58
WSKAZÓWKI PRAKTYCZNE
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
• Przed usunięciem pestek owoce należy umyć.
• Obieranie owoców lub warzyw nie jest konieczne. Skórkę trzeba obierać
tylko w przypadku owoców o grubej (lub gorzkiej) skórce: np. w owocach
cytrusowych lub ananasach (tu należy też usunąć środkowy rdzeń).
• Z melonów, bananów, awokado, jeżyn, g, bakłażanów, truskawek itp.
trudno jest wycisnąć sok.
• Sokowirówki nie należy używać do trzciny cukrowej, kostek lodu i
bardzo twardych lub włóknistych owoców.
• Należy wybierać świeże i dojrzałe owoce i warzywa, ponieważ dają one
najwięcej soku. Urządzenie nadaje się do wyciskania soku z owoców
takich jak jabłka, gruszki, pomarańcze, granaty, ananasy itp. oraz z
warzyw takich jak marchew, ogórki, pomidory, buraki, seler itp.
• Używanie przejrzałych owoców powoduje szybsze zapychanie sitka (D)
i prowadzi do zmniejszenia ilości wyciskanego soku.
WAŻNE:
Cały sok należy wypić natychmiast. Pod wpływem kontaktu z powietrzem
sok bardzo szybko utlenia się, co może prowadzić do zmiany smaku,
koloru i przede wszystkim wartości odżywczej. Soki z jabłek i gruszek
brązowieją. Aby spowolnić utratę koloru, do soku można dodać kilka
kropli soku z cytryny.
• Wszystkie zdejmowane części (A, B, C, D, F, G) można myć w zmywarce.
Ewentualnie, części można też umyć w ciepłej wodzie z dodatkiem
płynu do mycia naczyń. Podczas mycia nie należy używać jakichkolwiek
ostrych druciaków.
Urządzenie łatwiej będzie później dokładnie umyć, jeśli
bezpośrednio po użyciu przepłucze się je wodą.
Do czyszczenia urządzenia nie należy używać gąbek z druciakiem,
acetonu, alkoholu itp.
• Z sitkiem (D) należy się obchodzić ostrożnie. Należy unikać czynności,
które mogłyby doprowadzić do jego uszkodzenia. Przy pierwszych
oznakach zużycia lub uszkodzenia sitko należy wymienić.
• Blok silnika należy przecierać wilgotną ściereczką.