61
PL
I2 I4
D1: Poz. prędkości
D2: Zespół 2 pozycji czasu
I1: Wskaźnik ltra przeciwtłuszczowego
I2: Wskaźnik ltra węglowego
I4: Wskaźnik menu
I5: Wskaźnik timera
Sygnalizacja ltra przeciwtłuszczowego i
przeciwzapachowego
Po upływie pewnej ilości godzin użytkowania, konieczne
jest wyczyszczenie/wymiana ltra przeciwtłuszczowego
(A) i ltra przeciwzapachowego (B); drugi z ltrów jedynie
w przypadku okapów ltrujących.
Zapalenie się kontrolki I1 informuje o nasyceniu filtra
przeciwtłuszczowego, zaś zapalenie się kontrolki I2
informuje o nasyceniu filtra przeciwzapachowego/
węgłowego (jedynie w przypadku okapów w trybie
ltrującym).
W celu zresetowania licznika, należy nacisnąć na 3 sekundy
T5 + T6 przy włączonym okapie.
Procedura kalibracji czujnika automatycznego
- Kalibracja: aby procedura kalibracji była skuteczna,
należy ją przeprowadzić w warunkach czystego
otoczenia, podczas kalibracji płyta kuchenna musi więc
być wyłączona.
Podczas procedury kalibracji przycisk AUTO jest
zapalony, a napis AUTO miga na wyświetlaczu.
Kalibracja czujnika może być automatyczna lub ręczna
(“na życzenie”). W obu przypadkach czas trwania
kalibracji wynosi odpowiednio:
• około 1 minuty dla gazowych płyt kuchennych;
• około 13 minut dla płyty indukcyjnej lub elektrycznej.
- Kalibracja automatyczna: ma miejsce, gdy do okapu
podłączone jest napięcie lub po wybraniu płyty w menu
konguracji.
- Kalibracja ręczna: (lub na życzenie) jest przewidziana w
menu konguracji. Ta procedura jest zalecana i można ją
uruchomić w przypadku usterki w działaniu czujnika (do
jakiej może dojść na przykład w przypadku przerwy w
dopływie prądu podczas gotowania lub po długim okresie
nieużytkowania).
W celu przeprowadzenia kalibracji ręcznej, należy
postępować w następujący sposób:
• przy okapie w stanie OFF lub standby, naciskając
przez dłuższą chwilę przyciski T6 i T7, uzyskuje się
dostęp do menu, co jest sygnalizowane sygnałem
dźwiękowym i włączeniem się na wyświetlaczu ikony
I4 oraz napisu C1-0;
• menu można przeglądać przy użyciu przycisków
T6 i T7. Przy użyciu T6 przegląda się poszczególne
hasła menu (C1, C2, C3, C4, itd.), zaś przy użyciu T7
wybiera się hasła z menu (0, 1 lub 0, 1, 2);
• w celu przeprowadzenia kalibracji ręcznej, należy
wejść do menu, wybrać przy użyciu T6 hasło C4, o
czym przy użyciu T7 ustawić wartość 1. Następnie
należy nacisnąć przycisk T1 i poczekać przez okres
czasu zalecany do przeprowadzenia kalibracji.
Wybór rodzaju płyty kuchennej: podczas instalacji
dokonuje się wyboru rodzaju płyty kuchennej (elektryczna,
indukcyjna, gazowa) znajdującej się pod okapem.
Natychmiast po wyborze rodzaju płyty zostanie
przeprowadzona pełna procedura kalibracji automatycznej.
Ważne: nie należy wymuszać kalibracji “na żądanie”
po dokonaniu wyboru płyty, ponieważ rozpocznie się
ona automatycznie.
W celu dokonania wyboru płyty kuchennej należy:
• przy okapie w stanie OFF lub standby, naciskając przez
dłuższą chwilę przyciski T6 i T7, uzyskuje się dostęp do
menu, co jest sygnalizowane sygnałem dźwiękowym i
włączeniem się na wyświetlaczu ikony I4 oraz napisu
C1-0;
• menu można przeglądać przy użyciu przycisków T6 i T7.
Przy użyciu T6 przegląda się poszczególne hasła menu
(C1, C2, C3, C4, itd.), zaś przy użyciu T7 wybiera się
hasła z menu (0, 1 lub 0, 1, 2);
• w celu dokonania wyboru płyty, należy wejść do menu,
wybrać przy użyciu T6 hasło C3, a następnie przy użyciu
T7 ustawić wartość 0, jeśli płyta jest gazowa, 1 jeśli jest
promiennikowa, 2 jeśli jest indukcyjna. Następnie należy
nacisnąć przycisk T1, aby wyjść z menu i odczekać czas
konieczny na przeprowadzenie kalibracji czujnika.
Ustawienie rodzaju okapu
Możliwe jest ustawienie jednego z dwóch trybów roboczych
okapu: wyciągowego (ustawienie domyślne) lub ltrującego.
W celu zmiany rodzaju okapu, należy:
• przy okapie w stanie OFF lub standby, naciskając przez
dłuższą chwilę przyciski T4 i T5, uzyskuje się dostęp do
menu, co jest sygnalizowane sygnałem dźwiękowym i
włączeniem się na wyświetlaczu ikony I4 oraz napisu
C1-0;
• menu można przeglądać przy użyciu przycisków T4 i T5.
Przy użyciu T4 przegląda się poszczególne hasła menu
(C1, C2, C3, C4, itd.), zaś przy użyciu T5 wybiera się
hasła z menu (0, 1 lub 0, 1, 2);
• w celu ustawienia rodzaju okapu, należy wejść do menu,
wybrać przy użyciu T4 hasło C6, a następnie przy użyciu
T5 ustawić wartość 0, aby włączyć tryb wyciągowy lub
wartość 1, w celu włączenia trybu ltrującego. Następnie
należy nacisnąć przycisk T1.
Wyłączanie okapu
Okap można wyłączyć ręcznie naciskając przycisk T1 (ON/
OFF). Jeśli okap pozostaje włączony w trybie ręcznym, jego
wyłączenie nastąpi automatycznie po upływie pewnego
okresu “bezpieczeństwa”. W przypadku ustawienia timera,
okap wyłączy się automatycznie po upływie ustawionego
czasu.
Tryb automatyczny wyłącza się po 10 minutach od
wyłączenia silnika okapu przez czujnik.