Ziemniaki obrać, pokroić na cienkie
plastry, osuszyć i przyprawić.
Natrzeć ząbkiem czosnku żaroodporną
formę do zapiekanek i wysmarować
naczynie odrobiną masła.
Rozłożyć połowę przyprawionych
plastrów ziemniaków w naczyniu i
posypać je startym serem. Ułożyć
pozostałe plastry ziemniaków na tej
warstwie i posypać resztą sera.
Rozgnieść drugi ząbek czosnku i
rozmieszać go razem z mlekiem i
śmietaną. Polać tą mieszanką ziemniaki i
rozłożyć małe kawałki masła na
zapiekance.
• Czas pieczenia: 65 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 2
1.9 Lasagne
Składniki do sosu mięsnego:
• 100 g przerośniętego boczku
• 1 cebula
• 1 marchew
• 100 g selera
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• 400 g mieszanego mięsa mielonego
(wołowo-wieprzowego)
• 100 ml bulionu mięsnego
• 1 mała puszka posiekanych
pomidorów (ok. 400 g)
• oregano, tymianek, sól i pieprz
Składniki do sosu beszamelowego:
• 75 g masła
• 50 g mąki
• 600 ml mleka
• sól, pieprz i gałka muszkatołowa
Dodać:
• 3 łyżki masła
• 250 g zielonych płatów lasagne
• 50 g startego sera parmezan
• 50 g startego miękkiego sera
Sposób przygotowania:
Ostrym nożem wykroić z boczku skórkę i
chrząstki, pokroić w drobną kostkę.
Obrać cebulę i marchew, umyć seler,
wszystkie jarzyny pokroić w drobną
kostkę.
W naczyniu żaroodpornym podgrzać
oliwę, podsmażyć boczek i pokrojone w
kostkę warzywa, stale wszystko
mieszając.
Dodawać stopniowo mięso mielone,
stale przy tym wszystko mieszając,
przysmażyć do kruchości i zalać
bulionem mięsnym. Przyprawić sos
mięsny pastą pomidorową, ziołami, solą i
pieprzem, gotować pod przykryciem na
słabym ogniu przez około 30 minut.
W międzyczasie przygotować sos
beszamelowy: Roztopić masło w
rondelku, dodać mąkę i podsmażyć na
złocisty kolor, stale mieszając. Dolewać
stopniowo mleko, nie przestając
mieszać. Doprawić sos solą, pieprzem i
gałką muszkatołową. Gotować około 10
minut na wolnym ogniu bez przykrycia.
Wysmarować dużą prostokątną formę do
zapiekanek 1 łyżką masła. Ułożyć
naprzemiennie warstwami płatki
makaronu, sos mięsny, sos
beszamelowy i mieszankę serów. Na
wierzchu powinna znaleźć się warstwa
sosu beszamelowego posypanego
serem. Pozostałe masło ułożyć w
drobnych płatkach na wierzchu potrawy.
• Czas pieczenia: 55 minut
• Poziom umieszczenia potrawy: 1
*
www.electrolux.com4