HOTPOINT/ARISTON OS 997 C IX /HA instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

OS 89 IX/HA
OS 99 C IX /HA
OS 997 C IX/HA
OS 992 C IX/HA
Spis treci
Instalacja, 38-39
Ustawienie
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Dane techniczne
Opis urz¹dzenia, 40
Widok ogólny
Panel sterowania
Wywietlacz
Uruchomienie i u¿ytkowanie, 41-45
Struktura piekarnika
Ustawianie zegara
Ustawianie minutnika
Uruchomienie piekarnika
Programowanie pieczenia
Praktyczne porady dotycz¹ce pieczenia
Tabela pieczenia
Zalecenia i rodki ostro¿noci, 46
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Utylizacja
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Konserwacja i utrzymanie, 47
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Mycie urz¹dzenia
Czyszczenie drzwiczek
Wymiana ¿arówki
Monta¿ zestawu prowadnic lizgowych
Serwis Techniczny, 48
Instrukcja obs³ugi
PIEKARNIK
PL
Nederlands,
1
Ðóññêèé, 25
Polski, 37 ÅëëçíéêÜ, 49
Deutsch,13
DE
PL
RS
NL
GR
KZ
38
PL
Obieg powietrza
Aby zapewniæ odpowiedni obieg powietrza, nale¿y
usun¹æ tyln¹ ciankê komory. Najlepiej zainstalowaæ
piekarnik w taki sposób, aby opiera³ siê on na dwóch
drewnianych listwach lub na desce z przewitem co
najmniej 45 x 560 mm (patrz rysunki).
Centrowanie i mocowanie
Nale¿y wyregulowaæ 4 stopki umieszczone po
bokach piekarnika na poziomie 4 otworów w listwie
okalaj¹cej, zale¿nie od gruboci cianki mebla:
gruboæ 20 mm: usun¹æ
ruchom¹ czêæ stopki (patrz
rysunek);
gruboæ 18 mm: wykorzystaæ
pierwszy rowek, zgodnie z
ustawieniem fabrycznym
(patrz rysunek);
gruboæ 16 mm: wykorzystaæ
drugi rowek (patrz rysunek).
Aby przymocowaæ urz¹dzenie do mebla: nale¿y
otworzyæ drzwiczki piekarnika i wkrêciæ 4 wkrêty do
drewna w 4 otwory umieszczone na listwie
okalaj¹cej.
Wszystkie czêci, które stanowi¹ zabezpieczenie,
powinny byæ zamocowane w taki sposób, aby nie
mo¿na by³o ich zdj¹æ bez u¿ycia narzêdzia.
Nale¿y zachowaæ niniejsz¹ instrukcjê, aby móc z
niej skorzystaæ w ka¿dej chwili. W razie sprzeda¿y,
odst¹pienia lub przeniesienia urz¹dzenia, nale¿y siê
upewniæ, czy instrukcja zosta³a przekazana wraz z
nim, aby nowy w³aciciel piekarnika móg³ siê
zapoznaæ z jego dzia³aniem i z dotycz¹cymi go
ostrze¿eniami.
Nale¿y uwa¿nie przeczytaæ instrukcjê: zawiera ona
wa¿ne informacje dotycz¹ce instalacji, u¿ytkowania i
bezpieczeñstwa.
Ustawienie
Elementy opakowania nie zabawkami dla dzieci i
nale¿y je usun¹æ zgodnie z normami dotycz¹cymi
selektywnego gromadzenia odpadów (patrz Zalecenia
i rodki ostro¿noci ).
Instalacja powinna zostaæ wykonana zgodnie z
niniejszymi instrukcjami przez wykwalifikowany
personel. Niew³aciwe pod³¹czenie urz¹dzenia mo¿e
spowodowaæ szkody w stosunku do osób, zwierz¹t
lub przedmiotów.
Zabudowa
Aby zapewniæ prawid³owe dzia³anie urz¹dzenia,
mebel musi posiadaæ odpowiednie w³aciwoci:
cianki przylegaj¹ce do piekarnika powinny byæ
wykonane z materia³u odpornego na ciep³o;
w przypadku mebli ze sklejki drewnianej kleje
powinny byæ odporne na dzia³anie temperatury
100°C;
aby zabudowaæ piekarnik, zarówno pod blatem
(patrz rysunek) jak i w pionie, mebel powinien
posiadaæ nastêpuj¹ce wymiary:
Po zabudowaniu urz¹dzenia kontakt z jego
czêciami elektrycznymi nie powinien byæ mo¿liwy.
Informacje dotycz¹ce zu¿ycia pr¹du wskazane na
tabliczce znamionowej oparte na pomiarach
wykonanych dla tego typu instalacji
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
5
4
7
m
m
. m
in
.
Instalacja
560 m
m
.
45 mm.
39
PL
Pod³¹czenie do sieci elektrycznej
Piekarniki wyposa¿one w trójbiegunowy przewód
zasilaj¹cy dostosowane do dzia³ania na pr¹d
zmienny, przy napiêciu i czêstotliwoci wskazanych
na tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej).
Monta¿ przewodu zasilaj¹cego
1. Otworzyæ skrzynkê zaciskow¹ podwa¿aj¹c
rubokrêtem boczne zatrzaski pokrywy: poci¹gn¹æ i
otworzyæ pokrywê (patrz
rysunek).
2. Zamontowaæ przewód
zasilaj¹cy: odkrêciæ
rubê zacisku kabla
oraz trzy ruby styków
L-N-
, a nastêpnie
zamocowaæ pojedyncze
przewody pod g³owicami
rub, zachowuj¹c
kolejnoæ kolorów
niebieski (N) br¹zowy
(L) ¿ó³to-zielony
(patrz rysunek).
3. Zamocowaæ przewód
w odpowiednim
zacisku.
4. Zamkn¹æ pokrywê
skrzynki zaciskowej.
Pod³¹czenie przewodu zasilaj¹cego do sieci
Zainstalowaæ na przewodzie znormalizowan¹
wtyczkê przystosowan¹ do obci¹¿eñ wskazanych na
tabliczce znamionowej (patrz obok).
W przypadku bezporedniego pod³¹czenia do sieci
konieczne jest zainstalowanie pomiêdzy
urz¹dzeniem a sieci¹ wy³¹cznika wielobiegunowego
z minimalnym otwarciem pomiêdzy stykami
wynosz¹cym 3 mm, dostosowanego do obci¹¿eñ i
odpowiadaj¹cego obowi¹zuj¹cym normom (przewód
uziemienia nie powinien byæ przerywany przez
wy³¹cznik). Przewód zasilaj¹cy powinien byæ
umieszczony tak, aby w ¿adnym punkcie jego
temperatura nie przekracza³a temperatury otoczenia
o 50° C.
Instalator odpowiada za prawid³owe wykonanie
pod³¹czenia elektrycznego i za zachowanie norm
bezpieczeñstwa.
Przed pod³¹czeniem urz¹dzenia, nale¿y siê upewniæ
czy:
gniazdko posiada odpowiednie uziemienie i jest
zgodne z obowi¹zuj¹cymi przepisami;
gniazdko jest w stanie wytrzymaæ maksymalne
obci¹¿enie mocy urz¹dzenia, wskazane na
tabliczce znamionowej (patrz poni¿ej);
napiêcie zasilania zawiera siê w wartociach
wskazanych na tabliczce znamionowej (patrz
poni¿ej);
gniazdko jest kompatybilne z wtyczk¹ urz¹dzenia.
Jeli gniazdko nie jest kompatybilne, nale¿y
wymieniæ gniazdko lub wtyczkê; nie stosowaæ
przed³u¿aczy ani rozga³êników.
Po zainstalowaniu urz¹dzenia kabel elektryczny i
gniazdko pr¹du powinny byæ ³atwo dostêpne.
Kabel nie powinien byæ pogiêty ani przygnieciony.
Przewód elektryczny musi byæ okresowo
sprawdzany i wymieniany wy³¹cznie przez
autoryzowany personel techniczny (patrz Serwis
Techniczny).
W przypadku nieprzestrzegania tych z
asad,
produc ent nie ponosi ¿adnej odpowiedzialnoci.
N
L
TABLICZKA ZNAMIONOWA
Wymiary
szerokoæ 43,4 cm
wysokoæ 39,5 cm
êbokoæ 40,8 cm
Pojemnoæ
70 l
Po³¹czenia
elektryczne
napiêcie 220-240V~ 50Hz
maksymalny pobór mocy
2600W (patrz tabliczka
znamionowa)
ENERGY
LABEL
Dyrektywa 2002/40/WE na
etykiecie piekarników
elektrycznych. Norma EN
50304
Zu¿ycie energii deklaracja
Klasy konwekcja
Wymuszona - funkcja
ogrzewania:
Gratin.
Niniejsze urz¹dzenie zosta³o
wyprodukowane zgodnie z
nastêpuj¹cymi dyrektywami
unijnymi: 2006/95/EWG z
dnia 12/12/06 (Niskie
napiêcie) z póniejszymi
zmianami - 89/336/EWG z
dnia 03/05/89
(Kompatybilnoæ
elektromagnetyczna) z
póniejszymi zmianami -
93/68/EWG z dnia 22/07/93
z póniejszymi zmianami.
2002/96/WE
40
PL
Opis urz¹dzenia
Widok ogólny
Panel sterowania
Wywietlacz
41
PL
Struktura piekarnika
Piekarnik Openspace ma pojemnoæ 70l i umo¿liwia
pieczenie potraw na 4 poziomach równoczenie lub
pieczenie du¿ych porcji ¿ywnoci, które nie
zmieci³yby siê w tradycyjnym piekarniku.
Dziêki komorze ExtraLarge Space, Openspace
oferuje 10 funkcji pieczenia, w tym 6 funkcji
uniwersalnych, które mog¹ byæ stosowane do
wszystkich potraw, oraz 4 programy automatyczne,
wszystkie zapewniaj¹ce doskona³e rezultaty dla
ka¿dego przepisu.
Przy pierwszym w³¹czeniu nale¿y uruchomiæ pusty
piekarnik na przynajmniej jedn¹ godzinê, z
termostatem ustawionym na maksimum i z
zamkniêtymi drzwiczkami. Nastêpnie wy³¹czyæ
urz¹dzenie, otworzyæ drzwiczki piekarnika i
przewietrzyæ pomieszczenie. Zapach, jaki siê
wytworzy, jest skutkiem parowania substancji
zastosowanych w celu zabezpieczenia piekarnika.
Nigdy nie nale¿y stawiaæ ¿adnych przedmiotów na
dnie piekarnika, gdy¿ grozi to uszkodzeniem emalii.
Naczynia do pieczenia stawiaæ zawsze na ruszcie
znajduj¹cym siê w wyposa¿eniu piekarnika.
Wentylacja codz¹ca
W celu zmniejszenia temperatury zewnêtrznej
wentylator ch³odz¹cy wytwarza strumieñ powietrza,
który wychodzi miêdzy panelem kontrolnym a
drzwiczkami piekarnika.
Po zakoñczeniu pieczenia wentylator pracuje
dopóki piekarnik wystarczaj¹co siê nie och³odzi.
Owietlenie piekarnika
Jeli piekarnik jest wy³¹czony, ¿arówkê mo¿na
zawieciæ w dowolnej chwili, naciskaj¹c przycisk
owietlenia.
Ustawianie zegara
Zegar mo¿na ustawiæ tylko przy wy³¹czonym
piekarniku.
1. Naciskaæ przycisk
a¿ zacznie pulsowaæ
pierwszy wskanik numeryczny na WYWIETLACZU
oraz zgasn¹ ikony
, , ;
2. aby ustawiæ godzinê, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w stronê + lub -;
3. ponownie naciskaæ przycisk
, dopóki na
WYWIETLACZU nie pojawi¹ siê dwa pozosta³e
wskaniki numeryczne;
4. aby ustawiæ minuty, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w kierunku + lub - .
5. aby potwierdziæ, nale¿y ponownie nacisn¹æ
przycisk
.
Ustawianie minutnika
Ta funkcja nie przerywa pieczenia i dzia³a
niezale¿nie od u¿ytkowania piekarnika, umo¿liwiaj¹c
w³¹czenie sygna³u dwiêkowego po up³ywie
ustawionego czasu.
1. Naciskaæ przycisk
, dopóki nie zacznie
pulsowaæ ikona
oraz dwa wskaniki numeryczne
na WYWIETLACZU;
2. aby ustawiæ minuty, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w kierunku + lub - .
3. aby potwierdziæ, nale¿y ponownie nacisn¹æ
przycisk
.
Wywietlacz pokazuje, ile czasu pozosta³o do koñca
pieczenia. Po zakoñczeniu odliczania wstecznego
w³¹cza siê sygna³ dwiêkowy.
Uruchomienie piekarnika
1. Wybraæ ¿¹dan¹ funkcjê pieczenia obracaj¹c
pokrêt³em FUNKCJE.
2. Rozpoczyna siê faza nagrzewania wstêpnego.
Mo¿na zmieniæ temperaturê obracaj¹c pokrêt³em
USTAWIANIA TEMPERATURY.
3. Sygna³ dwiêkowy informuje o zakoñczeniu fazy
nagrzewania wstêpnego. w³o¿yæ ¿ywnoæ.
4. Podczas pieczenia mo¿na zawsze:
- zmieniæ program pieczenia obracaj¹c pokrêt³em
FUNKCJE;
- zmieniæ temperaturê obracaj¹c pokrêt³em
USTAWIENIA TEMPERATURY (tylko dla
uniwersalnych programów pieczenia);
- ustawiæ czas trwania pieczenia (tylko dla
uniwersalnych programów pieczenia) oraz godzinê
jego zakoñczenia;
- przerwaæ pieczenie obracaj¹c pokrêt³o FUNKCJE
Uruchomienie i
u¿ytkowanie
42
PL
Funkcja NISKA TEMPERATURA
Ten tryb pieczenia umo¿liwia wyrastanie ciast,
rozmra¿anie, przygotowywanie jogurtów, szybsze lub
wolniejsze podgrzewanie, powolne pieczenie w
niskiej temperaturze. Mo¿liwe do ustawienia
temperatury to: 40, 65, 90 °C.
Ro¿en (tylko w niektórych modelach).
Aby uruchomiæ ro¿en
(patrz rysunek), nale¿y
wykonaæ nastêpuj¹ce
czynnoci:
1. umieciæ brytfannê w
pozycji 1;
2. ustawiæ uchwyt
ro¿na w pozycji 3, a
nastêpnie umieciæ
ro¿en w odpowiednim
otworze, znajduj¹cym
siê w tylnej ciance piekarnika;
3. uruchomiæ ro¿en wybieraj¹c funkcje
lub .
Automatyczne funkcje pieczenia
! Temperatura i czas trwania pieczenia
ustawione fabrycznie w systemie C.O.P.®
(Zaprogramowane Optymalne Pieczenie) który
dzia³aj¹c automatycznie gwarantuje doskona³e
rezultaty. Kiedy potrawa jest upieczona, pieczenie
zostaje automatycznie przerwane, o czym informuje
sygna³ dwiêkowy. Czas gotowania mo¿e ró¿niæ siê
o kilka minut, jak wskazuje poni¿szy opis
poszczególnych funkcji.
Funkcja MIÊSO
Wykorzystywaæ funkcjê do pieczenia cielêciny,
wieprzowiny, jagniêciny i wo³owiny. Wk³adaæ miêso
do zimnego piekarnika. Ewentualnie mo¿na je te¿
wk³adaæ do nagrzanego piekarnika. Mo¿na zmieniaæ
jedynie czas trwania pieczenia o -10/+10 minut.
Funkcja CIASTA
Ta funkcja jest idealna do pieczenia ciast. Wk³adaæ
ciasta do zimnego piekarnika. Ewentualnie mo¿na je
te¿ wk³adaæ do nagrzanego piekarnika. Mo¿na
zmieniaæ jedynie czas trwania pieczenia o -10/+15
minut.
Funkcja CHLEB
Wykorzystywaæ funkcjê do pieczenia chleba.
Przepis i inne szczegó³y znajduj¹ siê w nastêpnym
na pozycjê 0.
5. W przypadku zaniku zasilania, jeli temperatura w
piekarniku nie spad³a zanadto, system, w który jest
wyposa¿one urz¹dzenie, wznawia program od
momentu jego przerwania. Natomiast programy
oczekuj¹ce na uruchomienie nie w³¹czaj¹ siê
samoczynnie po przywróceniu zasilania i nale¿y je
ponownie wprowadziæ.
Uniwersalne funkcje pieczenia
Wszystkie funkcje maj¹ fabrycznie ustawion¹
temperaturê pieczenia. Mo¿na regulowaæ rêcznie w
zakresie pomiêdzy 40°C a 250°C.
W przypadku funkcji BARBECUE wstêpnie
ustawiona wartoæ stanowi poziom mocy wyra¿ony w
%. Ona tak¿e mo¿e byæ regulowana rêcznie.
Funkcja MULTIPIECZENIE
Uruchamiaj¹ siê wszystkie elementy grzejne i
zaczyna pracowaæ wentylator. Poniewa¿ temperatura
jest sta³a w ca³ym piekarniku, powietrze piecze i
przyrumienia ¿ywnoæ w równomierny sposób.
Jednoczenie mo¿na u¿ywaæ maksymalnie czterech
pó³ek. W przypadku korzystania równoczenie z
wiêkszej iloci pó³ek zaleca siê umieszczaæ
brytfannê zawsze na dolnej pó³ce. W przypadku
korzystania równoczenie z 4 pó³ek zaleca siê
umieszczaæ ruszty na pó³kach 3, 5 i 6, a brytfannê
na pó³ce 1.
Funkcja GRATIN
W³¹cza siê górny element grzejny i w jednej z faz
cyklu równie¿ obwodowy element grzejny, uruchamia
siê wentylator oraz ro¿en (jeli jest w danym
modelu). £¹czy wymuszon¹ cyrkulacjê powietrza
wewn¹trz piekarnika z jednokierunkowym
promieniowaniem cieplnym.
Zapobiega to przypaleniu powierzchni potraw,
zwiêkszaj¹c moc penetracji cieplnej. Podczas
pieczenia nale¿y zamykaæ drzwiczki piekarnika.
Funkcja BARBECUE
W³¹cza siê górny element grzejny oraz ro¿en (jeli
jest w danym modelu). Aby sprawdziæ na
wywietlaczu poziom mocy, jak¹ mo¿na ustawiæ dla
danego rodzaju pieczenia, w zakresie od 5% do
100%, nale¿y obracaæ pokrêt³em USTAWIENIA
TEMPERATURY. Wysoka temperatura, skierowana
bezporednio na ruszt, jest zalecana dla potraw
wymagaj¹cych wysokiej temperatury na powierzchni.
Podczas pieczenia nale¿y zamykaæ drzwiczki
piekarnika.
43
PL
rozdziale.
Dla uzyskania najlepszych rezultatów zalecamy cis³e
stosowanie siê do poni¿szych wskazówek:
przygotowywaæ potrawê dok³adnie wed³ug przepisu;
nie zapomnieæ o wlaniu 150gr (1.5 dl) zimnej
wody na brytfannê w pozycji 7;
Wk³adaæ chleb do zimnego piekarnika. W przypadku
zamiaru w³o¿enia chleba do nagrzanego piekarnika,
po upieczeniu innej potrawy w wysokiej
temperaturze, na wywietlaczu pojawi siê napis
Hot, który zniknie dopiero gdy temperatura
piekarnika spadnie do 40°. Wtedy bêdzie mo¿na
w³o¿yæ chleb.
Funkcja PIZZA
Wykorzystywaæ funkcjê do pieczenia pizzy.
Przepis i inne szczegó³y znajduj¹ siê w nastêpnym
rozdziale. Mo¿na zmieniaæ jedynie czas trwania
pieczenia o -5/+12 minut.
Dla uzyskania najlepszych rezultatów zalecamy
cis³e stosowanie siê do poni¿szych wskazówek:
przygotowywaæ potrawê dok³adnie wed³ug
przepisu;
waga ciasta powinna wynosiæ od 350 do 500g.
lekko nat³uciæ brytfannê i blachy.
Wk³adaæ pizzê do zimnego piekarnika. W przypadku
zamiaru w³o¿enia pizzy do nagrzanego piekarnika, po
upieczeniu innej potrawy w wysokiej temperaturze,
na wywietlaczu pojawi siê napis Hot, który zniknie
dopiero gdy temperatura piekarnika spadnie do 120°.
Wtedy bêdzie mo¿na w³o¿yæ pizzê.
Przepis na PIZZÊ:
Przepis na 3 lub 4 pizze: 1000g m¹ki, 500g wody,
20g soli, 20g cukru, 10cl oliwy z oliwek, 20g
wie¿ych dro¿d¿y (lub 2 torebki dro¿d¿y w proszku)
Wyrastanie w temperaturze pokojowej: 1 godzina
lub w piekarniku po w³¹czeniu rêcznej funkcji
NISKA TEMPERATURA w temperaturze 40° przez
oko³o 30/45 minut.
Wk³adaæ pizzê do zimnego piekarnika.
W³¹czyæ pieczenie
PIZZA
Przepis na CHLEB (maksymalna iloæ ciasta):
Sk³adniki:
1,3 kg m¹ki
700 gr wody
25 gr soli
50 gr wie¿ych dro¿d¿y piekarskich lub 4 torebki
dro¿d¿y w proszku.
Sposób przygotowania:
Wymieszaæ m¹kê z sol¹ w du¿ym naczyniu.
Rozpuciæ dro¿d¿e w lekko ciep³ej wodzie (oko³o
35 stopni).
Zrobiæ do³ek w m¹ce.
Wlaæ dro¿d¿e rozprowadzone w wodzie.
Wyrabiaæ a¿ do uzyskania jednorodnego, lekko
kleistego ciasta, ugniataj¹c je d³oni¹ i sk³adaj¹c
przez 10 minut.
Uformowaæ kulê, w³o¿yæ do miski i przykryæ
przezroczyst¹ foli¹, aby powierzchnia ciasta nie
wysch³a. W³o¿yæ miskê do piekarnika, w³¹czyæ
funkcjê rêczn¹ NISKA TEMPERATURA 40° i
pozostawiæ ciasto do wyroniêcia na oko³o 30/45
minut; b¹d te¿ pozostawiæ je w temperaturze
pokojowej na oko³o 1 godzinê (ciasto powinno
podwoiæ swoj¹ objêtoæ).
Zbiæ ciasto delikatnie je wyrabiaj¹c, a nastêpnie
podzieliæ na kilka chlebków.
U³o¿yæ wszystkie chlebki na ruszcie (albo na 2 lub
3 rusztach, jeli maj¹ byæ pieczone na kilku
poziomach) przykrytym papierem do pieczenia i
oprószyæ je m¹k¹.
Wykonaæ na nich kilka naciêæ ostrym no¿em.
W³o¿yæ ruszt na 2 pó³kê w przypadku pieczenia na
jednym poziomie lub dwa ruszty na pó³ki 1 i 4 w
przypadku pieczenia na dwóch poziomach,
natomiast jeli chleb ma byæ pieczony na trzech
poziomach wykorzystaæ pó³ki 1-3-5..
Umieciæ brytfannê na poziomie 7 i wlaæ na
n 150 gr zimnej wody.
Chleb nale¿y wk³adaæ do zimnego piekarnika.
W³¹czyæ funkcjê automatyczn¹
CHLEB.
Po zakoñczeniu pieczenia pozostawiæ chlebki na
ruszcie a¿ ca³kowicie ostygn¹.
44
PL
Programowanie pieczenia
Programowanie jest mo¿liwe dopiero po dokonaniu
wyboru funkcji pieczenia.
Programowanie czasu trwania pieczenia.
1. Nacisn¹æ kilkakrotnie przycisk
, dopóki na
WYWIETLACZU nie zacznie pulsowaæ ikona
oraz trzy wskaniki numeryczne;
2. aby ustawiæ ¿¹dany czas pieczenia, nale¿y
obracaæ pokrêt³em USTAWIANIE CZASU w stronê
+ lub -.
3. aby potwierdziæ, nale¿y ponownie nacisn¹æ
przycisk
;.
4. po up³ywie ustawionego czasu na
WYWIETLACZU pojawia siê napis END, piekarnik
koñczy pieczenie i w³¹cza siê sygna³ dwiêkowy.
Przyk³ad: jest godzina 9:00 i czas trwania
pieczenia zostaje zaprogramowany na 1 godzinê i
15 minut. Funkcja zatrzyma siê automatycznie o
godzinie 10:15.
Programowanie czasu zakoñczenia pieczenia
Zaprogramowanie czasu zakoñczenia pieczenia jest
mo¿liwe dopiero po ustawieniu czasu trwania
pieczenia.
1. Nale¿y postêpowaæ zgodnie z punktami od 1 do 3
opisu programowania czasu pieczenia;
2. nastêpnie naciskaæ przycisk
, dopóki na
WYWIETLACZU nie zacznie pulsowaæ ikona
oraz dwa wskaniki numeryczne;
3. aby ustawiæ godzinê, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w stronê + lub -;
4. ponownie naciskaæ przycisk
, dopóki na
WYWIETLACZU nie zaczn¹ pulsowaæ dwa
pozosta³e wskaniki numeryczne;
5. aby ustawiæ minuty, nale¿y obracaæ pokrêt³em
USTAWIANIE CZASU w kierunku + lub - .
6. aby potwierdziæ, nale¿y ponownie nacisn¹æ
przycisk
;.
7. po up³ywie ustawionego czasu na
WYWIETLACZU pojawia siê napis END, piekarnik
koñczy pieczenie i w³¹cza siê sygna³ dwiêkowy.
W³¹czone ikony
i informuj¹, ¿e piekarnik
zosta³ zaprogramowany. Na WYWIETLACZU
naprzemiennie pojawiaj¹ siê godzina zakoñczenia
oraz czas trwania pieczenia.
Aby anulowaæ programowanie, nale¿y przestawiæ
pokrêt³o FUNKCJE na pozycjê 0.
Praktyczne porady dotycz¹ce pieczenia
MULTIPIECZENIE
Wykorzystywaæ pó³ki w pozycjach 1-3-5-6.
Ustawiæ brytfannê na dole, a ruszty na górze.
BARBECUE
Wstêpnie nagrzaæ piekarnik przez 5 minut.
Piec przy zamkniêtych drzwiczkach piekarnika.
Ustawiæ brytfannê w pozycji 3. W³o¿yæ ruszt na
pozycjê od 4 do 7 w zale¿noci od objêtoci
potrawy, umieszczaj¹c ¿ywnoæ na rodku rusztu.
Przyk³ady: Antrykot wo³owy na pó³ce 4 i bekon na
pó³ce 6 lub 7.
PIZZA lub PODP£OMYKI
U¿ywaæ blachy z lekkiego aluminium o rednicy
maksymalnie 30 cm, umieszczaj¹c na ruszcie
znajduj¹cym siê w wyposa¿eniu piekarnika.
W przypadku pizzy z wieloma dodatkami zaleca
siê dodanie mozzarelli dopiero w po³owie
pieczenia.
45
PL
Tabela pieczenia dla komory ExtraLarge Space
Iloæ pó³ek
do
pieczenia
Pozycja ³ek
Funkcje
Potrawy
Waga
(kg)
Iloæ
Brytfanna
Ruszt 1
Ruszt 2
Ruszt 3
Nagrzewanie
wstêpne
Zalecana
temperatura
(°C)
Czas
trwania
pieczenia
(minuty)
Kruche ciasta
1
2
3
4
2 lub 3
1 do 2
1
1
3 do 5
3
3
5
5
6
Tak
Tak
Tak
Tak
180
180
180
180
30-40
35-45
40-50
45-55
Ptysie
1
2
3
4
2 lub 3
1 do 2
1
1
3 do 5
3
3
5
5
6
Tak
Tak
Tak
Tak
190
190
190
190
25-35
25-35
30-40
30-40
Pizza
1
2
3
4
2 lub 3
1 do 2
1
1
3 do 5
3
3
5
5
6
Tak
Tak
Tak
Tak
220
220
220
220
15-25
20-30
25-35
30-40
Herbatniki
1
2
3
4
2 lub 3
1 do 2
1
1
3 do 5
3
3
5
5
6
Tak
Tak
Tak
Tak
180
180
180
180
15-25
15-25
20-30
20-30
Pasztety
1
2
3
2 lub 3
2
1
5
4
6
Tak
TAK
Tak
200
200
200
30-40
35-45
40-50
Krem karmelowy (k¹piel
wodna)
1
2
3
2 lub 3
2
1
5
4
6
Tak
Tak
Tak
170
170
170
35-45
35-45
40-50
Babka panettone 1 1 lub 2 Tak 160 45-60
Ciasto liwkowe
1
2
2 lub 3
1
4 lub 5
Tak
Tak
160
160
60-75
60-75
Ciasto biszkoptowe
1
2
3
2 lub 3
2
1
5
4
6
Tak
Tak
Tak
190
190
190
30-35
35-40
40-45
Multipieczenie
Du¿y kawa³ek miêsa
1 1 2 Tak 160 90-240
Rotisserie 1 2 3 Nie 200 35-75
Gratin 1 3 lub 4 Nie 190 40-60
Du¿a pieczeñ
1 1 2 Nie 200 90-120
Gratin*
Du¿a pieczeñ drobiowa
1 1 2 Nie 200 90-120
Stek wo³owy
1 3 4 lub 5 Tak 100% 20-30
Kie³baski
1 3 5 do 7 Tak 100% 10-20
Stek wieprzowy 1 3 5 do 7 Tak 100% 15-25
Barbecue*
Bekon 1 3 5 do 7 Tak 100% 3-6
Wyrastanie /
Rozmra¿anie
1 2 Nie 40
Bia³e bezy
4 1 3 5 6 Nie 65 8-12 ore**
Niska
temperatura
Miêso / Ryby
3 1 3 5 Nie 90 90-180**
Chleb tryb
automatyczny
Chleb (patrz przepis)
2
2
2
1
2
3
7***
7***
7***
2
1
1
4
3
5
Nie
Nie
Nie
Mso tryb
automatyczny
Pieczenie
1 2 3 Nie 60-90**
Ciasta tryb
automatyczny
Ciasta
1
2
2
2
5
Nie
Nie
35-60**
35-60**
Pizza tryb
automatyczny
Pizza (patrz przepis)
1
2
3
4
2
2
1
1
5
3
3
5
5
6
Nie
Nie
Nie
Nie
23-30**
25-35**
30-35**
35-40**
* Czas trwania pieczeni
a zost podany w przybli¿eniu i mo¿e byæ zmieniany w zale¿noci od indywidualnych preferencji. Czas wstêpnego nagrzewania piekarnika jest ustawiony
fabrycznie i nie mo¿e byæ zmieniany rêcznie.
** Czas trwania pieczenia w trybie automatycznym jest ustawion
y fabrycznie. W tabeli podany jest minimalny i maksymalny czas trwania pieczenia, który mo¿e byæ zmieniany przez
u¿ytkownika.
*** Zgodnie z przepisem na brytfannê nale¿y wlaæ 150 gr wody.
46
PL
Zalecenia i rodki
ostro¿noci
Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z miêdzynarodowymi normami
bezpieczeñstwa. Poni¿sze ostrze¿enia dotycz¹ zasad
bezpieczeñstwa i nale¿y je uwa¿nie przeczytaæ.
Ogólne zasady bezpieczeñstwa
Urz¹dzenie zosta³o zaprojektowane do u¿ytku
domowego o charakterze nieprofesjonalnym.
Nie nale¿y instalowaæ urz¹dzenia na otwartym
powietrzu, nawet jeli miejsce to pozostaje
os³oniête, gdy¿ wystawianie piekarnika na dzia³anie
deszczu i burz jest bardzo niebezpieczne.
Przenosz¹c urz¹dzenie nale¿y zawsze korzystaæ
z odpowiednich uchwytów, umocowanych po
bokach piekarnika.
Nie dotykaæ urz¹dzenia stoj¹c przy nim boso lub
maj¹c mokre albo wilgotne d³onie b¹d stopy.
Urz¹dzenie s³u¿y do gotowania potraw i powinno
byæ u¿ywane jedynie przez osoby doros³e,
zgodnie ze wskazówkami zawartymi w niniejszej
instrukcji.
Podczas u¿ytkowania urz¹dzenia elementy
grzejne oraz niektóre czêci drzwiczek piekarnika
mocno siê nagrzewaj¹. Nale¿y uwa¿aæ, aby nie
dotkn¹æ tych czêci i aby dzieci nie zbli¿a³y siê
do piekarnika.
Uwa¿aæ, aby przewody zasilaj¹ce pozosta³e
elektryczne urz¹dzenia domowe nie styka³y siê z
rozgrzanymi elementami piekarnika.
Nie zas³aniaæ otworów wentylacyjnych i
odprowadzaj¹cych ciep³o.
Przy otwieraniu drzwiczek nale¿y trzymaæ za
rodkow¹ czêæ uchwytu: jego boki mog¹ byæ
gor¹ce.
Do wyjmowania i wk³adania naczyñ do/z piekarnika
nale¿y zawsze u¿ywaæ rêkawic ochronnych.
Nie wyk³adaæ dna piekarnika foli¹ aluminiow¹.
Nie wk³adaæ do piekarnika materia³ów ³atwopalnych:
jeli urz¹dzenie zostanie niespodziewanie
uruchomione, mog³oby siê zapaliæ.
Kiedy urz¹dzenie nie jest u¿ywane, nale¿y zawsze
sprawdziæ, czy pokrêt³a znajduj¹ siê w pozycji l/
¡;
Nie wyci¹gaæ wtyczki z gniazdka trzymaj¹c za
kabel: nale¿y trzymaæ za wtyczkê.
Nie czyciæ urz¹dzenia ani nie wykonywaæ
czynnoci konserwacyjnych bez uprzedniego
od³¹czenia wtyczki od sieci elektrycznej.
W razie awarii nie nale¿y w ¿adnym wypadku
ingerowaæ w wewnêtrzne mechanizmy piekarnika w
celu podjêcia próby jego samodzielnej naprawy.
Nale¿y skontaktowaæ siê z Serwisem (patrz Serwis).
Nie stawiaæ ciê¿kich przedmiotów na otwartych
drzwiczkach piekarnika.
Nie jest przewidziane, aby urz¹dzenie by³o u¿ywane
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych
mo¿liwociach fizycznych lub umys³owych, przez
osoby bez dowiadczenia lub bez znajomoci
urz¹dzenia, chyba ¿e pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeñstwo, jak równie¿
przez osoby, które nie zosta³y zapoznane z
podstawowymi instrukcjami dotycz¹cymi
u¿ytkowania urz¹dzenia.
Nale¿y zabroniæ dzieciom bawienia siê urz¹dzeniem.
Utylizacja
Utylizacja materia³ów opakowaniowych: stosowaæ
siê do lokalnych przepisów; dziêki temu opakowanie
bêdzie mog³o zostaæ ponownie wykorzystane.
Dyrektywa europejska 2002/96/WE w sprawie
zu¿ytego sprzêtu elektrycznego i elektronicznego
(WEEE) przewiduje, ¿e elektryczne urz¹dzenia
gospodarstwa domowego nie mog¹ byæ utylizowane w
ramach zwyk³ego zagospodarowywania sta³ych
odpadów miejskich. Zu¿yte urz¹dzenia powinny byæ
gromadzone oddzielnie, aby zoptymalizowaæ stopieñ
odzysku i recyklingu materia³ów, z których one
wykonane, oraz aby zapobiec potencjalnym szkodom
dla zdrowia i rodowiska. Symbol przekrelonego
kosza, umieszczony na wszystkich produktach, ma
przypominaæ o obowi¹zku ich selektywnej zbiórki. W
celu uzyskania bli¿szych informacji na temat
prawid³owego z³omowania elektrycznych urz¹dzeñ
gospodarstwa domowego ich w³aciciele mog¹ siê
zwracaæ do w³aciwych s³u¿b publicznych lub do
sprzedawców tych urz¹dzeñ.
Oszczêdnoæ i ochrona rodowiska
Korzystaj¹c z piekarnika od pónego popo³udnia
do pierwszych godzin porannych mo¿na siê
przyczyniæ do zmniejszenia obci¹¿enia zak³adów
energetycznych. Takie u¿ytkowanie piekarnika
umo¿liwiaj¹ opcje programowania funkcji, w
szczególnoci tryb pieczenie z opónieniem
czasowym (patrz funkcje) i automatyczne
czyszczenie z opónieniem czasowym (patrz
Konserwacja i utrzymanie).
Przy programach BARBECUE i GRATIN nale¿y
pamiêtaæ, aby drzwiczki by³y zawsze zamkniête:
w ten sposób mo¿na uzyskaæ zarówno lepsze
wyniki pieczenia, jak i znaczn¹ oszczêdnoæ
energii elektrycznej (oko³o 10%).
Nale¿y dbaæ o sprawnoæ i czystoæ uszczelek,
tak, aby dok³adnie przylega³y one do drzwiczek i
nie powodowa³y utraty ciep³a.
47
PL
Konserwacja i utrzymanie
Od³¹czenie pr¹du elektrycznego
Przed ka¿d¹ czynnoci¹ konserwacyjn¹ nale¿y
od³¹czyæ urz¹dzenie od sieci zasilania
elektrycznego.
Czyszczenie urz¹dzenia
Czêci zewnêtrzne emaliowane lub ze stali
nierdzewnej oraz uszczelki gumowe mog¹ byæ
myte przy pomocy g¹bki nas¹czonej letni¹ wod¹ i
neutralnym myd³em. Jeli plamy trudne do
usuniêcia, nale¿y stosowaæ specjalne produkty
przeznaczone do tego typu urz¹dzeñ. Zaleca siê
obficie sp³ukaæ i dok³adnie osuszyæ piekarnik po
umyciu. Nie nale¿y stosowaæ proszków ciernych
ani substancji wywo³uj¹cych korozjê.
Wnêtrze piekarnika powinno byæ czyszczone
najlepiej po ka¿dym u¿yciu, gdy jest jeszcze
letnie. Nale¿y je umyæ przy pomocy ciep³ej wody i
rodka czyszcz¹cego, sp³ukaæ i osuszyæ miêkk¹
szmatk¹. Unikaæ rodków ciernych.
Akcesoria mog¹ byæ myte jak zwyk³e sztuæce,
tak¿e w zmywarkach, z wyj¹tkiem prowadnic
lizgowych.
Do mycia urz¹dzenia nigdy nie nale¿y u¿ywaæ
oczyszczaczy parowych lub wysokocinieniowych.
Czyszczenie drzwiczek
Szybê drzwiczek nale¿y czyciæ przy pomocy g¹bki i
rodków nieposiadaj¹cych w³aciwoci ciernych, a
nastêpnie osuszaæ miêkk¹ szmatk¹. Nie u¿ywaæ
szorstkich materia³ów ciernych lub ostrych, metalowych
skrobaków, które mog¹ zarysowaæ powierzchniê i
spowodowaæ pêkniêcie szyby. Aby dok³adniej wyczyciæ
piekarnik, mo¿na zdemontowaæ drzwiczki:
1. ca³kowicie otworzyæ drzwiczki (patrz rysunek);
2. przy pomocy rubokrêtu podnieæ i obróciæ
dwignie F znajduj¹ce siê w obu zawiasach (patrz
rysunek);
3. przytrzymaæ drzwiczki za
obie zewnêtrzne krawêdzie,
przymykaj¹c je powoli, lecz nie
ca³kowicie. Poci¹gn¹æ drzwiczki
do siebie i wyj¹æ je z zawiasów
(patrz rysunek). Zamontowaæ
ponownie drzwiczki, wykonuj¹c
opisane czynnoci w odwrotnej
kolejnoci.
Kontrola uszczelek
Sprawdzaæ okresowo stan uszczelek drzwiczek
piekarnika. W przypadku stwierdzenia uszkodzenia
uszczelki nale¿y siê skontaktowaæ z najbli¿szym
Centrum Serwisowym (patrz Serwis). Zaleca siê nie
u¿ywaæ piekarnika do chwili zakoñczenia naprawy.
Wymiana ¿arówki
W celu wymiany ¿arówki w piekarniku:
1. Zdj¹æ szklan¹
pokrywê obudowy
¿arówki.
2. Wyj¹æ ¿arówkê
i wymieniæ na
podobn¹: ¿arówka
halogenowa,
napiêcie 230V,
moc 25 W, gwint
G 9.
3. Ponownie
za³o¿yæ pokrywê (patrz rysunek).
Nie dotykaæ palcami bañki ¿arówki.
Monta¿ zestawu prowadnic lizgowych
Aby zamontowaæ prowadnice lizgowe:
1. Nale¿y zdj¹æ obie ramy,
wyjmuj¹c je z rozpórek A
(patrz rysunek).
2. Wybraæ poziom, na którym
zostanie umieszczona
prowadnica lizgowa.
Zwracaj¹c uwagê na kierunek
wyjmowania prowadnic,
umieciæ na ramie najpierw
zaczep B, a nastêpnie zaczep
C.
3. Zamocowaæ obie ramy wraz
z zamontowanymi
prowadnicami w odpowiednich
otworach znajduj¹cych siê na
ciankach piekarnika (patrz
rysunek ). Otwory dla lewej
ramy znajduj¹ siê na górze,
natomiast dla ramy prawej na
dole.
4. Na koñcu nale¿y wstawiæ ramy do rozpórek A.
F
A
B
C
Prowadnica
lewa
Prowadnica
prawa
Kierunek
w
yciągania
D
48
PL
Uwaga:
Urz¹dzenie wyposa¿one jest w automatyczny system diagnostyczny do wykrywania ewentualnych usterek.
Usterki sygnalizowane na wywietlaczu poprzez komunikaty typu: F, po których nastêpuje seria cyfr.
W takich przypadkach konieczna jest pomoc serwisu technicznego.
Nale¿y siê zwracaæ wy³¹cznie do autoryzowanych techników.
Podaæ:
Rodzaj nieprawid³owoci;
Model urz¹dzenia (Mod.)
Numer seryjny (S/N)
Te ostatnie informacje znajduj¹ siê na tabliczce znamionowej umieszczonej na urz¹dzeniu.
Serwis Techniczny
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

HOTPOINT/ARISTON OS 997 C IX /HA instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla