Kernau KFRC 18161.1 NF X Instrukcja obsługi

Kategoria
Lodówko-zamrażarki
Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

INSTRUKCJA UŻYTKOWNIKA
CHŁODZIARKO-ZAMRAŻARKI
KFRC 18161.1 NF W / KFRC 18161.1 NF X
www.kernau.com
SZANOWNY KLIENCIE
Dziękujemy za zainteresowanie naszą ofertą i gratulujemy wyboru.
Naszym celem jest zaoferowanie Wam produktów o wysokiej jakości, które spełnią Wasze
oczekiwania. Opisywane urządzenie zostało wyprodukowane w nowoczesnych zakładach i dokładnie
przetestowane pod względem jakości. Niniejsza instrukcja została opracowana w celu ułatwienia obsługi
urządzenia, które wyprodukowano z wykorzystaniem najnowszej technologii gwarantującej zaufanie
i maksymalną wydajność. Przed przystąpieniem do korzystania z urządzenia należy uważnie zapoznać
się z niniejszą instrukcją, ponieważ zawiera podstawowe informacje dotyczące bezpiecznej instalacji,
konserwacji i obsługi.
UWAGA:
Instrukcja zawiera ważne informacje dotyczące użytkowania i konserwacji urządzenia, dlatego
prosimy o uważne zapoznanie się z prostymi instrukcjami i o przestrzeganie ich, co umożliwi Państwu
osiąganie znakomitych rezultatów użytkowania. Prosimy także o przechowywanie poniższej instrukcji
w bezpiecznym miejscu, bo można było z niej skorzystać.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek uszkodzenia mienia lub osób
powstałe w wyniku błędnego montażu lub niewłaściwego użytkowania urządzenia.
SPIS TREŚCI
CZĘŚĆ 1. PRZED ROZPOCZĘCIEM UŻYTKOWANIA ........................... 5
OSTRZEŻENIA OGÓLNE ................................................................................................................... 5
ZUŻYTE I NIESPRAWNE LODÓWKI ............................................................................................... 6
OSTRZEŻENIA ..................................................................................................................................... 7
INSTALACJA I UŻYTKOWANIE LODÓWKI ................................................................................... 8
PRZED UŻYCIEM LODÓWKI ............................................................................................................ 8
INFORMACJE O TECHNOLOGII CHŁODZENIA NOWEJ GENERACJI ...................................... 9
CZĘŚĆ 2. RÓŻNE FUNKCJE I MOŻLIWOŚCI .............................................. 10
WYŚWIETLACZ I PANEL STEROWANIA....................................................................................... 10
OBSŁUGA CHŁODZIARKO-ZAMRAŻARKI .................................................................................. 10
OSTRZEŻENIE DLA NASTAWIENIA TEMPERATURY ................................................................ 11
AKCESORIA ........................................................................................................................................ 12
CZĘŚĆ 3. ROZMIESZCZENIE ŻYWNOŚCI ....................................................... 15
CZĘŚĆ 4. CZYSZCZENIE I KONSERWACJA .................................................... 19
ODSZRANIANIE...............................................................................................................................19
WYMIANA OŚWIETLENIA LED ...................................................................................................... 19
CZĘŚĆ 5. TRANSPORT I ZMIANA MIEJSCA INSTALACJI .......................... 20
PRZESTAWIENIE DRZWICZEK ...................................................................................................... 20
CZĘŚĆ 6. ZANIM WEZWIESZ SERWIS .............................................................. 21
ZALECENIA ........................................................................................................................................ 23
PORADY DOTYCZĄCE OSZCZĘDZANIA ENERGII ..................................................................... 23
CZĘŚĆ 7. CZĘŚCI I PRZEDZIAŁY URZĄDZENIA ........................................... 24
CZĘŚĆ 8. INNE INFORMACJE ............................................................................. 26
PL
5
OSTRZEŻENIA OGÓLNE
OSTRZEŻENIE: Nie należy zasłaniać otworów wentylacyjnych w obudowie urządzenia lub w zabudowie.
OSTRZEŻENIE: Nie należy stosować żadnych narzędzi mechanicznych ani środków w celu przyspieszenia
procesu rozmrażania innych niż zalecane przez producenta.
OSTRZEŻENIE: Nie należy używać urządzeń elektrycznych wewnątrz komór do przechowywania
żywności poza zalecanymi przez producenta.
OSTRZEŻENIE: Należy uważać, aby nie uszkodzić układu czynnika chłodniczego.
OSTRZEŻENIE: Aby uniknąć niebezpieczeństwa powstałego na skutek niestabilności urządzenia, należy
je naprawiać zgodnie z instrukcją.
OSTRZEŻENIE: Ustawiając urządzenie, należy unikać uwięzienia lub uszkodzenia przewodu.
OSTRZEŻENIE: Nie umieszczać rozgałęziaczy ani przenośnych źródeł zasilania z tyłu urządzenia.
Norma ISO 7010 W021
OSTRZEŻENIE: Łatwopalny / palny
Jeżeli w urządzeniu jest zastosowany środek R600a jako czynnik chłodniczy, na etykiecie
urządzenia znajduje się odpowiednia informacja — należy zachować ostrożność podczas transportu
i montażu, aby zapobiec zniszczeniu części układu chłodzącego. Środek R600a jest przyjaznym
środowisku, naturalnym gazem, jednak jest on wybuchowy. W przypadku wycieku gazu
spowodowanego uszkodzeniem elementów układu chłodzącego należy odsunąć chłodziarkę od
źródeł ognia lub ciepła i przez kilka minut wywietrzyć pomieszczenie, w którym znajduje się
urządzenie.
Podczas przenoszenia i ustawiania chłodziarki należy uważać, aby nie uszkodzić układu
chłodzącego.
W urządzeniu nie należy przechowywać materiałów, takich jak aerozole z substancjami
łatwopalnymi.
Urządzenie jest wyłącznie przeznaczone do użytku domowego.
Jeśli gniazdo elektryczne nie pasuje do wtyczki chłodziarki, musi ona zostać wymieniona przez
producenta, pracownika serwisu lub podobnie wykwalifikowaną osobę w celu uniknięcia
niebezpieczeństwa.
Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, postrzegania lub umysłowych, a także osoby nie posiadające
odpowiedniego doświadczenia i wiedzy, chyba że osoba odpowiedzialna za ich bezpieczeństwo
udzieliła odpowiedniego instruktażu z zakresu obsługi urządzenia. Należy uważać, aby dzieci nie
bawiły się urządzeniem.
Specjalna wtyczka z uziemieniem została połączona z przewodem zasilającym chłodziarki.
Wtyczka ta powinna być używana z gniazdem elektrycznym z uziemieniem 16 A. Jeśli w domu nie
ma takiego gniazda, należy zlecić jego montaż autoryzowanemu elektrykowi.
CZĘŚĆ 1. PRZED ROZPOCZĘCIEM UŻYTKOWANIA
PL
6
Urządzenie może być używane przez dzieci od 8 lat wzwyż oraz osoby o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, postrzegania lub umysłowych, a także osoby nie posiadające
odpowiedniego doświadczenia i wiedzy, pod nadzorem innych osób oraz po instruktażu
dotyczącym bezpiecznego użytkowania, pod warunkiem, że rozumieją niebezpieczeństwa
wynikające z nieprawidłowego użytkowania. Dzieci nie powinny bawić się urządzeniem.
Czyszczenie i konserwacja użytkownika nie powinny być przeprowadzane przez dzieci bez
nadzoru.
Dzieci w wieku od 3 do 8 lat mogą ładować i rozładowywać urządzenia chłodnicze. Dzieci nie
powinny czyścić urządzeń lub wykonywać konserwacji przewidzianej dla użytkownika, bardzo
małe dzieci (poniżej 3. roku życia) w ogóle nie powinny korzystać z urządzeń, użytkowanie
urządzeń przez małe dzieci (od 3 do 8 lat) jest bezpieczne tylko pod stałym nadzorem, starsze
dzieci (w wieku od 8 do 14 lat) i osoby szczególnie wrażliwe mogą bezpiecznie korzystać z
urządzeń pod właściwym nadzorem lub po tym, jak zostały zapoznane z instrukcją użytkowania
urządzenia. Ludzie bardzo wrażliwi mogą bezpiecznie korzystać z urządzenia tylko pod stałym
nadzorem.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, powinien zostać wymieniony przez producenta,
pracownika serwisu, lub podobnie wykwalifikowaną osobę, w celu uniknięcia niebezpieczeństwa.
To urządzenie nie jest przeznaczone do użytku na wysokościach przekraczających 2000 m.n.p.m.
Aby uniknąć zanieczyszczenia żywności, należy przestrzegać poniższych instrukcji:
Pozostawianie zbyt długo otwartych drzwi może spowodować znaczny wzrost temperatury w
komorach urządzenia.
Regularnie czyścić powierzchnie, które mogą wejść w kontakt z żywnością, oraz dostępne systemy
odwadniające.
Surowe mięso i ryby przechowywać w odpowiednich pojemnikach w lodówce, aby nie miały
żadnego kontaktu z innymi produktami spożywczymi.
Komory na mrożonki oznaczone dwiema gwiazdkami odpowiednie do przechowywania
zamrożonej żywności, przechowywania lub robienia lodów i robienia kostek lodu.
Komory oznaczone jedną lub trzema gwiazdkami nie nadają się do zamrażania świeżej żywności.
Jeśli urządzenie chłodnicze pozostaje puste przez dłuższy czas, należy je wyłączyć, rozmrozić,
wyczyścić, osuszyć i pozostawić otwarte drzwi, aby zapobiec rozwojowi pleśni w urządzeniu.
ZUŻYTE I NIESPRAWNE LODÓWKI
Jeżeli Wasza stara lodówka posiada zamek, zniszczcie go lub zdemontujcie, ponieważ
dzieci mogą zostać uwięzione w środku i może to doprowadzić do wypadku.
Stare lodówki i zamrażarki posiadają materiał izolacyjny oraz ciecz chłodniczą
z CFC. Dlatego też należy zachować ostrożność, by nie zanieczyścić środowiska, gdy
pozbywacie się swojej starej lodówki.
Prosimy skonsultować się ze swoimi lokalnymi władzami samorządowymi, aby uzyskać informacje
dotyczące usuwania odpadów elektrycznych (WEEE) dla celów ponownego użycia, recyklingu
oraz odzysku.
PL
7
UWAGI:
Prosimy dokładnie przeczytać instrukcję przed instalacją i użyciem Waszego urządzenia. Nie
ponosimy odpowiedzialności za uszkodzenia spowodowane nieprawidłowym użyciem.
Należy przestrzegać wszystkich instrukcji zamieszczonych na urządzeniu i w instrukcji jego
obsługi, oraz przechowywać instrukcję w bezpiecznym miejscu, by można było sięgnąć do niej w
razie potrzeby w przyszłości.
Urządzenie wyprodukowano do użycia w domu i może być ono używane tylko w środowisku
domowym oraz do określonych celów. Nie jest ono przystosowane do użycia komercyjnego lub
powszechnego użycia. Takie użycie skutkuje utratą gwarancji na urządzenie iproducent nie
odpowiada za powstałe w wyniku tego straty.
Urządzenie wyprodukowano do użytku domowego i jest ono odpowiednie tylko do chłodzenia/
przechowywania żywności. Nie jest ono przystosowane do użycia komercyjnego lub
powszechnego oraz/lub przechowywania substancji innych niż żywność. Nasza firma nie ponosi
odpowiedzialności za straty wynikłe w przypadku użycia niezgodnego z tymi zaleceniami.
OSTRZEŻENIA
Nie wolno używać przedłużaczy wielogniazdowych lub pojedynczych.
Nie podłączać urządzenia do uszkodzonych lub starych gniazdek.
Nie wolno ciągnąć za przewód, zginać go lub uszkadzać.
Urządzenie zaprojektowano do użytku przez dorosłych, nie wolno pozwolić na
zabawę dzieci urządzeniem lub wieszanie się na drzwiczkach.
Nie wolno wyjmować lub wkładać wtyczki do gniazdka mokrymi dłońmi, gdyż
grozi to porażeniem elektrycznym!
Nie wolno umieszczać szklanych butelek lub puszek z napojami w zamrażalniku.
Butelki lub puszki mogą eksplodować.
Dla własnego bezpieczeństwa nie wolno umieszczać w lodówce materiałów
wybuchowych lub łatwopalnych. Napoje o wyższej zawartości alkoholu należy
ustawiać pionowo w przedziale lodówki, ze szczelnie zamkniętymi szyjkami.
Przy używaniu lodu uzyskanego w lodówce nie należy dotykać go bezpośrednio,
gdyż może on spowodować oparzenia oraz/lub przeciąć skórę.
Nie dotykać zamrożonej żywności mokrymi rękoma! Nie spożywać lodów i
kubków lodowych bezpośrednio po wyjęciu ich z zamrażarki!
Nie wolno ponownie zamrażać uprzednio rozmrożonych towarów, po tym jak
zmiękną. Może to być przyczyną zatruć pokarmowych.
Nie wolno pokrywać korpusu lub górnej powierzchni lodówki dywanikami,
serwetami itp. Może to niekorzystnie wpływać na pracę Waszej lodówki.
W czasie transportowania należy zdemontować lub zamocować akcesoria
wewnątrz lodówki, aby zapobiec ich uszkodzeniu.
Nie używać adaptera wtyczki.
PL
8
INSTALACJA I UŻYTKOWANIE LODÓWKI
Przed uruchomieniem lodówki należy zwrócić uwagę na punkty poniżej:
Napięcie pracy dla lodówki wynosi 220-240 V przy 50Hz.
Nie ponosimy odpowiedzialności za uszkodzenia wynikłe z braku uziemienia.
Lodówkę należy umieścić w miejscu nie wystawionym na bezpośrednie działanie
promieni słonecznych.
Urządzenie należy ustawić w odległości co najmniej 50 cm od pieców, piecyków
gazowych i nagrzewnic, oraz w odległości co najmniej 5 cm od piecyków
elektrycznych.
Lodówki nie wolno używać na zewnątrz ani zostawiać jej na deszczu.
Gdy lodówka umieszczona jest w pobliżu zamrażarki, to pomiędzy nimi należy
zostawić szczelinę o szerokości co najmniej 2 cm, dla uniknięcia skraplania wody
na powierzchniach zewnętrznych.
Na lodówce nie należy ustawiać jakichkolwiek przedmiotów. Miejsce ustawienia
lodówki musi zapewniać co najmniej 15 cm wolnej przestrzeni, ponad górną jej
powierzchnią.
Regulowane przednie nóżki należy ustawić tak, by zapewnić stabilne
wypoziomowanie lodówki. Regulacji ich wysokości dokonuje się poprzez obrót
zgodny lub przeciwny do kierunku obrotu wskazówek zegara. Regulację należy
przeprowadzić przed umieszczeniem w środku żywności w lodówce.
Przed użyciem lodówki należy przetrzeć wszystkie części wewnątrz ciepłą wodą
z dodatkiem łyżeczki do herbaty, wodorowęglanu sodu, a następnie przepłukać je
czystą wodą i osuszyć. Po oczyszczeniu zamontować wszystkie części z
powrotem w lodówce.
Zainstalować elementy dystansowe (części z czarnymi skrzydełkami), obracając
je o 90º, jak pokazano na rysunku obok, aby zapobiec dotykaniu ściany przez
skraplacz.
Lodówkę należy zainstalować w odległości nie mniejszej niż 75 mm od ściany.
PRZED UŻYCIEM LODÓWKI
Gdy lodówka jest używana po raz pierwszy lub po transportowaniu, należy
zostawić ją na okres 3 godzin w położeniu stojącym i dopiero wtedy podłączyć
do zasilania, aby zapewnić skuteczna pracę. W przeciwnym przypadku można
spowodować uszkodzenie sprężarki.
Gdy lodówka jest uruchomiona po raz pierwszy, w jej wnętrzu można wyczuć
zapach który ulotni się, w miarę jak lodówka będzie się schładzać.
PL
9
INFORMACJE O TECHNOLOGII CHŁODZENIA NOWEJ GENERACJI
Chłodziarko-zamrażarki z technologią chłodzenia nowej generacji
wyposażone są w inny system działania niż statyczne chłodziarko-zamrażarki.
W zwykłych chłodziarko-zamrażarkach wilgotne powietrze przenika do
zamrażarki i artykuły spożywcze wydzielają parę wodną, która w komorze
zamrażarki zmienia się w szron. Żeby roztopić szron, czyli odszronić
zamrażarkę, należy odłączyć zasilanie urządzenia. Żeby przechować artykuły
spożywcze w chłodzie podczas odszraniania, użytkownik musi przetrzymać
żywność w innym miejscu oraz oczyścić pozostały lód i nagromadzony szron.
Sytuacja jest zupełnie inna w przypadku komór zamrażarki wyposażonej w
technologię chłodzenia nowej generacji. Wentylator nawiewa chłodne i suche
powietrze do komory zamrażarki. Ponieważ chłodne powietrze jest swobodnie
nawiewane do komory nawet do przestrzeni między półkami artykuły
spożywcze są równomiernie i odpowiednio zamrożone. W zamrażarce nie
tworzy się szron.
Konfiguracja w komorze chłodziarki będzie prawie taka sama jak w komorze
zamrażarki. Chłodne powietrze, emitowane przez wentylator znajdujący się u
góry komory chłodziarki, jest nawiewane poprzez prześwit za kanałem
powietrza. Równocześnie powietrze nawiewane jest poprzez otwory w kanale
powietrza. Dlatego proces chłodzenia pomyślnie dopełniany w komorze
chłodziarki. Otwory w kanale powietrza zostały opracowane z myślą o
równomiernej dystrybucji powietrza w całej komorze.
Ponieważ powietrze nie przenika między komorą zamrażarki i komorą
chłodziarki, zapachy w obu komorach nie mieszają się.
W rezultacie chłodziarka wyposażona w technologię chłodzenia nowej
generacji oferuje dostęp do olbrzymiej objętości i estetycznego wyglądu.
PL
10
WYŚWIETLACZ I PANEL STEROWANIA
OBSŁUGA CHŁODZIARKO-ZAMRAŻARKI
CZĘŚĆ 2. RÓŻNE FUNKCJE I MOŻLIWOŚCI
3 5 6 7 4
1 2
Używanie panelu sterowania
1. Włącza ustawienia zamrażarki
2. Włącza ustawienia chłodziarki
3. Ekran wartości zadanej zamrażarki
4. Ekran wartości zadanej chłodziarki
5. Symbol trybu ekonomicznego
6. Symbol szybkiego zamrażania
7. Symbol alarmu
Oświetlenie (jeżeli jest dostępne)
Podczas pierwszego podłączania produktu do gniazdka oświetlenie wewnętrzne może włączyć się 1 minutę
później ze względu na testy otwarcia.
Po podłączeniu urządzenia wszystkie symbole zostaną wyświetlone przez 2 sekundy, a początkowe wartości
zostaną przedstawione jako -18°C na wskaźniku dostosowania ustawień zamrażarki oraz +4°C na wskaźniku
dostosowania ustawień chłodziarki.
Ustawienia temperatury zamrażarki
Początkowa wartość temperatury wskaźnika ustawień zamrażarki to -18°C.
Nacisnąć przycisk ustawień zamrażarki jeden raz.
Po pierwszym naciśnięciu tego przycisku poprzednia wartość będzie migać na ekranie.
Zawsze po naciśnięciu tego samego przycisku ustawiona zostanie niższa wartość temperatury
(-16°C, -18°C, -20°C, -22°C lub -24°C).
W przypadku dalszego naciskania przycisku nastąpi powrót do punktu początkowego ustawień
temperatury (-16°C).
UWAGA: Tryb ekonomiczny jest włączany automatycznie, gdy w komorze zamrażarki ustawiona
zostaje temperatura równa -18°C.
Ustawienia temperatury chłodziarki
Początkowa wartość temperatury wskaźnika ustawień chłodziarki to +4°C.
Nacisnąć jeden raz przycisk chłodziarki.
Zawsze po naciśnięciu tego samego przycisku ustawiona zostanie niższa wartość temperatury (+8°C,
+6°C, +5°C, +4°C lub +2°C).
W przypadku dalszego naciskania przycisku nastąpi powrót do punktu początkowego ustawień
temperatury (+8°C).
Tryb szybkiego zamrażania Super Freeze
Do zamrażania dużych ilości żywności niemieszczących się na półce szybkiego zamrażania.
Do zamrażania gotowych potraw.
Do szybkiego zamrażania świeżej żywności w celu utrzymania jej świeżości.
Aby włączyć tryb szybkiego zamrażania Super Freeze, należy nacisnąć i przez 3 sekundy przytrzymać przycisk
ustawiania temperatury w komorze zamrażarki. Po ustawieniu trybu szybkiego zamrażania Super Freeze zapali
się symbol trybu na wskaźniku oraz rozlegnie się krótki sygnał akustyczny potwierdzający włączenie tego
trybu.
W trakcie trybu szybkiego zamrażania Super Freeze:
Temperatura chłodziarki może być zmieniona. W takiej sytuacji tryb Super Freeze będzie
nadal działał.
Nie można wybrać trybu ekonomicznego.
Tryb szybkiego zamrażania Super Freeze można anulować w taki sam sposób, w jaki został
wybrany.
PL 11
Mrożenie świeżej żywności
Maksymalną ilość świeżej żywności (w kilogramach), jaką można zamrozić w ciągu 24 godzin,
podano na etykiecie urządzenia.
Dla uzyskania optymalnej wydajności urządzenia przy maksymalnej efektywności zamrażania
należy włączyć tryb szybkiego zamrażania Super Freeze na 3 godziny przed włożeniem świeżej
żywności do zamrażarki.
Tryb szybkiego zamrażania Super Freeze zostanie automatycznie wyłączony po upływie 24 godzin
lub gdy czujnik temperatury odnotuje jej spadek poniżej -32°C.
Komora zamrażarki Komora
chłodziarki Uwagi
W przypadku regularnego użytkowania i dla
uzyskania jak najwyższej wydajności.
-20oC, -22oC lub -24oCRekomendowana, kiedy temperatura otoczenia przekracza 30°C.
Tryb szybkiego
zamrażania Super Freeze
Powinien być używany do zamrażania
jedzenia w krótkim czasie.
Z tych ustawień temperatury należy korzystać, kiedy
temperatura otoczenia jest zbyt wysoka lub gdy komora
zamrażarki nie jest wystarczająco schłodzona, ponieważ jej
drzwiczki były często otwierane.
-18oC
-18oC, - 2oC, -22oC lub -24oC
4oC
4oC
4oC
2oC
Zalecane ustawienia temperatury dla komory chłodziarki oraz zamrażarki
OSTRZEŻENIE DLA NASTAWIANIA TEMPERATURY
Przerwa w zasilaniu nie spowoduje anulowania dokonanych ustawień temperatury.
Nie jest zalecana eksploatacja chłodziarki w otoczeniu chłodniejszym niż 10oC.
Ustawienia temperatury należy dokonywać w zależności od częstości otwierania drzwi, ilości
artykułów spożywczych przechowywanych wewnątrz chłodziarki i temperatury otoczenia w miejscu
ustawienia urządzenia.
Po włączeniu zasilania chłodziarko-zamrażarka może pracować bez przerwy do 24 godz. w
zależności od temperatury otoczenia, co spowoduje całkowite jej schłodzenie. W tym czasie nie
należy otwierać drzwi chłodziarko-zamrażarki, ani umieszczać wewnątrz artykułów spożywczych.
PL 12
W przypadku przerwy w zasilaniu i przywrócenia zasilania chłodziarko-zamrażarki funkcja
ominutowego opóźnienia zapobiega uszkodzeniu sprężarki. Chłodziarko-zamrażarka rozpocznie
normalną pracę po upływie 5 minut.
Opisywana chłodziarka przeznaczona jest do pracy w przedziałach temperatur otoczenia
określonych w standardach, zgodnie z kategorią klimatu podaną na tabliczce informacyjnej. Nie
jest zalecana eksploatacja chłodziarko-zamrażarki w przedziałach temperatur nieokreślonych w
parametrach wydajności chłodzenia.
Urządzenie jest przeznaczone do eksploatacji w zakresie temperatury otoczenia od 10°C do 43°C.
Klasa klimatyczna i znaczenie:
T (klimat zwrotnikowy): To urządzenie chłodnicze jest przeznaczone do użytku w temperaturach otoczenia
w zakresie od 16°C do 43°C.
ST (klimat podzwrotnikowy): To urządzenie chłodnicze jest przeznaczone do użytku w temperaturach
otoczenia w zakresie od 16°C do 38°C.
N (klimat umiarkowany): To urządzenie chłodnicze jest przeznaczone do użytku w temperaturach otoczenia
w zakresie od 16°C do 32°C.
SN (rozszerzony klimat umiarkowany): To urządzenie chłodnicze jest przeznaczone do użytku w
temperaturach otoczenia w zakresie od 10°C do 32°C.
Ważne instrukcje dotyczące instalacji
To urządzenie jest przeznaczone do pracy w trudnych warunkach klimatycznych (do 43°C lub 110°F) oraz
zastosowano w nim technologię „Freezer Shield”, która chroni zamrożoną żywność przed rozmrożeniem,
nawet jeśli temperatura otoczenia spadnie do -15°C. Można więc użytkować zamrażarkę w nieogrzewanym
pomieszczeniu, nie martwiąc się, że żywność w zamrażarce się zepsuje. Kiedy temperatura otoczenia powróci
do zwykłego poziomu, można kontynuować użytkowanie urządzenia.
AKCESORIA
Tacka na lód
Napełnić tackę na lód wodą i umieścić w zamrażalniku.
Po całkowitym zamrożeniu wody można obrócić tackę, jak pokazano poniżej, by uzyskać kostki lodu.
Szuflada zamrażarki
Szuflada zamrażarki służy do przechowywania żywności,
do której musisz mieć łatwy dostęp.
Wyjmowanie szuflady zamrażarki
Wysuń szufladę tak daleko, jak to możliwe.
Podnieś przód szuflady do góry i wyjmij szufladę.
Wykonaj powyższe kroki w odwrotnej kolejności, aby
włożyć szufladę na miejsce.
Uwaga: Zawsze trzymaj szufladę za uchwyt przy jej wyjmowaniu lub wkładaniu.
Szuflada zamrażarki
PL
13
Półka przedziału schładzania (Tylko niektóre modele)
Przechowywanie artykułów spożywczych w przedziale
schładzania zamiast w zamrażarce lub chłodziarce
umożliwia zachowanie świeżości, smaku i wyglądu
artykułów spożywczych przez dłuższy czas. Jeśli taca
przedziału schładzania jest zabrudzona, wyjmij i umyj
w wodzie.
Woda zamarza przy temperaturze 0°C, ale artykuły spożywcze
zawierające sól lub cukier zamarzają w niższej temperaturze.
Zazwyczaj użytkownicy wykorzystują przedział schładzania do
przechowywania surowych ryb, ryżu itp.
W przedziale nie wolno umieszczać artykułów spożywczych, ani
tacy do wytwarzania lodu w celu wytworzenia lodu.
Wyjmowanie półki przedziału schładzania (w niektórych
modelach)
Pociągnij półkę przedziału schładzania do siebie, przesuwając ją na szynach.
Podnosząc półkę przedziału schładzania do góry, zdejmij ją z szyn, aby wyciągnąć.
Regulator poziomu wilgotności (W niektórych modelach)
Urządzenie sterujące wilgotnością w pozycji zamkniętej
zapewnia dłuższe utrzymanie świeżości owoców i warzyw.
Jeśli pojemnik na owoce i warzywa zostanie całkowite
zapełniony, należy otworzyć przełącznik świeżości znajdujący
się z przodu pojemnika na owoce i warzywa. W ten sposób
powietrze i wilgotność w pojemniku na owoce i warzywa będzie
regulowana, co umożliwi dłuższe utrzymanie świeżości
produktów spożywczych.
W przypadku skraplania się wody na szklanej półce, należy
otworzyć przełącznik świeżości.
Rys. 1
Rys. 2
Półka na drzwi z możliwością regulacji położenia (w niektórych modelach)
sześć dostępnych pozycji półki na drzwi umożliwia dostosowanie przestrzeni
do przechowywania do potrzeb.
Aby zmienić pozycję półki na drzwi, chwyć jej spód i przesuń przyciski z boku
półki zgodnie z kierunkiem strzałki (rys. 1).
Umieść półkę na żądanej wysokości, przesuwając ją w górę lub w dół.
Po wybraniu odpowiedniej wysokości puść przyciski z boku półki (rys. 2). Przed
puszczeniem półki upewnij się, że jest zamocowana, poruszając nią w górę i w dół.
Uwaga: Przed zmianą położenia obciążonej półki podeprzyj od spodu.
W przeciwnym razie pod wpływem dodatkowego obciążenia może spaść z szyn.
Może to spowodować uszkodzenie szyn lub półki.
PL 14
Uwaga: Przy dostarczeniu lodówki wskazany przełącznik jest ustawiony w pozycji otwartej. Wskazane
zużycie energii i objętość to wartości dla takiego właśnie ustawienia.
1. Funkcja pojemnika 0 °C: Jeśli chcesz używać komory jako pojemnika 0 °C, musisz przestawić
przełącznik (w pokrywie, wskazany na obrazku) z pozycji zamkniętej do pozycji otwartej.
2. Funkcja pojemnika na owoce i warzywa: Jeśli chcesz używać komory jako pojemnika na owoce i
warzywa, musisz przestawić przełącznik (w pokrywie, wskazany na obrazku) z pozycji otwartej do
pozycji zamkniętej.
j.Kiedy używasz tej komory jako pojemnika 0 °C, jedzenie zachowuje świeżość na dłuże
Wysuń pojemnik do siebie. Pokrywa otworzy się automatycznie.
Należy pamiętać, że to nie jest komora zamrażarki.
Szuflada chłodziarki
Możesz używać tej komory na dwa sposoby.
Regulowana szklana półka (w niektórych modelach)
Wystarczy jeden ruch, aby powiększyć przestrzeń
do przechowywania.
Aby wsunąć szklaną półkę, popchnij ją.
Dzięki temu uzyskasz dodatkową przestrzeń na
przechowywanie żywności.
Aby wysunąć półkę, pociągnij ją.
Rys. 1 Rys. 2
PL
15
Przedział lodówki
CZĘŚĆ 3. ROZMIESZCZENIE ŻYWNOŚCI
PRODUKT
SPOŻYWCZY MAKSYMALNY CZAS
PRZECHOWYWANIA GDZIE UMIEŚCIC W LODÓWCE
Warzywa i owoce 1 tydzień Szuflada na warzywa
Mięso i ryby 2-3 dni Zapakowane w folię lub woreczki, lub w
pojemniku na mieso (na szklanej półce)
Świeży ser 3-4 dni W specjalnej półce na drzwiach
Masło i margaryna 1 tydzień W specjalnej półce na drzwiach
Produkty w butelkach,
mleko, jogurty
Dopóki nie przekroczy
rekomendowanej przez
producenta daty wazności
W specjalnej półce na drzwiach
Jajka 1 miesiac W półce przeznaconej na jajka
Ugotowane pożywienie Na wszystkich półkach
Dla zachowania właściwej wilgotności we wnętrzu, nigdy nie należy umieszczać w chłodziarce
płynów w opakowaniach, których nie można szczelnie zamknąć. Szron powstały z wyparowanych
płynów ma tendencję do zbierania się w najzimniejszej części parownika i trzeba będzie częściej
rozmrażać chłodziarkę.
Nigdy nie wolno umieszczać ciepłej żywności w chłodziarce. Ciepła żywność powinna ochłodzić się
w temperaturze pokojowej i następnie należy umieścić w chłodziarce tak, aby zapewnić
dostateczną cyrkulację powietrza w jej wnętrzu.
Tylna ścianka chłodziarki nie może się stykać z żadnymi przedmiotami, gdyż spowoduje to ich
szronienie i kawałki lodu mogą przymarznąć do tych produktów. Nie otwierać drzwi chłodziarki zbyt
często.
Należy rozmieścić mięso i oczyszczone ryby (owinięte papierem lub folią z tworzywa sztucznego),
które będą spożyte w ciągu 1-2 dni.
Owoce i warzywa można umieścić w szufladzie na warzywa bez opakowania.
W przypadku zwykłych warunków roboczych wystarczające jest ustawienie temperatury chłodziarki
na +4°C.
Temperatura komory chłodziarki musi znajdować się w zakresie 0-8°C, świeża żywność poniżej 0°C
zostaje zamrożona i gnije, obciążenie bakteryjne wzrasta powyżej 8°C i żywność się psuje.
Nie wkładać do chłodziarki gorącej żywności, odczekać na zewnątrz, ostygnie. Gorąca żywność
zwiększa temperaturę lodówki i powoduje zatrucie żywności oraz jej niepotrzebne psucie.
Mięso, ryby itp. należy przechowywać w komorze chłodzącej żywność, a komora warzywna jest
przeznaczona na warzywa (jeżeli jest dostępna).
Aby zapobiec zanieczyszczeniu krzyżowemu, produkty mięsne oraz owoce i warzywa muszą być
przechowywane osobno.
Żywność należy umieszczać w chłodziarce w zamkniętych pojemnikach lub zakrytą, aby zapobiec
wilgoci i nieprzyjemnemu zapachowi.
PL
16
Przeznaczeniem zamrażarki jest przechowywanie głęboko zamrożonej lub zamrożonej żywności
przez długi czas oraz produkcja kostek lodu.
Nie należy wkładać świeżej i ciepłej żywności na półkach drzwiczek zamrażarki w celu ich
zamrożenia. Używać tylko dla przechowywania zamrożonej już żywności. Nie należy wkładać
świeżej i ciepłej oraz zamrożonej żywności obok siebie, Żywność o wyższej temperaturze może
rozmrozić produkty już zamrożone.
Aby zapewnić optymalne działanie urządzenia w celu osiągnięcia maksymalnej wydajności
zamrażania, w lodówce należy ustawić temperaturę 4oC i utrzymywać przez 24 godziny przed
umieszczeniem w zamrażalniku świeżych artykułów spożywczych.
Po umieszczenie w zamrażalniku świeżych artykułów spożywczych zaleca się ustawienie
temperatury na poziomie 2oC i utrzymywanie jej przez 24 godziny, co zazwyczaj jest wystarczające.
W razie konieczności po upływie 24 godzin można zmienić to ustawienie.
W czasie zamrażania świeżej żywności (tj. mięso, ryby i mięso mielone) należy dzielić na porcje,
które będą zużywane na jeden raz.
Przechowywanie żywności zamrożonej: należy zawsze ściśle przestrzegać instrukcji umieszczonych
na opakowaniach mrożonej żywności i jeżeli nie podano na nich żadnych informacji, to nie należy
przechowywać takiej żywności dłużej niż 3 miesiące od daty zakupu.
Przy kupowaniu mrożonej żywności należy zawsze upewnić się, że została ona zamrożona do
odpowiedniej temperatury oraz że opakowanie jest nienaruszone.
Mrożoną żywność należy transportować w odpowiednich pojemnikach, dla utrzymania jakości
żywności i powinna ona wrócić do obszaru mrożenia chłodziarki tak szybko,jak tylko to możliwe.
Jeżeli opakowanie żywności mrożonej wykazuje oznaki zawilgocenia lub nienormalnego
spęcznienia, to oznacza, że najprawdopodobniej była ona przechowywana w nieodpowiedniej
temperaturze i zawartość opakowania zepsuła się.
Okres przechowywania dla żywności mrożonej zależy od temperatury pomieszczenia, nastawy
termostatu, jak często otwierane drzwiczki, typu żywności oraz czasu wymaganego dla
przetransportowania wyrobu ze sklepu do Waszego domu. Zawsze należy przestrzegać instrukcji
wydrukowanych na opakowaniu i nigdy nie wolno przekraczać długości maksymalnego okresu
przechowywania, podanego na opakowaniu.
W przypadku długotrwałej przerwy w zasilaniu nie wolno otwierać drzwi komory zamrażarki.
Chłodziarka powinna zachować zamrożone produkty przez ok. Podane wartości zostaną zmniejszone
przy wyższych temperaturach otoczenia. W przypadku długotrwałej przerwy w zasilaniu nie wolno
ponownie zamrażać produktów spożywczych, które zostały rozmrożone. Należy je spożyć w
możliwie najbliższym czasie.
Należy pamiętać, że ponowne otwarcie drzwi zamrażarki natychmiast po ich zamknięciu nie jest
łatwe. To zupełnie normalne! Po osiągnięciu zrównoważonych warunków, drzwi otworzą się z
łatwością. zamrażarki. Półki szybkiego mrożenia znajdują się w środkowych szufladach przedziału
zamrażarki.
WAŻNA INFORMACJA:
Po rozmrożeniu mrożonki należy przyrządzać podobnie jak świeże artykuły spożywcze. Jeśli po
rozmrożeniu nie zostaną przyrządzone, NIDGY nie wolno zamrażać ich ponownie.
Smak niektórych przypraw (anyżu, bazylii, rzeżuchy, octu winnego, mieszanki przypraw, imbiru,
czosnku, cebuli, gorczycy, tymianku, majeranku, czarnego pieprzu itp.) zawartych w
przygotowanych potrawach zmienia się i staje bardziej wyraźny, jeśli potrawy były przechowywane
przez dłuższy czas. Dlatego przed zamrożeniem potraw należy do nich dodać nieco przypraw lub
dodać ulubione przyprawy po rozmrożeniu.
Czas przechowywania produktów spożywczych zależy od używanego tłuszczu. Odpowiednie
tłuszcze to margaryna, tłuszcz wołowy, oliwa z oliwek i masło, a nieodpowiednie to olej arachidowy
i tłuszcz wieprzowy.
Artykuły spożywcze w stanie płynnym należy zamrażać w plastikowych pojemnikach, a pozostałe
artykuły spożywcze plastikowych foliach lub woreczkach.
Przedział zamrażarki
PL
17
MIESO I RYBY PRZYGOTOWANIE
MAKSYMALNY CZAS
PRZECHOWYWANIA
(MIESIACE)
Steak Zawiniety w folię 6 - 8
Jagnięcina Zawiniety w folię 6 - 8
Pieczeń z cieleciny Zawiniety w folię 6 - 8
Kości cielece W małych częsciach 6 - 8
Kosci jagnięce W małych czesciach 4 - 8
Mieso mielone W paczkach bez
uzywania przypraw 1 - 3
Podroby (kawałki) W kawałkach 1 - 3
Kiełbasa bolońska/salami Powinno byc zapakowane
pomimo tego iż ma swoją osłonkę
Kurczak i indyk Zapakowany w folie 4 - 6
Gęś i kaczka Zapakowany w folie 4 - 6
Jeleń, królik, dzik W porcjach wazacych po 2,5 kg 6 - 8
Ryby słodkowodne (losoś,
karp)
Po wyczyszceniu z wnętrzności
oraz łusek, umyj, wysusz, i jesli
konieczne odetnij ogon i głowe.
2
Chude ryby (okoń, turbot,
flądra) 4
Tłuste ryby (tuńczyk,
makrela, tasergal, anchois) 2 - 4
Skorupiaki Oszczyszone i w woreczkach 4 - 6
Kawior
W własnym opakowaniu,
aluminiowym lub plastikowym
pojemniku
2 - 3
Ślimaki W słonej wodzie, aluminowy
lub plastikowy pojemnik 3
WARZYWA I
OWOCE PRZYGOTOWANIE MAKSYMALNY CZAS
PRZECHOWYWANIA
(MIESIACE)
Fasolka szparagowa
i fasola
Umyj i potnij na male kawałki, ugotuj
w wodzie 10 - 13
Groch Wyłuskaj umyj, i ugotuj w wodzie 12
Kapusta Oczysc i ugotuj w wodzie 6 - 8
UWAGA:
Zamrożone mieso powinno być ugotowane jak świerze, po rozmrożeniu. Jesli mieso nie zostanie ugotowane
po rozrożeniu, absolutnie nie wolno zarażać go ponownie.
PL
18
PRODUKTY
MLECZNE PRZYGOTOWANIE
MAKSYMALNY
CZAS
PRZECHOWYWANIA
(MIESIACE)
WARUNKI
PRZECHOWYWANIA
Mleko zapakowane
(homogenizowane)
W własnym
opakownaniu 2 - 3 Mleko- w jego własnym
opakowaniu
Ser (wyłaczaja
biały ser) W plastrach 6 - 8
Oryginalne opakowanie
może być użyte do krótkiego
przechowywania. Powinno zostać
owiniete w folię dla dłuższego
okresu przechowywania
Masło, margaryna
W własnym opakowaniu
6 —
MAKSYMALNY CZAS
PRZECHOWYWANIA
(MIESIACE)
CZAS ROZMRAZANIA
W TEM POKOJOWEJ
(GODZINY)
CZAS
ROZMRAZANIA
W PIEKARNIKU
(MINUTY)
Chleb 4 - 6 2 - 3 4-5 (220-225 °C)
Ciastka 3 - 6 1 - 1,5 5-8 (190-200 °C)
Ciasta 1 - 3 2 - 3 5-10 (200-225 °C)
Placki 1 - 1,5 3 - 4 5-8 (190-200 °C)
Ciasto filo 2 - 3 1 - 1,5 5-8 (190-200 °C)
Pizza 2 - 3 2 - 4 15-20 (200 °C)
WARZYWA I
OWOCE PRZYGOTOWANIE MAKSYMALNY CZAS
PRZECHOWYWANIA
(MIESIACE)
Marchewka Oczyść, pokrój w plastry i ugotuj w wodzie 12
Papryka Odetnij łodygę, przekrój na poł, usuń rdzeń,
ugotuj w wodzie 8 - 10
Szpinak Umyj i ugotuj w wodzie 6 - 9
Kalafior
Odetnij liscie, potnij głowke w czesci, i
pozostaw w wodzie z mala iloscia soku
z cytryny na kilka chwil
10 - 12
Bakłażan Potnij na 2 cm kawałki po umyciu 10 - 12
Kukurydza Oczyść i zapakuj z łodyga, lub obraną 12
Jabłko i gruszka Obierz i pokrój 8 - 10
Brzoskwinia i morela Przetnij na poł, wyjmij pestkę 4 - 6
Truskawki i jagody Umyj i wyłuskaj 8 - 12
Ugotowane owoce Dodaj 10% cukru do pojemnika 12
Śliwka, wisnia,
żurawina Umyj i wyłuskaj łodygi 8 - 12
PL
19
Przed rozpoczęciem czyszczenia należy odłączyć lodówkę od zasilania, wyjmując wtyczkę
z gniazdka.
Nie wolno czyścić lodówki poprzez wlewanie do niej wody.
Powierzchnie wewnętrzne i zewnętrzne urządzenia można przetrzeć miękką szmatką lub
gąbką, przy użyciu ciepłej wody z mydłem.
Części należy wyjmować pojedynczo i myć wodą z mydłem. Nie wolno myć
ich w zmywarce.
Do czyszczenia nigdy nie wolno używać palnych, wybuchowych i korozyjnych materiałów,
takich jak rozpuszczalniki, gazy i kwasy.
Skraplacz (z tyłu lodówki, z czarnymi skrzydełkami) należy czyścić przy użyciu
odkurzacza lub suchego pędzla co najmniej raz w roku. Pozwoli to na bardziej
wydajną pracę lodówki, przy mniejszym zużyciu energii.
ZASILANIE MUSI BYĆ ZAWSZE ODŁĄCZONE.
ODSZRANIANIE
Chłodziarka przeprowadza całkowicie automatyczny proces
odszraniania. Woda powstała podczas odszraniania przepływa przez
wylot zbierający, wpływa do zbiornika odparowywania znajdującego
się z tyłu chłodziarki i samoistnie odparowywuje.
Przed czyszczeniem zbiornika odparowywania wody należy upewnić
się, że wtyczka zasilania chłodziarki jest odłączona.
Wyjmij zbiornik odparowywania wody, odkręcając uprzednio śruby mocujące (jak to pokazano).
Co pewien czas czyść go przy użyciu wody z mydłem. Zapobiegnie to powstawaniu
nieprzyjemnych zapachów.
CZĘŚĆ 4. CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Zbiornik skraplacza
WYMIANA OŚWIETLENIA LED
Jeżeli chłodziarka wyposażona jest w oświetlenie LED, należy skontaktować się z działem pomocy
serwisowej, gdyż taka wymiana powinna być wykonywana wyłącznie przez wykwalifikowany personel.
PL
20
Oryginalne opakowanie i piankę można przechować dla celów transportu w przyszłości
(opcjonalnie).
W przypadku ponownego transportu należy zastosować grube opakowanie, taśmy lub mocne
sznury i postępować zgodnie z instrukcjami dotyczącymi transportu, umieszczonymi na
oryginalnym opakowaniu transportowym.
Wyjąć wszystkie ruchome akcesoria (półki,szuflady na warzywa itp) lub umocować je
wewnątrzlodówki tak, aby uniemożliwić ich przemieszczania w czasie przestawiania i transportu.
Lodówkę należy przenosić w położeniu pionowym.
PRZESTAWIENIE DRZWICZEK
Nie ma możliwości zmiany kierunku otwierania drzwiczek lodówki, jeżeli uchwyt mocowany jest
na powierzchni czołowej tych drzwiczek.
Zmiana kierunku otwierania jest możliwa dla tych modeli, które nie mają uchwytów na
drzwiczkach.
Jeżeli kierunek otwierania drzwiczek Waszej lodówki można zmienić, należy skontaktować się z
najbliższym Autoryzowanym Serwisem, w celu zmiany kierunku ich otwierania.
CZĘŚĆ 5. TRANSPORT I ZMIANA MIEJSCA INSTALACJI
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52

Kernau KFRC 18161.1 NF X Instrukcja obsługi

Kategoria
Lodówko-zamrażarki
Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla