94
•
Drzwiczki piekarnika muszą zawsze
zamykać się prawidłowo. Uszczelnienie
drzwiczek utrzymywać w czystości.
•
Nie wolno wlewać wody bezpośrednio do
gorącego piekarnika. Może to spowodować
uszkodzenie powierzchni emaliowanej.
•
Soki owocowe kapiące z form do pieczenia
mogą pozostawiać trwałe plamy. Zalecamy
dokładne wyczyszczenie piekarnika przed
ponownym użyciem.
•
Nie należy przeciągać form ani patelni po
dnie piekarnika, ponieważ mogą porysować
jego powłokę.
•
Z czasem, w wyniku skroplenia się pary
wodnej wydobywającej się podczas
pieczenia potraw może nastąpić
uszkodzenie piekarnia oraz sąsiednich
mebli. Aby temu zapobiec zalecamy:
- ustawiać niższą temperaturę;
- przykrywać potrawy;
- wyjmować potrawy z piekarnika;
- gdy piekarnik jest zimny, osuszać części
wilgotne.
•
Panel przedni oraz uchwyt drzwiczek
piekarnika nagrzewają się, gdy urządzenie
przez długi czas pracuje w wysokiej
temperaturze.
•
Należy unikać dotykania piekarnika
wilgotnymi częściami ciała i nie wolno
obsługiwać piekarnika boso.
•
Nie odłączać urządzenia od zasilania
ciągnąc za przewód zasilający lub
przesuwając piekarnik.
• Nie wolno pozwalać dzieciom na kontakt z:
- panelem sterowania piekarnika w ogóle, a
w szczególności bezpośrednio po
zakończeniu jego pracy, co pozwoli na
uniknięcie obrażeń;
- opakowaniem (worki, styropian, części
metalowe, itp.);
- piekarnikiem przeznaczonym do
złomowania.
•
Należy sprawdzić, czy przewody elektryczne
innych urządzeń wykorzystywanych w
pobliżu piekarnika nie stykają się z gorącymi
częściami piekarnika lub nie zostały
przycięte przez drzwiczki piekarnika.
•
Niektóre modele piekarnika posiadają system
chłodzenia powietrzem, co sprawia, że
przednia część piekarnika oraz wnęka szafy
nie osiągają nadmiernie wysokich temperatur.
Uwaga:
gorące powietrze wychodzi przez
otwór umieszczony między panelem
sterowania a drzwiczkami piekarnika. Nie
wolno blokować otworów wentylacyjnych.
•
Nie wolno wkładać do piekarnika materiałów
łatwopalnych ani przechowywać je w jego
pobliżu: jeśli urządzenie zostałoby
przypadkowo włączone, stwarzałoby to
zagrożenie pożarowe.
•
Do wyjmowania naczyń i akcesoriów z
gorącego piekarnika należy używać
odpowiednich rękawiczek.
•
Jeśli do pieczenia mięsa lub ciasta dodano
napoje alkoholowe (np. rum, koniak, wino, itp.)
należy pamiętać, że alkohole wyparowują w
wysokiej temperaturze. Możliwe jest, zatem,
że opary alkoholu mogą zapalić się wchodząc
w kontakt z elementem grzewczym.
•
Nie wolno podgrzewać ani gotować w
piekarniku potraw w szczelnie zamkniętych
pojemnikach. Ciśnienie, jakie wytworzy się
wewnątrz może spowodować eksplozję
pojemnika i zniszczyć piekarnik.
•
Do gotowania nie używać pojemników
plastikowych (za wyjątkiem naczyń
specjalnie do tego przeznaczonych; patrz
wskazówki producenta). Mogą stopić się one
w wysokiej temperaturze.
•
Należy zwracać szczególną uwagę na
piekarnik w czasie gotowania potraw z dużą
ilością tłuszczu lub oleju. Olej i tłuszcz mogą
ulec przegrzaniu i spowodować pożar!
•
Nie wyciągać akcesoriów z pełnym
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO
EKSPLOATACJI PIEKARNIKA
•
Wyjąć akcesoria z piekarnika i rozgrzać go
do 200°C na około jedną godziną, co pozwoli
na usunięcie zapachu materiału
izolacyjnego oraz smarów ochronnych.
W czasie tej operacji, należy otworzyć okno
w pomieszczeniu.
•
Przed pierwszym użyciem należy usunąć:
- nalepki na panelu przednim oraz na
drzwiczkach piekarnika, za wyjątkiem
tabliczki znamionowej;
- kartonowe zabezpieczenia oraz ochronną
warstwę plastikową na panelu sterowania
i innych częściach piekarnika;
- ewentualnie, inne nalepione etykiety z
akcesoriów (np. pod spodem tacki do
ociekania).
61056209.book Page 94 Friday, March 21, 2008 6:34 PM