• Aby uzyskaç najlepsze mo˝liwe wyniki, wa˝ne jest w∏aÊciwe
umieszczenie ˝ywnoÊci, poniewa˝ promieniowanie
mikrofalowe jest najmocniejsze w centralnej cz´Êci
kuchenki. Je˝eli na przyk∏ad pieczesz ziemniaki, powinieneÊ
umieÊciç je wzd∏u˝ kraw´dzi szklanego talerza obrotowego,
aby si´ równo gotowa∏y.
• Aby równo ugotowaç dania zwarte, takie jak mi´so i drób,
nale˝y je kilkakrotnie obróciç.
• Mo˝na piec w kuchence mikrofalowej, jednak w przepisie
nie mo˝e byç dro˝d˝y.
• Podczas przygotowywania po˝ywienia w tradycyjnym
piekarniku zazwyczaj unika si´ otwierania drzwiczek. Inaczej
jest w przypadku kuchenki mikrofalowej: nie ma strat energii
czy te˝ ciep∏a. Innymi s∏owy mo˝na otwieraç drzwiczki
kuchenki i zaglàdaç do Êrodka tak cz´sto, jak tylko si´ chce.
Zasady bezpiecznego u˝ytkowania podczas
przygotowywania po˝ywienia!
• W przypadku korzystania z kuchenki mikrofalowej do
podgrzewania jedzenia dla dzieci lub p∏ynów w butelkach do
karmienia nale˝y zawsze mieszaç pokarm/p∏yny, a przed
podaniem sprawdziç dok∏adnie temperatur´. Zapewnia to
równomierne rozprowadzenie ciep∏a i unikni´cie poparzeƒ.
Nie wolno zak∏adaç pokrywki i/lub smoczka na butelki do
karmienia, gdy umieszcza si´ je w kuchence mikrofalowej.
• Je˝eli niektóre potrawy podgrzewa si´ zbyt d∏ugo, mogà
ulec zw´gleniu zaczàç dymiç. Je˝eli to si´ zdarzy, nale˝y
pozostawia zamkni´te drzwiczki i ca∏kowicie wy∏àczyç
kuchenk´ mikrofalowà.
• Niektóre artyku∏y z niskà zawartoÊcià wody, np. czekolada w
kostkach lub ciasta ze s∏odkim nadzieniem, powinny byç
podgrzewane ostro˝nie, gdy˝ w przeciwnym razie mogà
ulec zniszczeniu one lub naczynia, w których si´ znajdujà.
KORZYSTANIE Z NACZY¡ PODCZAS PRZYGOTOWA-
NIA PO˚YWIENIA
Przed rozpocz´ciem przygotowywania po˝ywienia w
pojemnikach nale˝y sprawdziç, czy pojemniki, których
zamierzasz u˝yç, wykonane sà z odpowiedniego materia∏u, gdy˝
niektóre rodzaje plastiku mogà staç si´ mi´kkie i ulec deformacji,
a niektóre typy naczyƒ ceramicznych mogà pop´kaç (w
szczególnoÊci podczas podgrzewania niewielkiej iloÊci
po˝ywienia).
Aby sprawdziç, czy dany pojemnik jest odpowiedni do u˝ycia
w kuchence mikrofalowej nale˝y:
• pojemnik w kuchence mikrofalowej.
• UmieÊciç w pojemniku szklank´ do po∏owy nape∏nionà
wodà.
• W∏àczyç kuchenk´ mikrofalowà, która przez 15-30 sekund
powinna pracowaç z maksymalnà mocà.
• Je˝eli pojemnik stanie si´ bardzo goràcy w dotyku, nie
nale˝y go u˝ywaç w kuchence mikrofalowej.
Podczas przygotowywania ˝ywnoÊci w kuchence
mikrofalowej powinno si´ u˝ywaç nast´pujàcego
wyposa˝enia:
• Szk∏o i szklane miski
• Naczynia kamionkowe (emaliowane i nie emaliowane)
Po˝ywienie pozostaje d∏u˝ej goràce w kamionkowych
naczyniach emaliowanych.
• Pojemniki plastikowe Mogà one byç u˝ywane do wielu
celów zwiàzanych z podgrzewaniem, ale nie nadajà si´ do
pieczenia.
Uwaga! NIE wolno u˝ywaç pojemników plastikowych
wykonanych z melaminy, polietylenu i fenolu.
• Porcelana Wszelki porcelanowe naczynia mogà byç
stosowane w kuchenkach mikrofalowych, chocia˝ najlepiej
u˝ywaç naczyƒ ˝aroodpornych.
• ˚aroodporne naczynia z pokrywkà, naczynia szklane ze
szczelnymi pokrywkami, które uniemo˝liwiajà wydostawanie
si´ pary, idealnie nadajà si´ do warzyw i owoców, do
których nie dodano ˝adnych p∏ynów (jednak czas gotowania
nie mo˝e przekraczaç 5 minut).
• Naczynia opalane Trzeba bardzo uwa˝aç podczas
korzystania z tego typu naczyƒ. Nigdy nie nale˝y
podgrzewaç naczyƒ opalanych na talerzu obrotowym d∏u˝ej
ni˝ 5 minut. Pomi´dzy naczyniem opalanym a talerzem
obrotowym nale˝y umieÊciç odpowiednià izolacj´, np. talerz
˝aroodporny, aby zapobiec przegrzaniu talerza obrotowego.
• Folii spo˝ywczej mo˝na u˝ywaç szczególnie do zup, sosów,
daƒ duszonych lub podczas rozmra˝ania. Mo˝na jej tak˝e
u˝yç jako luênego przykrycia, aby zapobiec rozpryskiwaniu
si´ t∏uszczu w kuchence.
• R´czniki papierowe sà idealne, poniewa˝ absorbujà one
wilgoç i t∏uszcz. Na przyk∏ad boczek mo˝na poprzek∏adaç
r´cznikami papierowymi. Boczek b´dzie wówczas
chrupiàcy, poniewa˝ nie b´dzie p∏ywa∏ we „w∏asnym sosie".
Chleb domowej roboty mo˝na wyjàç bezpoÊrednio z
zamra˝arki, zawinàç w r´czniki papierowe i podgrzaç w
kuchence mikrofalowej.
• Mokre r´czniki papierowe nadajà si´ do ryb lub warzyw.
Nakrywanie ˝ywnoÊci chroni jà przed wysychaniem.
• Papier pergaminowy Ryby, du˝e warzywa, takie jak kalafior,
kaczan kukurydzy itp., mo˝na pakowaç w wilgotny papier
pergaminowy.
• Torebki do pieczenia sà idealne do mi´s, ryb i warzyw.
Jednak nigdy nie wolno ich zamykaç metalowymi
spinaczami. Zamiast tego nale˝y u˝ywaç nitki bawe∏nianej.
Zrób ma∏e otwory w torebce i umieÊç jà w kuchence
mikrofalowej na talerzu lub szklanym naczyniu.
Wa˝ne!
Podczas przygotowywania ˝ywnoÊci w kuchence mikrofalowej
nie powinno si´ u˝ywaç nast´pujàcego wyposa˝enia:
• Zamkni´tych szklanych pojemników/butelek z ma∏ymi
otworami, poniewa˝ mogà one wybuchnàç.
• Termometrów ogólnego zastosowania
• Folii aluminiowej/tacek aluminiowych poniewa˝ mikrofale nie
mogà przez nie przeniknàç i jedzenie si´ nie ugotuje.
• Zamkni´tych pude∏ek/pojemników ze szczelnie zamkni´tymi
pokrywkami, poniewa˝ zbyt wysokie ciÊnienie mo˝e
spowodowaç ich eksplozj´.
• Zacisków metalowych i innych przykryç/folii, zawierajàcych
druty metalowe. Mogà one powodowaç iskrzenie w
kuchence mikrofalowej i dlatego nale˝y je usunàç.
• Metalowych misek/pojemników i opakowaƒ, o ile nie sà one
specjalnie zaprojektowane do u˝ytku w kuchenkach
mikrofalowych. Promieniowanie mikrofalowe jest odbijane i
nie mo˝e przeniknàç do ˝ywnoÊci poprzez metal.
• Talerze, naczynia i miski/pojemniki z metalowymi, z∏otymi i
srebrnymi ozdobami. Mogà one p´knàç i/lub powodowaç
iskrzenie w kuchence.
24