PL111
W poniższej tabeli przedstawiono zalecane funkcje i temperatury umożliwiające uzyskanie optymalnych
rezultatów dla wszystkich typów przepisów. W przypadku pieczenia tylko na jednym poziomie i
korzystania z funkcji termoobiegu zaleca się umieszczenie potrawy na drugi półce i ustawienie tej samej
temperatury, która jest zalecana w przypadku trybu "FORCED AIR" (TERMOOBIEG) podczas pieczenia na
kilku poziomach.
Informacje w tabeli nie uwzględniają używania prowadnic. Testy należy wykonywać bez prowadnic.
** W przypadku grillowania żywności zaleca się pozostawienie 3–4 cm wolnej przestrzeni od przedniej krawędzi
rusztu, aby ułatwić jego wyciągnięcie.
Klasa wydajności energetycznej (zgodnie z EN 60350-1:2013-07)
Aby wykonać test, należy użyć odpowiedniej tabeli.
Zużycie energii i czas nagrzewania wstępnego
Wybrać funkcję FAST PREHEATING (SZYBKIE NAGRZEWANIE WSTĘPNE), aby przeprowadzić test.
Sposób czytania tabeli pieczenia
Tabela podaje najlepszą funkcję dla określonej potrawy oraz informację, czy należy ją piec na jednej czy
kilku półkach jednocześnie. Czasy pieczenia są liczone od momentu włożenia potrawy do piekarnika, z
wyjątkiem potraw wymagających nagrzewania wstępnego. Temperatury oraz czasy pieczenia są
orientacyjne i zależą od ilości potrawy oraz rodzaju akcesoriów. Początkowo należy stosować najniższe
sugerowane wartości, a jeśli potrawa nie jest wystarczająco dopieczona, należy użyć wyższych. Zaleca się
stosowanie akcesoriów dołączonych w zestawie oraz, w miarę możliwości, blach lub form do pieczenia z
ciemnego metalu. Można stosować również naczynia lub akcesoria ze szkła żaroodpornego (pyrex) lub
ceramiczne. Czas pieczenia nieco się wtedy wydłuży. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, należy przestrzegać
zaleceń podanych w tabeli pieczenia, dotyczących wyboru akcesoriów i ich rozmieszczenia na
odpowiednich półkach.
Jednoczesne pieczenie różnych potraw
Korzystając z funkcji "FORCED AIR" (TERMOOBIEG) można jednocześnie piec różne potrawy wymagające
tej samej temperatury pieczenia (np.: ryby i warzywa), umieszczając je na różnych półkach. Potrawy
wymagające krótszego pieczenia należy wyjąć wcześniej, a pozostawić te, które wymagają dłuższego
pieczenia.
Desery
- Delikatne desery należy piec z wykorzystaniem funkcji pieczenia konwencjonalnego tylko na jednym
poziomie. Stosować formy z ciemnego metalu i stawiać je zawsze na ruszcie dostarczonym wraz z
piekarnikiem. Do pieczenia na kilku poziomach należy wybierać funkcję termoobiegu i ustawiać
formy na ruszcie w taki sposób, aby powietrze mogło swobodnie cyrkulować.
- Aby sprawdzić, czy ciasto drożdżowe jest już gotowe, włożyć drewniany patyczek w najwyższym
miejscu ciasta. Jeśli patyczek pozostanie suchy, ciasto jest gotowe.
- Jeśli stosowane są formy z nieprzywierającą powłoką, ciasto może nierówno wyrosnąć po bokach.
- Jeśli ciasto opada w trakcie pieczenia, następnym razem należy użyć niższej temperatury,
zmniejszyć ilość płynu lub delikatniej mieszać ciasto.
- Ciasta z wilgotnym nadzieniem (serniki, ciasta owocowe) wymagają użycia funkcji
PIECZ. KONWEKCYJNE. Jeśli spód ciasta jest zbyt wilgotny, należy skorzystać z niższej półki i wyłożyć
spód bułką tartą lub pokruszonymi herbatnikami przed włożeniem nadzienia.
DIN 3360-12:07 załącznik C
Placek
- 3 170 35-45
Blacha-ociekacz / blacha do
pieczenia
- 1-4 160 40-50
Półka 4: blacha do pieczenia
Półka 1: blacha-ociekacz /
blacha do pieczenia
RADY I SUGESTIE
Przepis Funkcja Nagrze-
wanie
Poziom
pieczenia
(od dołu)
Te mp.
(°C)
Czas
(min)
Akcesoria i uwagi