Franke FSL 52 H XS Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide
PL Podręcznik użytkownika Piekarnik elektryczny
FSL 52 H
JĘZYKI
PL PODRĘCZNIK UŻYTKOWNIKA ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 3
PL
3
SPIS TREŚCI
INFORMACJE OGÓLNE ����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 4
PANEL STEROWANIA ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 4
AKCESORIA �������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 5
FUNKCJE ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 5
PIERWSZE UŻYCIE �������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 6
CODZIENNA EKSPLOATACJA������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 6
PRAKTYCZNE PORADY ����������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 6
TABELA GOTOWANIA �������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 7
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 9
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW ��������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������� 10
WSPARCIE TECHNICZNE ������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������������ 10
4
INFORMACJE OGÓLNE
PANEL STEROWANIA
1. Panel sterowania
2. Wentylator
3. Oświetlenie
4. Prowadnice półek
(poziom jest zaznaczony na
ściance komory piekarnika)
5. Drzwiczki
6. Grzałka górna/grill
7. Grzałka okrągła
(niewidoczna)
8. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
9. Grzałka dolna (niewidoczna)
1. POKRĘTŁO WYBORU
Służy do włączania urządzenia
poprzez wybranie funkcji�
Obrócić na pozyc
, aby
wyłączyć piekarnik
2. POKRĘTŁO MINUTNIKA
Może być użyte jako timer
Nie aktywuje ani nie przerywa
przyrządzania�
3. POKRĘTŁO TERMOSTATU
W przypadku funkcji ustawianych
ręcznie obrócić, aby wybrać
żądaną funkcję�
4. DIODA TERMOSTATU/
NAGRZEWANIA
Świeci podczas nagrzewania
urządzenia� Wyłącza się
po osiągnięciu wymaganej
temperatury
1 2 3 4
1
2
3
4
5
8
9
6
7
INSTRUKCJA OBSŁUGI
PL
5
WĄCZONY
Do wączania piekarnika�
OŚWIETLENIE
Do włączania oświetlenia komory piekarnika
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na
jednym poziomie� Zalecane jest by używać drugiej
półki
CZYSZCZENIE PAROWE
W ramach tego specjalnego
niskotemperaturowego cyklu czyszczenia brud
i resztki jedzenia można z łatwością usunąć za
pomocą pary� Na dno piekarnika wlać 200ml wody
pitnej i uruchomić funkcję na 35 min w temperaturze
90°C� Włączyć funkcję, gdy piekarnik jest zimny
i pozwolić mu się ochłodzić przez 15 minut po
zakończeniu cyklu�
PIECZENIE KONWEKCYJNE
Do pieczenia ciast z soczystym nadzieniem na
jednejłce� Ta funkcja idealnie nadaje się również
do pieczenia na dwóch półkach� Aby pieczenie
przebiegało równomiernie, należy zamieniać
potrawy miejscami�
AKCESORIA
RUSZT
BLACHA NA ŚCIEKACY
TŁUSZCZ
BLACHA DO PIECZENIA
Liczba i rodzaj akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu.
Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
Umieścić ruszt na żądanym poziomie, przy
wkładaniu przechylając go lekko ku górze i w
pierwszej kolejności umieszczając stronę tylną
z zawiniętym brzegiem (skierowaną ku górze)
Następnie wsuć ruszt poziomo wzdłuż prowadnicy,
tak daleko jak to możliwe�
Inne akcesoria, takie jak blacha do pieczenia, są
wsuwane poziomo w taki sam sposób jak ruszt�
Aby ułatwić sobie czyszczenie urządzenia,
prowadnice półek można zdemontować: pociągnąć
je, wyjmując z uchwyw
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu,
szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania warzyw lub
do przyrumieniania pieczywa� Podczas grillowania
mięsa zaleca się zastosowanie blachy na ściekający
tłuszcz: blachę na ściekający tłuszcz można umieścić
na dowolnym poziomie poniżej blachy do pieczenia i
nalać do niej ok� 200 ml wody pitnej�
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (udziec,
rostbef, kurczak)� Zalecamy zastosowanie blachy
na ściekający tłuszcz: blachę na ściekający tłuszcz
można umieścić na dowolnym poziomie poniżej
rusztu i nalać do niej ok� 500 ml wody pitnej�
ROZMRAŻANIE
Dla szybszego rozmrania żywności�
FUNKCJE
6
.ROZGRZEWANIE PIEKARNIKA
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach,
który jest pozostałością po produkcji: jest to zjawisko
normalne�
Dlatego przed przystąpieniem do przygotowywania
potraw zaleca się rozgrzanie pustego piekarnika, co
ułatwi pozbycie się niepożądanego zapachu
Należy wyjąć z komory urządzenia wszystkie kartony
zabezpieczające i zdć przezroczystą folię, a także
usunąć wszystkie znajdujące się w niej akcesoria�
Rozgrzać piekarnik do 250°C i pozostawić włączony
na około jedną godzinę, najlepiej przy użyciu funkcji
„Piecz� konwekcyjne”� W tym czasie piekarnik musi
być pusty�
Aby prawidłowo ustawić tę funkcję, należy
postępować zgodnie z instrukcjami�
Uwagi: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się
przewietrzyć pomieszczenie.
PIERWSZEYCIE
1. WYBIERANIE FUNKCJI
Aby wybrać funkcję, należy obrócić pokrętło wyboru
do pozycji oznaczonej symbolem żądanej funkcji�
2. WŁĄCZANIE FUNKCJI
RĘCZNE
Aby włączyć wybraną funkcję, należy obrócić pokrętło
termostatu, by ustawić żądaną temperaturę�
Aby wyłączyć funkcję, ustawić pokrętło wyboru funkcji
oraz pokrętło termostatu odpowiednio w położeniach
oraz �
CZYSZCZENIE PAROWE
Aby włączyć funkcję czyszczenia „Diamond Clean”,
nalać 200 ml wody pitnej na dno piekarnika,
następnie ustawić pokrętło wyboru oraz pokrętło
termostatu na
ikonę
Najlepiej jest używać funkcji przez 35 minut�
3. ROZGRZEWANIE
Po uruchomieniu tej funkcji włączy się dioda termostatu
sygnalizująca rozpoczęcie pracy urządzenia�
Po zakończeniu nagrzewania dioda wączy się,
wskazuc, że w komorze piekarnika uzyskano wybraną
temperaturę: W tym momencie należy umieścić
potrawę w piekarniku i rozpocząć jej pieczenie�
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem
procesu nagrzewania może mieć wpływ na jakość
pieczonych potraw.
. USTAWIANIE MINUTNIKA
Ta opcja nie przerywa ani nie programuje pieczenia,
a jedynie umożliwia wykorzystanie wyświetlacza jako
minutnika, zarówno wtedy, gdy włączona jest jak
funkcja, jak i wtedy, gdy piekarnik jest wyłączony
W celu włączenia minutnika obrócić pokrętło w prawo
zgodnie z kierunkiem obrotu wskazówek zegara, a
następnie cofnąć pokrętło w odwrotnym kierunku, do
żądanego ustawienia czasu: zakończenie odliczania
do zera zostanie zasygnalizowane dźwiękiem�
CODZIENNA EKSPLOATACJA
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela zawiera listę najkorzystniejszych funkcji,
akcesoriów i poziomów pieczenia dla różnych
rodzajów potraw� Czasy pieczenia są liczone od
momentu włożenia potrawy do piekarnika, z
wyjątkiem potraw wymagających nagrzewania
wstępnego� Temperatury oraz czasy pieczenia są
orientacyjne i zależą od ilości potrawy lub od rodzaju
akcesoriów� Początkowo należy stosować najniższe
sugerowane ustawienia, a jeśli potrawa nie jest
wystarczająco dopieczona, należy użyć wyższych�
Zaleca się stosowanie akcesoriów dołączonych w
zestawie lub, w miarę możliwości, blach lub form do
pieczenia z ciemnego metalu�
Można stosować również naczynia i akcesoria ze
szkła żaroodpornego (pyrex) lub ceramiczne� Czas
pieczenia nieco się wtedy wydłuży
JEDNOCZESNE PRZYGOTOWYWANIE RÓŻNYCH
POTRAW
Dzięki funkcji „Piecz� konwekcyjne” można przygotowywać
różne produkty jednocześnie (na przykład: ryby i
warzywa), na różnych poziomach� Potrawy wymagające
krótszego pieczenia należy wyjąć wcześniej, pozostawiając
te, które powinny piec się dłużej�
PRAKTYCZNE PORADY
PL
7
TABELA GOTOWANIA
PRZEPIS FUNKCJA NAGRZEWANIE
TEMPERATURA
(°C)
CZAS TRWANIA
(MIN.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Ciasta drożdżowe
Tak 150 - 170 30 - 90
2
Tak 150 - 170 30 - 90***
4
1
Ciasto z nadzieniem
(sernik, strudel, ciasto owocowe)
Tak 160 – 200 35 - 90
2
Tak 160 – 200 35 - 90***
4
2
Kruche ciasteczka/Rogaliki
Tak 160 - 180 15 - 35
2 / 3
Tak 150 - 170 20 - 40 ***
4
2
Ptysie
Tak 180 - 200 40 - 60
2
Tak 170 - 190 35 - 50***
4
2
Bezy
Tak 90 150 - 200
2
Tak 90 140 - 200***
4
2
Pizza / chleb
Tak 220 - 250 10 - 25
1 / 2
Tak 200 - 240 15 - 30 ***
4
2
Sandwiches 80 g Tak 180 - 200 30 - 45
2
Bochenek chleba 500 kg Tak 180 50 - 70
1 / 2
Chleb Tak 180 - 200 30 - 80***
4
2
Mrożona pizza
Tak 250 10 - 20
2
Tak 250 10 - 20***
4
2
Tarta pikantna
(warzywna lub mięsna, quiche)
Tak 180 - 200 30 - 45
2
Tak 170 - 200 40 - 60***
4
2
Vols-au-vent /Ciasto francuskie
Tak 190 - 200 20 - 30
2
Tak 180 - 190 15 - 40***
4
2
Lasagne/zapiekany makaron/
cannelloni/zapiekanki
Tak 190 - 200 45 - 65
2
Jagnięcina / cielęcina / wołowina /
wieprzowina
1 kg
Tak 190 - 200 80 - 110
2
AKCESORIA
Ruszt
Naczynie do pieczenia lub
tortownica na ruszcie
Taca lub forma do ciasta
na ruszcie
Blacha do pieczenia
napełniona 200 ml wody
Blacha do pieczenia
8
PRZEPIS FUNKCJA NAGRZEWANIE
TEMPERATURA
(°C)
CZAS TRWANIA
(MIN.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Kotlety wieprzowe z chrupiącą
skórką
2 kg
Tak 180 - 190 110 - 150
2
Kurczak/królik/kaczka 1 kg Tak 200 - 230 50 - 100
2
Indyk/gęś 3 kg Tak 180 - 200 150 - 200
2
Ryba pieczona/en papillote 0,5 kg
(let, w całości)
Tak 170 - 190 30 - 45
2
Nadziewane warzywa
(pomidory, cukinie, bakłażany)
Tak 180 - 200 50 - 70
2
Tosty 5’ 250 2 - 6
5
Filety rybne/kawałki 5’ 250 15 - 30 *
4
3
Kiełbaski/kebaby/żeberka/
hamburgery
5’ 250 15 - 30 *
5
4
Pieczony kurczak 1-1,3 kg - 200 - 220 60 - 80 **
3
1
Befsztyk krwisty 1 kg - 200 35 - 50 **
3
Udziec barani/golonka - 200 60 - 90 **
3
Pieczone ziemniaki - 200 - 220 35 - 55 **
3
Zapiekane warzywa - 200 - 220 25 - 55
3
Lasagne i mięsa Tak 200 50 - 100 ****
4
1
Mięsa i ziemniaki Tak 190 - 200 45–100 ****
4
1
Ryby i warzywa Tak 180 30–50 ****
4
2
* Obrócić potrawę w połowie czasu pieczenia
** Obrócić potrawę po upływie 2/3 czasu pieczenia (w razie potrzeby).
*** Szacowany czas: Potrawy można wyjmować z piekarnika w różnym czasie, w zależności od indywidualnych preferencji.
FUNKCJE
Konwencjonalne Grill Turbogrill Pieczenie Konwekcyjne
PL
9
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
POWIERZCHNIE ZEWNĘTRZNE
Powierzchnie należy czyścić wilgotną ściereczką z
mikrobry� Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka kropel
detergentu o neutralnym pH� Wytrzeć do sucha ściereczką�
Nie stosować żrących ani ściernych detergentów� Jeśli tego
rodzaju substancje zostały przypadkowo rozprowadzone
po powierzchni urządzenia, należy natychmiast je usunąć
za pomocą wilgotnej ściereczki z mikrobry
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE
Po każdym użyciu należy poczekać, aż piekarnik
ostygnie i wyczyścić go (najlepiej gdy wciąż
jest ciepły), usuwając z niego wszystkie osady i
zabrudzenia powstałe z resztek potraw� Aby usunąć
wszelkie skropliny, które powstały w wyniku pieczenia
potraw z dużą zawartością wody, należy pozostawić
piekarnik do całkowitego ostygnięcia, a następnie
wytrzeć go szmatką lub gąbką�
Włączyć funkcję „Steam Cleaning” dla optymalnego
czyszczenia wewnętrznych powierzchni urdzenia�
• Aby ułatwić czyszczenie szyby, można w prosty sposób
zdjąć drzwiczki, a następnie założyć je ponownie�
Wyczyścić szy drzwiczek odpowiednim płynem
do mycia
Górny element grzewczy grilla można obniżyć, aby
oczyścić górną płytę piekarnika�
AKCESORIA
Po każdym użyciu zanurzyć akcesoria w wodzie z
dodatkiem płynu do mycia naczyń� Jeśli akcesoria
są jeszcze gorące, do przenoszenia założyć rękawice
kuchenne� Resztki żywności można usuć za pomocą
szczotki do mycia naczyń lub gąbki�
Nie stosować urządzeń
czyszczących parą.
Podczas wykonywania
wszystkich czynności należy
ywać rękawic ochronnych.
Wszystkie czynności należy
przeprowadzać przy zimnym
piekarniku.
Odłączyć urządzenie od
zasilania.
Nie stosować wny szklanej,
szorstkich gąbek lub ściernych/
żrących środków do czyszczenia,
ponieważ mogą one uszkodz
powierzchnie urządzenia.
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE DRZWICZEK
1. Aby zdjąć drzwiczki, należy je całkowicie
otworzyć i odblokować, opuszczając zaczepy
2.
Przymknąć drzwiczki, tak dokładnie, jak to możliwe�
Mocno przytrzymać drzwiczki obiema rękami – nie
trzymać ich za uchwyt�
Można teraz w prosty sposób zdjąć drzwiczki, dociskając
je przez cały czas i jednocześnie wyciągac do góry (a),
aż wysuną się z miejsc zamocowania (b)�
~60°
a
b
~15°
Odłożyć drzwiczki na bok, opierając je na miękkim
podłożu�
3. Założyć drzwiczki, przysuwając je w stronę
piekarnika, wyrównując haki zawiasów z miejscami ich
zamocowania i blokując górną część na swoim miejscu�
4. Opuścić drzwiczki, a następnie całkowicie je otworzyć�
Opuścić zaczepy do ich pierwotnego położenia:
Upewnić się, czy zostały opuszczone do końca�
5. Spróbować zamknąć drzwiczki i sprawdzić, czy ich
położenie jest wyrównane z panelem sterowania� Jeśli
nie, należy powtórzyć powyżej opisane czynności�
KLIKĆ, BY WYCZYŚCIĆ CZYSZCZENIE SZYBY
1. Po zdjęciu drzwiczek i umieszczeniu ich na
miękkiej powierzchni, uchwytami skierowanymi
ku dołowi, należy równocześnie nacisnąć dwa
zaciski zabezpieczające i zdjąć górną część
drzwiczek, wyciągając ją ku sobie�
2.
Unieść i mocno chwycić obiema rękami wewnętrzną
szybę, wyjąć ją i przed przystąpieniem do
czyszczenia umieścić na miękkiej powierzchni�
3. Aby prawidłowo ustawić wewnętrzną szybę, należy
upewnić się, że litera "R" jest widoczna w lewym rogu�
W pierwszej kolejności należy umieścić dłuższą część
szyby oznaczoną literą „R” w odpowiednich uchwytach,
a następnie obniżyć ją do właściwej pozycji
4. Zamontować ponownie górną krawędź:
charakterystyczne kliknięcie sygnalizuje
prawiową pozycję� Przed ponownym
założeniem drzwiczek naly sprawdzić, czy
uszczelka jest zabezpieczona
10
WYMIANA LAMPY
1. Odłącz piekarnik od zasilania�
2. Zdć osłonę z lampki, wymienić żarówkę i założ
osłonę z powrotem na lampkę�
3. Ponownie poączyć piekarnik do zasilania
Uwaga: Stosować tylko żarówki halogenowe o mocy
20-40 W/230 V typ G9, T300°C. Żarówka stosowana wtym
piekarniku jest przeznaczona do urządzeń domowych
inie nadaje się do ogólnego oświetlania pomieszczeń
wgospodarstwie domowym (dyrektywa WE 244/2009).
Żarówki można kupić w autoryzowanym serwisie.
- Jeśli używane są żarówki halogenowe, nie wolno dotyk
ich gołymi rękami – ślady palców pozostawione na
powierzchni mogą doprowadzić do uszkodzenia żarówek.
Nie używać piekarnika, dopóki osłona lampy nie zostanie
ponownie zamontowana.
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Piekarnik nie działa� Awaria zasilania�
Urządzenie odłączone od
zasilania�
Sprawdzić, czy działa zasilanie i czy
urządzenie jest prawidłowo podłączone do
sieci
Wyłączyć urządzenie i włączyć ponownie, aby
sprawdzić, czy usterka nadal występuje�
001
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
W przypadku wszelkich problemów z działaniem naly
skontaktować się z Centrum Obsługi Technicznej Franke�
Nigdy nie należy korzystać z usług nieautoryzowanych
techników
Należy podać:
- typ usterki
- model urządzenia (art�/kod)
- numer seryjny (SN) na tabliczce znamionowej,
umieszczonej na prawej krawędzi komory piekarnika
(widocznej po otwarciu drzwiczek piekarnika)
Kontaktując się z naszym
Centrum Serwisowym,
prosimy podać kody
znajdujące się na
tabliczce znamionowej
Państwa produktu�
XXXXXX XXXXXX XXXXX XXXXXXX
Model: xxxXXXXxx
XXXXXXXXXX
XXXXXX
XXXXXXXXXX
XXXXXXXXXX
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
XXXXXXXXXX
WSPARCIE TECHNICZNE
www.franke.com
EN DE FR IT ES PT PL
CS SK EL RO TR RU UK AR
400011440418/B
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

Franke FSL 52 H XS Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide