Brandt DOP6580X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
DANIA
PIECZENIE TRADYCYJNE
PIECZENIE WIELKOFUNKCYJNE
Prowad-
nica
Prowad-
nica
Prowad-
nica
* Nagrzać do wskazanej temperatury. R = Rożen (w zależności od modelu).
Grill o zmiennej mocy: zmieniać moc od min. 1 do maks 4. Inne model, wybrać .
W funkcji Grill umieścić potrawy do grillowania na ruszcie lub rożnie: naczynie do zbierania tłuszczu ustawione pod rusztem lub na spodzie piekarnika.
Nie piec mięsa w naczyniu do zbierania tłuszczu: ryzyko pryskania tłuszczu.
Kąpiel wodną należy zawsze rozpoczynać przy użyciu gorącej wody: nie przepełniać naczynia.
Pieczenie odbywa się przy zamkniętych drzwiach piekarnika.
W funkcji Grill przy użyciu rożna nie przekraczać 220°C (Temperatura zlecana) i grillować przy zamkniętych drzwiach.
ODPOWIEDNIKI: CYFRY
°C
Czas
pieczenia
Wskazówki
Prowad-
nica
Prowad-
nica
Mięsa
Pieczeń wieprzowa (1 kg)
Pieczeń cielęca (1 kg)
Pieczeń wołowa
Jagnięcina (udziec, łopatka 2,5 kg)
Drób (1 kg)
Drób duża sztuka
Udka kurczaka
Kotlety wieprzowe / cielęce
Pieczeń wołowa (1 kg)
Kotlety baranie
Ryby
Ryby grillowane
Ryby gotowe (dorada...)
Ryby w folii
Warzywa
Zapiekanki (potrawy gotowane)
Zapiekanka z ziemniaków
Lasagne
Faszerowane pomidory
Wypieki
Babka - biszkopt
Rolada biszkoptowa
Babka drożdżowa
Brownies (ciasteczka czekoladowe)
Keks - babka maślana
Clafoutis (ciasto z owocami)
Kremy
Ciastka kruche
Kugelhopf
Bezy
Magdalenki
Ptysie
Małe ciastka francuskie
Babka drożdżowa
Tarta z ciasta pół-francuskiego
Cienka tarta z ciasta francuskiego
Tarta z ciasta drożdżowego
Różne
Szaszłyki
Pasztet zapiekany
Tarta z kruchego ciasta
Pizza na cieście chlebowym
Ciasta typu quiche
Suflet
Słone ciasta nadziewane
Chleb
Tosty
Zamknięte małe gęsiarki
(np. duszone mięso)
200
200
*240
*220
200
200
*200
*220
*200
*200
*200
165
*220
*180
*180
*180
200
165
*200
100
*220
*200
*220
*180
*210
*220
*210
*200
*210
*220
*210
*200
*200
180
2
2
2
1
2
1
2
2-3
2
2
2
1
3
1
2
1
2
2
3
2
2
3
3
2
2
2
2
2
2
3
2
2
1
1
3
2
2
3
2
3
4
4
3-4
4*
R
R
3
3
3-4
4
4
3-4
4
4-5
180
*200
180
150
*200
205
*220
*205
200
*220
205
180
*200
2
2-3
2
2
3
1
2
2
2
3
2-1
1
1
220
200
210
210
210
220
3
2
R
3
3
2-3
180
180
180
180
180
180
180
180
165
180
180
180
100
180
200
180
170
2
2
2
2
2
2
2
2
1
2
3
1
2
3
2
1
1
90
dolać troc wody
60-70
30-40
50-55
50-70
1.30 godz.-2 godz.
15-25 na grillu
15-20
25-30
10-20
15-20
35-45
naczynie kamionkowe
10-15
30
55-60
40-45
40-45
35-50
5-10
25-30
25-30
duże szklane naczynie
55-65
35-45
20-45 kąpiel wodna
15-18
Blacha do ciastek
45-50 Specjalna forma
1.30 godz. Blacha do ciastek
5-10 blacha na ruszcie
30-40 w zależności od grubości
5-10 Blacha do ciastek
30-40
30-40
forma aluminiowa 30cm
15-25 Blacha do ciastek
35-45
Blacha do ciasta
15-30
1.20 godz. -1.40 godz. kąpiel wodna
30-40 forma aluminiowa 30cm
15-18 blacha do ciastek
30-45 forma aluminiowa 30cm
50 forma szklana 21cm
40-45 forma wysoka
30-50
1-2
na ruszcie
1.30 godz. - 3 godz.
w zależności
od dania
°C 30 60 90 120 150 180 210 240 275
Cyfry
1 2 3 4 5 6 7 8 9 maks
CZ5701689-00-PL
Każdy rodzaj mięsa powinien pozostać co najmniej przez godzinę w temperaturze pokojowej przed włożeniem go do piekarnika.
Pieczenie na kilku poziomach funkcja
NAGRZAĆ PIEKARNIK PRZED WŁOŻENIEM NACZYŃ DO PIEKARNIKA
Można piec kilka dań naraz (tego samego lub różnego rodzaju) bez ryzyka wymieszania smaków czy zapachów pod warunkiem wybrania dań pieczonych
w tej samej temperaturze
. Dania nie muszą być wkładane lub wyjmowane razem z piekarnika. Należy przedłużyć czas pieczenia podany w tabeli dla jednego dania
o 10 do 20 minut.
Wszelkie kopiowanie, nawet częściowe, tego dokumentu jest zabronione.
Małe ptysie
1 naczynie emaliowane +
2 grille
2 tarty
2 ruszty
1 ryba+1 tarta
2 ruszty
2 emaliowane
naczynia
Nagrzać piekarnik, przy użyciu funkcji termoobiegu na 40-50 °C przez 5 minut. Wyłączyć pie-
karnik i poczekać 25-30 minut aż ciasto wyrośnie dzięki ciepłu rezydualnemu.
Sposób: Dotyczy przepisów na ciasta drożdżowe.
Wlać ciasto do naczynia odpornego na wysokie temperatury, wyjąć prowadnice i umieścić naczynie na
dnie piekarnika.
Przepis z użyciem drożdży (w zależności od modelu)
Składniki:
Mąka 2 KG
Woda 1240 ML
Sól 40 g
4 opakowania drożdży w proszku
Wymieszać ciasto mikserem i umieścić ciasto w piekarniku do wyrośnięcia
.
1
5
3
1
3
1
3
1
3
1
2
3
4
25 mn
* w zależności od modelu
CZ5701689-00-PL
PRÓBY PRZYDATNOŚCI DO DZIAŁANIA
WG NORMY IEC 60350
POTRAWA T°C CZAS POZIOM
PODGRZEWANIE
UWAGI
Babki piaskowe
(8.4.1)
175°C 24 min
3 tak
Forma głęboka
Małe keksy
(8.4.2)
185°C 22 min 2
tak
Forma głęboka
*160°C 42 min 3-1
tak
Forma głęboka / standardowa
Miękkie ciastko
bez tłuszczu
(8.5.1)
180°C 30 min
1 nie
Foremka ustawiana na ruszcie
*180°C 40 min
3-1 nie
2 foremki ustawione na 1 ruszcie
i 1 forma
Tarta
jabłkowa
(8.5.2)
185°C 35/40 min
2 nie
Ruszt
*180°C 50/55 min
3-1 tak
2 foremki ustawione na 1 ruszcie
i 1 forma
Powierzchnia
zapiekana
(9.1)
275°C 2-3 min
3
Podgrzewanie
5 min
Pieczenie 2 – 3 min na ruszcie
  • Page 1 1
  • Page 2 2

Brandt DOP6580X Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi