1
UWAGA!
W celu zapewnienia bezpiecznej eksploatacji urządzenia prosimy o uważne zapoznanie się i stosowanie w całości do
zaleceń niniejszej instrukcji obsługi.
UWAGA!
Każda inna forma wykorzystania i użytkowania urządzenia niezgodna z formą opisaną w treści niniejszej instrukcji
obsługi jest zabroniona.
UWAGA!
Urządzenie zasilane jest niebezpiecznym dla życia napięciem 230 V.
1. Informacje ogólne
DragON Wood 100 E z generatorem dymu to ogrodowa wędzarnia elektryczna, drewniana, przeznaczona do
wędzenia, suszenia, podgrzewania lub podpiekania artykułów spożywczych.
Wędzona szynka, ser czy wędzony na zimno łosoś – te i inne produkty o niepowtarzalnym aromacie i smaku
przygotujesz samodzielnie dzięki tej nowoczesnej wędzarni z generatorem dymu dragON Jet 1 i akcesoriami. To
zestaw uniwersalny, wysokiej jakości, zapewniający komfort użytkowania i doskonałe efekty kulinarne. Wystarczy
podłączyć wędzarnię, ustawić na wyświetlaczu temperaturę oraz czas wędzenia i uruchomić generator dymu.
Wędzenie na ciepło i na zimno – wędzarnia idealna do wędzenia we wszystkich opcjach: na zimno, na
ciepło i gorąco, a także do podpiekania i obsuszania dzięki wbudowanemu termoobiegowi (wentylatorowi).
Wysokiej jakości sterownik z minutnikiem umożliwiający precyzyjną regulację temperatury wewnątrz
komory i jej monitorowanie na wyświetlaczu. Minutnik można ustawić w zakresie do 4 godzin.
Innowacyjny elektryczny generator dymu dragON Jet 1 (patent firmy Browin) – zapewnia optymalną
dystrybucję dymu wędzarniczego.
Wszystko, czego potrzebujesz, w jednym zestawie – profesjonalna wędzarnia na metalowym stelażu, z
kominkiem, belkami i hakami, generator dymu z elektryczną pompką i zrębkami.
Wydajna grzałka z termoobiegiem – umieszczona na tylnej ścianie komory sprawia, że temperatura w
każdych warunkach rozchodzi się równomiernie po całej komorze, a sama grzałka nie ulega tak silnemu
zabrudzeniu, jak w wędzarniach innych producentów.
Duża pojemność i wysoka komora – pojemność 200 L daje możliwość uwędzenia bez problemu 15-25 kg
wsadu, a wysokość komory 100 cm (bez daszku) jest idealna do wędzenia długich kiełbas i długich ryb.
Wysokiej jakości materiały – komora wędzarnicza wykonana jest z wyselekcjonowanego, szlifowanego
drewna świerkowego, z wygodnym dostępem przez drzwiczki i otwierany daszek. Wędzarnia ustawiana jest
na stabilnej metalowej podstawie.
2. Wskazówki bezpieczeństwa
Ogólne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa pracy z urządzeniami elektrycznymi.
OSTRZEŻENIE
Należy zapoznać się ze wszystkimi ostrzeżeniami i wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa użytkowania
oraz ilustracjami i danymi technicznymi dostarczonymi wraz niniejszym urządzeniem. Nieprzestrzeganie
poniższych wskazówek może stać się przyczyną porażenia prądem elektrycznym, pożaru i/lub poważnych obrażeń
ciała.
Należy zachować wszystkie przepisy i wskazówki bezpieczeństwa dla dalszego stosowania. Pojęcie
„urządzenie elektryczne” odnosi się do urządzenia elektrycznego zasilanego energią elektryczną z sieci (z przewodem
zasilającym).
Bezpieczeństwo w miejscu użytkowania
UWAGA: używać tylko na zewnątrz budynku pod zadaszeniem / wiatą.
Zabrania się narażania urządzenia na oddziaływanie czynników atmosferycznych, takich jak deszcz,
mróz, nadmierne nasłonecznienie itp.
Miejsce użytkowania należy utrzymywać w czystości. Nieporządek sprzyja wypadkom. Zabrania się
pozostawiania urządzenia bez nadzoru.
Urządzenia nie należy używać w pobliżu łatwopalnych cieczy, gazów lub pyłów. Podczas pracy grzałka
zainstalowana w urządzeniu rozgrzewa się do wysokiej temperatury, która może spowodować zapłon pyłów
lub oparów i doprowadzić do wybuchu.
Należy zachować szczególną ostrożność przy wykonywaniu czynności wewnątrz komory wędzarniczej
w bliskim sąsiedztwie grzałki i elementów gorących. Bezpośredni kontakt bez odpowiedniego
zabezpieczenia grozi poparzeniem.
Zakazuje się obsługi urządzenia bez użycia odpowiednich środków ochrony indywidualnej.