BROWIN 330339 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
INSTRUKCJA OBSŁUGI
WĘDZARNIA ELEKTRYCZNA OGRODOWA DRAGON WOOD 100 E
*zdjęcie poglądowe / pictorial photo
No 330339
1
UWAGA!
W celu zapewnienia bezpiecznej eksploatacji urządzenia prosimy o uważne zapoznanie się i stosowanie w całości do
zaleceń niniejszej instrukcji obsługi.
UWAGA!
Każda inna forma wykorzystania i użytkowania urządzenia niezgodna z formą opisaną w treści niniejszej instrukcji
obsługi jest zabroniona.
UWAGA!
Urządzenie zasilane jest niebezpiecznym dla życia napięciem 230 V.
1. Informacje ogólne
DragON Wood 100 E z generatorem dymu to ogrodowa wędzarnia elektryczna, drewniana, przeznaczona do
wędzenia, suszenia, podgrzewania lub podpiekania artykułów spożywczych.
Wędzona szynka, ser czy wędzony na zimno łosoś – te i inne produkty o niepowtarzalnym aromacie i smaku
przygotujesz samodzielnie dzięki tej nowoczesnej wędzarni z generatorem dymu dragON Jet 1 i akcesoriami. To
zestaw uniwersalny, wysokiej jakości, zapewniający komfort użytkowania i doskonałe efekty kulinarne. Wystarczy
podłączyć wędzarnię, ustawić na wyświetlaczu temperaturę oraz czas wędzenia i uruchomić generator dymu.
Wędzenie na ciepło i na zimno wędzarnia idealna do wędzenia we wszystkich opcjach: na zimno, na
ciepło i gorąco, a także do podpiekania i obsuszania dzięki wbudowanemu termoobiegowi (wentylatorowi).
Wysokiej jakości sterownik z minutnikiem umożliwiający precyzyjną regulację temperatury wewnątrz
komory i jej monitorowanie na wyświetlaczu. Minutnik można ustawić w zakresie do 4 godzin.
Innowacyjny elektryczny generator dymu dragON Jet 1 (patent firmy Browin) zapewnia optymalną
dystrybucję dymu wędzarniczego.
Wszystko, czego potrzebujesz, w jednym zestawie profesjonalna wędzarnia na metalowym stelażu, z
kominkiem, belkami i hakami, generator dymu z elektryczną pompką i zrębkami.
Wydajna grzałka z termoobiegiem umieszczona na tylnej ścianie komory sprawia, że temperatura w
każdych warunkach rozchodzi się równomiernie po całej komorze, a sama grzałka nie ulega tak silnemu
zabrudzeniu, jak w wędzarniach innych producentów.
Duża pojemność i wysoka komora pojemność 200 L daje możliwość uwędzenia bez problemu 15-25 kg
wsadu, a wysokość komory 100 cm (bez daszku) jest idealna do wędzenia długich kiełbas i długich ryb.
Wysokiej jakości materiały komora wędzarnicza wykonana jest z wyselekcjonowanego, szlifowanego
drewna świerkowego, z wygodnym dostępem przez drzwiczki i otwierany daszek. Wędzarnia ustawiana jest
na stabilnej metalowej podstawie.
2. Wskazówki bezpieczeństwa
Ogólne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa pracy z urządzeniami elektrycznymi.
OSTRZEŻENIE
Należy zapoznać się ze wszystkimi ostrzeżeniami i wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa użytkowania
oraz ilustracjami i danymi technicznymi dostarczonymi wraz niniejszym urządzeniem. Nieprzestrzeganie
poniższych wskazówek może stać się przyczyną porażenia prądem elektrycznym, pożaru i/lub poważnych obrażeń
ciała.
Należy zachować wszystkie przepisy i wskazówki bezpieczeństwa dla dalszego stosowania. Pojęcie
„urządzenie elektryczne” odnosi się do urządzenia elektrycznego zasilanego energią elektryczną z sieci (z przewodem
zasilającym).
Bezpieczeństwo w miejscu użytkowania
UWAGA: używać tylko na zewnątrz budynku pod zadaszeniem / wiatą.
Zabrania się narażania urządzenia na oddziaływanie czynników atmosferycznych, takich jak deszcz,
mróz, nadmierne nasłonecznienie itp.
Miejsce użytkowania należy utrzymywać w czystości. Nieporządek sprzyja wypadkom. Zabrania się
pozostawiania urządzenia bez nadzoru.
Urządzenia nie należy używać w pobliżu łatwopalnych cieczy, gazów lub pyłów. Podczas pracy grzałka
zainstalowana w urządzeniu rozgrzewa się do wysokiej temperatury, która może spowodować zapłon pyłów
lub oparów i doprowadzić do wybuchu.
Należy zachować szczególną ostrożność przy wykonywaniu czynności wewnątrz komory wędzarniczej
w bliskim sąsiedztwie grzałki i elementów gorących. Bezpośredni kontakt bez odpowiedniego
zabezpieczenia grozi poparzeniem.
Zakazuje się obsługi urządzenia bez użycia odpowiednich środków ochrony indywidualnej.
2
Podczas ytkowania urządzenia należy zwracać uwagę na to, aby dzieci i inne osoby postronne nie
znajdowały się zbyt blisko gorących elementów zewnętrznych, np. generatora dymu. Kontakt
bezpośredni z korpusem generatora dymu może powodować poparzenia.
Zabrania się obsługi urządzenia przez osoby niepełnoletnie oraz osoby dorosłe o ograniczonych
zdolnościach zdrowotnych.
Należy unikać nienaturalnych pozycji pracy urządzenia. Należy dbać o stabilne usytuowanie
urządzenia. Utrata stabilności urządzenia grozi pożarem.
Nie przenoś urządzenia podczas pracy. Zawsze pozwól wędzarni elektrycznej całkowicie ostygnąć przed
przenoszeniem i przygotowaniem do przechowywania.
Bezpieczeństwo elektryczne
Urządzenie zasilane jest niebezpiecznym dla życia napięciem 230 V AC. Wszelkie działania naprawcze mogą być
wykonywane jedynie przez wyspecjalizowane jednostki serwisowe.
Zabrania się wykonywania drobnych napraw.
Wszelkie czynności konserwacyjne muszą być przeprowadzone, gdy urządzenie jest odłączone od
źródła zasilania.
Wtyczka urządzenia elektrycznego musi pasować do gniazd. Nie wolno w żadnej sytuacji i w żaden
sposób modyfikow wtyczki. Podczas użytkowania urządzenia elektrycznego z uziemieniem
ochronnym nie wolno stosowżadnych wtyków adaptacyjnych. Oryginalna wtyczka i pasujące do niej
gniazda sieciowe zmniejszają ryzyko porażenia prądem elektrycznym.
Zaleca się aby urządzenie zasilane było z gniazdka posiadającego w instalacji bezpiecznik różnicowo-
prądowy.
Urządzenia nie wolno narażać na kontakt z deszczem. Przedostanie się wody do wnętrza obudowy
zwiększa ryzyko porażenia prądem elektrycznym.
Nie używać przewodu zasilającego do innych celów. Nie wolno używać przewodu do przesuwania
urządzenia; nie wolno też wyciągać wtyczki z gniazda pociągając za przewód. Przewód należy chronić
przed wysokimi temperaturami, należy go trzymać z dala od ostrych krawędzi. Uszkodzone lub splątane
przewody zwiększają ryzyko porażenia prądem elektrycznym.
Nie podłączaj wędzarni elektrycznej, dopóki nie będzie całkowicie złożona i gotowa do użycia.
Używaj tylko uziemionego gniazdka elektrycznego.
Nigdy nie używaj urządzenia, które działa nieprawidłowo lub jest uszkodzone.
Podczas obsługi wędzarni elektrycznej zawsze miej pod ręką gaśnicę proszkową.
Nie pozwól, aby przewód elektryczny zwisał niedbale i dotykał gorących powierzchni.
Nigdy nie używaj urządzenia elektrycznego z uszkodzoną wtyczką lub przewodem.
Jeśli przewód zasilający zostanie uszkodzony, musi zostać wymieniony przez producenta.
ZALECENIA
Przez rozpoczęciem wędzenia upewnij się, że komin jest w pełni drożny.
Nie przykrywaj rusztów folią aluminiową, ponieważ nie pozwoli to na prawidłowy przepływ ciepła.
Nie przeciążaj wędzarni nadmierną ilością produktów do uwędzenia za jednym razem. Bardzo duże ilości
wsadu mogą uwięzić ciepło, wydłużyć czas i spowodować nierównomierne wędzenie. Pozostaw przestrzeń
między produktami, aby zapewnić prawidłowy obieg ciepła.
Bardzo niskie temperatury mogą wydłużyć czas wędzenia.
Po użyciu przechowuj wędzarnię w suchym miejscu.
Wędzarnia elektryczna ogrodowa drewniana składa się z 7 podzespołów:
1
Drewniana komora
2
Skrzynka z panelem sterowania
3
Stelaż metalowy
4
Skrzynka z silnikiem wentylatora
5
Generator dymu
6
Panel sterowania z sondą
7
Zespół grzałki termoobiegu
3
3. Opis budowy
Rys. 1
Proces wędzenia odbywa się w przestrzeni drewnianej komory (1) zamykanej drzwiczkami
z ryglem oraz dachem (otwieralnym), na zawiasach. (Rys. 2)
W lewej bocznej ścianie drewnianej komory wykonane
otwory przewidziane do zamontowania generatora dymu
dragON JET 1 z pompką elektryczną (5). (Rys. 3)
Rys. 2
Rys. 3
Wewnątrz drewnianej komory znajduje się zespół grzałki
termoobiegu, gdzie po zdjęciu osłony ównej znajduje się grzałka
oraz wentylator. (Rys. 4)
Rys. 4
UWAGA !!!
Elementy zespołu grzałki termoobiegu oraz generatora dymu podczas pracy wędzarni nagrzewają się do bardzo
wysokich temperatur. Należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ dotyk bez rękawic grozi poparzeniem.
4. Opis działania
Drewniana, elektryczna wędzarnia ogrodowa zapewnia profesjonalne prowadzenie procesu wędzenia, suszenia lub
podpiekania produktów spożywczych. Zainstalowana grzałka z termoobiegiem idealnie rozprowadza ciepło w całej
przestrzeni drewnianej komory, a to sprawia, że proces wędzenia staje się dużo szybszy i efektywniejszy.
Innowacyjny generator dymu umożliwia wykorzystanie wszystkich walorów wędzenia z użyciem zrębków
wędzarniczych.
Praca wędzarni nadzorowana jest przez sterownik PID za pomocą termostatu, który w sytuacji niebezpiecznej,
tj. temperaturze powyżej 110⁰C, odłączy zasilanie.
4
5. Montaż i przygotowanie urządzenia do pracy
Miejsce ustawienia urządzenia powinno znajdować się na zewnątrz budynku oraz bzadaszone. Powinno
również zapewniać zasilanie energią elektryczną z uziemieniem.
Wędzarnia powinna być ustawiona na stabilnym podłożu. Ze względu na instalację elektryczną oraz nagrzewające się
elementy należy z dużą starannością dobrać jak najbardziej płaskie, trudnopalne podłoże, aby nie wystąpiło ryzyko
przewrócenia się urządzenia i spowodowania pożaru.
Wędzarnię należy przenosić w min. 2 osoby – ze względu na jej ciężar i gabaryty.
Rys. 5
Nr
Opis
Ilość
1
Stelaż metalowy
1
2
Drewniana komora
1
3
Dach
1
4
Kominek
1
5
Listwy do daszku
4
6
Belki drewniane do zawieszania produktów
6
7
Haki wędzarnicze
5
8
Zestaw wkrętów do montażu kominka
i listew przydachowych
18
9
Zestaw wkrętów do montażu zawiasów
10
10
Zawiasy do dachu
2
11
Generator dymu dragON Jet 1 z pompką
1
12
Przewód zasilający
1
13
Zrębki wędzarnicze
1
Instrukcja wędzarnia
1
Instrukcja generatora dymu
1
5
Montaż
1. Przygotuj miejsce pracy i narzędzia.
Przed montażem uważnie przeczytaj załączoną instrukcję.
Potrzebne narzędzia: wkrętarka, wiertarka, śrubokręt krzyżakowy.
2. Montaż korpusu wędzarni
Drewnianą komorę (2) ustaw na metalowym stelażu (1). Dach (3) połóż na płaskim podłożu i odwróć wewnętrzną
stroną do góry. Odrysuj kontur podstawy kominka (4) w miejscu wyfrezowanego w daszku otworu tak, aby
oznaczyć miejsce mocowania kominka. Od spodu daszku, w obrysie kominka wkręć 4 wkręty (8) w taki sposób,
aby ich czubki nieco wystawały poza daszek. Odwróć daszek, nałóż kominek i dociskając go dokręć wkręty.
Dach umieść na komorze. Do przedniej oraz tylnej krawędzi dachu dokręć listwy (5) za pomocą wkrętów (8),
używając 3 wkrętów na każdą listwę. Listwy te stanowią jedynie element dekoracyjny. Daszek możesz
przymocować do komory wędzarni za pomocą zawiasów (10), mocowanych najlepiej w wnych odstępach od
brzegu komory (ok. 2 cm). Do montażu zawiasów użyj wkrętów (10). Środkowy otwór w zawiasie pozostaw pusty
w celu uniknięcia rozwarstwienia drewna.
3. Montaż generatora dymu dragON Jet 1
Montaż generatora dymu dragON Jet 1 powinien odbyć się dokładnie tak, jak jest to opisane w instrukcji obsługi
generatora zawartej w zestawie.
6. Panel sterowania
Opis elementów panelu sterowania:
Sterownik wyświetla temperatury, zadaną i aktualną oraz
umożliwia ustawienie temperatury w zakresie 0-100oC,
Minutnik poprzez jego przekręcenie do zadanej pozycji uruchamia
się praca grzałki oraz odliczanie czasu w zakresie 0-4 h,
Włącznik zasilania głównego – włącz / wyłącz główne zasilanie,
Włącznik wentylatora włącz / wyłącz wentylator,
Przełącznik funkcji grzania przełącznik funkcji zasilania grzałki
pomiędzy grzaniem stałym (poz. II) oraz grzaniem czasowym (poz. I).
Rys. 6
7. Obsługa
Przed przystąpieniem do procesu wędzenia jakichkolwiek produktów spożywczych należy dokonać “wypalenia”
wędzarni. Proces ten powinien potrwać około 30 minut, a przeprowadza się go w celu spalenia wszelkich pozostałości
produkcyjnych.
Wypalenia / Uruchomienia wędzarni elektrycznej ogrodowej drewnianej należy
dokonywać zgodnie z następującą procedurą:
1. Opróżnij drewnianą komorę wędzarni z zabezpieczeń transportowych.
2. NIE wykonuj procesu wypalania w pomieszczeniu, proces ten MUSI być
wykonywany na zewnątrz.
3. Podczas procesu wypalania używaj tylko temperatury i wentylatora.
4. Zamknij przednie drzwiczki.
5. Podłącz przewód zasilający do gniazda w skrzynce silnika wentylatora, a
następnie do gniazda elektrycznego ze źródłem zasilania i uziemieniem (Rys. 7).
6. Naciśnij przycisk “włącznik zasilania głównego”. (Rys. 6)
Rys. 7
6
7. Na sterowniku ustaw maksymalną możliwą temperaturę (1000C)
według następującej procedury (Rys. 8):
a) Naciśnij przycisk z napisem “SET edycja wartości zadanej
(jaką chcesz uzyskać) w dolnej części wyświetlacza (ZIELONA).
b) Naciskaj przycisk oznaczony strzałką w lewo, aby ustawić się
kursorem w odpowiedniej pozycji do zmiany cyfry.
c) Ustaw wartość kolejno 0100 przy pomocy przycisków ze
strzałkami w górę i w dół, a następnie zatwierdź ponownie,
naciskając przycisk “SET”.
d) Wartość temperatury pokazana w górnej części wyświetlacza
(CZERWONA) jest wartością odczytaną przez czujnik temperatury
temperatura aktualna.
Rys. 8
8. Przełącznik funkcji grzania (Rys. 6) ustaw w pozycję 1, co oznacza, że grzałka będzie włączona przez czas
określony pracą minutnika. Przełącznik funkcji grzania ustawiony w pozycji 2oznacza ciągłą pracę grzałki,
bez sterowania czasem.
9. Przekręć pokrętło minutnika (Rys. 6) na pierwszą “kreskę” oznacza to włączenie pracy grzałki na 30 minut.
10. Uruchom wentylator (Rys. 6) włącznikiem wentylatora.
11. Odczekaj 30 minut na rozgrzanie surządzenia po tym czasie usłyszysz sygnał dźwiękowy (dzwonek) z
minutnika i grzałka automatycznie wyłączy się.
12. Poczekaj parę minut urządzenie s wychłodzi, aby móc je przenieść czy wykonywać inne czynności
wewnątrz komory (dla efektywniejszego wychłodzenia komory otwórz dach i pozostaw włączony wentylator).
UWAGA !!!
Pamiętaj, aby podczas czynności wykonywanych wewnątrz rozgrzanej wędzarni zabezpieczyć dłonie
rękawicami ochronnymi odpornymi na wysoką temperaturę.
Propozycje etapy wędzenia:
Wędzenie na zimno odbywa się przy użyciu termoobiegu ustawionego na 25oC oraz dymogeneratora,
Wędzenie na ciepło odbywa się przy użyciu termoobiegu ustawionego na 30-50oC oraz dymogeneratora,
Wędzenie na gorąco odbywa się przy użyciu termoobiegu ustawionego na 55-60oC oraz dymogeneratora,
Suszenie odbywa się przy użyciu termoobiegu ustawionego na 60oC bez dymogeneratora,
Podpiekanie odbywa się przy użyciu termoobiegu ustawionego na 85oC w czasie
0,5-1,5 h bez dymogeneratora,
Praca wędzarni bez termoobiegu w temperaturze maksymalnej, tj. 100oC, dozwolona jest nie dłużej niż 4 godziny.
UWAGA! Nie pozostawiaj urządzenia bez nadzoru
8. Dane techniczne
1. Gabaryty:
wysokość całkowita: 1625 mm
szerokość całkowita: 572 mm (810 mm z generatorem dymu)
głębokość całkowita: 640 mm
wysokość komory: 1000 mm
szerokość komory: 500 mm
głębokość komory: 500 mm
ciężar całkowity: ~ 50 kg
2. Zasilanie elektryczne:
Napięcie: 230 V 50 Hz
Moc: 1500 W
3. Zabezpieczenie: 10A / KSD301 - 110oC
4. Stopień ochrony: IP31
7
9. Konserwacja i czyszczenie
Czyść wędzarnię po każdym użyciu, przedłuży to życie wędzarni oraz zapobiegnie powstawaniu pleśni i rdzy.
Czyszczenie wędzarni zacznij od odłączenia jej od zasilania, wygaszenia generatora dymu oraz wystudzenia
wszystkich elementów metalowych do temperatury otoczenia. Kolejny krok to odłączenie generatora dymu. Generator
umyj zgodnie z zaleceniami podanymi w instrukcji jego użytkowania. Następnie zdejmij z metalowej podstawy
drewnianą komorę i wyczyść jej powierzchnię. W celu utrzymania prawidłowego funkcjonowania wędzarni zaleca się
czyszczenie także jej wnętrza. Mokrą ścierką usuń pozostałości brudu na dnie wędzarni. Nie zaleca się ycia żadnej
chemii do czyszczenia drewna we wnętrzu wędzarni. Szczególnie ważne jest dokładne wyczyszczenie sondy panelu
sterowania po każdym użyciu najlepiej dostępnym w Browinie specjalistycznym, bardzo skutecznym Płynem do
czyszczenia wędzarni.
Przebarwienia drewna powstające podczas wędzenia wynikiem naturalnych procesów.
8
WARUNKI GWARANCJI
1. Gwarancja udzielona jest przez firmę BROWIN Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp.k. z siedzibą:
93-373 Łódź, ul. Pryncypalna 129/141; na okres 24 miesięcy, z wyłączeniem tych elementów zestawu, które mają na
opakowaniu swoją własną datę ważności.
2. Niniejsza gwarancja dotyczy wyłącznie sprzętu używanego na terytorium Polski.
3. Jeżeli do dokonania naprawy wystąpi konieczność sprowadzenia części zamiennych z zagranicy, termin naprawy
może ulec przedłużeniu.
4. Gwarancja uprawnia do bezpłatnych napraw nabytego sprzętu, polegających na usunięciu wad fizycznych, które
ujawniły się w okresie gwarancyjnym, z zastrzeżeniem punktu 7.
5. Zgłoszenie wady sprzętu powinno zawierać dowód jego zakupu, nazwę produktu i np. jego numer
katalogowy.
6. Towar dostarczany przez reklamującego powinien być czysty i odpowiednio zabezpieczony przed uszkodzeniem w
czasie transportu.
Elementy objęte gwarancją:
Sterownik
Przekaźnik z osłoną
Minutnik mechaniczny
Termopara
Przełącznik x 3
Złącze „męskie” z bezpiecznikiem
Przewód zasilający
Termostat
Wiązka kablowa
7. Gwarancja nie obejmuje:
uszkodzeń mechanicznych, chemicznych, termicznych i korozji;
uszkodzeń spowodowanych działaniem czynników zewnętrznych, atmosferycznych, niezależnych od
producenta, a w szczególności wynikających z użytkowania niezgodnego z instrukcją obsługi;
usterek powstałych w wyniku niewłaściwego montażu sprzętu;
uszkodzeń powstałych w wyniku używania produktu niezgodnie z przeznaczeniem;
usterek wynikających z samowolnych, dokonywanych przez użytkownika lub inne nieupoważnione osoby
napraw, przeróbek lub zmian konstrukcyjnych.
8. Niniejsza gwarancja nie ogranicza, nie zawiesza ani nie wyłącza uprawnień kupującego w stosunku do
sprzedawcy, wynikających z niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową.
9. W przypadku gdy naprawa, wymiana urządzenia na nowe jest niemożliwa, reklamującemu przysługuje prawo
do zwrotu zapłaconej kwoty.
Życzymy satysfakcji z użytkowania zakupionego produktu i zachęcamy do zapoznania się
z bogatym asortymentem dostępnym w ofercie naszej Firmy.
BROWIN Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Sp. k.
ul. Pryncypalna 129/141
PL 93-373 Łódź
tel. +48 42 23 23 230
www.browin.pl
ODWIEDŹ NAS NA:
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9

BROWIN 330339 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi