PL 31
Funkcja szybkiego gotowania (Booster)
Funkcja jest dostępna jedynie dla określonych pól grzejnych. Pozwala ona na wykorzystanie maksymalnej mocy płyty (np. w celu szybkiego doprowadzenia
wody do wrzenia). Aby włączyć tę funkcję, należy naciskać przycisk “+“, dopóki na wyświetlaczu nie pojawi się “P“, lub po włączeniu płyty kuchennej nacisnąć
bezpośrednio przycisk “-“ przy wybranym polu. Również w takim przypadku na wyświetlaczu pojawi się “P”. Po 10 minutach działania funkcji booster urządzenie
automatycznie ustawia dla danego pola poziom 9.
Wyłączenie pola grzejnego
Wybrać pole grzejne, które ma był wyłączone, naciskając przycisk “+” lub “-” (na wyświetlaczu pojawia się punkcik u dołu po prawej stronie poziomu mocy).
Naciskać przycisk “-”, dopóki nie dojdzie się do poziomu “0”.
Można również wyłączyć pole grzejne, równocześnie wciskając przyciski “+” oraz “-”. Pole grzejne wyłącza się i pojawia się wskaźnik ciepła resztkowego “H”.
Blokada panelu sterowania
Funkcja blokuje przyciski płyty kuchennej, aby nie dopuścić do przypadkowego włączenia urządzenia przez dzieci. Aby włączyć blokadę panelu sterowania,
włączyć płytę kuchenną i wcisnąć na trzy sekundy przycisk
. Sygnał dźwiękowy oraz wskaźnik świetlny pod symbolem klucza sygnalizują włączenie
funkcji. Panel sterowania jest zablokowany za wyjątkiem funkcji wyłączania. Aby wyłączyć blokadę, należy wykonać tę samą procedurę, co przy włączaniu.
Wyłączy się wskaźnik świetlny i płyta będzie ponownie aktywna.
Obecność wody po umyciu płyty, płynu, jaki wydostał się z garnka na płycie, a także innych przedmiotów na przycisku pod symbolem może być powodem
przypadkowego i niepożądanego włączenia się lub wyłączenia blokady panelu sterowania.
Timer
Timer to wyłącznik czasowy, dzięki któremu można ustawić określoną długość czasu gotowania, maksymalnie do 99 minut (1 godz. i 39 minut).
Działa on wyłącznie w odniesieniu do jednego pola grzejnego.
Wybrać pole grzejne, które ma być sterowane przy pomocy timera (u dołu po prawej stronie wskaźnika poziomu mocy na wyświetlaczu
pojawi się świecący punkcik), następnie ustawić żądany czas przy pomocy przycisków “+” oraz “-” funkcji timera (patrz rysunek powyżej). Po
kilku sekundach od ostatniego dotknięcia timer rozpoczyna odliczanie od końca (świecący punkcik przy wybranym polu grzejnym zaczyna
migać). Po upływie ustawionego czasu włącza się sygnał dźwiękowy i pole grzejne wyłącza się automatycznie.
Aby wyłączyć timer, należy naciskać przycisk “-“, dopóki na wyświetlaczu nie pojawi się “0:0“, lub równocześnie nacisnąć przyciski “+“ i “-“ timera.
Ważne: W danym czasie timer może sterować tylko jednym polem grzejnym.
Minutnik
Minutnik można używać jedynie, gdy piekarnik nie jest w użyciu. Umożliwia on ustawienie czasu maksymalnego 99 min.
Nacisnąć klawisz “+” pod wskaźnikami timera: na wyświetlaczu pojawia się wartość w minutach, którą należy odpowiednio nastawić.
Wybrać żądany czas przyciskami + i -.
Po kilku sekundach włącza się odliczanie od końca, a po jego zakończeniu włącza się sygnał dźwiękowy.
Ważne: Funkcja minutnika jest dostępna jedynie wtedy, gdy urządzenie jest wyłączone. Włączenie płyty powoduje skasowanie minutnika.
Informacje dotyczące panelu sterowania
Wskaźniki ciepła resztkowego
Płyta jest wyposażona we wskaźnik ciepła resztkowego dla każdego pola grzejnego. Wskaźnik taki sygnalizuje, które pola grzejne mają
jeszcze wysoką temperaturę. Jeśli na wyświetlaczu pojawia się , pole grzejne jest nadal gorące. Jeśli przy danym polu świeci się ten
symbol, pole można jeszcze wykorzystać aby, na przykład, roztopić masło lub utrzymać temperaturę potrawy.
Po wystygnięciu pola grzejnego wyświetlacz gaśnie.
Wskaźnik nieprawidłowego naczynia lub braku naczynia
Płyta jest wyposażona w automatyczny system wykrywania obecności naczynia na każdym polu grzejnym. W razie wykrycia braku naczynia
miga wyświetlacz poziomu mocy danego pola grzejnego. Należy sprawdzić, czy naczynie jest prawidłowo położone oraz czy spełnia wymogi
określone w rozdziale “Przed rozpoczęciem pracy”.
CZYSZCZENIE
• Unikać stosowania czyścików parowych.
• Przed przystąpieniem do czyszczenia należy upewnić się, czy wszystkie pola grzejne są wyłączone oraz czy nie
świeci się wskaźnik ciepła resztkowego (“H“).
WAŻNE: nie stosować gąbek ani myjek ściernych. Jeśli będą stosowane, mogą z czasem uszkodzić szkło.
• Po każdym użyciu odczekać, aż płyta ostygnie, a następnie wyczyścić ją, aby zapobiec powstawaniu osadów i plam z resztek jedzenia.
• Cukier lub artykuły o dużej zawartości cukru uszkadzają płytę kuchenną i należy je natychmiast usuwać.
• Sól, cukier i piasek mogą zarysować szklaną powierzchnię.
• Stosować miękkie ściereczki, ręczniki papierowe lub specjalne produkty do czyszczenia płyt (przestrzegać wskazówek producenta).