DANIA
PIECZENIE TRADYCYJNE
PIECZENIE WIELKOFUNKCYJNE
Prowad-
nica
Prowad-
nica
Prowad-
nica
* Nagrzać do wskazanej temperatury. R = Rożen (w zależności od modelu).
•
Grill o zmiennej mocy: zmieniać moc od min. 1 do maks 4. Inne model, wybrać .
•
W funkcji Grill umieścić potrawy do grillowania na ruszcie lub rożnie: naczynie do zbierania tłuszczu ustawione pod rusztem lub na spodzie piekarnika.
•
Nie piec mięsa w naczyniu do zbierania tłuszczu: ryzyko pryskania tłuszczu.
•
Kąpiel wodną należy zawsze rozpoczynać przy użyciu gorącej wody: nie przepełniać naczynia.
• Pieczenie odbywa się przy zamkniętych drzwiach piekarnika.
W funkcji Grill przy użyciu rożna nie przekraczać 220°C (Temperatura zlecana) i grillować przy zamkniętych drzwiach.
ODPOWIEDNIKI: CYFRY
➜
°C
Czas
pieczenia
Wskazówki
Prowad-
nica
Prowad-
nica
Mięsa
Pieczeń wieprzowa (1 kg)
Pieczeń cielęca (1 kg)
Pieczeń wołowa
Jagnięcina (udziec, łopatka 2,5 kg)
Drób (1 kg)
Drób duża sztuka
Udka kurczaka
Kotlety wieprzowe / cielęce
Pieczeń wołowa (1 kg)
Kotlety baranie
Ryby
Ryby grillowane
Ryby gotowe (dorada...)
Ryby w folii
Warzywa
Zapiekanki (potrawy gotowane)
Zapiekanka z ziemniaków
Lasagne
Faszerowane pomidory
Wypieki
Babka - biszkopt
Rolada biszkoptowa
Babka drożdżowa
Brownies (ciasteczka czekoladowe)
Keks - babka maślana
Clafoutis (ciasto z owocami)
Kremy
Ciastka kruche
Kugelhopf
Bezy
Magdalenki
Ptysie
Małe ciastka francuskie
Babka drożdżowa
Tarta z ciasta pół-francuskiego
Cienka tarta z ciasta francuskiego
Tarta z ciasta drożdżowego
Różne
Szaszłyki
Pasztet zapiekany
Tarta z kruchego ciasta
Pizza na cieście chlebowym
Ciasta typu quiche
Suflet
Słone ciasta nadziewane
Chleb
Tosty
Zamknięte małe gęsiarki
(np. duszone mięso)
200
200
*240
*220
200
200
*200
*220
*200
*200
*200
165
*220
*180
*180
*180
200
165
*200
100
*220
*200
*220
*180
*210
*220
*210
*200
*210
*220
*210
*200
*200
180
2
2
2
1
2
1
2
2-3
2
2
2
1
3
1
2
1
2
2
3
2
2
3
3
2
2
2
2
2
2
3
2
2
1
1
3
2
2
3
2
3
4
4
3-4
4*
R
R
3
3
3-4
4
4
3-4
4
4-5
180
*200
180
150
*200
205
*220
*205
200
*220
205
180
*200
2
2-3
2
2
3
1
2
2
2
3
2-1
1
1
220
200
210
210
210
220
3
2
R
3
3
2-3
180
180
180
180
180
180
180
180
165
180
180
180
100
180
200
180
170
2
2
2
2
2
2
2
2
1
2
3
1
2
3
2
1
1
90
dolać trochę wody
60-70
30-40
50-55
50-70
1.30 godz.-2 godz.
15-25 na grillu
15-20
25-30
10-20
15-20
35-45
naczynie kamionkowe
10-15
30
55-60
40-45
40-45
35-50
5-10
25-30
25-30
duże szklane naczynie
55-65
35-45
20-45 kąpiel wodna
15-18
Blacha do ciastek
45-50 Specjalna forma
1.30 godz. Blacha do ciastek
5-10 blacha na ruszcie
30-40 w zależności od grubości
5-10 Blacha do ciastek
30-40
30-40
forma aluminiowa 30cm
15-25 Blacha do ciastek
35-45
Blacha do ciasta
15-30
1.20 godz. -1.40 godz. kąpiel wodna
30-40 forma aluminiowa 30cm
15-18 blacha do ciastek
30-45 forma aluminiowa 30cm
50 forma szklana 21cm
40-45 forma wysoka
30-50
1-2
na ruszcie
1.30 godz. - 3 godz.
w zależności
od dania
°C 30 60 90 120 150 180 210 240 275
Cyfry
1 2 3 4 5 6 7 8 9 maks
CZ5701689-00-PL
Każdy rodzaj mięsa powinien pozostać co najmniej przez godzinę w temperaturze pokojowej przed włożeniem go do piekarnika.