Whirlpool AKZM 834/IXL instrukcja

Typ
instrukcja
PL92
Niniejsze instrukcje dostępne są również na stronie internetowej: www.whirlpool.eu
PAŃSTWA BEZPIECZEŃSTWO ORAZ BEZPIECZEŃSTWO OSÓB TRZECICH JEST
BARDZO WAŻNE
Niniejsza instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa, z którymi należy się zapoznać i których należy ściśle
przestrzegać
Wszystkie komunikaty dotyczące bezpieczeństwa określają rodzaj
potencjalnego zagrożenia oraz informują, w jaki sposób zmniejszyć
ryzyko urazów, szkód oraz porażenia prądem wskutek nieprawidłowej
obsługi urządzenia. Należy ściśle przestrzegać poniższych instrukcji.
- Podczas rozpakowywania i instalacji należy używać rękawic
ochronnych.
- Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności montażowej
urządzenie należy odłączyć od zasilania elektrycznego.
- Instalacja i konserwacja musi być wykonywana przez
wykwalifikowanego technika zgodnie z instrukcjami producenta
oraz obowiązującymi lokalnymi przepisami bezpieczeństwa. Nie
należy naprawiać ani wymieniać żadnej części urządzenia, jeśli nie
jest to wyraźnie dozwolone w instrukcji obsługi.
- Wymiana przewodu zasilającego może zostać przeprowadzona
wyłącznie przez wykwalifikowanego elektryka. Należy zwrócić się
do autoryzowanego serwisu.
- Zgodnie z przepisami urządzenie musi być uziemione.
- Przewód zasilający powinien mieć wystarczającą długość, aby
umożliwić podłączenie zabudowanego urządzenia do sieci.
- Aby instalacja była zgodna z wymogami odpowiednich przepisów
BHP, należy użyć rozłącznika wszystkich biegunów zasilania o
minimalnym odstępie pomiędzy stykami wynoszącym 3 mm.
- Jeśli piekarnik jest wyposażony we wtyk, nie należy używać
rozgałęziaczy.
- Nie należy używać przedłużaczy.
- Nie należy ciągnąć za przewód zasilania.
- Po zakończeniu montażu użytkownik nie powinien mieć dostępu
do komponentów elektrycznych urządzenia.
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
Ten symbol informuje o potencjalnym ryzyku dla bezpieczeństwa użytkownika i osób trzecich.
Wszystkie ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa będą poprzedzone tym symbolem oraz następującymi oznaczeniami:
NIEBEZPIECZEŃSTWO
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie prowadzi do
poważnych obrażeń.
OSTRZEŻENIE
Oznacza niebezpieczną sytuację, której ewentualne zaistnienie mogłoby prowadzić
do poważnych obrażeń.
PL93
- Jeśli powierzchnia płyty indukcyjnej jest pęknięta, nie należy jej
używać. W takiej sytuacji należy wyłączyć urządzenie, aby uniknąć
niebezpieczeństwa porażenia prądem elektrycznym (dotyczy
wyłącznie modeli z funkcją indukcyjną).
- Nie dotykać urządzenia mokrymi częściami ciała i nie obsługiwać
go boso.
- Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego i
służy do przygotowywania żywności. Wszelkie inne zastosowania
(np. ogrzewanie pomieszczeń) są zabronione. Producent nie ponosi
żadnej odpowiedzialności za uszkodzenia i straty spowodowane
niewłaściwym użyciem lub nieprawidłową konfiguracją ustawień.
- Urządzenie i jego dostępne części mogą podczas pracy silnie się
nagrzewać. Należy zachować ostrożność, aby nie dotknąć
elementów grzejnych. Niemowlęta (w wieku 0–3 lat) i małe dzieci
(w wieku 3–8 lat) nie powinny zbliżać się do urządzenia bez
nadzoru osób dorosłych.
- Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, sensorycznej lub umysłowej oraz osoby bez
odpowiedniego doświadczenia i wiedzy mogą korzystać z
urządzenia wyłącznie pod nadzorem lub przy odpowiednich
instrukcjach dotyczących bezpiecznego użytkowania urządzenia i
pod warunkiem, że rozumieją zagrożenia związane z obsługą
urządzenia. Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem. Dzieci nie
mogą bez nadzoru czyścić ani konserwować urządzenia.
- Podczas pracy urządzenia i po jej zakończeniu nie wolno dotyk
grzałek urządzenia, ponieważ można się poparzyć. Należy uważać,
aby urządzenie nie miało kontaktu ze ściereczkami lub innymi
łatwopalnymi materiałami, dopóki wszystkie jego komponenty
całkowicie nie wystygną.
- Po zakończeniu pieczenia ostrożnie otworzyć drzwi urządzenia i
pozwolić na stopniowe wyjście gorącego powietrza oraz pary z
wnętrza komory. Gdy drzwi urządzenia są zamknięte, gorące
powietrze wychodzi na zewnątrz przez otwór nad panelem
sterowania. Nie należy zasłaniać otworów wentylacyjnych.
- Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z gorącego piekarnika należy
używać odpowiednich rękawic. Uważać, aby nie dotykać gorących
elementów.
PL94
- Nie ustawiać na urządzeniu i nie przechowywać w jego pobliżu
żadnych materiałów łatwopalnych. W razie przypadkowego
włączenia urządzenia mogłoby dojść do pożaru.
- Nie należy podgrzewać ani gotować w urządzeniu hermetycznie
zamkniętych słoików lub innych pojemników. Ciśnienie, które
wytworzy się w środku, może doprowadzić do wybuchu słoika i w
konsekwencji uszkodzenia urządzenia.
- Nie należy używać pojemników z tworzyw sztucznych.
- Przegrzane tłuszcze i oleje mogą się łatwo zapalić. Należy zawsze
uważnie nadzorować gotujące się potrawy zawierające dużo
tłuszczu i oleju.
- Nigdy nie należy pozostawiać urządzenia bez nadzoru podczas
jego pracy.
- Jeżeli do potraw dodawane są napoje alkoholowe (np. rum, koniak,
wino, itp.), należy pamiętać, że alkohole wyparowują w wysokiej
temperaturze. W konsekwencji istnieje ryzyko, że opary alkoholu
zapalą się w kontakcie z grzałką elektryczną.
- Nigdy nie należy stosować urządzeń czyszczących parą.
- Nie należy dotykać piekarnika w trakcie cyklu pirolizy. W trakcie
cyklu pirolizy dzieci nie powinny zbliżać się do urządzenia. Przed
cyklem czyszczenia należy usunąć z komory piekarnika nadmiar
rozlanych płynów (dotyczy wyłącznie piekarników z funkcją pirolizy).
- Należy korzystać wyłącznie z sondy temperatury zalecanej do tego
piekarnika.
- Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika nie należy używać
środków ściernych ani ostrych skrobaków metalowych, ponieważ
mogą one zarysować powierzchnię i spowodowaćknięcie szyby.
- Przed wymianą lampy należy upewnić się, że urządzenie jest
wyłączone, aby uniknąć niebezpieczeństwa porażenia prądem
elektrycznym.
- Do przykrywania żywności w naczyniu do gotowania nie należy
używać folii aluminiowej (dotyczy wyłącznie piekarników z
naczyniem do gotowania w komplecie).
Utylizacja urządzeń AGD
- Urządzenie zostało wykonane z materiałów nadających się do recyklingu. Urządzenie należy utylizować zgodnie z
miejscowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami. Przed złomowaniem należy odciąć przewód zasilający.
- Aby uzyskać więcej informacji na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD, należy skontaktować się z
odpowiednim lokalnym urzędem gminy, punktem skupu złomu lub sklepem, w którym zakupiono urządzenie.
PL95
Po rozpakowaniu piekarnika należy sprawdzić, czy urządzenie nie zostało uszkodzone w czasie transportu oraz czy drzwi zamykają
się prawidłowo. W razie jakichkolwiek problemów skontaktować się z najbliższym autoryzowanym serwisem. Aby zapobiec
ewentualnym uszkodzeniom, zaleca się, aby piekarnik został wyjęty z podstawy ze styropianu dopiero tuż przez instalacją.
PRZYGOTOWANIE MEBLA DO ZABUDOWY
Meble kuchenne mające bezpośrednią styczność z piekarnikiem muszą być odporne na działanie wysokiej temperatury
(min. 90°C).
Mebel należy przyciąć przed włożeniem piekarnika i dokładnie usunąć trociny i wióry.
Po zainstalowaniu dolna część piekarnika nie powinna być już dostępna.
Aby zagwarantować prawidłową pracę urządzenia, nie wolno blokować minimalnego otworu między blatem a górną
częścią piekarnika.
PODŁĄCZENIE DO ZASILANIA
Sprawdzić, czy napięcie podane na tabliczce znamionowej urządzenia odpowiada napięciu w sieci. Tabliczka znamionowa
znajduje się przy przedniej krawędzi piekarnika i jest widoczna przy otwartych drzwiczkach.
Ewentualnej wymiany przewodu zasilającego (typ H05 RR-F 3 x 1.5 mm
2
) może dokonać wyłącznie wykwalifikowany
elektryk. Należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu.
ZALECENIA OGÓLNE
Przed pierwszym użyciem:
- Usunąć zabezpieczenia kartonowe, folię oraz nalepki z akcesoriów.
- Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go do temperatury 200°C na ok. jedną godzinę. Pozwoli to na usunięcie woni
materiału izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
Podczas eksploatacji:
- Nie umieszczać ciężkich przedmiotów na drzwiach, aby ich nie uszkodzić.
- Nie opierać się na drzwiach i nie wieszać żadnych przedmiotów na uchwycie.
- Nie przykrywać wnętrza piekarnika folią aluminiową.
- Nie wlewać wody do środka rozgrzanego piekarnika; może to uszkodzić emaliowaną powierzchnię.
- Nie przeciągać form ani patelni po dnie piekarnika, ponieważ może to porysować jego emaliowaną powierzchnię.
- Sprawdzić, czy przewody elektryczne innych urządzeń nie stykają się z gorącymi częściami piekarnika lub nie zostały
przycięte przez jego drzwi.
- Nie narażać piekarnika na działanie warunków atmosferycznych.
Utylizacja opakowania
Materiał z opakowania w 100% nadaje się do recyklingu i jest oznaczony symbolem ( ) Części opakowania nie należy wyrzucać,
lecz utylizować zgodnie z przepisami określonymi przez lokalne władze.
Utylizacja urządzenia
- Niniejsze urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE (WEEE) o zużytym sprzęcie
elektrycznym i elektronicznym.
- Właściwa utylizacja i złomowanie pomagają wyeliminować niekorzystny wpływ złomowanych produktów na środowisko
naturalne oraz zdrowie człowieka.
- Symbol na urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że urządzenia nie wolno traktować podobnie
jak zwykłe odpady domowe. Należy oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem urządzeń elektrycznych
i elektronicznych.
Oszczędzanie energii
- Nagrzewać urządzenie jedynie wtedy, gdy jest to zalecane w tabeli pieczenia lub w przepisie.
- Używać ciemnych lub emaliowanych na czarno form do pieczenia, gdyż znacznie lepiej wchłaniają ciepło.
- Wyłączyć piekarnik 10/15 minut przed upływem ustawionego czasu pieczenia. Jeśli potrawy wymagają dłuższego czasu,
nadal będą się piekły, pomimo wyłączenia piekarnika.
INSTALACJA
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY ŚRODOWISKA
PL96
- Niniejsze urządzenie jest przeznaczone do kontaktów z artykułami spożywczymi i spełnia wymagania określone w
Rozporządzeniu ( ) nr 1935/2004. Zostało ono zaprojektowane, wyprodukowane i wprowadzone na rynek zgodnie z
wymogami bezpieczeństwa określonymi w Dyrektywie nr 2006/95/WE w sprawie niskiego napięcia (która zastąpiła
Dyrektywę nr 73/23/EWG z późniejszymi zmianami) oraz w Dyrektywie nr 2004/108/WE w sprawie kompatybilności
elektromagnetycznej ("EMC").
Piekarnik nie działa:
Sprawdzić, czy jest zasilanie oraz czy piekarnik jest prawidłowo podłączony.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Drzwi są zablokowane:
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Ważne: Podczas trwania automatycznego czyszczenia drzwi są zablokowane. Odczekać do momentu automatycznego
odblokowania (patrz rozdział "Cykl czyszczenia piekarnika z funkcją piroliza").
Elektroniczny programator nie działa:
Jeżeli na wyświetlaczu pojawia się litera " " oraz numer, należy się skontaktować z najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy wtedy podać numer, który następuje po literze " ".
Przed skontaktowaniem się z serwisem:
1. Sprawdzić, czy nie można samodzielnie rozwiązać problemu zgodnie z punktami opisanymi w "Instrukcji wyszukiwania
usterek".
2. Wyłączyć i ponownie włączyć urządzenie, aby sprawdzić, czy usterka nie ustąpiła.
Jeśli po przeprowadzeniu powyższych testów urządzenie nadal nie działa prawidłowo, należy skontaktować się z
najbliższym autoryzowanym serwisem.
Należy podać:
krótki opis usterki;
dokładny typ i model piekarnika;
numer serwisowy (to numer znajdujący się po słowie Service na tabliczce znamionowej), podany na prawej, wewnętrznej
krawędzi komory piekarnika (widoczny przy otwartych drzwiczkach). Numer serwisowy jest również podany w karcie
gwarancyjnej;
•dokładny adres;
numer telefonu.
Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić się do autoryzowanego serwisu (co jest gwarancją użycia oryginalnych części
zamiennych oraz właściwej naprawy).
Zewnętrzne części piekarnika
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych ani ściernych. Jeśli któryś z tych produktów wejdzie przez
przypadek w kontakt z urządzeniem, należy niezwłocznie oczyścić go przy użyciu wilgotnej szmatki z mikrofibry.
Powierzchnie należy czyścić przy użyciu wilgotnej szmatki z mikrofibry. Jeśli są bardzo zabrudzone, dodać do wody kilka
kropel płynu do mycia naczyń. Wytrzeć do sucha ściereczką.
DEKLARACJA ZGODNOŚCI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE
- Nie wolno stosować urządzeń czyszczących parą.
- Czyszczenie piekarnika przeprowadzać jedynie wtedy, gdy urządzenie jest zimne.
- Odłączyć urządzenie od zasilania.
PL97
Wnętrze piekarnika
WAŻNE: Nie stosować gąbek ściernych, metalowych myjek ani skrobaków. Jeśli będą stosowane, mogą z czasem
uszkodzić emaliowane powierzchnie oraz szybę w drzwiach.
Po każdym użyciu piekarnika odczekać, aż ostygnie, a następnie wyczyścić go (najlepiej wtedy, gdy jest jeszcze ciepły),
aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia (np. potrawy o dużej zawartości cukru).
Stosować środki przeznaczone do czyszczenia piekarników i przestrzegać zaleceń ich producenta.
Do czyszczenia szyby w drzwiach piekarnika należy stosować odpowiedni detergent w płynie. Aby ułatwić czyszczenie
urządzenia, można zdemontować drzwi (patrz KONSERWACJA).
Górna grzałka grilla (patrz KONSERWACJA) może zostać obniżona (tylko w niektórych modelach), aby ułatwić czyszczenie
górnej części komory piekarnika.
UWAGA: Podczas długiego pieczenia potraw zawierających dużo wody (np. pizzy, warzyw itp.) może dojść do osadzania
się skroplin na wewnętrznej stronie drzwi oraz na uszczelce. Po wystygnięciu piekarnika należy je wytrzeć ściereczką lub
gąbką.
Akcesoria:
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w roztworze wody z płynem do mycia naczyń. Jeśli są jeszcze gorące, ubrać
rękawice kuchenne.
Pozostałości żywności można łatwo usunąć za pomocą specjalnej szczoteczki lub gąbką.
Czyszczenie tylnego panelu oraz bocznych paneli katalitycznych (jeśli urządzenie
jest w nie wyposażone):
WAŻNE: Nie stosować detergentów antykorozyjnych lub ściernych, twardych szczotek oraz szorstkich gąbek do mycia
naczyń, ani środków w aerozolu do mycia piekarników, ponieważ mogłyby uszkodzić powierzchnię katalityczną i
pozbawić ją właściwości samoczyszczących.
Włączyć pusty piekarnik ustawiony na funkcję Termoobieg z temperaturą 200°C i pozwolić, żeby pracował przez
ok. 1 godzinę.
Po zakończeniu zaczekać, aż urządzenie ostygnie, a następnie gąbką usunąć ewentualne resztki potraw.
DEMONTAŻ DRZWI
Aby wyjąć drzwi:
1. Całkowicie otworzyć drzwi.
2. Unieść do oporu dwa zaczepy blokujące zawiasy (rys. 1).
3. Zamknąć drzwi, tak aby się zablokowały (A), podnieść je (B) i obrócić (C), tak aby się zwolniły z obsady (D) (rys. 2).
Ponowny montaż drzwiczek:
1. Włożyć zawiasy w obsady.
2. Całkowicie otworzyć drzwi.
3. Opuścić zaczepy po obu stronach.
4. Zamknąć drzwi.
KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE
- Stosować rękawice ochronne.
- Opisane czynności przeprowadzać przy zimnym urządzeniu.
- Odłączyć urządzenie od zasilania elektrycznego.
Rys. 1 Rys. 2
PL98
PRZESUNIĘCIE GÓRNEJ GRZAŁKI (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Wyjąć boczne prowadnice półek (rys. 3).
2. Lekko wysunąć grzałkę (rys. 4) i ją obniżyć (rys. 5).
3. Aby z powrotem umieścić grzałkę na miejscu, podnieść ją, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na obsadach bocznych.
WYMIANA ŻARÓWKI
Aby wymienić tylną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego.
2. Odkręcić klosz (rys. 6), wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) i z powrotem przykręcić klosz.
3. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
Aby wymienić boczną żarówkę (jeśli urządzenie jest w nią wyposażone):
1. Odłączyć piekarnik od zasilania elektrycznego
2. Wyjąć boczne prowadnice półek, jeśli urządzenie jest w nie wyposażone (rys. 3)
3. Podważyć płaskim śrubokrętem i wyjąć klosz (rys. 7)
4. Wymienić żarówkę (typ - patrz uwaga poniżej) (Rys. 8).
5. Z powrotem nałożyć klosz i docisnąć do ścianki, aby zaskoczył i zamknął się prawidłowo (rys. 9)
6. Z powrotem zamontować boczne prowadnice półek.
7. Podłączyć piekarnik z powrotem do zasilania elektrycznego.
UWAGA:
- Stosować wyłącznie żarówki 25–40W/230V, typ E-14, T300°C lub żarówki halogenowe 20–40W/230 V, typ G9, T300°C
- Żarówka użyta w urządzeniu jest przeznaczona specjalnie do urządzeń elektrycznych i nie jest odpowiednia do
oświetlania pomieszczeń gospodarstwa domowego (Rozporządzenie Komisji (WE) Nr 244/2009).
- Żarówki można zakupić w autoryzowanym serwisie.
WAŻNE:
- W razie stosowania żarówek halogenowych, nie wolno dotykać ich gołymi rękami. Na żarówce pozostają odciski
palców, co może doprowadzić do późniejszego jej uszkodzenia.
- Nie uruchamiać piekarnika, jeśli klosz nie jest z powrotem zainstalowany.
Rys. 3 Rys. 4 Rys. 5
Rys. 6 Rys. 7 Rys. 8 Rys. 9
PL99
PODŁĄCZENIE ELEKTRYCZNE — PATRZ CZĘŚĆ DOTYCZĄCA INSTALACJI
1. Panel sterowania
2. Grzałka górna/grill
3. Wentylator chłodzący (niewidoczny)
4. Tabliczka znamionowa (nie usuwać!)
5. Lampa
6. Wentylator
7. Grzałka okrągła (niewidoczna)
8. Rożen
9. Grzałka dolna (niewidoczna)
10. Drzwi
11. Położenie półek (liczba półek wskazana jest z przodu piekarnika)
12. Ścianka tylna
UWAGA:
- Podczas pieczenia wentylator chłodzący może się uruchamiać co jakiś czas, aby zmniejszyć pobór
energii elektrycznej.
- Po zakończeniu pieczenia i wyłączeniu piekarnika wentylator chłodzący może nadal pracować przez
pewien czas.
- Otwarcie drzwi piekarnika podczas pieczenia powoduje wyłączenie elementów grzejnych.
AKCESORIA W ZESTAWIE
A. RUSZT: służy do pieczenia potraw lub jako półka, na której można umieścić formy, blachy bądź inne
naczynia przeznaczone do pieczenia w piekarniku.
B. BLACHA-OCIEKACZ: wsunięta pod ruszt blacha-ociekacz służy do zbierania tłuszczu. Można ją
również wykorzystać do pieczenia mięsa, ryb, warzyw, focaccia itp.
C. ROŻEN: służy do równomiernego pieczenia dużych kawałków mięsa i drobiu.
D. SZMATKA CELULOZOWA: używana podczas cyklu czyszczenia STARCLEAN™.
WAŻNE: Należy używać wyłącznie dostarczonej szmatki celulozowej.
Liczba akcesoriów może się różnić w zależności od zakupionego modelu.
AKCESORIA NA ZAMÓWIENIE
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
INSTRUKCJA OBSŁUGI PIEKARNIKA
Rys. A Rys. B Rys. C Rys. D
6
7
11
10
12
8
9
PL100
WKŁADANIE RUSZTÓW ORAZ INNYCH AKCESORIÓW DO PIEKARNIKA
1. Włożyć ruszt poziomo, wygiętą częścią "A" do góry (Rys. 1).
2. Inne akcesoria, np. blacha-ociekacz i blacha do pieczenia, wkłada się częścią wygiętą na fragmencie
płaskim "B" skierowaną do góry (Rys. 2).
OPIS PANELU STEROWANIA
PROGRAMATOR ELEKTRONICZNY
1. POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI: włączanie/wyłączanie oraz wybór funkcji
2. POKRĘTŁO NAWIGACJI: poruszanie się po menu i zmienianie ustawionych wartości
UWAGA: oba pokrętła są wysuwane. Aby pokrętła wysunęły się z obsady należy nacisnąć ich środek.
3. PRZYCISK : powrót do poprzedniego ekranu
4. PRZYCISK : wybór oraz potwierdzanie ustawień
LISTA FUNKCJI
Po ustawieniu pokrętła wyboru funkcji w dowolnej pozycji piekarnik się włączy: na wyświetlaczu
pojawiają się funkcje lub podmenu związane z daną funkcją.
Podmenu można wybrać po ustawieniu pokrętła na funkcjach GRILL, SPECIAL (SPECJALNE), SETTINGS
(USTAWIENIA), CHLEB/PIZZA.
UWAGA: Lista oraz opis funkcji - patrz tabela na stronie 105.
OPIS WYŚWIETLACZA
A. Wyświetlanie grzałek aktywnych podczas wykonywania różnych funkcji
B. Symbole zarządzania czasem: timer, czas pieczenia, godzina zakończenia pieczenia, aktualna godzina
C. Informacje o fabrycznie ustawionych funkcjach
D. Wybrana funkcja automatyczna CHLEB/PIZZA
E. Informacja o zamknięciu drzwi piekarnika podczas funkcji automatycznego czyszczenia (jeśli jest
dostępna)
F. Wewnętrzna temperatura piekarnika
G. Funkcja automatycznego czyszczenia (metodą pirolizy) (jeśli jest dostępna)
H. Przyrumienienie
I. Funkcje specjalne: Defrost (Rozmrażanie), Keep Warm (Utrzymywanie ciepła), Rising (Wyrastanie), Eco
Forced Air (Termoobieg Eco)
WŁĄCZANIE PIEKARNIKA - USTAWIANIE JĘZYKA
Przy pierwszym uruchomieniu piekarnika na wyświetlaczu pojawia się komunikat: ENGLISH (ANGIELSKI)
Obracać pokrętłem nawigacji, do momentu wyświetlenia żądanego języka, a następnie nacisnąć przycisk
, aby potwierdzić.
Rys. 1 Rys. 2
WYŚWIETLACZ
A
B C D
E
I H G F
PL101
USTAWIANIE GODZINY
Po ustawieniu języka należy ustawić godzinę na zegarze. Na wyświetlaczu migają dwie cyfry godziny.
1. Pokrętłem nawigacji ustawić prawidłową godzinę.
2. Nacisnąć przycisk , aby zatwierdzić ustawienie; na wyświetlaczu zaczynają migać cyfry minut.
3. Pokrętłem nawigacji ustawić prawidłową wartość minut.
4. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
Aby zmienić bieżącą godzinę, np. po przerwie w dostawie prądu, patrz następny rozdział (USTAWIENIA).
WYBÓR FUNKCJI PIECZENIA
1. Ustawić pokrętło funkcji na wybraną funkcję: Na wyświetlaczu pojawią się ustawienia pieczenia.
2. Jeśli widoczne wartości są prawidłowe, nacisnąć przycisk . Aby zmienić parametry, należy
postępować zgodnie z poniższym opisem.
USTAWIANIE TEMPERATURY/MOCY GRILLA
Aby zmienić temperaturę lub moc grilla, należy:
1. Żądaną wartość ustawić pokrętłem nawigacji.
2. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
FAST PREHEATING (SZYBKIE NAGRZEWANIE)
1. Wybrać funkcję szybkiego nagrzewania poprzez ustawienie pokrętła przełącznika funkcji na symbol .
2. Potwierdzić przyciskiem : na wyświetlaczu pojawią się ustawienia.
3. Jeśli zaproponowana temperatura jest odpowiednia, nacisnąć przycisk . Aby zmienić temperaturę,
postępować zgodnie z instrukcjami w poprzednich rozdziałach. Na wyświetlaczu pojawia się
komunikat PRE. Po osiągnięciu ustawionej temperatury na wyświetlaczu pojawi się odpowiednia
wartość (np. 200°C) oraz zostanie wyemitowany sygnał dźwiękowy. Po zakończeniu nagrzewania
piekarnik automatycznie wybiera funkcję grzania konwencjonalnego .
W tym momencie można włożyć potrawę i rozpocząć pieczenie.
4. Aby ustawić inną funkcję pieczenia, należy ją wybrać za pomocą pokrętła wyboru funkcji.
USTAWIANIE CZASU PIECZENIA
Funkcja ta pozwala na pieczenie przez określony czas z zakresu od 1 minuty do maksymalnego czasu
dozwolonego dla wybranej funkcji. Po upływie tego czasu piekarnik wyłącza się automatycznie.
1. Po potwierdzeniu temperatury, symbol miga.
2. Pokrętłem regulacji ustawić żądany czas pieczenia.
3. Czas pieczenia potwierdzić przyciskiem .
PL102
USTAWIANIE CZASU ZAKOŃCZENIA PIECZENIA/OPÓŹNIONE URUCHOMIENIE
PROGRAMU
WAŻNE: Dla następujących funkcji nie można ustawić opóźnienia rozpoczęcia programu:
FAST PREHEATING (SZYBKIE NAGRZEWANIE), CHLEB/PIZZA.
UWAGA: W przypadku tego ustawienia wybrana temperatura jest osiągana stopniowo, przez co
czasy pieczenia wydłużają się nieco w porównaniu do wartości podanych w tabeli pieczenia.
Można ustawić żądaną godzinę zakończenia pieczenia, opóźniając rozpoczęcie pracy piekarnika o
maksymalnie 23 godziny i 59 minut. Jest to możliwe wyłącznie po ustawieniu czasu pieczenia.
Po ustawieniu czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się godzina zakończenia pieczenia (np. 15:45) i
miga symbol .
Aby opóźnić zakończenie pieczenia, zmieniając (opóźniając) godzinę jego rozpoczęcia, należy:
1. Pokrętłem nawigacji ustawić godzinę, o której pieczenie ma się zakończyć (np. 16:00).
2. Wybraną wartość potwierdzić przyciskiem : migają dwie kropki godziny zakończenia, informując,
że ustawienie zostało przeprowadzone prawidłowo.
3. Piekarnik automatycznie opóźni rozpoczęcie pieczenia w taki sposób, aby zakończyć je o ustawionej
godzinie.
W każdym momencie można zmienić ustawione wartości (temperatura, poziom grilla, czas
pieczenia), za pomocą przycisku w celu przejścia wstecz, zmiany wartości parametru przy
pomocy pokrętła nawigacji oraz zatwierdzenia przyciskiem .
MINUTNIK
Z tej funkcji można korzystać tylko wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony. Jest ona przydatna na przykład
do kontrolowania czasu gotowania makaronu. Maksymalny czas, jaki można ustawić, to 23 godziny i
59 minut.
1. Gdy pokrętło funkcji jest ustawione na zero, wybrać żądany czas przy pomocy pokrętła nawigacji.
2. Nacisnąć przycisk , aby rozpocząć odliczanie w dół. Po upływie ustawionego czasu na wyświetlaczu
pojawia się "END" oraz wyemitowany zostaje sygnał dźwiękowy. Aby go przerwać należy nacisnąć
przycisk (na wyświetlaczu pojawia się aktualna godzina).
WYBÓR FUNKCJI SPECJALNYCH
Obrócić pokrętło wyboru funkcji do pozycji , aby przejść do podmenu zawierającego cztery funkcje
specjalne.
Aby wyszukać, wybrać i uruchomić jedną z nich, należy:
1. Ustawić pokrętło funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawia się komunikat "ROZMRAZANIE"
oraz symbol tej funkcji.
2. Pokrętłem nawigacji przewinąć listę funkcji: ROZMRAZANIE, UTRZYM. W CIEPLE, WYRASTANIE,
ECO TERMOOBIEG.
3. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić.
PL103
PRZYRUMIENIANIE
W przypadku niektórych funkcji, po zakończeniu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się propozycja
przyrumienienia potrawy. Funkcję tę można włączyć jedynie wtedy, gdy ustawiono czas pieczenia.
Po upływie czasu pieczenia na wyświetlaczu pojawia się komunikat: " ABY ZARUMIENIĆ". Po naciśnięciu
przycisku piekarnik rozpoczyna fazę przyrumieniania, która trwa 5 minut. Funkcję tę można wykonać
jedynie dwa razy z rzędu.
WYBÓR FUNKCJI CHLEB/PIZZA
Ustawienie pokrętła funkcji na symbolu powoduje udostępnienie podmenu dwóch automatycznych
funkcji pieczenia – "chleb" oraz "pizza".
Bread (Chleb)
1. Ustawić pokrętło funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawia się komunikat "CHLEB" oraz
komunikat AUTO.
2. Wcisnąć , aby wybrać funkcję.
3. Pokrętłem nawigacji ustawić żądaną temperaturę (od 180°C do 220°C) i potwierdzić przyciskiem .
4. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas pieczenia i wcisnąć , aby je rozpocząć.
Pizza
1. Ustawić pokrętło funkcji na symbolu : na wyświetlaczu pojawia się komunikat "CHLEB". Aby
wybrać funkcję "PIZZA", należy postępować następująco:
2. Obrócić pokrętło nawigacji: na wyświetlaczu pojawi się komunikat "PIZZA".
3. Wcisnąć , aby wybrać funkcję.
4. Pokrętłem nawigacji ustawić żądaną temperaturę (od 220°C do 250°C) i potwierdzić przyciskiem .
5. Pokrętłem nawigacji ustawić żądany czas pieczenia i wcisnąć , aby je rozpocząć.
SETTINGS (USTAWIENIA)
Ustawić pokrętło funkcji na symbolu , aby przejść do podmenu pięciu ustawień wyświetlacza, które
można zmieniać.
Język
1. Obrócić pokrętło nawigacji, aby pojawił się napis JEZYK
2. Nacisnąć , aby przejść do ustawienia
3. Obracać pokrętłem nawigacji, aż zostanie wyświetlony żądany język, a następnie nacisnąć przycisk
potwierdzenia .
Zegar
Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się komunikat ZEGAR. Aby zmienić godzinę, patrz
poprzedni rozdział (USTAWIENIE BIEŻĄCEJ GODZINY).
Eco
Jeżeli wybrany zostanie tryb ECO, jasność wyświetlacza zostaje zmniejszona, a po 3 minutach od przejścia
w tryb gotowości wyświetlany jest zegar. Aby przywrócić wyświetlanie informacji na wyświetlaczu,
wystarczy nacisnąć dowolny przycisk lub obrócić którymkolwiek pokrętłem.
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "ECO".
2. Nacisnąć przycisk , aby przejść do ustawień ON/OFF ( WŁ./WYŁ.).
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądane ustawienie i potwierdzić przyciskiem .
4. Jeżeli podczas pieczenia włączony jest tryb ECO, oświetlenie piekarnika zostanie wyłączone po
1 minucie od rozpoczęcia pieczenia i włączone ponownie po każdym działaniu użytkownika.
PL104
Sygnał dźwiękowy
Aby włączyć lub wyłączyć sygnał dźwiękowy, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "TON" .
2. Nacisnąć przycisk , aby przejść do ustawień ON/OFF ( WŁ./WYŁ.).
3. Pokrętłem nawigacji wybrać żądane ustawienie i potwierdzić przyciskiem .
UWAGA: Nawet gdy ustawienie jest wyłączone, następujące sygnały pozostaną aktywne:
zakończenie czasu timera, zakończenie nagrzewania, zakończenie pieczenia.
Jasność
Aby zmienić jasność wyświetlacza, należy:
1. Obrócić pokrętło nawigacji w taki sposób, aby pojawił się napis "JASNOSC"
2. Nacisnąć przycisk : na wyświetlaczu pojawi się wskazanie NISKI, SRED. (Średnia) lub WYS. (Wysoka)
w zależności od aktualnego ustawienia poziomu jasności.
3. Pokrętłem nawigacji zwiększyć lub zmniejszyć jasność i potwierdzić przyciskiem .
CYKL CZYSZCZENIA STARCLEAN™
Aby utrzymać piekarnik w jak najlepszym stanie, należy po każdym użyciu uruchamiać cykl czyszczenia
STARCLEAN™. Trwa on 35 minut łącznie z fazą chłodzenia. Należy go przeprowadzać w następujący
sposób:
Opis tej funkcji zawiera rozdział CZYSZCZENIE oraz tabela funkcji na stronie 105.
1. Po schłodzeniu piekarnika należy wykonać poniższe czynności.
2. Zwilżyć dostarczoną w zestawie celulozową szmatkę pod bieżącą wodą i wycisnąć, aby nie kapała z
niej woda.
3. Otworzyć drzwi piekarnika i wyjąć z niego emaliowane akcesoria.
4. Całkowicie przykryć dno piekarnika celulozową szmatką.
5. Polać szmatkę równomiernie 350 ml wody. Zbyt mała lub zbyt duża ilość wody może zmniejsz
skuteczność cyklu.
6. Zamknąć drzwi piekarnika.
WAŻNE: W trakcie cyklu nie należy otwierać drzwi, aby uniknąć wydostawania się piany.
7. Wybrać symbol pokrętłem wyboru funkcji: na wyświetlaczu pojawi się słowo STARCLEAN™.
8. Nacisnąć przycisk , aby potwierdzić wybór oraz rozpocząć cykl czyszczenia. W trakcie cyklu nie
należy otwierać drzwi, aby uniknąć wydostawania się pary.
9. Po zakończeniu cyklu wyjąć celulozową szmatkę i usunąć resztki wody z piekarnika.
10. Rozpocząć czyszczenie przy użyciu gąbki zwilżonej gorącą wodą (opóźnienie ponad 15 minut może
spowodować obniżenie skuteczności czyszczenia).
Szczególnie trwałe zabrudzenia
Aby usunąć szczególnie trwałe zabrudzenia, należy powtórzyć cykl STARCLEAN™, a w fazie usuwania
zabrudzeń dodać kilka kropel neutralnego środka czyszczącego.
BLOKADA PRZYCISKÓW
Funkcja ta pozwala na zablokowanie działania wszystkich przycisków i pokręteł na panelu sterowania.
Aby ją włączyć, należy jednocześnie nacisnąć przyciski oraz i przytrzymać je przez co najmniej
3 sekundy. Jeśli jest aktywna, działanie przycisków jest zablokowane, a na wyświetlaczu pojawia się klucz
Funkcję tę można włączyć również podczas pieczenia. Aby ją wyłączyć, należy ponownie wykonać wyżej
opisane czynności. Gdy blokada przed dziećmi jest włączona, piekarnik można wyłączyć, ustawiając
pokrętło na 0 (zero). W takiej sytuacji jednak konieczne jest ponowne ustawienie wcześniej wybranej
funkcji.
PL105
TABELA OPISU FUNKCJI
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI
OFF Przerwanie pieczenia i wyłączenie piekarnika.
LAMP (OŚWIETLENIE) Do włączania i wyłączania oświetlenia wewnątrz piekarnika.
SPECIALS (SPECJALNE)
ROZMRAZANIE
Do przyspieszania rozmrażania artykułów spożywczych. Zaleca się
umieszczenie potrawy na środkowym poziomie. Zaleca się
pozostawienie potrawy w opakowaniu, aby zapobiec wysuszeniu jej
powierzchni.
UTRZYM. W
CIEPLE
Pozwala utrzymać ciepło i chrupkość świeżo ugotowanych potraw (np.
mięs, potraw smażonych, zapiekanek). Zaleca się umieszczenie potrawy
na środkowym poziomie. Funkcja nie włącza się, gdy temperatura w
piekarniku przekracza 65°C.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów ciast. Aby zachować
jakość wyrastania, funkcja nie włączy się, gdy temperatura w komorze
jest wyższa niż 40°C. Ciasto należy umieścić na 2. półce. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika.
ECO TERMOOBIEG
Do pieczenia na jednym poziomie nadziewanych pieczeni i mięs
pociętych na kawałki. Funkcja ta wykorzystuje przerywany, delikatny
nadmuch wentylatora, zapobiegający nadmiernemu przesychaniu
potraw. W przypadku funkcji ECO, podczas pieczenia oświetlenie
pozostaje wyłączone. Można je tymczasowo włączyć ponownie poprzez
naciśnięcie przycisku potwierdzenia. Aby maksymalnie zwiększ
wydajność energetyczną zaleca się, aby nie otwierać drzwiczek
piekarnika podczas pieczenia. Zaleca się korzystanie z poziomu 3. Nie
trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
CONVENTIONAL
(KONWENCJONALNE)
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na jednej półce. Należy używać
3. półki. Do pieczenia pizz, tart warzywnych i mięsnych oraz ciast z
mokrym nadzieniem należy natomiast używać poziomu 1. lub 2.
Nagrzewanie piekarnika nie jest konieczne.
PIECZENIE
KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięs i ciast z płynnym nadzieniem (słonych i słodkich) na
jednej półce. Należy używać 3. półki. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika.
FORCED AIR
(TERMOOBIEG)
Do pieczenia różnych potraw (np. ryb, warzyw, ciasta) w jednej
temperaturze na maksymalnie trzech półkach jednocześnie. Funkcja ta
pozwala na pieczenie bez wzajemnego przenikania się zapachów
pieczonych potraw. Gdy pieczenie odbywa się tylko na jednej półce,
należy korzystać z 2. poziomu. W przypadku pieczenia na dwóch półkach
należy używać 1. i 4. poziomu, a w przypadku pieczenia na trzech
półkach — 1., 3. i 5. poziomu. Nie trzeba wstępnie nagrzewać piekarnika.
PL106
GRILL
Do pieczenia plastrów mięsa, szaszłyków, kiełbasek; do zapiekania
warzyw oraz przyrumieniania chleba. Zaleca się umieszczenie potrawy
na poziomie 4. lub 5. Podczas grillowania mięs zaleca się używanie
blachy-ociekacza, na której będzie się zbierał kapiący tłuszcz. Umieścić
blachę na 3. lub 4. poziomie i wlać do niej około pół litra wody. Nie trzeba
wstępnie nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika
muszą być zamknięte.
TURBO GRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec, rostbef, kurczak). Umieścić
potrawę na środkowym poziomie. Zaleca się stosowanie blachy-
ociekacza, która będzie zbierała ociekający tłuszcz. Umieścić blachę na
1. lub 2. poziomie i wlać do niej około pół litra wody. Nie trzeba wstępnie
nagrzewać piekarnika. Podczas pieczenia drzwi piekarnika muszą być
zamknięte. Wraz z tą funkcją można stosować rożen, jeśli jest w zestawie.
SETTINGS
(USTAWIENIA)
Do regulacji ustawień wyświetlacza (godzina, jasność, głośność sygnału
dźwiękowego, oszczędność energii).
CHLEB/PIZZA
Do pieczenia różnych rodzajów i wielkości pizzy oraz chleba. W ramach
tej funkcji istnieją dwa programy z ustawieniami fabrycznymi. Wystarczy
tylko wskazać żądane wartości (temperatura i czas), a piekarnik
automatycznie przeprowadzi optymalny cykl pieczenia. Nagrzać
wstępnie piekarnik i umieścić ciasto na 2. półce.
STARCLEAN™
Do usuwania zabrudzeń powstałych podczas pieczenia dzięki
wykorzystaniu cyklu niskotemperaturowego. Połączone właściwości
specjalnej emalii i wody uwalnianej z celulozowej szmatki ułatwia
usuwanie zabrudzeń. Funkcję tę należy włączać, gdy piekarnik jest zimny.
FAST PREHEATING
(SZYBKIE
NAGRZEWANIE)
Do szybkiego nagrzewania piekarnika. Po zakończeniu nagrzewania,
piekarnik automatycznie wybiera funkcję grzania konwencjonalnego.
Aby ustawić inną funkcję pieczenia, należy skorzystać z pokrętła
przełącznika funkcji.
POKRĘTŁO WYBORU FUNKCJI
PL107
TABELA PIECZENIA
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Te mp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
Ciasta drożdżowe
- 2/3 160-180 30-90 Forma do ciasta na ruszcie
- 1-4 160-180 30-90
Półka 4: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na ruszcie
Ciasta z
nadzieniem
(sernik, strucla,
szarlotka)
- 3 160-200 35-90
Blacha-ociekacz/blacha do
pieczenia lub forma do ciasta na
ruszcie
- 1-4 160-200 40-90
Półka 4: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na ruszcie
Ciastka/tarteletki
- 3 170-180 20-45
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
- 1-4 160-170 20-45
Półka 4: ruszt
Półka 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia
- 1 - 3 - 5 160 - 170 20 - 45*
Półka 5: forma do ciasta na ruszcie
Półka 3: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia
Ciasteczka
- 3 180-200 30-40
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
- 1-4 180-190 35-45
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia
- 1 - 3 - 5 180 - 190 35 - 45*
Półka 5: forma do ciasta na ruszcie
Półka 3: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia
Bezy
- 3 90 110-150
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
- 1-4 90 140-160
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia
- 1 - 3 - 5 90 140 - 160*
Półka 5: forma do ciasta na ruszcie
Półka 3: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia
Chleb/pizza/
focaccia
-1/2190-250 15-50
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
- 1-4 190-250 20-50
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia
- 1 - 3 - 5 190 - 250 25 - 50*
Półka 5: forma do ciasta na ruszcie
Półka 3: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia
Bread (Chleb)
(Chleb)
Tak 2 180-220 30-50
Tacka do ociekania/blacha do
pieczenia lub ruszt
PL108
Pizza
(Pizza)
Tak 2 220-250 15-30
Tacka do ociekania/blacha do
pieczenia
Mrożona pizza
- 3 250 10-20
Półka 3: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia lub ruszt
- 1-4 230-250 10-25
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia
Tarty (tarta
warzywna, quiche
lorraine)
- 2/3 180-190 40-55 Forma do ciasta na ruszcie
- 1-4 180-190 45-70
Półka 4: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na ruszcie
- 1 - 3 - 5 180 - 190 45 - 70*
Półka 5: forma do ciasta na ruszcie
Półka 3: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia + forma do
ciasta
Nadziewane
ciasto francuskie/
przekąski z ciasta
ptysiowego
- 3 190-200 20-30
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
- 1-4 180-190 20-40
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia
- 1 - 3 - 5 180 - 190 20 - 40*
Półka 5: forma do ciasta na ruszcie
Półka 3: forma do ciasta na ruszcie
Półka 1: tacka do ociekania/
blacha do pieczenia
Lasagne/makaron
zapiekany/
cannelloni/
zapiekanki
- 3 190-200 45-65
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Baranina/
cielęcina/
wołowina/
wieprzowina 1 kg
- 3 190-200 80-110
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Kurczak/królik/
kaczka 1 kg
- 3 200-230 50-100
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Indyk/gęś 3 kg - 2 190-200 80-130
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Ryba pieczona/
potrawy pieczone
w papierze (filet,
w całości)
- 3 180-200 40-60
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Nadziewane
warzywa
(pomidory,
cukinie,
bakłażany)
- 2 180-200 50-60 Blacha na ruszcie
Tost y - 5
3
(Wysoka)
3-6 Ruszt
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Te mp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL109
* Podany czas pieczenia jest orientacyjny. Potrawę można wyjąć z piekarnika po innym czasie, w
zależności od własnych preferencji.
Filety/kawałki ryb - 4
2
(Średnia)
20-30
Półka 4: ruszt (obrócić potrawę po
upływie połowy czasu pieczenia)
Półka 3: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kiełbaski/
szaszłyki/żeberka/
hamburgery
- 5
2-3
(Średnia –
wysoka)
15-30
Półka 5: ruszt (obrócić potrawę po
upływie połowy czasu pieczenia)
Półka 4: blacha-ociekacz
napełniona wodą
Kurczak pieczony
1–1,3 kg
- 2
2
(Średnia)
55-70
Poziom 2: ruszt (obrócić potrawę
po upływie dwóch trzecich czasu
pieczenia)
Poziom 1: ociekacz napełniony
wodą
3
(Wysoka)
60-80
Poziom 2: rożen (jeśli jest w
zestawie)
Poziom 1: ociekacz napełniony
wodą
Krwisty rostbef
1kg
- 3
2
(Średnia)
35-50
Blacha na ruszcie (w razie
potrzeby obrócić potrawę po
upływie 2/3 czasu pieczenia)
Udziec jagnięcy/
golonka
- 3
2
(Średnia)
60-90
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie (w razie potrzeby obrócić
potrawę po upływie 2/3 czasu
pieczenia)
Pieczone
ziemniaki
- 3
2
(Średnia)
45-55
Tacka do ociekania/blacha do
pieczenia (w razie potrzeby
obrócić potrawę po upływie 2/3
czasu pieczenia)
Zapiekane
warzywa
- 3
3
(Wysoka)
10-25
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Lasagne i mięso - 1-4 200 50-100*
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Mięso i ziemniaki - 1-4 200 45-100*
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Ryba i warzywa - 1-4 180 30-50*
Półka 4: blacha na ruszcie
Półka 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Pełne danie:
Tarta (poziom 5)/
lasagne
(poziom 3)/
mięso (poziom 1)
- 1 - 3 - 5 190 40-120*
Poziom 5: naczynie na ruszcie
Poziom 3: naczynie na ruszcie
Poziom 1: blacha-ociekacz lub
blacha na ruszcie
Pieczenie
nadziewane
- 3 200 80-120*
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Kawałki mięsa
(królik, kurczak,
jagnię)
- 3 200 50-100*
Blacha-ociekacz lub blacha na
ruszcie
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Te mp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
PL110
PRZEPISY SPRAWDZONE (zgodnie z normą IEC 60350-1:2011-12 oraz DIN 3360-12:07:07)
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Te mp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.2
Kruche ciastka
- 3 170 15-30
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
- 1-4 160 25-40
Półka 4: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
IEC 60350-1:2011-12 § 7.5.3
Ciasteczka
- 3 170 25-35
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
- 1-4 160 30-40
Półka 4: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.1
Biszkopt
beztłuszczowy
- 2 170 30-40 Forma do ciasta na ruszcie
- 1-4 160 35-45
Półka 4: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na
ruszcie
IEC 60350-1:2011-12 § 7.6.2
Dwa jabłeczniki
- 2/3 185 70-90 Forma do ciasta na ruszcie
- 1-4 175 75-95
Półka 4: forma do ciasta na
ruszcie
Półka 1: forma do ciasta na
ruszcie
IEC 60350-1:2011-12 § 9.2
Tost** - 5
3
(Wysoka)
3-6 Ruszt
IEC 60350-1:2011-12 § 9.3
Hamburgery** - 5
3
(Wysoka)
18-30
Półka 5: ruszt (obrócić potrawę
po upływie połowy czasu
pieczenia)
Półka 4: blacha-ociekacz
napełniona wodą
DIN 3360-12:07 § 6.5.2.3
Jabłecznik, ciasto
drożdżowe
- 3 180 35-45
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
- 1-4 160 55-65
Półka 4: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
DIN 3360-12:07 § 6.6
Pieczeń wieprzowa - 2 190 150-170 Półka 2: blacha-ociekacz
PL111
W poniższej tabeli przedstawiono zalecane funkcje i temperatury umożliwiające uzyskanie optymalnych
rezultatów dla wszystkich typów przepisów. W przypadku pieczenia tylko na jednym poziomie i
korzystania z funkcji termoobiegu zaleca się umieszczenie potrawy na drugi półce i ustawienie tej samej
temperatury, która jest zalecana w przypadku trybu "FORCED AIR" (TERMOOBIEG) podczas pieczenia na
kilku poziomach.
Informacje w tabeli nie uwzględniają używania prowadnic. Testy należy wykonywać bez prowadnic.
** W przypadku grillowania żywności zaleca się pozostawienie 3–4 cm wolnej przestrzeni od przedniej krawędzi
rusztu, aby ułatwić jego wyciągnięcie.
Klasa wydajności energetycznej (zgodnie z EN 60350-1:2013-07)
Aby wykonać test, należy użyć odpowiedniej tabeli.
Zużycie energii i czas nagrzewania wstępnego
Wybrać funkcję FAST PREHEATING (SZYBKIE NAGRZEWANIE WSTĘPNE), aby przeprowadzić test.
Sposób czytania tabeli pieczenia
Tabela podaje najlepszą funkcję dla określonej potrawy oraz informację, czy należy ją piec na jednej czy
kilku półkach jednocześnie. Czasy pieczenia są liczone od momentu włożenia potrawy do piekarnika, z
wyjątkiem potraw wymagających nagrzewania wstępnego. Temperatury oraz czasy pieczenia są
orientacyjne i zależą od ilości potrawy oraz rodzaju akcesoriów. Początkowo należy stosować najniższe
sugerowane wartości, a jeśli potrawa nie jest wystarczająco dopieczona, należy użyć wyższych. Zaleca się
stosowanie akcesoriów dołączonych w zestawie oraz, w miarę możliwości, blach lub form do pieczenia z
ciemnego metalu. Można stosować również naczynia lub akcesoria ze szkła żaroodpornego (pyrex) lub
ceramiczne. Czas pieczenia nieco się wtedy wydłuży. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy przestrzegać
zaleceń podanych w tabeli pieczenia, dotyczących wyboru akcesoriów i ich rozmieszczenia na
odpowiednich półkach.
Jednoczesne pieczenie różnych potraw
Korzystając z funkcji "FORCED AIR" (TERMOOBIEG) można jednocześnie piec różne potrawy wymagające
tej samej temperatury pieczenia (np.: ryby i warzywa), umieszczając je na różnych półkach. Potrawy
wymagające krótszego pieczenia należy wyjąć wcześniej, a pozostawić te, które wymagają dłuższego
pieczenia.
Desery
- Delikatne desery należy piec z wykorzystaniem funkcji pieczenia konwencjonalnego tylko na jednym
poziomie. Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je zawsze na ruszcie dostarczonym wraz z
piekarnikiem. Do pieczenia na kilku poziomach należy wybierać funkcję termoobiegu i ustawiać
formy na ruszcie w taki sposób, aby powietrze mogło swobodnie cyrkulować.
- Aby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest już gotowe, włożyć drewniany patyczek w najwyższym
miejscu ciasta. Jeśli patyczek pozostanie suchy, ciasto jest gotowe.
- Jeśli stosowane są formy z nieprzywierającą powłoką, ciasto może nierówno wyrosnąć po bokach.
- Jeśli ciasto opada w trakcie pieczenia, następnym razem należy użyć niższej temperatury,
zmniejszyć ilość płynu lub delikatniej mieszać ciasto.
- Ciasta z wilgotnym nadzieniem (serniki, ciasta owocowe) wymagają użycia funkcji
PIECZ. KONWEKCYJNE. Jeśli spód ciasta jest zbyt wilgotny, należy skorzystać z niższej półki i wyłożyć
spód bułką tartą lub pokruszonymi herbatnikami przed włożeniem nadzienia.
DIN 3360-12:07 załącznik C
Placek
- 3 170 35-45
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
- 1-4 160 40-50
Półka 4: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
RADY I SUGESTIE
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Te mp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21

Whirlpool AKZM 834/IXL instrukcja

Typ
instrukcja