Panasonic NN-E 205 WBEPG Instrukcja obsługi

Kategoria
Mikrofale
Typ
Instrukcja obsługi
Pl-1
Polski
15 cm
10 cm
5 cm
Sprawdź kuchenkę mikrofalową
Rozpakuj urządzenie i sprawdź czy nie ma
widocznych uszkodzeń, jak na przykład
wgnieceń, wyłamanych rygli drzwiczek albo
zarysowań drzwiczek. Jeśli urządzenie jest
uszkodzone, skontaktuj się natychmiast z punk-
tem sprzedaży. Nie instaluj uszkodzonego
urządzenia.
Przepisy dotyczące uziemienia
WAŻNE: DLA OSOBISTEGO BEZPIECZEŃ-
STWA, URZĄDZENIE TO MUSI BYĆ PRAWI-
OWO UZIEMIONE.
Jeśli gniazdko sieciowe nie posiada uziemienia,
klient musi, we własnym zakresie, wymienić je
na gniazdko prawidłowo uziemione.
Napięcie zasilające
Napięcie sieciowe musi odpowiadać napięciu
zasilania podanemu na tabliczce znamionowej
kuchenki mikrofalowej. Podłączenie urządzenia
do sieci o wyższym napięciu może spowodować
pożar lub inne uszkodzenie.
Ustawianie kuchenki
1. Ustaw kuchenkę na równej i stabilnej
powierzchni.
2. Kuchenka powinna być ustawiona tak, aby
można ją było łatwo odłączyć od zasilania,
poprzez wyciągnięcie wtyczki lub wyłączenie
bezpiecznika.
3. Do prawidłowego działania, kuchenka musi
mieć zapewnioną dobrą wentylację.
Ustawienie między szafkami:
a. Pozostaw 15 cm wolnej przestrzeni nad
kuchenką, 10 cm z tyłu i 5 cm z jednego
boku, a strona przeciwna musi być
otwarta na ponad 40 cm.
b. Jeśli kuchenka jest przysunięta jednym
bokiem do ściany, wtedy druga strona
musi być całkowicie otwarta.
4. Nie ustawiaj kuchenki w pobliżu kuchni
gazowej ani kuchni elektrycznej.
5. Nie wolno demontować nóżek kuchenki.
6. Kuchenka przeznaczona jest wyłącznie do
użytku domowego. Nie używaj jej na
zewnątrz.
OSTRZEŻENIE
Ważne informacje dot. bezpieczeństwa
użytkowania
1. Uszczelki drzwi i miejsca przyległe do
uszczelek należy czyścić zwilżoną ściereczką.
Kuchenka mikrofalowa winna być sprawdzana
pod kątem uszkodzeń uszczelek drzwi oraz
powierzchni przylegających do nich i jeśli te
powierzchnie są uszkodzone, urządzenie nie
powinno być używane do czasu naprawy,
wyłącznie, przez wykwalifikowany personel
autoryzowanego punktu serwisowego firmy
Panasonic.
2. Nie próbuj regulować lub naprawiać drzwiczek,
obudowy panelu sterowania, przełączników
zabezpieczeń wyłączających lub jakiejkolwiek
innej części kuchenki. Nie usuwaj zewnętrznej
płyty z kuchenki, gdyż daje ona zabezpieczenie
przed przenikaniem energii mikrofal.
Naprawy powinny być wykonywane wyłącznie
przez wykwalifikowany personel punktu ser-
wisowego.
3. Nie używaj tego urządzenia, gdy ma uszkodz-
ony kabel sieciowy lub wtyczkę, jeśli nie
pracuje prawidłowo, lub gdy zostało uszkodz-
one lub upuszczone.
W takich przypadkach, urządzenie powinno być
naprawiane wyłącznie przez wykwalifikowany
personel punktu serwisowego.
4. W razie uszkodzenia kabla zasilającego, dla
uniknięcie niebezpieczeństwa porażenia, musi
on zostać wymieniony przez producenta lub
jego agenta serwisowego lub inną wykwali-
fikowaną osobę.
5. Samodzielne i bezpieczne korzystanie z
kuchenki przez dzieci jest możliwe tylko wtedy,
gdy zostały one nauczone jak ją obsługiwać,
oraz gdy są świadome jak niebezpieczne może
być nieprawidłowe korzystanie z kuchenki.
6. Płynów lub innego rodzaju żywności nie wolno
podgrzewać w zamkniętych pojemnikach, gdyż
grozi to wybuchem.
Ustawianie i podłączanie kuchenki mikrofalowej
Blat szafek
OTWARTA
7. Unikaj używania kuchenki mikrofalowej w
pomieszczeniach, w których panuje duża
wilgotność.
8. Kabel sieciowy nie powinien dotykać
powierzchni obudowy urządzenia. Kabel
powinien przebiegać z dala od
rozgrzewających się powierzchni. Nie
dopuszczaj do tego, aby kabel zwisał ze stołu
lub z blatu. Nie zanurzaj kabla, wtyczki, ani
kuchenki w wodzie.
9. Nie zasłaniaj otworów wentylacyjnych znaj-
dujących się na górze i z tyłu kuchenki. Jeśli
podczas pracy kuchenki otwory te zostaną
zakryte, kuchenka może się przegrzać. W tym
przypadku, kuchenka jest chroniona przez
układ zabezpieczający przed nadmierną tem-
peraturą, który wznowi pracę kuchenki dopiero
po jej ostygnięciu.
Pl-2
Korzystanie z kuchenki
1. Nie używaj kuchenki do jakiegokolwiek
innego celu niż przygotowywania posiłków.
Kuchenka ta została specjalnie zaprojek-
towana do podgrzewania lub gotowania
żywności. Nie używaj jej do podgrzewania
chemikaliów lub innych produktów nieży-
wnościowych.
2. Przed użyciem, sprawdź czy naczynia/
pojemniki są odpowiednie do używania w
kuchence mikrofalowej.
3. Nie próbuj używać kuchenki mikrofalowej do
suszenia gazet, ubrań ani innych mate-
riałów, gdyż mogłyby się zapalić.
4. Gdy kuchenka nie jest używana, nie prze-
chowuj w jej wnętrzu jakichkolwiek przed-
miotów, innych niż akcesoria, gdyż w przy-
padku włączenia urządzenia, mogłyby
spowodować zagrożenie.
5. Nie należy włączać kuchenka mikrofalowej
w trybie MIKROFAL BEZ ŻYWNOŚCI W
KUCHENCE. Ten sposób użytkowania może
doprowadzić do uszkodzenia urządzenia.
6. Jeżeli w piecyku pojawi się dym lub ogień
naciśnij przycisk STOP/ANULUJ lub obróć
pokręto WYŁĄCZNIK CZASOWY WAGI z
powrotem na pozycję zerową i pozostaw
drzwiczki zamknięte. Wyciągnij kabel zasi-
lający z kontaktu lub wyłącz prąd przy bez-
pieczniku lub bezpieczniku automatycznym.
Oświetlenie kuchenki
Kiedy zajdzie konieczność wymiany oświetlenia
kuchenki, skontaktuj się z autoryzowanym
punktem serwisowym.
Zalecenia dotyczące bezpieczeństwa
Akcesoria
Kuchenka wyposażona jest w szereg akce-
soriów. Zawsze postępuj zgodnie ze
wskazówkami dotyczącymi użycia tych akce-
soriów.
Szklany talerz obrotowy
1. Nie włączaj kuchenki bez włożonego na
miejsce talerza obrotowego i krzyżaka z
rolkami.
2. Nigdy nie używaj innego talerza szklanego
niż dostarczony i specjalnie zaprojektowany
do tej kuchenki.
3. Jeśli talerz jest gorący, pozwól mu ostygnąć
przed czyszczeniem lub włożeniem do
wody.
4. Talerz szklany może obracać się zarówno w
prawo jak i w lewo.
5. Jeśli żywność lub naczynie, w którym gotu-
jesz żywność, dotknie ścianki kuchenki i
zatrzyma obracanie się talerza, wtedy talerz
zacznie automatycznie obracać się w stronę
przeciwną. Jest to normalny objaw pracy.
6. Nie gotuj żywności bezpośrednio na szkla-
nym talerzu.
Krzyżak z rolkami
1. Krzyżak z rolkami oraz dno kuchenki winny
być często czyszczone, aby zapobiec
szmerom oraz nagromadzeniu się resztek
żywności.
2. Podczas gotowania, krzyżak z rolkami musi
być zawsze używany razem ze szklanym
talerzem.
Pl-3
Polski
Informacje ważne
1) Czasy gotowania
Czasy gotowania podane w książce
kucharskiej są wartościami przybliżonymi.
Czas gotowania zależy od rodzaju żywności,
temperatury i ilości żywności oraz rodzaju
naczynia.
Rozpocznij od minimalnego czasu gotowa-
nia, aby uniknąć rozgotowania potrawy. Jeśli
potrawa będzie niedogotowana, zawsze
możesz dogotować ją, ponownie ustawiając
parametry.
UWAGA: Jeżeli przekroczysz zalecany
czas gotowania, żywność zostanie
zniszczona (spieczona), a w ekstremal-
nym przypadku może się zapalić i
spowodować uszkodzenie wnętrza
kuchenki.
2) Małe ilości żywności
Małe porcje żywności lub potraw
zawierające mało wody mogą się przypalić,
wyschnąć lub nawet zapalić się, jeśli będą
gotowane zbyt długo. Jeśli żywność w
kuchence zapali się,
pozostaw drzwiczki kuchenki
zamknięte, wyłącz kuchenkę
i wyjmij wtyczkę z gniazdka.
3) Jajka
Nie gotuj jajek w skorupkach
w trybie MIKROFAL. Nawet jeżeli podgrze-
wanie przy pomocy mikrofal jest
zakończone, wytwarzane ciśnienie może
powodować, że jajka eksplodują.
4) Przebijanie skórki
Produkty z pozbawioną porów skórką, takie
jak ziemniaki, żółtka jajek i kiełbaski
muszą być przekłute przed gotowaniem w
trybie MIKROFAL, aby nie uległy rozerwa-
niu.
5) Termometr do mięsa
Używaj termometru do mięsa, aby sprawdz-
ić stopień ugotowania pieczeni lub drobiu
dopiero po wyjęciu mięsa z kuchenki. Nie
używaj do mięsa zwykłego termometru, w
trybie MIKROFAL, gdyż mogłoby to
spowodować iskrzenie.
6) Płyny
Podczas podgrzewania płynów, np. zup,
sosów i napojów, w kuchence mikrofalowej
może dojść do przegrzania cieczy, to
znaczy do przekroczenia temperatury
wrzenia bez powstawania pęcherzyków
pary. Może to doprowadzić do nagłego
wyrzucenia gorącej cieczy. Aby uniknąć
tego niebezpieczeństwa, należy przed-
sięwziąć następujące środki ostrożności:
a) Unikaj stosowania naczyń o płaskich
ściankach z wąską szyjką.
b) Nie przegrzewaj płynów.
c) Wymieszaj ciecz przed włożeniem naczynia
do kuchenki i ponownie po upływie połowy
czasu gotowania.
d) Po podgrzaniu, pozostaw naczynie z płynem
w kuchence na krótki czas, a następnie
wymieszaj jeszcze raz, zanim ostrożnie
wyjmiesz naczynie.
7) Papier/plastik
Gotując żywność w plastikowych lub
papierowych pojemnikach, sprawdzaj często
kuchenkę, gdyż tego typu pojemniki mogą
zapalić się, o ile zostaną nadmiernie roz-
grzane.
Nie używaj wyrobów papier-
niczych z wtórnego przerobu
(np. ręczników kuchennych),
chyba że na takim wyrobie
jest naklejka informująca, że
produkt można bezpiecznie
używać w kuchence mikro-
falowej. Wyroby papiernicze z
wtórnego przerobu mogą zawierać
zanieczyszczenia, które mogą być przyczyną
zaiskrzenia lub ognia podczas korzystania z
kuchenki.
Przed włożeniem do kuchenki torebek do
prażenia, usuń z nich wykonane z drutu
zapinki.
8) Naczynia/folie
Nie ogrzewaj w kuchence żadnych
zamkniętych puszek, ani butelek, ponieważ
mogłyby eksplodować.
Metalowe pojemniki oraz naczynia z met-
alowymi ozdobami nie powinny być używane
podczas gotowania w trybie MIKROFAL.
Mogłoby to spowodować iskrzenie.
Jeśli użyjesz folii aluminiowej, szpilek do
mięsa lub innych metalowych elementów,
odległość między nimi, a ściankami i
drzwiczkami kuchenki powinna wynosić przy-
najmniej 2 cm, aby nie doszło do iskrzenia.
9)
Butelki do karmienia/słoiczki z żywnością
dla niemowląt
Nakrętka lub smoczek muszą być zdjęte z
butelek do karmienia lub słoiczków z
żywnością dla niemowląt przed włożeniem
ich do kuchenki.
Zawartość butelek i słoiczków z żywnością
dla niemowląt po ogrzaniu musi być
wymieszana lub wstrząśnięta.
Przed podaniem żywności należy sprawdzić
jej temperaturę, aby uniknąć poparzenia.
Pl-4
Wygląd zewnętrzny
[1] Przycisk otwierania drzwiczek
Naciśnij w celu otwarcia drwiczek. W razie otwarcia drzwiczek w czasie gotowa-
nia, proces gotowania zostaje tymczasowo wstrzymany bez kasowania wcześniej
wprowadzonych ustawień. Gotowanie zostaje wznowione natychmiast po zamknię-
ciu drzwiczek.
[2] Okienko kuchenki
[3] System blokady zabezpieczającej drzwi
[4] Otwór wentylacyjny kuchenki
[5] Panel sterowania
[6] Szklany talerz obrotwy
[7] Krzyżak z rolkami
[8] Zewnętrzne otwory wentylacyjne
[5]
[2]
[3]
[4]
[6]
[7]
[8]
[1]
Pl-5
Polski
(1) Pokrętło wyboru moc mikrofal/
rozmrażanie
(2) Pokrętło ustawiania czasu-timer
(3) Przycisk otwierania drzwiczek
Panele kontrolne
*Uwaga: Wygląd panelu może się różnić od prezentowanego (zależnie od
koloru) ale funkcje przycisków pozostają takie same.
NN-E205 / NN-E235 / NN-E245*
(1)
(2)
(3)
Pl-6
Gotowanie w kuchenkach mikrofalowych
800 Watów
600 Watów
360 Watów
270 Watów
90 Watów
Obróć pokrętło, aby
wybrać odpowiednią
moc.
Wybierz moc rozmrażania
obracając pokrętło.
Wybierz czas rozmrażania obracając
pokrętło. Jeżeli drzwiczki są w tym
momencie zamknięte, gotowanie rozpocznie
się natychmiast. Przy krótkich gotowaniach
należy zawsze czas nastawiać na 2 min, a
potem dodawać w miarę potrzeby.
Czas gotowania ustawia się obrotem
pokrętła. Jeżeli drzwiczki są w tym
momencie zamknięte, gotowanie
rozpocznie się natychmiast. Przy
krótkich gotowaniach należy zawsze
czas nastawiać na 2 min, a potem
dodawać w miarę potrzeby.
Uwaga:
1. Jeżeli chcesz sprawdzić stan gotowanej potrawy, po prostu otwórz drzwiczki. Kuchenka
automatycznie wstrzyma gotowanie. Zamknięcie drzwiczek wznowi gotowanie.
2. Aby zakończyć gotowanie należy obrócić pokrętło ustawiania czasu w położenie WYŁ. Czas
gotowania można zmienić w każdym momencie procesu gotowania przez obrócenie pokrętła.
3. Po wyjęciu potrawy po zakończeniu gotowania należy sprawdzić czy pokrętło ustawiania czasu
znajduje się pozycji zerowej.
4. W czasie korzystania z kuchenki mikrofalowej, szklany talerz obrotowy musi zawsze znajdować
się w jej wnętrzu.
Duża
Średnia
Niska
Rozmrażanie
Utrzymywanie
ciepła
Moc rozmrażania wynosi 270 Watów
Rozmrażanie w kuchenkach
Moc w Watach
Pl-7
Jak rozmrażać
CZASY DOCHODZENIA
Pojedyncze porcje jedzenia mo¯na gotowaç (piec)
niemal natychmiast po rozmro¯eniu. Normalnå
rzeczå jest, ¯e du¯e porcje ¯ywnoÿci bëdå w ÿrod-
ku zamro¯one. Przed pieczeniem nale¯y pozostaw-
iç je na dochodzenie przez okres co najmniej 1
godziny. W czasie dochodzenia temperatura
zostaje rozprowadzana równomiernie i jedzenie
rozmra¯a sië w wyniku przewodnictwa. Uwaga:
Je¯eli jedzenie nie ma byç natychmiast
przyrzådzane (pieczone), nale¯y w¢o¯yç je do
lodówki. W ¯adnym przypadku nie nale¯y ponown-
ie zamra¯aç jedzenia je¯eli nie zosta¢o ono
przedtem ugotowane.
Pieczeæ z koÿciå i drób
Zaleca sië po¢o¯enie pieczeni na odwróconym
talerzu lub plastikowej kratce, aby nie le¯a¢o w
soku z miësa. Wa¯ne jest, aby zapewniç
ochronë delikatnym lub wystajåcym czëÿciom tej
potrawy u¯ywajåc do tego celu kawa¢ków folii
aluminiowej co zapobiegnie nadmiernemu
spieczeniu tych czëÿci. U¯ywanie ma¢ych
kawa¢ków folii aluminiowej w kuchence nie jest
niebezpieczne pod warunkiem, ¯e nie dotykajå
one ÿcianek kuchenki.
MIËSO MIELONE LUB KAWA·KI MIËSA
ORAZ OWOCE MORZA
Z uwagi na to, ¯e tego rodzaju ¯ywnoÿç szybciej
rozmra¯a sië po stronie zewnëtrznej, pamiëtaç
nale¯y, aby je rozdzielaç, rozbijaç bloki na
mniejsze kawa¢ki przez ca¢y czas rozmra¯ania i
wyjmowaç pojedynczo, gdy sië rozmrozi¢y.
MA·E PORCJE ˜YWNO‚CI
Kotlety schabowe i porcje kurczaka nale¯y
mo¯liwie najszybciej porozdzielaç, aby
rozmra¯anie mog¢o postëpowaç równomiernie.
Czëÿci t¢uste oraz wystajåce rozmra¯ajå sië szy-
bciej. Umieÿciç je nale¯y w ÿrodku talerza lub
os¢oniç je.
CHLEB
Dla rozmro¯enia ÿrodka bochenka nale¯y
pozostawiç go na pewien czas na dochodzenie.
Czas ten mo¯na skróciç oddzielajåc od siebie
poszczególne kromki lub krojåc bu¢ki i bochenki
na po¢ówki.
Rozmrażanie
Polski
Pl-8
P: Dlaczego kuchenka nie
włącza się?
O: Jeśli kuchenka nie włącza się, sprawdź następujące punkty:
1. Czy wtyczka jest dokładnie włożona? Wyjmij wtyczkę z
gniazdka, zaczekaj 10 sekund i włóż ją ponownie.
2. Sprawdź specjalnie zainstalowany zwykły lub automaty-
czny bezpiecznik. Włącz bezpiecznik automatyczny lub
wymień zwykły bezpiecznik (jeśli jest spalony).
3. Jeśli bezpiecznik jest dobry, podłącz do gniazdka inne
urządzenie. Jeśli podłączone urządzenie działa, praw-
dopodobnie niesprawna jest kuchenka. Jeśli nie działa
także inne podłączone urządzenie, to znaczy, że uszkod-
zone jest gniazdko. Jeśli okaże się, że niesprawna jest
kuchenka, skontaktuj się z autoryzowanym punktem ser-
wisowym.
O: Podczas gotowania w kuchence mikrofalowej mogą wystąpić
zakłócenia odbioru radiowego i telewizyjnego. Są to
zakłócenia podobne do powodowanych przez drobny sprzęt
taki jak miksery, odkurzacze, suszarki itp. Nie oznaczają
one niesprawności kuchenki.
O: Podczas gotowania o mocy innej niż 800 W (DUŻA moc),
kuchenka musi cyklicznie wyłączać się i włączać, aby
osiągnąć niższe poziomy mocy. Podczas wykonywania kole-
jnych cyklów pracy, oświetlenie wnętrza kuchenki przygasa i
słychać charakterystyczny odgłos.
O: Ciepło wydobywające się z gotowanej potrawy ogrzewa
powietrze we wnętrzu kuchenki. Ogrzane powietrze
wyprowadzane jest na zewnątrz kuchenki za pomocą syste-
mu przepływu powietrza w kuchence. W wydobywającym się
powietrzu nie ma mikrofal. Podczas gotowania nie wolno
zakrywać otworów wentylacyjnych.
P: Kuchenka powoduje
zakłócenia odbioru telewizyj-
nego. Czy jest to normalne?
P: Dlaczego oświetlenie
wnętrza kuchenki przygasa?
P: Czasami z otworów wenty-
lacyjnych wypływa ciepłe
powietrze. Dlaczego?
Pytania (P) i odpowiedzi (O)
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/EC
dotyczącą urządzeń elektrycznych i elektronicznych (zużyte urządzenia elek-
tryczne i elektroniczne – WEEE).
Wytyczne określają podstawy zwrotu i przetwarzania zużytych urządzeń w
stosownych przypadkach.
Produkt ten jest wyrobem, który spełnia wymagania norm europejskich dotyczących kompatybil-
ności elektromagnetycznej (EMC). Stosownie do tych wymagań urządzenie zaliczone jest do
grupy 2" i posiada klasę bezpieczeństwa B". Grupa 2" oznacza, żúe energia o częstotliwości
radiowej jest z założenia generowana w formie fal elektromagnetycznych, przeznaczonych do
podgrzewania i gotowania produktów żywnościowych. Klasa B" oznacza, że urządzenie może
być użytkowane w typowych warunkach domowych.
Pl-9
Polski
Napięcie sieciowe: 230 V, 50 Hz
Pobór mocy: Mikrofale: 1100 W
Moc wyjściowa: Mikrofale: 800 W (IEC-60705)
Wymiary zewnętrzne: 455 (Szer.) x 315 (Dług.) x 260 (Wys.) mm
Wymiary wnętrza
kuchenki: 315 (Szer.) x 294 (Dług.) x 203 (Wys.) mm
Waga: 10.5 kg
Dane techniczne mogą ulec zmianie bez powiadomienia.
Konserwacja kuchenki mikrofalowej
Dane techniczne
1. Przed czyszczeniem kuchenki, wyłącz ją.
2. Utrzymuj w czystości wnętrze kuchenki,
uszczelki drzwiczek oraz powierzchnie
wokół uszczelek. Rozpryskaną żywność lub
płyny należy ścierać ze ścian wnętrza
kuchenki, uszczelek drzwiczek oraz
powierzchni wokół uszczelek, wilgotną
ściereczką. Jeśli kuchenka jest silnie
zabrudzona, użyj łagodnego środka
czyszczącego. Korzystanie z silnych
środków do czyszczenia i szorowania nie
jest zalecane.
NIE UŻYWAJ DOST
Ë
PNYCH W HANDLU
ŚRODKÓW CZYSZCZĄCYCH do zwykłych
kuchenek.
3. Obudowa zewnętrzna kuchenki powinna być
czyszczona wilgotną ściereczką, a następ-
nie osuszona miękką ściereczką. Zwróć
uwagę, aby woda nie przedostała się przez
otwory wentylacyjne do wnętrza urządzenia,
ponieważ mogłoby to doprowadzić do jego
uszkodzenia.
4. Jeżeli panel sterowania zabrudzi się, należy
oczyścić go miękką, suchą szmatką. Na
panelu nie należy używać mocnych deter-
gentów lub proszków ściernych. Przy
czyszczeniu panelu kontrolnego pozostawić
drzwiczki kuchenki otwarte, aby zapobiec
przypadkowemu uruchomieniu kuchenki. Po
oczyszczeniu nacisnąć przycisk STOP/ANU-
LUJ do wyzerowania okienka wyświetlacza
lub obrócić WYŁĄCZNIK CZASOWY WAGI z
powrotem do pozycji ZERO.
5. Jeśli wewnątrz lub na zewnątrz drzwiczek
osadzi się rosa, zetrzyj ją miękką
ściereczką. Może to wystąpić, gdy kuchenka
mikrofalowa pracuje w warunkach dużej
wilgotności, jednakże nie jest to objawem
złej pracy urządzenia.
6. Od czasu do czasu wyjmij szklany talerz i
umyj go w wodzie ze środkiem czyszczącym
lub w zmywarce do naczyń.
7. Okienko jest puste oraz zagłębienie w dol-
nej ściance kuchenki powinny być regu-
larnie czyszczone, aby uniknąć nad-
miernych szmerów. Wystarczy przetrzeć dno
wilgotną ściereczką i dodatkowo wysuszyć
suchą tkaniną. Okienko jest puste można
myć w wodzie z łagodnym środkiem
myjącym.
Po wielokrotnym użyciu kuchenki, zbierają
się opary po gotowaniu, ale w żaden sposób
nie wpływają na stan dna, ani Okienko jest
puste.
Pamiętaj aby po umyciu założyć na miejsce
Okienko jest puste.
8. Kuchenka winna być konserwowana i
naprawiana wyłącznie przez wykwali-
fikowany personel autoryzowanego punktu
serwisowego.
9. Nie wolno używać do mycia urządzenia
parowego.
10.Jeżeli kuchenka nie jest utrzymywana w
należytej czystości, może to prowadzić do
niszczenia jej ścianek, a w efekcie do
skrócenia czasu prawidłowego funkcjonowa-
nia urządzenia i do niebezpiecznych sytu-
acji.
11. Otwory wentylacyjne powinny być utrzymy-
wane w czystości. Sprawdź, czy otwory
wentylacyjne znajdujące się na górze, na
dole i z tyłu urządzenia nie są zatkane
przez kurz lub inne zanieczyszczenia. Jeżeli
otwory wentylacyjne są zatkane, może to
powodować przegrzanie kuchenki, co może
wpływać negatywnie na jej działanie.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137

Panasonic NN-E 205 WBEPG Instrukcja obsługi

Kategoria
Mikrofale
Typ
Instrukcja obsługi