Ważne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
BEZPIECZEŃSTWO
OSTRZEŻENIE
Dla zmniejszenia zagrożenia pożarem, obrażeniami
ludzi albo wystawieniem na działanie nadmiernej
energii mikrofalowej podczas użytkowania
urządzenia należy przestrzegać poniższych
podstawowych zasad bezpieczeństwa:
1. Przeczytać instrukcję obsługi przed
użyciem urządzenia.
2. Przestrzegać wszelkich
“ŚRODKÓW OSTROŻNOŚCI W CELU
UNIKANIA EW. WYSTAWIENIA SiĘ NA
DZIAŁANIE NADMIERNEJ ENERGII MIKROFAL ".
3. Jak w przypadku większości kuchenek
niezbędny jest ścisły nadzór w celu zmniejszenia
zagrożenia pożarem w komorze kuchenki.
Jeżeli nastąpi zapłon:
1. Pozostawić drzwi kuchenki zamknięte.
2. Wyłączyć kuchenkę i wyciągnąć wtyczkę
kuchenki z gniazdka.
3. Odłączyć zasilanie wykręcając lub wyłączając
bezpiecznik na tablicy.
Pamiętać zawsze o następujących zasadach:
1 . Nie przegotowywać potraw. Uważnie
obserwować urządzenie, gdy do kuchenki
włożono papier, tworzywa sztuczne lub inne
palne materiały w celu ułatwienia gotowania.
2. Nie używać komory kuchenki do składowania.
Nie przechowywać wewnątrz kuchenkl
przedmiotów palnych, jak chleba, ciastek,
wyrobów papierowych itp. Jeżeli piorun uderzy
w linię zasilającą, kuchenka może włączyć
się samoczynnie.
3. Usunąć zaciski druciane i uchwyty metalowe
z pojemnikow/torebek papierowych lub
plastykowych przed umieszczeniem ich w kuch.
4. Kuchenka winna być uziemiona.
Przyłączać tylko do gniazdka ze spawnym
przewodem ochronnym. Patrz “
”.
5. Instalować lub umieszczać kuchenkę
tylko zgodnie z instrukcją instalowania.
6. Niektóre produkty, takie jak całe jajka, woda
z olejem lub tłuszczem, uszczelnione pojemniki
i zamknięte słoiki szklane mogą
eksplodować i dlatego nie należy ich
podgrzewać w tej kuchence.
7.Stosować to urządzenie tylko zgodnie
z przeznaczeniem opisanym w instrukcji.
Nie stosować korodujących chemikaliów
W urządzeniu. Kuchenka jest
Instalacja
obwodu ochronnego
Specjalnie zaprojektowana do
podgrzewania lub gotowania żywności.
Nie jest ona przeznaczona do użytku
przemysłowego lub laboratoryjnego.
8. Praca kuchenki powinna odbywać się
przy stałym nadzorze osób dorosłych.
Nie należy dopuszczać do tego, by dzieci
miały dostęp do elementówsterujących
lub bawiły się urządzeniem.
9. Nie uruchamiać kuchenki, gdy ma
uszkodzoną listwę przyłączeniową
lub wtyczkę, jeżeli nie pracuje ona prawidłowo,
albo jeżeli została ona uszkodzona
lub upuszczona.
10.Urządzenie winno być serwisowane
wyłacznie przez wykwalifikowanych
techników serwisowych Amica.
11. Nie należy zakrywać ani nie blokować
odpowietrzników na kuchence.
12. Nie składować ani nie używać kuchenki
na zewnątrz.
13. Nie używać kuchenki w poblizu wody,
w pobliżu zlewozmywaka kuchennego,
w zawilgoconym pomieszczeniu albo w
pobliżu basenu pływackiego.
14. Nie zanurzać sznura przyłaczeniowego
ani wtyczki do wody.
15. Utrzymywać sznur z dala od ogrzewanych
powierzchni.
16. Nie dopuszczać aby sznur przyłaczeniowy
zwisał na krawędzi stołu lub blatu.
1 7. Czyszczenie:
Przed czyszczeniem upewnij się, że kuchenka
jest odłączona od źródła zasilania.
a) Po użyciu wyczyść wnętrze kuchenki lekko
mokrą szmatką.
b) Wyczyść akcesoria w zwykły sposób w
namydlonej wodzie.
c) Ramę drzwi, uszczelkę i sąsiadujące elementy,
gdy są brudne czyść ostrożnie mokrą szmatką.
Podczas czyszczenia powierzchni
drzwi i kuchenki stosować tylko łagodne,
nieścierne mydła lub detergenty, nanoszone
gąbką lub miekką ściereczką.
4