9
1. Wszelkie materiały opakunkowe (woreczki
plastikowe, detale z tworzywa sztucznego itp.)
stanowiące potencjalne niebezpieczeństwo dla
dzieci, należy przechowywać poza zasięgiem ich
rąk.
2. Materiały opakunkowe nadające się do
powtórnego wykorzystania są opatrzone odnośną
etykietką.
3. Należy sprawdzić czy kuchenka nie jest
uszkodzona i czy drzwiczki piekarnika zamykają
się prawidłowo.
4. Zarówno instalacja kuchenki jak i jej podłączenie
do elektrycznej sieci zasilania powinno być
wykonane przez wykwalifikowanego fachowca
z zastosowaniem się do instrukcji wytwórcy
i zgodnie z wymogami miejscowych norm
bezpieczeństwa.
5. Należy usunąć z piekarnika tekturowe
zabezpieczenia ochronne, plastikowe błony
iwyjąć ze środka wszystkie detale wyposażenia.
6. Należy nagrzać piekarnik do temperatury około
200°C i pozostawić w tym stanie na godzinę.
W tym czasie rozlegnie się niemiły zapach
wywołany obecnością smarów ochronnych, jakimi
są pokryte elementy piekarnika oraz materiału
uszczelniającego. Opary te nie są niebezpieczne.
Ogólne ostrzeżenia i zalecenia:
1. Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek naprawy lub
innej czynności konserwacyjnej należy wyłączyć
prąd elektryczny zasilający kuchenkę;
2. Zwrócić uwagę, by do kuchenki nie zbliżały się
dzieci.
3. Kuchenka powinna być instalowana i nastawiana
wyłącznie przez wykwalifikowanego fachowca;
4. Należy dopilnować, by przewody elektryczne
zasilające inne urządzenia elektryczne w pobliż u
kuchenki, nie stykały się z jej nagrzewającymi się
częściami.
5. Nie należy włączać stref grzejnych gotowania
dopóki nie umieszczono garnka z potrawą do
gotowania.
6. Na górnej płaszczyźnie gotowania są strefy grzejne
o zróżnicowanych średnicach. Należy dobierać
garnki o podstawie ze średnicą odpowiadającą
dokładnie lub nieco większą od średnicy
płaszczyzny grzejnej gotowania. Używane do
gotowania garnki powinny mieć płaskie dno. Garnki
o dnie wypukłym lub wklęsłym mogą uszkodzić
górną płaszczyznę kuchenki.
7. Nie należy traktować górnej płaszczyzny kuchenki
jako stołu roboczego ani powierzchni oparcia.
8. Nie wolno pozostawiać bez nadzoru kuchenki
podczas smażenia potraw, gdyż grozi to pożarem.
9. W przypadku gdyby na powierzchnię z witroceramu
coś upadło i miała ona pęknąć lub pokryć się
rysami, kuchenki nie należy używać dopóki jej
zdatności użytkowej nie sprawdzi technik z ośrodka
usług posprzedażnych.
10.Nie należy kłaść żywności owiniętej w folię
aluminiową, tkaninę ani w pojemniku plastikowym
na nagrzanych strefach gotowania kuchenki.
11.Nie należy przesuwać garnków po powierzchni
z witroceramu, by jej nie porysować.
12.Uważać, by na górną płaszczyznę kuchenki nie
padał cukier lub podobne substancje. W razie
potrzeby górną płaszczyznę kuchenki należy
czyścić według wskazówek niniejszej instrukcji,
odnośnie dbania i konserwowania.
13.Nie gotować potraw w nieszczelnych naczyniach,
które mogłyby przeciekać.
14.Przed uniesieniem pokrywy należy usunąć
ewentualne rozlane płyny. Nie zamykać pokrywy
dopóki płaszczyzny gotowania nie ostygną.
15.Wytwórca nie ponosi żadnej odpowiedzialności za
szkody osobowe lub materialne powstałe
w konsekwencji nieprawidłowego użytkowania
kuchenki.
16.Niniejsza kuchenka jest wyprodukowana z
materiałów nadających się do powtórnego użytku.
Likwidacja tych materiałów powinna odbywać się
według miejscowych norm określających zasady
likwidowania odpadków. Przed przekazaniem
urządzenia na likwidację należy pociąć na kawałki
kabel zasilający, by był niezdatny do użytku.
17.Nie należy wykładać ścianek ani dna piekarnika
folią aluminiową.
Niniejsze urządzenie zostało zaprojektowane,
skonstruowane i wprowadzone na rynek zgodnie z:
• wymogami bezpieczeństwa określonymi przez
Dyrektywę EWG 73/23 dotyczącą urządzeń
działających "pod niskim napięciem";
• wymogami ochronnymi określonymi przez
Dyrektywę EWG "EMC" 89/336 zmodyfikowaną
przez klasyfikację wg Dyrektywy EWG 93/68;
- niniejsze urządzenie nadaje się do
stosowania w warunkach, w których
przewiduje się styczność z artykułami
spożywczymi i jest zgodne z zaleceniami
Dyrektywy EWG 89/109.
- niniejsze urządzenie zostało zaprojektowane
wyłącznie na użytek domowy do gotowania
potraw. Wszelkie inne formy zastosowania,
jak np. w celu ogrzewania pomieszczenia, są
niewłaściwe i niebezpieczne.
PRZED ROZPOCZĘCIEM UŻYTKOWANIA KUCHENKI
Należy zachować niniejszą broszurkę,
bo w przyszłości może się przydać.
OGÓLNE OSTRZEŻENIA I ZALECENIA
ATEST ZGODNOŚCI Z NORMAMI CE