIE BIEŻĄCEJ GODZINY).
Eco
Po wybraniu trybu ECO (ustawienie "ON"), jasność wyświetlacza zostaje zmniejszona, a po 3 minutach od
przejścia w tryb gotowości wyświetlany jest zegar. Aby przywrócić wyświetlanie informacji na
wyświetlaczu, wystarczy nacisnąć dowolny przycisk lub obrócić którymkolwiek pokrętłem
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "ECO".
2. Nacisnąć przycisk , aby przejść do ustawień (WŁ./WYŁ.).
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądane ustawienie i potwierdzić przyciskiem .
4. Jeżeli podczas pieczenia włączony jest tryb ECO, oświetlenie piekarnika zostanie wyłączone po
1 minucie od rozpoczęcia pieczenia i włączone ponownie po każdym działaniu użytkownika.
Sygnał dźwiękowy
Aby włączyć lub wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "TON".
2. Nacisnąć przycisk , aby przejść do ustawień (WŁ./WYŁ.).
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądane ustawienie i potwierdzić przyciskiem .
Jasność
Aby zmienić jasność wyświetlacza, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "JASNOSC".
2. Nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się cyfra 1.
3. Pokrętłem nawigacji zwiększyć lub zmniejszyć jasność i potwierdzić przyciskiem .
PL81
TABELA OPISU FUNKCJI
POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI
OFF Do przerywania pieczenia i wyłączania piekarnika.
OŚWIETLENIE Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
SPECIALS (Specjalne)
ROZMRAŻANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się pozostawienie
potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej powierzchni.
UTRZYMYWANIE
W CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw (np.
mięs, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie potrawy
na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy temperatura w
piekarniku przekracza 65°C.
WYRAS-TANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcja nie włączy się, gdy temperatura w komorze jest
wyższa niż 40°C. Ciasto należy umieścić na 2. półce. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika.
ECO
TERMOOBIEG
Do pieczenia na jednym poziomie nadziewanych pieczeni i mięs
pociętych na kawałki. Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny
nadmuch wentylatora, zapobiegający nadmiernemu przesychaniu
potraw. W przypadku tej funkcji ECO podczas pieczenia oświetlenie
pozostaje wyłączone. Można je tymczasowo włączyć ponownie,
naciskając przycisk potwierdzenia. Aby maksymalnie zwiększ
wydajność energetyczną zaleca się, aby nie otwierać drzwiczek piekarnika
podczas pieczenia. Zaleca się korzystanie z poziomu 3. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika.
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Należy używać
3. półki. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz ciast z
mokrym nadzieniem należy natomiast używać poziomu 1. lub 2. Nie
trzeba nagrzewać piekarnika.
PIECZENIE
KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięs i ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) na
jednej półce. Należy używać 3. półki. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika.
TERMOOBIEG
Do równoczesnego pieczenia na maksymalnie trzech półkach różnych
potraw wymagających takiej samej temperatury pieczenia (np. ryby,
warzywa, ciasta). Ta funkcja umożliwia pieczenie bez wzajemnego
przenikania się zapachów pieczonych potraw. Korzystać z 3. poziomu, gdy
pieczenie odbywa się tylko na jednej półce, z 1. i 4. poziomu, gdy
pieczenie odbywa się na dwóch półkach, a z 1., 3. i 5. poziomu, gdy
pieczenie odbywa się na trzech półkach Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika.
PIECZENIE MAXI
Do pieczenia dużych kawałków mięs (powyżej 2,5 kg). Korzystać z 1. lub
3. poziomu w zależności od rozmiarów mięsa Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika. Zaleca się obracanie mięsa podczas pieczenia, aby
uzyskać równomierne przyrumienienie po obu stronach. Od czasu do
czasu należy podlać mięso, aby nie dopuścić do jego nadmiernego
wysuszenia.
PL82
GRILL
Do pieczenia plastrów mięsa, szaszłyków, kiełbasek; do zapiekania
warzyw oraz przyrumieniania chleba. Zaleca się umieszczenie potrawy na
poziomie 4. lub 5. Podczas grillowania mięs zaleca się używanie blachy-
ociekacza, na której będzie się zbierał kapiący tłuszcz. Umieścić blachę na
3. lub 4. poziomie i wlać do niej około pół litra wody. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być
zamknięte.
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie blachy-
ociekacza, która będzie zbierała ociekający tłuszcz. Umieścić blachę na
1. lub 2. poziomie i wlać do niej około pół litra wody. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być
zamknięte. Wraz z tą funkcją można stosować rożen, jeśli jest w zestawie.
USTAWIENIA
Ustawianie wyświetlacza (język, czas, jasność, głośność sygnału
dźwiękowego, tryb eko).
CHLEB/PIZZA
Do pieczenia różnych rodzajów i wielkości pizzy oraz chleba. W ramach tej
funkcji istnieją dwa programy o fabrycznych ustawieniach. Wystarczy
tylko wskazać żądane wartości (temperatura oraz czas), a piekarnik
automatycznie przeprowadzi optymalny cykl pieczenia. Nagrzać
wstępnie piekarnik i umieścić ciasto na poziomie 2.
SZYBKIE
NAGRZEWANIE
Do szybkiego nagrzewania piekarnika. Po zakończeniu nagrzewania
piekarnik automatycznie wybiera funkcję grzania konwencjonalnego. Aby
ustawić inną funkcję pieczenia, należy skorzystać z pokrętła przełącznika
funkcji.
POKRĘTŁO PRZEŁĄCZNIKA FUNKCJI
PL83
TABELA PIECZENIA
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Te mp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
Ciasta drożdżowe
- 2/3 160-180 30-90 Forma do ciasta na ruszcie
- 1-4 160-180 30-90
Półka 4: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na ruszcie
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla,
szarlotka)
- 3 160-200 35-90
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia lub forma do ciasta na
ruszcie
- 1-4 160-200 40-90
Półka 4: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na ruszcie
Ciastka/tarteletki
- 3 170-180 20-45
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
- 1-4 160-170 20-45
Półka 4: ruszt
Półka 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia
- 1 - 3 - 5 160 - 170 20 - 45*
Półka 5: forma do ciasta na ruszcie
Półka 3: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia
Ciasteczka
- 3 180-200 30-40
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
- 1-4 180-190 35-45
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia
- 1 - 3 - 5 180 - 190 35 - 45*
Półka 5: forma do ciasta na ruszcie
Półka 3: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia
Bezy
- 3 90 110-150
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
- 1-4 90 140-160
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia
- 1 - 3 - 5 90 140 - 160*
Półka 5: forma do ciasta na ruszcie
Półka 3: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia
Chleb/pizza/
focaccia
-1/2190-250 15-50
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
- 1-4 190-250 20-50
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia
- 1 - 3 - 5 190 - 250 25 - 50*
Półka 5: forma do ciasta na ruszcie
Półka 3: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia
Chleb
(Chleb)
Tak 2 180-220 30-50
Tacka do ociekania/blacha do
pieczenia lub ruszt
PL84
Pizza
(Pizza)
Tak 2 220-250 15-30
Tacka do ociekania/blacha do
pieczenia
Mrożona pizza
- 3 250 10-20
Półka 3: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia lub ruszt
- 1-4 230-250 10-25
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia
Tarty (tarta
warzywna,
quiche lorraine)
- 3 180-190 40-55 Forma do ciasta na ruszcie
- 1-4 180-190 45-70
Półka 4: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na ruszcie
- 1 - 3 - 5 180 - 190 45 - 70*
Półka 5: forma do ciasta na ruszcie
Półka 3: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia + forma do
ciasta
Nadziewane ciasto
francuskie/
przekąski z ciasta
ptysiowego
- 3 190-200 20-30
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
- 1-4 180-190 20-40
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia
- 1 - 3 - 5 180 - 190 20 - 40*
Półka 5: forma do ciasta na ruszcie
Półka 3: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia
Lasagne/Makaron
zapiekany/
Cannelloni/
Zapiekanki
- 3 190-200 45-55 Blacha na ruszcie
Jagnięcina/
Cielęcina/
Wołowina/
Wieprzowina 1 kg
- 3 190-200 80-110
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Kurczak/Królik/
Kaczka 1 kg
- 3 200-230 50-100
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Indyk/Gęś 3 kg - 2 190-200 80-130
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Ryba pieczona/
potrawy pieczone
w papierze
(filet, w całości)
- 3 180-200 40-60
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Nadziewane
warzywa
(pomidory, cukinie,
bakłażany)
- 2 180-200 50-60 Blacha na ruszcie
To st y - 5
3
(wysoka)
3-6 Ruszt
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Te mp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL85
* Podany czas pieczenia jest orientacyjny. Potrawę można wyjąć z piekarnika po innym czasie, w
zależności od własnych preferencji.
Filety/kawałki ryb - 4
2
(średnia)
20-30
Półka 4: ruszt (obrócić potrawę po
upływie połowy czasu pieczenia)
Półka 3: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kiełbaski/szaszłyki/
żeberka/
hamburgery
- 5
2-3
(średnia-
wysoka)
15-30
Półka 5: ruszt (obrócić potrawę po
upływie połowy czasu pieczenia)
Półka 4: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Pieczony kurczak
1-1,3 kg
- 2
2
(średnia)
55-70
Półka 2: ruszt (obrócić potrawę po
upływie 2/3 czasu pieczenia)
Półka 1: blacha-ociekacz
napełniona wodą
3
(wysoka)
60-80
Półka 2: rożen (jeśli jest w
zestawie)
Półka 1: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Krwisty rostbef 1 kg - 3
2
(średnia)
35-45
Blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potrawę po
upływie 2/3 czasu pieczenia)
Udziec jagnięcy/
golonka
- 3
2
(średnia)
60-90
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie (w razie potrzeby obrócić
potrawę po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Pieczone ziemniaki - 3
2
(średnia)
45-55
Tacka do ociekania/blacha do
pieczenia (w razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie 2/3
czasu pieczenia)
Zapiekane warzywa - 3
3
(wysoka)
10-15 Blacha na ruszcie
Lasagne i mięso - 1-4 200 50-100*
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Mięso i ziemniaki - 1-4 200 45-100*
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Ryba i warzywa - 1-4 180 30-50*
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Pełne danie:
Tarta (poziom 5)/
lasagne (poziom 3)/
mięso (poziom 1)
- 1 - 3 - 5 190 40-120*
Poziom 5: naczynie na ruszcie
Poziom 3: naczynie na ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Pieczenie
nadziewane
- 3 200 80-120*
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Kawałki mięsa
(królik, kurczak,
jagnię)
- 3 200 50-100*
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Te mp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL86
SPRAWDZONE PRZEPISY (zgodnie z normą IEC 50304/60350:2009-03 oraz DIN 3360-12:07:07)
W poniższej tabeli przedstawiono zalecane funkcje i temperatury umożliwiające uzyskanie optymalnych
rezultatów dla wszystkich typów przepisów. W przypadku pieczenia tylko na jednym poziomie i
korzystania z funkcji termoobiegu zaleca się umieszczenie potrawy na trzeciej półce i ustawienie tej samej
temperatury, która jest zalecana w przypadku trybu "TERMOOBIEG" podczas pieczenia na kilku poziomach.
Informacje w tabeli nie uwzględniają używania prowadnic. Testy należy wykonywać bez prowadnic.
** W przypadku grillowania zaleca się pozostawienie 3–4 cm wolnej przestrzeni od przedniej krawędzi
rusztu, aby ułatwić jego wyjęcie.
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Te mp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
IEC 60350:2009-03 § 8.4.1
Kruche ciastka
- 3 170 15-30 Blacha-ociekacz / blacha do pieczenia
- 1-4 160 20-35
Półka 4: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz
IEC 60350:2009-03 § 8.4.2
Ciasteczka
- 3 170 25-35 Blacha-ociekacz / blacha do pieczenia
- 1-4 160 30-40
Półka 4: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz
IEC 60350:2009-03 § 8.5.1
Biszkopt
beztłuszczowy
- 2 170 30-40 Forma do ciasta na ruszcie
IEC 60350:2009-03 § 8.5.2
Dwa jabłeczniki
- 2/3 185 70-90 Forma do ciasta na ruszcie
- 1-4 175 75-95
Półka 4: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na ruszcie
IEC 60350:2009-03 § 9.1.1
Tost** - 5
3
(wysoka)
3-6 Ruszt
IEC 60350:2009-03 § 9.2.1
Hamburgery** - 5
3
(wysoka)
18-30
Półka 5: ruszt (obrócić potrawę po
upływie połowy czasu pieczenia)
Półka 4: blacha-ociekacz napełniona wodą
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Jabłecznik, ciasto
drożdżowe
- 3 180 35-45 Blacha-ociekacz / blacha do pieczenia
- 1-4 160 55-65
Półka 4: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz
DIN 3360-12:07 § 6.6
Pieczeń
wieprzowa
- 2 170 110-150 Półka 2: blacha-ociekacz
DIN 3360-12:07 załącznik C
Placek
- 3 170 40-50 Blacha-ociekacz / blacha do pieczenia
- 1-4 160 45-55
Półka 4: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22

Whirlpool AKZM 6610/TB instrukcja

Typ
instrukcja
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla