Whirlpool FT 338 SB instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

1
PL
FT 338
www.whirlpool.com
2
PL
INSTALACJA
PRZED PODŁĄCZENIEM
S
PRAWDZIĆ, CZY URZĄDZENIE NIE JEST USZKODZONE.
Sprawdzić, czy drzwi kuchenki dokładnie przyle-
gają do urządzenia po zamknięciu oraz, czy we-
wnętrzna uszczelka drzwi nie jest uszkodzona.
Opróżnić kuchenkę i oczyścić jej wnętrze przy po-
mocy miękkiej, wilgotnej ściereczki.
PO PODŁĄCZENIU
U
ZIEMIENIE URZĄDZENIA jest obowiązkowe.
Producent nie ponosi żadnej odpowie-
dzialności za obrażenia ciała osób, zwie-
rząt oraz uszkodzenia przedmiotów wy-
nikłe z niespełnienia tego wymogu.
Producent nie ponosi odpowiedzialności
za jakiekolwiek problemy spowodowane
niezastosowaniem się użytkownika do
niniejszych instrukcji.
N
IE NALEŻY URUCHAMIAĆ URZĄDZENIA , jeśli ka-
bel zasilający lub wtyczka są uszkodzo-
ne, jeśli urządzenie nie działa prawidło-
wo lub, gdy zosto uszkodzone, bądź
spadło. Nie zanurzać kabla zasilające-
go ani wtyczki w wodzie. Przewód zasi-
lający należy utrzymywać z dala od go-
rących powierzchni. Nieprzestrzeganie
powyższych poleceń może spowodo-
wać porażenie prądem, pożar i inne za-
grożenia.
N
IE WOLNO ZDEJMOWAĆ YTEK OCHRONNYCH OTWORÓW
WENTYLACYJNYCH znajdują-
cych się na bocznej ściance
komory kuchenki. Zapobie-
gają one dostawaniu się
tłuszczu i cząstek żywno-
ści do kanałów wlotowych
mikrofal.
S
PRAWDZIĆ, CZY NAPIĘCIE PODANE na tabliczce
znamionowej jest zgodne z napięciem w
Państwa mieszkaniu.
K
UCHENKĘ MOŻNA UŻYWAĆ WYŁĄCZNIE przy szczelnie
zamkniętych drzwiach.
JEŚLI KUCHENKA JEST ZAIN-
STALOWANA w pobliżu od-
biornika radiowego, tele-
wizyjnego lub anteny, mogą
wystąpić zakłócenia w odbiorze.
K
UCHENKĘ NALEŻY USTAWIĆ na pła-
skiej i stabilnej powierzchni,
wystarczająco wytrzyma-
łej do utrzymania cięża-
ru kuchenki wraz z naczy-
niami, jakie zostaną włożone do środka. Z
urządzeniem należy obchodzić się ostrożnie.
KUCHENKĘ NALEŻY UMIEŚCIĆ W PEWNEJ ODLEGŁOŚCI od in-
nych źródeł ciepła. Aby zapewnić dostatecz-
ną wentylację, należy pozostawić nad kuchen-
ką przynajmniej 20 cm wolnej przestrzeni. Spraw-
dzić, czy przestrzeń pod kuchenką, nad i wokół
niej jest wolna umożliwiając prawidłowy prze-
yw powietrza. Nie wolno umieszczać kuchenki
mikrofalowej w szafce.
3
PL
DZIECI MOGĄ obsługiwać urządzenie bez
nadzoru osób dorosłych jedynie wówc-
zas, gdy zostały odpowiednio poinstruowa-
ne, jak naly bezpiecznie obchodzić się
z urządzeniem i rozumieją zagrożenia
wynikające z niewłaściwego użycia
urządzenia. Dzieci powinny być nadzorowa-
ne podczas korzystania z
innych źródeł ciepła (jeśli
dostępne) niezależnie lub
w połączeniu z kuchenką
mikrofalową ze względu
na wytwarzane wysokie temperatury.
N
INIEJSZE URZĄDZENIE NIE JEST PRZEZNACZONE DO
ytku przez osoby (w tym dzieci) o ogra-
niczonych zdolnościach ruchowych, po-
strzegania lub umysłowych, a także pr-
zez osoby nie posiadające odpowiedniej
wiedzy i doświadczenia, z wyjątkiem sy-
tuacji, gdy osoba odpowiedzialna za ich
bezpieczeństwo udzieliła odpowiedniego
instruktażu z zakresu obsługi urządzenia i
nadzorowała takie czynności.
NALEŻY DOPILNOW, aby urządzenie nie było
przedmiotem zabaw dzieci.
WAŻNE INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZSTWA
WEWNĄTRZ LUB W POBLIŻU KUCHENKI NIE NALEŻY
PODGRZEWAĆ ANI STOSOWAĆ MATERIAŁÓW PAL-
NYCH . Opary mogą spowodować zagroże-
nie pożarem lub wybuchem.
N
IE UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do susze-
nia tkanin, papieru, przypraw, ziół, drewna,
kwiatów, owoców lub innych materiałów
palnych. Może to spowodować pożar.
N
IE NALEŻY GOTOW ŻYWNOŚCI ZBYT DŁUGO.
Może to spowodować pożar.
NIE POZOSTAWIAĆ KUCHENKI BEZ NADZORU zwłasz-
cza, gdy do gotowania używa się pojemni-
ków papierowych lub wykonanych z two-
rzyw sztucznych i innych łatwopalnych ma-
teriałów. Papier może się zwęglić lub zapa-
lić, zaś niektóre rodzaje plastiku mogą się
topić podczas podgrzewania żywności.
Nie wolno pozostawiać kuchenki bez
nadzoru, jeśli do gotowania używa
się dużych ilości tłuszczu lub ole-
ju, ponieważ może się on przegrzać i
spowodować pożar!
JEŚLI MATERI ZNAJDUJĄCY SIĘ WEWNĄTRZ LUB
NA ZEWNĄTRZ KUCHENKI ZAPALI SIĘ, należy po-
zostawić drzwi zamknięte i wyłączyć ku-
chenkę. Odłączyć kabel zasilający lub
wyłączyć zasilanie na tablicy bezpieczni-
kowej lub wyłącznikowej.
PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁOŚĆ
NIE NALEŻY UŻYWAĆ KUCHEN-
KI mikrofalowej do podgrze-
wania potraw w szczelnie
zamkniętych pojem-
nikach. Podczas otwiera-
nia wzrost ciśnienia może spowodować
uszkodzenie, a nawet wybuch.
JAJKA
N
IE YWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ do gotowania lub pod-
grzewania całych jaj w skorupce lub bez sko-
rupki, gdyż mogą eksplodować nawet po
zakończeniu gotowania.
NALEŻY OKRESOWO SPRAWDZAĆ , czy nie zostały
uszkodzone uszczelki drzwi oraz powier-
zchnie w ich pobliżu. W przypadku stwi-
erdzenia uszkodzeń, nie należy używać
kuchenki, aż do czasu naprawienia
uszkodzeń przez wykwali kowany perso-
nel serwisu technicznego.
N
IE UŻYWAĆ W URZĄDZENIU żrących środków
ani oparów. Zakupiona kuchenka zosta-
ła zaprojektowana specjalnie do podgrze-
wania i gotowania produktów żywnościo-
wych. Nie jest ona przeznaczona do celów
przemysłowych ani laboratoryjnych.
N
IE WIESZAĆ ANI NIE KŁAŚĆ ciężkich przed-
miotów na drzwiach, ponieważ może to
spowodować uszkodzenie mechanizmu
otwierania i zawiasów kuchenki. Nie na-
leży wieszać żadnych przedmiotów na
klamce drzwi.
4
PL
UWAGI OGÓLNE
N
INIEJSZE URZĄDZENIE PRZEZNACZONE JEST WYŁĄCZNIE DO
UŻYTKU DOMOWEGO!
N
IE WOLNO WŁĄCZAĆ KUCHENKI bez potraw w środku,
jeśli wybrano funkcję mikrofal. Taka eksploatacja
urządzenia może spowodować jego uszkodzenie.
P
ODCZAS ĆWICZEŃ OBSŁUGI kuchenki należy umieś-
cić w niej szklankę z wodą. Woda pochłania
energię mikrofal i kuchenka nie ulegnie uszko-
dzeniu.
K
OMORY KUCHENKI nie należy wykorzystywać
jako szafki.
Z
ANIM TOREBKI PAPIEROWE lub plastiko-
we zostaną umieszczone w kuchen-
ce należy zdjąć z nich metalowe wią-
zania .
YNY
NP. NAPOJE LUB WODA. Przegrzanie płynu ponad
punkt wrzenia może nastą-
pić bez oznak wrzenia. Może to
prowadzić do nagłego wygo-
towania się gorącego płynu.
Aby do tego nie dopuścić,
należy wykonać następujące czynności:
1. Unikać używania pojemników o prostych
ścianach i wąskich szyjkach.
2. Wymieszać płyn przed wstawieniem nac-
zynia do kuchenki i pozostawić w nac-
zyniu łyżeczkę do herbaty.
3. Po podgrzaniu należy odczekać chwilę,
ponownie zamieszać, a następnie
ostrożnie wyjąć naczynie z kuchenki.
OSTRZEŻENIE
S
ZCZEGÓŁOWYCH INFORMACJI NALEŻY SZUKAĆ w książ-
kach kucharskich podających przepisy goto-
wania w kuchenkach mikrofalowych. Szczegól-
nie w przypadku gotowania i podgrzewania
potraw zawierających alkohol.
P
O PODGRZANIU POTRAW DLA DZIECI w słoicz-
ku lub płynów w butelce dla
niemowląt, należy zawsze wy-
mieszać zawartość i sprawdzić
temperaturę przed podaniem. Zapewni to rów-
nomierne rozprowadzenie ciepła i uniknięcie ry-
zyka poparzeń.
Przed podgrzaniem należy zdjąć pokrywkę i
smoczek!
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI
NALEŻY UŻYWAĆ RĘKAWIC LUB OCHRANIACZY,
aby uniknąć poparzeń podczas dotyka-
nia pojemników, części kuchenki i na-
czyń. Dostępne elementy mocno się na-
grzewają podczas pracy urządzenia.
Małe dzieci nie powinny przebywać w
jego pobliżu.
N
IE UŻYWAĆ niniejszego urządzenia w pobliżu
zlewu kuchennego, w wilgotnej piwnicy, w
pobliżu basenu i tym podobnych miejscach.
OTWORY WENTYLACYJNE w kuchence nie mogą być
zasłonięte. Zablokowanie otworów wlotowych
lub wylotowych powietrza może spowodować
uszkodzenie kuchenki i niezadowalające rezul-
taty gotowania.
U
RZĄDZENIA NIE NALEŻY YWAĆ ani pozostawiać
na zewnątrz.
SMAŻENIE NA OLEJU
KUCHENKI MIKROFALOWEJ NIE WOLNO UŻYWAĆ do sma-
żenia w głębokim oleju, ponieważ nie
jest możliwe kontrolowanie
jego temperatury.
5
PL
Jest to szczególnie ważne w przypad-
ku sprzętów wykonanych z metalu lub
zawierających elementy metalowe.
AKCESORIA
UWAGI OGÓLNE
W
PRZYPADKU ZETKNIĘCIA SIĘ PRZEDMIOTÓW
WYKONANYCH Z METALU z wnętrzem pracującej ku-
chenki może dojść do powstania iskier, które
mogą spowodować uszkodzenie kuchenki.
PODSTAWKA POD TALERZ OBROTOWY
S
ZKLANY TALERZ OBROTOWY należy stawiać na pod-
stawce obrotowej. Na podstawce talerza obro-
towego nie naly kłaść żadnych
innych naczyń.
Zainstalować podstawkę pod
talerz obrotowy wewnątrz ku-
chenki.
SZKLANY TALERZ OBROTOWY
S
ZKLANY TALERZ OBROTOWY MUSI BYĆ YWANY za-
wsze, niezależnie od sposobu
gotowania. Sły on do zbiera-
nia kapiącego sosu oraz cząstek
żywności, które moyby zabru-
dzić i zaplamić wnętrze kuchenki.
Szklany talerz obrotowy należy umieścić
na podstawce pod talerz obrotowy.
PRZED YCIEM NACZ, NALEŻY UPEWNIĆ SIĘ, CZY
są one odporne na działa-
nie wysokich temperatur i
przepuszczają mikrofale.
P
O WŁOŻENIU ŻYWNOŚCI I AKCESORIÓW do kuchen-
ki, naly sprawdzić, czy nie stykają się z po-
wierzchniami wewnętrznymi kuchenki.
P
RZED URUCHOMIENIEM KUCHENKI, należy zawsze
sprawdzić, czy talerz obrotowy może się swo-
bodnie obracać. Jeśli talerz obrotowy nie
może się swobodnie obracać, należy uż
mniejszego naczynia lub uruchomić funkcję
„Zatrzymanie talerza obrotowego” (patrz roz-
dział „Duże naczynia”).
RĄCZKA DO TALERZA CRISP
W
CELU WYCIA TALERZA CRISP Z
KUCHENKI należy używać specjalnej rączki.
TALERZ CRISP
Ż
YWNOŚĆ NALEŻY UMIESZCZAĆ BEZPOŚREDNIO NA TALER-
ZU CRISP.
Zawsze używać szklanego
talerza obrotowego jako
podstawy podczas używa-
nia talerza Crisp.
NIE WOLNO UMIESZCZAĆ ŻADNYCH NACZYŃ na
talerzu Crisp, ponieważ bardzo szyb-
ko się nagrzewa i może uszkodzić naczynie.
TALERZ CRISP można wstępnie nagrzać przed
yciem (maks. 3 minuty). Zawsze należy uży-
wać funkcji „Crisp” w przypadku wstępnego
nagrzewania talerza Crisp.
N
A RYNKU DOSTĘPNYCH jest wiele różnorodnych ak-
cesoriów. Przed ich zakupem, należy upewnić się,
czy nadają się do kuchenek mikrofalowych.
PODSTAWKA DRUCIANA
KORZYSTAJĄC Z FUNKCJI GRILL, DO PRZY-
GOTOWANIA POTRAW NALEŻY wy-
sokiej podstawki drucianej.
PODCZAS KORZYSTANIA Z FUNKCJI TER-
MOOBIEGU LUB GOTOWANIA W POŁĄCZENIU Z INNY-
MI ŹRÓDŁAMI CIEPŁA NALEŻY niskiej podstaw-
ki drucianej.
DUŻE NACZYNIA
N
ALEŻY UŻYĆ PRZYCISKU „ZATRZYMANIE TALERZA OB-
ROTOWEGO w przypadku gotowania w naczy-
niach, które są zbyt duże, aby mogły swobod-
nie obracać się w
kuchence. Funkcja
ta może być używa-
na tylko do potraw
gotowanych przy
pomocy mikrofal i trybu łączonego (Grill + mi-
krofale). Funkcji nie można włączyć, jeśli włą-
czone zosty inne funkcje.
6
PL
ZABEZPIECZENIE PRZED URUCHOMIENIEM /
BLOKADA URUCHOMIENIA PRZEZ DZIECI
ZABEZPIECZENIE PRZED URUCHOMIENIEM WŁĄCZA SIĘ AU-
TOMATYCZNIE PO upływie jednej minuty od
chwili, kiedy kuchenka znajdzie się w
„trybie czuwania”. (Kuchenka jest w
„trybie czuwania”, gdy na wwietla-
czu widoczny jest zegar 24 godzinny lub
(gdy zegar nie został ustawiony) wyświetlacz
jest wygaszony).
ZWOLNIENIE BLOKADY NASTĄPI PO OTWARCIU I
ZAMKNIĘCIU DRZWI , np. w celu włożenia potrawy
do środka. W przeciwnym razie na wyświetla-
czu pojawi się napis D OOR (Drzwi).
D OOR
MINUTNIK TIMER KUCHENNY
Z FUNKCJI TEJ MOŻNA KORZYSTAĆ , gdy naly zmierzyć doadny czas, np.
podczas gotowania jajek lub wyrastania ciasta przed jego piecze-
niem itd.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „CLOCK” (ZEGAR).
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE ZGODNIE Z RUCHEM WSKAZÓWEK ZEGA-
RA, aby ustawić żądany czas gotowania.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
M
IGAJĄCE ŚREDNIKI oznaczają pracę minutnika.
G
DY MINUTNIK ZAKOŃCZY ODLICZANIE , wyemitowany zostanie sygnał aku-
styczny.
J
EDNO NACIŚNIĘCIE PRZYCISKU ZEGARA wyświetli czas, jaki pozostał
do „odliczenia” na minutniku. Wyświetlanie trwa 3 sekundy, po
czym następuje powrót do wyświetlania czasu gotowania (jeśli
gotowanie właśnie trwa).
ABY ZATRZYM MINUTNIK, gdy działa on niezależnie od innej funk-
cji, należy przywołać jego funkcję, naciskając przycisk „Clock, a na-
stępnie zatrzymać go naciskając przycisk „Stop”.
q
w
e
7
PL
WSTRZYMANIE LUB ZATRZYMYWANIE GOTOWANIA
WSTRZYMANIE PROCESU GOTOWANIA:
GOTOWANIE MOŻNA WSTRZYM
otwierając drzwi, aby spraw-
dzić, odwrócić lub wymie-
szać potrawę. Ustawienia ku-
chenki są zachowywane w
pamięci przez 10 minut.
P
RZERWANIE PROCESU GOTOWANIA:
NALEŻY WYJĄĆ POTRAWĘ, zamknąć
drzwi i nacisnąć przycisk „STOP.
A
BY KONTYNUOWAĆ GOTOWANIE:
NALEŻY ZAMKNĄĆ DRZWI i JEDEN RAZ
nacisnąć przycisk „Start. Goto-
wanie będzie kontynuowane od
momentu wstrzymania.
DWUKROTNE NACIŚNIĘCIE PRZYCISKU
„Start” przedłuża czas gotowania o 30 sekund.
S
YGNAŁ AKUSTYCZNY KUCHENKI będzie sygnalizował
co minutę przez 10 minut, że gotowanie zo-
stało zakończone. Aby wą-
czyć sygnał, należy nacisnąć
przycisk „STOP” lub otwo-
rzyć drzwi.
UWAGA: Należy pamiętać, że jeśli po zakończe-
niu procesu gotowania drzwi zostaną otwarte,
a następnie zamknięte, to ustawienia pozosta-
ną zachowane tylko przez 60 sekund.
ZEGAR
PO PODŁĄCZENIU URZĄDZENIA do sieci po raz pierwszy lub po przerwie
w dopływie prądu, wyświetlacz jest wygaszony. Jeżeli zegara nie
został ustawiony, wyświetlacz pozostanie wygaszony, aż do mo-
mentu ustawienia czasu gotowania.
q
NACISNĄĆ I PRZYTRZYMAĆ (PRZEZ 3 SEKUNDY) PRZYCISK „CLOCK, aż
zaczną migać cyfry z lewej strony (godziny).
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić godzinę.
e
NACISNĄĆ PONOWNIE PRZYCISK „CLOCK”. (Migają dwie prawe cyfry
(minuty)).
r
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić minuty.
t
PONOWNIE NACISNĄĆ PRZYCISK „CLOCK”.
Z
EGAR JEST NASTAWIONY i uruchomiony.
ABY WYZEROW ZEGAR po jego ustawieniu, wystarczy ponownie na-
cisnąć i przytrzymać przez 3 sekundy przycisk „Clock, a następnie
nacisnąć przycisk „Stop”.
ABY PONOWNIE USTAWIĆ ZEGAR, należy postępować według powyższej
procedury.
UWAGA: PODCZAS USTAWIANIA ZEGARA DRZWI POWINNY BYĆ OTWARTE. Zapew-
nia to 10-minutowy czas na ustawienie zegara. W przeciwnym ra-
zie, na każdy krok należy wykonać w ciągu 60 sekund.
q
w
e
t
r
8
PL
GOTOWANIE I PODGRZEWANIE ZA POMOCĄ MIKROFAL
FUNKCJA TA JEST PRZEZNACZONA do normalnego gotowania i podgrze-
wania takich potraw, jak warzywa, ryby, ziemniaki i mięso.
P
O ROZPOCZĘCIU PROCESU GOTOWANIA:
Można łatwo zwiększać czas gotowania o kolejne 30-sekundowe
okresy naciskając przycisk „Start. Każde naciśnięcie zwiększa czas
gotowania o 30 sekund. Obracając pokrętło regulacji można rów-
nież zmienić czas, wydłużając lub skracając go.
WYBIERANIE POZIOMU MOCY
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „POWER” (MOC) kilkakrotnie w celu ustawienia
mocy mikrofal.
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądany czas
gotowania.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
q
w
e
TYLKO MIKROFALE
M
OC SUGEROWANE ZASTOSOWANIE:
JET
950 W
P
ODGRZEWANIE napojów, wody, klarownych zup, kawy, herbaty lub innych produktów o
dużej zawartości wody. Jeśli produkt zawiera jaja lub masy kremowe, należy wybr
mniejszą moc.
750 W G
OTOWANIE ryb , mięsa, warzyw itp.
650 W D
O potraw, których nie można mieszać.
500 W
G
OTOWANIE wymagające dużej dokładności , np. sosów z dużą zawartością białka, potraw,
których głównymi składnikami są jaja i ser oraz do dokończenia gotowania potraw du-
szonych.
350 W G
OTOWANIE potraw duszonych, roztapianie masła.
160 W R
OZMRAŻANIE.
90 W D
O ZMIĘKCZANIA masła, serów i lodów.
9
PL
FUNKCJA TA SŁUŻY do szybkiego podgrzewania potraw zawierających
dużo wody, np. klarowne zupy, kawa lub herbata.
FUNKCJA „JET START” SZYBKIE PODGRZEWANIE
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
FUNKCJA TA URUCHAMIA SIĘ AUTOMATYCZNIE z pną mocą mikrofal oraz
czasem gotowania ustawionym na 30 sekund. Każde dodatkowe na-
ciśnięcie zwiększa czas o kolejne 30 sekund. Po uruchomieniu funk-
cji, obracając pokrętło można wydłyć lub skrócić czas gotowania.
ROZMRAŻANIE W TRYBIE RĘCZNYM
RĘCZNE ROZMRAŻANIE należy wykonać według pro-
cedury podanej w punkcie „Gotowanie i pod-
grzewanie za pomocą mikrofal”, nastawiając moc
na 160 W.
NALEŻY REGULARNIE SPRAWDZAĆ POTRAWĘ. Ustalenie
prawidłowego czasu dla małych ilości ulubionych
potraw jest możliwe po zdobyciu doświadczenia.
D
UŻE KAWKI NALEŻY ODWRACAĆ w połowie proce-
su rozmrażania.
Z
AMROŻONE POTRAWY UMIESZCZONE W OPAKOWANIACH
Z FOLII PLASTIKOWEJ lub kartonowych, można
umieszczać bezpośrednio w kuchence, o
ile nie mają one metalowych części (np.
metalowe wiązania).
K
SZTAŁT OPAKOWANIA wpływa na czas roz-
mrażania. Opakowania płytkie rozmraża-
ją się szybciej niż opakowania głębokie.
N
ALEŻY ODDZIELAĆ POSZCZEGÓLNE KAWKI, w mia-
rę ich rozmrażania.
Pojedyncze plastry szybciej się rozmrażają.
Z
ABEZPIECZ NIEKTÓRE CZĘŚCI PRODUKTU
niewielkimi kawałkami folii alumi-
niowej, jeżeli zaczynają się roz-
grzewać (np. nóżki kurczaka
lub skrzydełka).
P
OTRAWY GOTOWANE, POTRAWKI I SOSY MIĘSNE
rozmrażają się lepiej, gdy są mieszane
w trakcie rozmrażania.
Z
ALECA SIĘ niepełne rozmrażanie produk-
tu i pozostawienie go w celu dokończenia
procesu w czasie dochodzenia.
CZAS DOCHODZENIA, PO ROZMRAŻANIU ZAWSZE PO-
PRAWIA wynik, ponieważ nastę-
puje wyrównanie temperatu-
ry wewnątrz potrawy.
q
10
PL
FUNKCJA „JET DEFROST” SZYBKIE ROZMRANIE
FUNKCJI NALEŻY UŻYĆ do rozmrażania mięsa, drobiu, ryb, warzyw i
chleba. Rozmrażanie „Jet Defrost” należy stosować wyłącznie, jeże-
li waga netto zamrożonych produktów żywnościowych wynosi od
100 g do 2,5 kg.
Ż
YWNOŚĆ NALEŻY ZAWSZE umieszczać na szklanym talerzu obrotowym.
q
NACISK PRZYCISK „JET DEFROST kilkakrotnie, aby wybrać rodzaj
potrawy. (patrz tabela)
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić wagę żywności.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
W
POŁOWIE PROCESU ROZMRAŻANIA kuchenka zatrzyma się i wyświetli ko-
munikat TURN FOOD (obróć potrawę).
Otworzyć drzwi.
Obrócić potrawę.
Zamknąć drzwi i ponownie włącz
kuchenkę naciskając przycisk „Start.
UWAGA: Kuchenka ponownie uruchomi się po
upływie 2 minut, jeśli potrawa nie zostanie odwrócona. W takim
przypadku czas rozmrażania wydłuży się.
e
w
q
11
PL
FUNKCJA TA WYMAGA PODANIA wagi netto potrawy.
POTRAWY MROŻONE:
J
EŚLI WAGA POTRAWY JEST MNIEJSZA LUB
WIĘKSZA OD ZALECANEJ: Rozmrażanie na-
leży wykonać wg procedury podanej
w punkcie „Gotowanie i podgrzewa-
nie za pomocą mikrofal”, nastawiając
moc na 160 W.
POTRAWY MROŻONE:
JEŚLI TEMPERATURA ŻYWNOŚCI JEST WYŻSZA
od głęboko zamrożonej (-18 °C), nale-
ży wybrać mniejszą wa żywności.
J
EŚLI TEMPERATURA ŻYWNOŚCI JEST NIŻSZA
od głęboko zamrożonej (-18°C), należy
wybrać większą wagę żywności.
FUNKCJA „JET DEFROST” SZYBKIE ROZMRAŻANIE
RODZAJ ŻYWNOŚCI WAGA WSKAZÓWKI
q
MIĘSO 100 G - 2 KG Mięso mielone, kotlety, steki lub pieczenie.
w
DRÓB 100 G - 2,5 KG Kurczak w całości, w kawałkach lub  lety.
e
RYBY 100 G - 1,5 KG Steki lub  lety w całości.
r
WARZYWA 100 G - 1,5 KG Mieszane warzywa, groszek, brokuły itp.
t
CHLEB 100 G - 1 KG Bochenek, bułki lub rogale.
W
ODNIESIENIU DO ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH, które nie zosty wymienione w tabeli oraz, jeśli waga
jest mniejsza lub większa niż zalecana, należy postępować zgodnie z instrukcją „Gotowanie i
podgrzewanie za pomocą mikrofal”, a do rozmrażania ustawić moc 160 W.
12
PL
GRILL
NALEŻY STOSOW FUNKCJĘ do szybkiego przyrumienienia po-
wierzchni potrawy.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „GRILL”.
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądany czas
gotowania.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
N
ACIŚNIĘCIE PRZYCISKU „GRILLPODCZAS GOTOWANIA spowoduje włączenie
lub wyłączenie grzki grilla. Minutnik będzie kontynuował odlicza-
nie po wączeniu grzki grilla.
PODCZAS STOSOWANIA FUNKCJI „GRILLNIE NALEŻY POZOSTAWIAĆ ZBYT UGO
OTWARTYCH DRZWI , ponieważ spowoduje to spadek temperatury.
P
RZED UŻYCIEM NACZYŃ PODCZAS KORZYSTANIA Z TEJ FUNKCJI, należy
upewnić się, że są one odporne na działanie wysokich tempera-
tur.
P
ODCZAS stosowania funkcji grillowania nie wolno używać plasti-
kowych przyborów. Ulegną one stopieniu. Kawałki drewna lub
papieru także nie są odpowiednie.
w
q
e
13
PL
FUNKCJA „GRILL COMBI” GRILL W TRYBIE ŁĄCZNYM
FUNKCJA UŻY DO przyrządzania takich potraw, jak zapiekanki, lasag-
ne, potrawy z drobiu oraz pieczone ziemniaki.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „GRILL”.
w
NACISNĄĆ KILKAKROTNIE PRZYCISK „POWER” (MOC) w celu ustawienia
mocy mikrofal.
e
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądany czas gotowania.
r
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
P
ODCZAS GOTOWANIA można włączać i wączać grzałkę grilla poprzez
naciśnięcie przycisku „Grill”. Maksymalny, możliwy poziom mocy
mikrofal podczas używania funkcji Grill jest ograniczony do warto-
ści ustawionej fabrycznie.
WYBIERANIE POZIOMU MOCY
MIKROFALE MOŻNA wyłączyć przez zmniejszenie poziomu mocy mi-
krofal do 0 W. Po wybraniu 0 W, kuchenka przełączy się wyłącznie
na funkcję „Grill”.
P
RZED UŻYCIEM NACZYŃ PODCZAS KORZYSTANIA Z TEJ FUNKCJI, należy
upewnić się, że są one odporne na działanie mikrofal.
P
ODCZAS stosowania funkcji grillowania nie wolno używać plasti-
kowych przyborów. Ulegną one stopieniu. Kawałki drewna lub
papieru także nie są odpowiednie.
P
ODCZAS STOSOWANIA FUNKCJI „GRILLNIE NALEŻY POZOSTAWIAĆ ZBYT UGO
OTWARTYCH DRZWI , ponieważ spowoduje to spadek temperatury.
W
PRZYPADKU PIECZENIA DUŻYCH ZAPIEKANEK wymagających zatrzyma-
nia talerza obrotowego, należy obrócić naczynie po upływie około
połowy czasu pieczenia. Jest to niezbędne w celu uzyskania równo-
miernego zarumienienia górnej powierzchni zapiekanki.
e
w
q
r
FUNKCJA „GRILL COMBI” GRILL W TRYBIE ŁĄCZNYM
M
OC SUGEROWANE ZASTOSOWANIE:
650 W G
OTOWANIE warzywa, zapiekanki
350 - 500 W G
OTOWANIE drób i lasagne
160 - 350 W G
OTOWANIE ryby i zamrożone zapiekanki
160 W GOTOWANIE mięso
90 W Z
APIEKANIE owoce
0 W Z
ARUMIENIANIE wyłącznie podczas gotowania
14
PL
FUNKCJA „CRISP” PODPIEKANIE
FUNKCJA UŻY DO podgrzewania i pieczenia pizzy oraz innych po-
traw na cieście. Doskonale nadaje się też do smażenia boczku i ja-
jek, kiełbasek, hamburgew itp.
N
ALEŻY UPEWNIĆ SIĘ, że talerz Crisp został umieszczony dokładnie
na środku szklanego talerza obrotowego.
W CELU WYJĘCIA GORĄCEGO TALER ZA CRISP NALEŻY
SKORZYST Z RĘKAWIC KUCHENNYCH
lub specjalnej rączki do talerza Crisp.
N
ALEŻY ZACHOW OSTROŻNOŚĆ I NIE DOTYK su tu kuchenki, za
grzałką grilla.
N
IE WOLNO UMIESZCZAĆ GORĄCEGO TALER ZA CRISP na żadnej powier-
zchni wrażliwej na działanie wysokich temperatur.
K
UCHENKA I TALERZ CRISP ulegają silnemu nagrzaniu podczas stoso-
wania tej funkcji.
q
NACISNĄĆ PRZYCISK „CRISP”.
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądany czas
gotowania.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
P
ODCZAS KORZYSTANIA Z FUNKCJI „CRISP nie można zmienić lub włą-
cz/wączyć poziomu mocy lub grzałki grilla.
Z
FUNKC należy stosować wyłącznie dołączo-
ny talerz Crisp. Inne dostępne na rynku talerze
Crisp nie zapewnią poprawnych wyników pod-
czas używania tej funkcji.
K
UCHENKA AUTOMATYCZNIE wykorzystuje mikrofale i grzałkę grilla do
nagrzania talerza Crisp. Dzięki temu talerz Crisp szybko osiągnie
swoją temperaturę roboczą i zacznie podpiekać potrawę.
w
q
e
15
PL
FUNKCJA „FORCED AIR” TERMOOBIEG
FUNKCJA UŻY DO pieczenia bez, ciastek, ciast, ciasteczek, muffinów,
sufletów, drobiu i pieczeni.
q
NACISNĄĆ kilkakrotnie przycisk „Forced Air” (Termoobieg) w
celu ustawienia żądanej temperatury.
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądany czas
gotowania.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
U
MIEŚCIĆ POTRA NA niskiej podstawce drucianej, aby umożliwić
prawiową cyrkulację powietrza wokół potrawy.
PO ROZPOCZĘCIU PROCESU PODGRZEWANIA temperaturę można w łatwo
dostosować naciskając przycisk termoobiegu.
W PRZYPADKU PIECZENIA MAŁYCH POTRAW JAK, NP. CIASTECZKA LUB MUFFINY,
NALEŻY WYKORZYST TALERZ CRISP jako formę do pieczenia. Umieści
talerz na niskiej podstawce drucianej.
PRZED UŻYCIEM NACZYŃ PODCZAS KORZYSTANIA Z TEJ FUNKCJI, należy
upewnić się, że nadają się one do używania w kuchence.
e
q
w
16
PL
FUNKCJA „FORCED AIR COMBI” TERMOOBIEG W TRYBIE ŁĄCZNYM
M
OC SUGEROWANE ZASTOSOWANIE:
350 W
P
RZYRZĄDZANIE POTRAWA Z drobiu, ziemniaków w mundur-
kach, lasagne i ryb
160 W P
IECZENIE mięsnych pieczeni i ciast z owocami
90 W P
IECZENIE biszkoptów i ciastek
WYBIERANIE POZIOMU MOCY
FUNKCJA „FORCED AIR COMBI”
TERMOOBIEG W TRYBIE ŁĄCZNYM
q
NACISNĄĆ kilkakrotnie przycisk „Forced Air” (Termoobieg) w
celu ustawienia żądanej temperatury.
w
NACISNĄĆ KILKAKROTNIE PRZYCISK „POWER” (MOC) w celu ustawienia
mocy mikrofal.
e
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby ustawić żądany czas
gotowania.
r
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
U
MIEŚCIĆ POTRA NA niskiej podstawce drucianej, aby umożliwić
prawidłową cyrkulację powietrza wokół potrawy.
PO ROZPOCZĘCIU PROCESU PODGRZEWANIA temperaturę można w łatwo
dostosować naciskając przycisk termoobiegu. Można również
zmieniać poziom mocy mikrofal. Maksymalny, możliwy poziom
mocy mikrofal podczas używania funkcji „Forced Air Combi” jest
ograniczony do wartości ustawionej fabrycznie.
F
UNKCJA SŁUŻY DO przyrządzania pieczeni mięsnych, drobiu, ziem-
niaków w mundurkach, gotowych mrożonych potraw, ciast, ciastek,
ryb i biszkoptów.
PRZED UŻYCIEM NACZYŃ PODCZAS KORZYSTANIA Z TEJ FUNKCJI, należy
upewnić się, że są one odporne na działanie mikrofal i nadają się
do używania w kuchence.
e
w
q
r
17
PL
w
FUNKCJA „JET PREHEAT” SZYBKIE NAGRZEWANIE
FUNKCJA UŻY DO wstępnego nagrzania pustej kuchenki.
NIE UMIESZCZAĆ POTRAW W KUCHENCE przed lub w trakcie wstępnego nagrze-
wania. W związku z wysoką temperaturą ulegną one spaleniu.
WSTĘPNE NAGRZEWANIA należy przeprowadzać wyłącznie w pustej
kuchence.
q
NACISKAĆ KILKAKROTNIE PRZYCISK „JET PREHEAT, aby wybrać żądaną
temperaturę.
w
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
q
PO ROZPOCZĘCIU PROCESU WSTĘPNEGO NAGRZEWANIA temperaturę można w
łatwo dostosować naciskając przycisk „Jet Preheat.
PODCZAS PROCESU WSTĘPNEGO NAGRZEWANIA, na wyświetlaczu widoczny
jest komunikat „PRE- HEAT” oraz miga ikona termoobiegu aż do
uzyskania ustawionej temperatury.
PO OSIĄGNIĘCIU USTAWIONEJ TEMPERATURY na wyświetlaczu pojawi się
komunikat „END”, a kuchenka automatycznie przełączy się na
funkcję „Forced Air” utrzymując ustawioną temperaturę przez 10
minut, po czym wyłączy się. W tym czasie należy umieścić potrawę
w kuchence, ustawić żądany czas gotowania i nacisnąć przycisk
„START”, aby rozpocząć gotowanie.
18
PL
w
e
FUNKCJA „JET MENU CRISP”
NALEŻY UŻYĆ TEJ FUNKCJI DO gotowania różnych rodzajów zamrożonych
potraw.
KUCHENKA automatycznie wybierze potrzebną metodę gotowania,
czas i moc.
q
NACISK PRZYCISK „JET MENU CRISP kilkakrotnie, aby wybrać
rodzaj potrawy. (patrz tabela)
w
PRZEKRĘCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE, aby ustawić wagę żywności.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
N
IEKTÓRE RODZAJE PRODUKTÓW ŻYWNOŚCIOWYCH WYMAGAJĄ dodania, obrócenia
lub zamieszania potrawy w czasie gotowania (zależnie od modelu ku-
chenki). W takim przypadku, kuchenka zatrzyma się i pojawi się infor-
macja o konieczności dokonania wymaganej czynności.
Otworzyć drzwi.
Dodać produkty, zamieszać lub obrócić potrawę.
Zamknąć drzwi i ponownie włączyć kuchenkę naciskając przy-
cisk „Start.
UWAGA: Jeśli drzwi nie zostaną otwarte w ciągu tego czasu (w ciągu
2 minut) kuchenka zatrzyma się i przejdzie w „tryb czuwania”.
q
19
PL
FUNKCJA „JET MENU CRISP”
RODZAJ ŻYWNOŚCI
ZALECANA
ILOŚĆ
AKCESORIA DO
ZASTOSOWANIA
W CZASIE
GOTOWANIA
q
R, RÓŻNE RODZAJE 300 G - 650G UMIEŚCIĆ PUSTY TALERZ CRISP. DOD
PRODUKTY, GDY WYŚWIETLONA ZOSTA-
NIE INFORMACJADOD PRODUKTY
Z
AMIESZAĆ
POTRAWĘ
w
MAKARON, RÓŻNE
RODZAJE
250 G - 550G UMIEŚCIĆ PUSTY TALERZ CRISP. DOD
PRODUKTY, GDY WYŚWIETLONA ZOSTA-
NIE INFORMACJADOD PRODUKTY
ZAMIESZ
POTRAWĘ
e
ZUPA 250 G - 1 000 G NACZYNIE PRZEZNACZONE DO UŻYTKU
W KUCHENCE MIKROFALOWEJ
ZAMIESZ
POTRAWĘ
r
GOTOWE DANIE OBIAD-
OWE /
POTRAWA ZAMROŻONA
200 G - 500 G TALERZ PRZEZNACZONY DO STOSO-
WANIA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ
t
WARZYWA MIESZANE 150 G - 600 G NACZYNIE PRZEZNACZONE DO UŻYTKU
W KUCHENCE MIKROFALOWEJ
ZAMIESZ
POTRAWĘ
y
SKRZYDEŁKA KURCZĘCE
BUFFALO / CHICKEN
NUGGETS
250 G - 500 G UŻYĆ TALERZA CRISP OBRÓCIĆ
POTRAWĘ
u
FRYTKI 250 G - 500 G UŻYĆ TALERZA CRISP ZAMIESZ
POTRAWĘ
i
PIZZA NA CIENKIM
SPODZIE
250 G - 750 G UŻYĆ TALERZA CRISP
o
PIZZA NA GRUBYM
SPODZIE
300 G - 750 G UŻYĆ TALERZA CRISP
a
QUICHE 250 G - 600 G UŻYĆ TALERZA CRISP
s
RYBA PANIEROWANA /
PALUSZKI RYBNE
250 G - 500 G UMIEŚCIĆ PUSTY TALERZ CRISP. DOD
PRODUKTY, GDY WYŚWIETLONA ZOSTA-
NIE INFORMACJADOD PRODUKTY
OBRÓCIĆ
POTRAWĘ
d
CORDON BLEU 1 - 4 SZT.
(PORCJE PO
100-125 G)
UMIEŚCIĆ PUSTY TALERZ CRISP. DOD
PRODUKTY, GDY WYŚWIETLONA ZOSTA-
NIE INFORMACJADOD PRODUKTY
OBRÓCIĆ
POTRAWĘ
W ODNIESIENIU DO ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH, KTÓRE NIE ZOSTAŁY WYMIENIONE W PONIŻSZEJ TABELI oraz w przy-
padku, gdy waga jest mniejsza lub większa niż zalecana, naly postępować zgodnie z proce-
durą „Gotowanie oraz podgrzewanie za pomocą mikrofal”.
UWAGA:
Podczas podgrzewania talerz Crisp można posmarować niewielką ilością oleju lub masła.
20
PL
w
q
e
W PRZYPADKU PIECZENIA MAŁYCH POTRAW JAK, NP. CIASTECZKA LUB MUFFINY,
NALEŻY WYKORZYST TALERZ CRISP jako formę do pieczenia. Umieści
talerz na niskiej podstawce drucianej.
F
UNKCJA Y DO pieczenia różnych rodzajów ciast, mu nów i ciaste-
czek.
ŻYWNOŚĆ NALEŻY ZAWSZE umieszczać na niskiej podstawce drucianej.
FUNKCJA „JET AIR”
q
NACISK kilkakrotnie przycisk „Jet Air, aby wybrać rodzaj po-
trawy. (Patrz tabela)
w
OBRÓCIĆ POKRĘTŁO REGULACYJNE , aby w razie potrzeby ustawić
wagę żywności.
e
NACISNĄĆ PRZYCISK „START”.
PRZED UŻYCIEM NACZYŃ PODCZAS KORZYSTANIA Z TEJ FUNKCJI, należy
upewnić się, że są one odporne na działanie mikrofal i nadają się
do używania w kuchence.
W
PRZYPADKU NIEKTÓRYCH POTRAW, przed rozpoczęciem gotowania ko-
nieczna jest faza wstępnego nagrzewania. Podczas procesu wstęp-
nego nagrzewania wwietlany jest komunikat „PRE- HEAT”.
N
IEKTÓRE RODZAJE POTRAW WYMAGAJĄ , aby potrawy zostały umieszczone
w kuchence po wstępnym podgrzaniu. W takim przypadku kuchen-
ka zatrzyma się i poprosi o wykonanie odpowiedniej czynności.
J
EŚLI DRZWI NIE ZOSTANĄ OTWARTE W CIĄGU TEGO CZASU (w ciągu 2 minut),
kuchenka zatrzyma się i przejdzie w „tryb czuwania”.
Otworzyć drzwi.
Umieścić potrawę w kuchence.
Zamknąć drzwi i ponownie włączyć kuchenkę naciskając przy-
cisk „Start.
RODZAJ ŻYWNOŚCI WAGA WSKAZÓWKI
q
CIASTA, RÓŻNE
RODZAJE
400G - 800G
NALEŻY stosować naczynie do ciasta odporne na działanie
mikrofal i nadające się do używania w kuchence.
w
MUFFINY 1 TALERZ
WYKORZYST talerz Crisp jako formę do pieczenia i
umieścić na nim papierowe formy. UMIEŚCIĆ potrawę w
kuchence, gdy kuchenka o to poprosi.
e
CIASTECZKA 1 TALERZ
WYKORZYST talerz Crisp jako tackę do pieczenia
wykładając go papierem do pieczenia. UMIEŚCIĆ potrawę w
kuchence, gdy kuchenka o to poprosi.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Whirlpool FT 338 SB instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla