Whirlpool AKZ 810/IX Program Chart

Typ
Program Chart
AKZ 810
KARTA OPISOWA URZĄDZENIA
PL
5019 310 56678
1.
Panel sterowania
2.
Szufladka do wlewania wody
3.
Wentylator chłodzenia (niewidoczny)
Działanie wentylatora związane jest z
poziomem temperatury w piekarniku i może
trwać jeszcze przez kilka minut po wyłączeniu
piekarnika.
4.
Dysza spustu wody
5.
Osłona grilla
Uniemożliwia bezpośredni kontakt z grillem
Zaleca się jednak unikanie dotykania osłony
podczas działania piekarnika.
6.
Górny element grzewczy
7.
Rura wprowadzająca parę
8.
Oświetlenie tylne piekarnika
9.
Okrągły element grzewczy (niewidoczny)
10.
Wentylator piekarnika
11.
Dolny element grzewczy (niewidoczny)
12.
Zimne drzwiczki piekarnika
AKCESORIA
PANEL STEROWANIA
1. Pokrętło załączanie / wyłączanie - wybór
funkcji
2. Przycisk kasowania bieżącego wyboru i
powrotu do poprzedniego wyboru
3. Przycisk potwierdzenia
4. Pokrętło służy do zmieniania wartości
zaprogramowanych (temperatura, czas,
poziomy) i poruszania się pomiędzy
funkcjami.
5. Szufladka do wlewania wody
Po zakończeniu pieczenia ustawić pokrętło
wyboru funkcji na pozycji “0”.
Ostatnia półka
Druga
półka
Pierwsza
półka
Grill: Tacka do ociekania:Tacka do pieczenia:
4
1
2
3
5
Tabela funkcji piekarnika
Funkcja
Temperatura
zaprogramowana
Temperatura
do regulacji
Opis funkcji
SZYBKIE
NAGRZEWANIE
200°C 50°C - 250°C
Do szybkiego podgrzewania piekarnika.
Po osiągnięciu ustawionej temperatury funkcja się
wyłącza i rozlega się sygnał dźwiękowy, który wskazuje
automatyczne przejście piekarnika do funkcji statycznej.
Idealna do pieczenia mięsa, ryb i drobiu.
FUNKCJA
STATYCZNA
200°C 50°C - 250°C
Funkcja nadaja się do przyrządzania wszystkich typów
dań. Podgrzać piekarnik do żądanej temperatury i
włożyć potrawę do piekarnika, gdy rozlegnie się sygnał
dźwiękowy oznaczający osiągnięcie ustawionej
temperatury.
GRILL/TURBOGRILL
3 1-5
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu,
kiełbasek) oraz na rożnie, do podpiekania warzyw oraz
do przyrumieniania chleba. Funkcja “Grill” może być
wykorzystywana z różnym natężeniem mocy,
regulowanym w zakresie od 1 do 5. Podgrzew
piekarnik przez 3-5 min. Podczas pieczenia drzwiczki
piekarnika muszą pozostawać zamknięte. Podczas
pieczenia mięsa dolać nieco wody do tacki na pierwszej
półce, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się
tłuszczu. Zaleca się obracać potrawę w czasie
gotowania
3 1-5
Do grillowania dużych kawałków mięsa (rostbef,
pieczenie). Funkcja “Turbo grill” może być
wykorzystywana z różnym natężeniem mocy,
regulowanym w zakresie od 1 do 5. Podgrzew
piekarnik przez 3-5 min. Podczas pieczenia drzwiczki
piekarnika muszą pozostawać zamknięte. Podczas
pieczenia mięsa dolać nieco wody do tacki na pierwszej
półce, co zmniejszy ilość dymu i rozpryskiwanie się
tłuszczu. Zaleca się obracać potrawę w czasie
gotowania.
TERMOWENTYLATOR
160°C
50°C - 250°C
Do pieczenia bez wstępnego podgrzewania piekarnika,
na jednym lub kilku półkach - artykułów żywnościowych,
które wymagają takiej samej temperatury pieczenia (np.
ryby, warzyw, ciast).
FUNKCJE
SPECJALNE
Patrz tabela programatora (cd.)
MAXI COOKING
180°C
50°C - 250°C
Do pieczenia mięsa w dużych kawałkach (duże
pieczenie, indyki) zaleca się stosowanie tylko jednego
poziomu pieczenia - pierwsza lub druga półka od dołu
WENTYL. WYPIEKI
175°C 50°C - 250°C
Do pieczenia ciast na jednym lub dwóch poziomach. Nie
jest wymagane podgrzewanie wstępne piekarnika.
Podczas pieczenia zmieniać pozycję potraw.
REGULACJE
Patrz tabela programatora (cd.)
CZYSZCZENIE
Patrz tabela programatora (cd.)
6-ty ZMYSŁ PARA
Patrz tabela programatora (cd.)
TABELA GRILLOWANIA
TABELE PIECZENIA
POTRAWY Funkcja
Nagrzewanie
(5 minut)
łka
(od dołu)
Poziom
Mocy
Czas pieczenia
(minuty)
Antrykot X 4 5 30 - 40
Kotlety X 4 5 30 - 40
Kiełbaski X 3 lub 4 5 30 - 40
Kotlety pieczone na żarze
X
4 5 35 - 45
Ryby (w kawałkach) X 3 lub 4 5 30 - 40
Udka kurczaka X 3 lub 4 5 40 - 50
Szaszłyki X 3 lub 4 5 35 - 45
Żeberka X 3 lub 4 5 35 - 45
1/2 kurczaka X 3 5 45 - 55
POTRAWY Funkcja Nagrzewanie
łka
od dołu
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
MIĘSO
Jagnięcina, koźlina, baranina
X 2 200 95 - 110
X 2 200 100 - 110
- 2 200 100 - 110
Pieczeń
(cielęcina, wieprzowina,
wołowina)
(kg. 1)
X 2 200 95 - 110
X 2 200 100 - 110
- 2 200 90 - 100
Kurczak, królik,
kaczka
X 2 200 80 - 90
X 2 200 80 - 90
- 2 200 85 - 95
Indyk. 4-6 kg) + Poziom 3
Przyrumienianie
X 1 200 160 - 180
X 1 200 160 - 180
- 1 210 180 - 190
Gęś (kg. 2)
X 2 210 100 - 130
X 2 200 100 - 130
- 2 200 100 - 130
RYBY (W CAŁOŚCI)
(1-2 kg)
Dorada, labraks, tuńczyk,
łosoś, dorsz
X 2 200 45 - 55
- 2 200 50 - 60
- 2 200 50 - 60
RYBY (W KAWAŁKACH)
(1 kg)
Siodłak, tuńczyk
X 2 190 40 - 50
- 2 190 40 - 50
- 2 190 40 - 50
WARZYWA
Nadziewane papryki i
pomidory
X 2 220 50 - 60
- 2 200 50 - 60
- 2 200 50 - 60
* Pieczenie na dwóch poziomach
Uwaga.: Wskazane czasy i temperatury pieczenia podane są jedynie orientacyjnie.
POTRAWY Funkcja Nagrzewanie
łka
(od dołu)
Temperatura
(°C)
Czas pieczenia
(minuty)
Pieczone ziemniaki
X 2 220 50 - 60
- 2 200 50 - 60
SŁODYCZE, CIASTA, ITP.
Ciasta drożdżowe
X
2 180 40 - 50
- 2 170 40 - 50
- 2 170 40 - 50
Ciasta
z nadzieniem serowym
X 2 180 80 - 90
- 2 170 70 - 80
- 2 170 80 - 90
Tar ta
X 2 190 40 - 50
- 2 180 40 - 50
- 2 180 40 - 50
Strucla
X 2 200 50 - 55
- 1 i 3* 200 50 - 55
- 2 200 50 - 55
Biszkopty
X 2 180 20 - 30
- 1 i 3* 170 20 - 30
- 2 170 20 - 30
Bezy
X 2 180 35 - 45
- 1 i 3* 180 35 - 45
- 2 180 40 - 50
Słone tarty
X 2 200 40 - 50
- 2 190 40 - 50
- 2 190 40 - 50
Lasagna
X 2 200 45 - 60
- 2 200 45 - 60
- 2 200 45 - 60
Ciasta z nadzieniem
owocowym
np. z ananasem, brzoskwinią
X 2 190 50 - 60
- 2 190 40 - 50
- 2 190 40 - 50
Bezy
- 2 90 120 - 150
- 1 i 3* 90 120 - 150
- 2 90 120 - 150
Paszteciki
X 2 220 35 - 45
- 1 i 3* 200 35 - 45
- 2 200 35 - 45
Suflet
X 2 190 40 - 50
- 2 180 45 - 55
PL
Postępować zgodnie z instrukcjami na wyświetlaczu
Wyświetlacz
Jeśli piekarnik jest wyposażony w wyświetlacz,
należy usunąć folię zabezpieczającą.
Gdy na wyświetlaczu pojawi
się żądane ustawienie, można
je zatwierdzić przyciskiem
“OK” i przejść do kolejnego
kroku w programowaniu.
Naciskając przycisk
anulowania “<<” można
skasować ustawioną
czynność i powrócić do
poprzedniego ekranu.
W zależności od wybranej
funkcji, pokrętło “-/+” ma różne
zastosowania:
Poruszanie się po menu i
podmenu
Zwiększanie i zmniejszanie
wskazanych wartości
Poruszanie się po funkcjach
pieczenia
Zwiększanie i zmniejszanie
czasu trwania pieczenia i
temperatury.
Pokrętło Funkcje służy do wyboru różnych funkcji piekarnika.
Każda pozycja pokrętła odpowiada jednej funkcji:
Obrócić pokrętło wyboru
funkcji (
F
) o trzy pozycje w
kierunku odwrotnym do ruchu
wskazówek zegara.
Pojawia się komunikat
“USTWAWIENIA”.
6-ty ZMYSŁ para
Funkcja wentylatora
Funkcja Maxi-Cooking
F
-/+
Funkcja czyszczenia
Regulacje
Funkcje specjalne
Jeśli na wyświetlaczu pojawia się napis “WHIRLPOOL” , a
piekarnik uruchamia się w trybie demo, oznacza to, że grzałki
piekarnika są wyłączone. Aby wyjść z trybu “Demo” i przywrócić
zwykłą pracę piekarnika, należy wykonać następujące
czynności:
1. Odłączyć piekarnik od zasilania i podłączyć go ponownie, a
następnie w ciągu 60 sekund
2. Ustawić pokrętło wyboru funkcji (F) na pozycji “Szybkiego
nagrzewania”.
3. Nacisnąć przycisk anulowania wyboru “<<”,
4. Ustawić pokrętło wyboru funkcji (F) na pozycji “0”,
5. Nacisnąć przycisk “OK”.
UWAGA:
w trybie demo w piekarnikach z parą funkcje
czyszczenia są aktywne.
Jeżeli chce się skorzystać z tej funkcji, należy wykonać
procedurę opisaną w tabeli pary, używając wody zamiast octu.
Zabezpieczenie przed dziećmi dzięki blokadzie panelu sterowania
Aby włączyć lub wyłączyć urządzenie “zabezpieczenie przed
dziećmi”:
Nacisnąć równocześnie przycisk “<<” i “OK” i przytrzymać je
przez min. 5 sekund.
Po włączeniu funkcji pokrętła i przyciski są zablokowane, a na
wyświetlaczu pojawia się ikona
Uwaga: Tę funkcję można włączyć także w trakcie pieczenia.
Automatyczne urządzenie wyłączające
Ze względów bezpieczeństwa, po 4 godzinach i 30 minutach
ciągłej pracy, piekarnik wyłącza się automatycznie (za
wyjątkiem funkcji Specjalne).
Żądanie potwierdzenia przy zmianie ustawień
Po przywróceniu pokrętła na oryginalną pozycję wyświetlacz
powróci do wyświetlania ustawień trwającego cyklu pieczenia.
Jeżeli użytkownik nie potwierdzi zmiany ustawień, piekarnik
będzie kontynuował pieczenie. Gdy pokrętło wyboru funkcji
zostanie obrócone podczas pieczenia, pojawi się żądanie
potwierdzenia nowego wyboru, aby uniemożliwić przypadkową
zmianę ustawień pieczenia w toku.
Tryb oczekiwania (standby)
Aby oszczędzać energię, po wciśnięciu przycisku anulowania
wyboru “<<” i ustawieniu pokrętła wyboru funkcji w pozycji “0” można
wyłączyć wyświetlacz (wyświetlacz w trybie WYŁ.) Aby przywrócić
działanie wyświetlacza, należy ponownie nacisnąć przycisk “<<“,
gdy pokrętło wyboru funkcji znajduje się w pozycji “0”.
Aby zmienić niewłaściwie wybrany język, należy wykonać co
następuje:
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na pozycji “USTAWIENIA”,
wybrać za pomocą pokrętła “+/-” opcję “język” i potwierdzić
przyciskiem “OK”.
2. Ponownie wybrać za pomocą pokrętła “-/+” żądany język i
potwierdzić przyciskiem “OK”.
Opis panelu sterowania
Tryb demo
Parametry bezpieczeństwa
SETTINGS (Ustawienia)
WYBIERZ JĘZYK
ZEGAR
REG. KONTRASTU
REG SYG.AKUST
REG. JASOŚCI
Obrócić pokrętło wyboru funkcji (F) o trzy pozycje w kierunku
odwrotnym do ruchu wskazówek zegara. Pojawi się napis
“USTAWIENIA”
Zmienić wartości za pomocą pokrętła “+/-”.
Kolejno można ustawić:
JĘZYK (dostępne języki) ENGLISH (ustawienie fabryczne),
Resetowanie
ustawienia jasności
i kontrastu.
Aby przywróc
ustawienia
fabryczne jasności
i kontrastu:
Ustawić pokrętło
wyboru funkcji (F)
w pozycji “0”.
Obrócić pokrętło
wyboru funkcji (F)
na “USTAWIENIA”.
Nacisnąć przycisk
“OK” i przytrzymać
go przez 5 sekund.
W ten sposób
przywrócone
zostaną ustawienia
fabryczne
ENGLISH
ITALIANO
FRANCAIS
ESPAÑOL
PORTUGUES
NEDERLANDS
DANSK
POLSKI
ČEŠTINA
MAGYAR
РУССКИЙ
SLOVENCINA
TÜRKÇE
SVESKA
NORSK
SUOMI
OK
Resetowanie języka
Przed rozpoczęciem eksploatacji
Gdy piekarnik zostaje włączony po raz pierwszy, pojawia
się żądanie ustawienia następujących wartości.
Ustawić żądane wartości za pomocą pokrętła
“+/-” i potwierdzić wybór przyciskiem “OK”.
PL
Postępować zgodnie z instrukcjami na wyświetlaczu
Timera można używać jedynie wtedy, gdy piekarnik nie jest w użyciu. Umożliwia on ustawienie
czasu maksymalnego 3 godzin i 59 minut.
Aby zaprogramować minutnik:
1. Ustawić pokrętło wyboru funkcji na pozycję “0”.
2. Podczas obracania pokrętła “+/-” na wyświetlaczu zacznie migać napis “TIMER” .
3. Pokrętłem “-/+” ustawić żądany czas.
4. Nacisnąć przycisk “OK”, aby zatwierdzić ustawienie i włączyć timer.
Timer rozpoczyna odliczanie czasu; po upływie ustawionego czasu rozlega się sygnał dźwiękowy,
a na wyświetlaczu pojawia się napis “KONIEC”. Naciśnięcie przycisku “OK” powoduje wyłączenie
funkcji “Timera”, a na wyświetlaczu pojawia się bieżąca godzina. Timer można wyłączyć w
dowolnym momencie poprzez dwukrotne naciśnięcie przycisku “<<”.
Wybór długości czasu pieczenia/czasu zakończenia pieczenia:
Długość pieczenia umożliwia pracę piekarnika przez określony czas. Maksymalna długość czasu
pieczenia, jaką można ustawić to 3 godziny i 59 minut.
Po rozpoczęciu pieczenia przyciskiem “OK” można ustawić długość czasu pieczenia.
Na wyświetlaczu pojawia się symbol .
Obracać pokrętło “-/+”, dopóki nie wyświetli się żądana długość czasu pieczenia.
Potwierdzić przyciskiem “OK”.
Teraz można ustawić czas zakończenia pieczenia w taki sposób, aby danie było gotowe na
żądaną godzinę.
Nacisnąć przycisk “OK”. Na wyświetlaczu pojawia s migający symbol . Obrac poko
“-/+”, dopóki nie wyświetli się żądana godzina zakończenia pieczenia.
Ta funkcja umożliwia dostęp do wielu opcji pozwalających na dokładne wyczyszczenie wnęki
piekarnika.
Dokładny opis znajduje się w tabeli pary.
* Jeżeli w piekarniku panuje wysoka temperatura, funkcja ta jest wyłączona. Na wyświetlacz
pojawia się komunikat:
PIEKARNIK ZBYT NAGRZANY, a piekarnik uruchomi automatycznie procedurę schładzania.
UTRZYM. W CIEPLE* Funkcja umożliwia utrzymanie temperatury potrawy po
zakończeniu pieczenia.
Piekarnik utrzymuje stałą temperaturę wynoszącą 60° C
Istnieje możliwość ustawienia czasu trwania tej funkcji.
WYRASTAN. CIASTA* Funkcja ta ułatwia wyrastanie ciasta na chleb, pizzę czy
inne wypieki.
Piekarnik utrzymuje stałą temperaturę wynoszącą 35° C.
ROZMRANIE* Funkcja ta umożliwia szybkie rozmrożenie potraw i ich
ogrzanie do temperatury pokojowej.
- Pozostawić potrawę w opakowaniu, aby zapobiec jej
wyschnięciu.
Ta funkcja łączy w sobie zalety gotowania na parze z tradycyjnym sposobem przyrządzania
potraw, umożliwiając uzyskanie doskonałych rezultatów w przypadku wszystkich przepisów.
Szczegółowy opis przedstawiono w tabeli pary.
Specjalne
Minutnik
Czyszczenie parą
Funkcje pary
INSTRUKCJA OBSŁUGI
FUNKCJA ŁĄCZONA (CIEPŁE POWIETRZE I
PARA)
TABELA PIECZENIA Z WYKORZYSTANIEM
PARY
NAPEŁNIANIE/OPRÓŻNIANIE ZBIORNIKA
WODY
CZYSZCZENIE
Aby w pełni korzystać z możliwości piekarnika, należy uważnie zapoznać się ze wszystkimi
instrukcjami i zachować je na przyszłość.
PL
FUNKCJA ŁĄCZONA (CIEPŁE POWIETRZE I
PARA)
Opis ogólny
Dzięki funkcji gotowania na parze dostępnej
możliwe jest realizowanie wszystkich
przepisów, wykorzystując zalety tej techniki
przyrządzania potraw. Para umożliwia bardziej
równomierne i szybsze rozprzestrzenianie się
ciepła w przyrządzanych potrawach w
porównaniu do samego obiegu ciepłego
powietrza typowego dla funkcji tradycyjnych,
skracając tym samym czas pieczenia i
zachowując wartości odżywcze potrawy, a
równocześnie gwarantuje optymalne rezultaty i
wyjątkowy smak wszystkich dań.
FUNKCJE WYKORZYSTUJĄCE PARĘ
Przy ustawieniu pokrętła “Wyboru funkcji” na
funkcję “6-ty Zmysł Para” można uzyskać
dostęp do funkcji gotowania na parze. Za
pomocą pokrętła +” można wybrać jedną z
opisanych poniżej funkcji i wcisnąć przycisk
“OK”, aby ją uruchomić.
Funkcje łączone (ciepłe powietrze i para)
- Mięso
- Drób
- Ryby
- Warzywa faszerowane
Funkcje łączone umożliwiają uzyskanie
rezultatów porównywalnych z profesjonalnymi
dzięki dodaniu pary podczas cykli pieczenia
tradycyjnego Procent wprowadzonej pary,
czas trwania oraz temperatura we wnęce
piekarnika zostały przeanalizowane i
zoptymalizowane dla każdej kategorii potraw.
Podczas wybierania funkcji odpowiedniej dla
danego dania w odpowiedniej tabeli można
znaleźć przydatne porady dotyczące czasu
pieczenia.
Utrzymywanie temp. potrawy
Ta funkcja umożliwia utrzymywanie
temperatury przygotowanych potraw do
maksymalnie 4 godzin, zachowując ich smak i
konsystencję. Lekki dodatek pary zapobiegnie
wysuszeniu portaw, gwarantując ich
soczystość i odpowiednią temperaturę w chwili
ich podania.
Chleb
Ta funkcja łączy w sobie cechy gotowania na
parze i tradycyjnego pieczenia, umożliwiając
uzyskanie doskonałych rezultatów za każdym
razem, gdy piecze się chleb czy inne wypieki.
Ustawić optymalną temperaturę dla danego
dania (od 130° do 250°C), uruchomić program
pieczenia, a dzięki specjalnemu systemowi
wtryskującemu parę, opracowanemu dla
produktów piekarniczych i cukierniczych,
uzyskają Państwo danie idealnie chrupiące na
zewnątrz i delikatne w środku.
W odpowiedniej tabeli można sprawdzić
sugestie dotyczące czasu i temperatury
pieczenia.
W przypadku wszystkich funkcji
wykorzystujących parę potrawę wkłada się
do zimnego piekarnika, bez konieczności
nagrzewania wstępnego. Zaleca się
wkładanie potrawy do zimnego piekarnika.
UWAGA: Podczas pieczenia piekarnik
wytwarza ciepło. W trakcie pieczenia nie
wolno otwierać drzwi, gdyż istnieje ryzyko
poparzenia przez wydostającą się parę.
Po zakończeniu pieczenia należy zachować
ostrożność podczas otwierania drzwi: w
przeciwnym wypadku istnieje ryzyko
kontaktu z pozostałą parą.
Pojawienie się skroplonej pary podczas
cyklu pieczenia jest zupełnie normalnym
zjawiskiem, świadczącym o prawidłowym
działaniu piekarnika.
TABELA PIECZENIA Z WYKORZYSTANIEM
PARY
** Dla każdej kategorii potraw wskazany został poziom wody, którą należy wlać do zbiornika.
POTRAWA pojemnik Funkcja półka
Temperatura
(°C)
czas pieczenia
(minuty)
MIĘSO
poziom max
rostbef średnio
wypieczony
naczynie żaroodporne mięso 2 210 55-60
rostbef krwisty naczynie żaroodporne mięso 2 210 45-55
pieczeń cielęca naczynie żaroodporne mięso 2 210 70-75
pieczeń wieprzowa naczynie żaroodporne mięso 2 210 55-70
udziec jagnięcy naczynie żaroodporne mięso 2 210 60-70
DRÓB
poziom max
kurczak naczynie żaroodporne kurczak 2 200 55-65
indyk 6-7 kg tacka do ociekania kurczak 1 200 130-160
kaczka naczynie żaroodporne kurczak 2 200 70-75
gęś tacka do ociekania kurczak 2 200 70-80
RYBY
poziom średni
filet z łososia 1 kg naczynie żaroodporne ryby 2 180 28-35
kawałki łososia naczynie żaroodporne ryby 2 180 18-20
dzwonka łososia naczynie żaroodporne ryby 2 180 25-30
dorada 350g naczynie żaroodporne ryby 2 180 25-30
sola 350g naczynie żaroodporne ryby 2 180 18-25
labraks 1kg naczynie żaroodporne ryby 2 180 40-45
filety/kawałki serioli naczynie żaroodporne ryby 2 180 15-20
seriola 600-800g naczynie żaroodporne ryby 2 180 35-40
flądra naczynie żaroodporne ryby 2 180 30-45
kawałki tuńczyka naczynie żaroodporne ryby 2 180 18-20
warzywa/owoce
faszerowane
poziom max
pomidory naczynie żaroodporne/forma warzywa 2 185 20-25
bakłażany naczynie żaroodporne/forma warzywa 2 185 30-35
cukinie naczynie żaroodporne/forma warzywa 2 185 30-35
karczochy naczynie żaroodporne/forma warzywa 2 185 45-50
papryka naczynie żaroodporne/forma warzywa 2 185 25-40
cebule naczynie żaroodporne/forma warzywa 2 185 30-35
jabłka naczynie żaroodporne/forma warzywa 2 185 30-35
morele naczynie żaroodporne/forma warzywa 2 185 20-25
brzoskwinie naczynie żaroodporne/forma warzywa 2 185 25-30
chleb/ciasta
drożdżowe
poziom max.
bułka paryska tacka do ociekania pieczywo 2 180 40-50
tort/biszkopt tortownica pieczywo 2 170 35-40
placek tacka do ociekania pieczywo 2 170 40-50
babeczki formy metalowe pieczywo 2 185 18-22
chleb tradycyjny tacka do ociekania pieczywo 2 180 40-50
ciasto z rodzynkami forma pieczywo 2 170 50-55
ciasta
poziom max
kruche ciasto tortownica pieczywo 2 170 30-35
ciasto z owocami
okrągłe naczynie
żaroodporne
pieczywo 2 170 45-50
tarta z nadzieniem
serowym
tortownica metalowa pieczywo 2 170 50-60
ciasto z nadzieniem
serowym
tortownica metalowa pieczywo 2 170 50-60
kruche herbatniki tacka do pieczenia ciast pieczywo 2 170 18-20
NAPEŁNIANIE/OPRÓŻNIANIE ZBIORNIKA
WODY
Napełnianie zbiornika wody
W przypadku programów wykorzystujących parę
konieczne jest napełnienie zbiornika znajdującego się w
piekarniku, wlewając wodę do szufladki umieszczonej na
panelu sterowania, Otworzyć szufladkę, lekko na nią
naciskając. Wlać wodę przy pomocy pojemnika z
podziałką (patrz rysunek). Zamknąć szufladkę,
popychając ją delikatnie ku panelowi, aż do jej całkowitego
zamknięcia. Poza operacją wlewania wody szufladka musi
zawsze pozostawać zamknięta. Maksymalna pojemność
zbiornika wynosi około 1 l. Zaleca się jednak wlewanie do
niego ilości wody podanej w tabelach pieczenia i
dołączonej książce z przepisami. Po wybraniu jednej z
funkcji “6-ty Zmysł Para” w prawym dolnym rogu
wyświetlacza podana zostaje ilość wody w zbiorniku za
pomocą podświetlonych kresek (diody LED):
- brak diod LED: pusty zbiornik;
- jedna kreska LED: minimalny poziom;
- podwójna kreska LED: średni poziom;
- potrójna kreska LED: maksymalny poziom.
W przypadku, gdy ilość wody jest niewystarczająca, aby
zakończyć wybrany program pieczenia, na wyświetlaczu
pojawi się komunikat:
“Niedostateczna ilość wody” “Dodać wody” i rozlegnie się
sygnał dźwiękowy.
wlewać wodę do szufladki aż do uzyskania poziomu
średniego. W przypadku wlania do zbiornika ilości wody
odpowiadającej poziomowi maksymalnemu rozlegnie się
dwukrotny sygnał dźwiękowy, co oznacza, że nie należy
dolewać więcej wody. Aby przejść do kolejnych operacji,
należy wcisnąć przycisk “OK”.
UWAGA
: Nie wlewać wody do szufladki, gdy pokrętło
znajduje się w pozycji “0” lub podczas uruchamiania
programu pieczenia bez pary. Jeżeli woda zostanie wlana
przez pomyłkę, wyświetli się komunikat “Nie jest
wymagana woda”, któremu towarzyszy sygnał dźwiękowy
- należy wówczas natychmiast przerwać wlewanie wody.
Opróżnianie zbiornika wody
Funkcja opróżniania umożliwia spuszczenie wody,
zapobiega jej zastojowi w zbiorniku i umożliwia
przeprowadzenie operacji odkamieniania (patrz paragraf).
1.Ustawić pokrętło wyboru funkcji (F) na pozycji “6-ty
Zmysł Para” i za pomocą pokrętła “+/-” wybrać
“Opróżnianie”. Otworzyć drzwiczki i ustawić pojemny
dzbanek pod dyszą spustu znajdującą się u dołu po
prawej stronie panelu (patrz rysunek).
2. Trzymając pojemnik w tej pozycji, zatwierdzić operację
przyciskiem “OK”. Teraz piekarnik jest gotowy do
operacji spuszczenia wody (operacja ta jest
niedozwolona w przypadku wysokiej temperatury
wody).
3. Trzymać wciśnięty przycisk “OK”, aby uruchomić
spuszczanie wody ze zbiornika i nie zwalniać go aż do
zakończenia operacji, któremu towarzyszy sygnał
dźwiękowy. Brak diod LED wskazujących poziom wody
oznacza, że zbiornik został całkowicie opróżniony.
Po zakończeniu pieczenia z wykorzystaniem pary i
ponownym ustawieniu pokrętła wyboru funkcji na
pozycji “0” - tylko w przypadku, gdy woda osiągnęła
bezpieczną temperaturę - na panelu wyświetli się
żądanie opróżnienia zbiornika. Jeżeli temperatura wody
jest zbyt wysoka, na panelu wyświetli się komunikat o
schładzaniu w toku, a po osiągnięciu bezpiecznej
temperatury pojawi się na nim napis “OK” sygnalizujący,
że można przystąpić do opróżniania zbiornika.
Ewentualne naciśnięcie przycisku “<<” umożliwi
skasowanie napisu wyświetlanego na panelu. Zaleca
się regularne wykonywanie operacji “Opróżniania” lub
przeprowadzanie jej po każdorazowym zakończeniu
korzystania z piekarnika.
UWAGA:
Opróżnianie zbiornika należy zawsze
wykonywać przy otwartych drzwiach piekarnika, po
upewnieniu się, że pod dyszą spustu został umieszczony
odpowiedni pojemnik.
CZYSZCZENIE
W obrębie funkcji “Czyszczenie” dostępne
są następujące opcje:
Czyszczenie parą
Odkamienianie
Obsługa funkcji “Czyszczenie parą”
Jest to funkcja opracowana w celu ułatwienia
czyszczenia piekarnika, zwłaszcza szyby
wewnętrznej jego drzwi.
Przed uruchomieniem funkcji zaleca się
usunięcie ewentualnych reszek potraw
wilgotną gąbką.
Przed uruchomieniem cyklu sprawdzić, czy
ilość wody w zbiorniku odpowiada poziomowi
średniemu lub maksymalnemu (w przeciwnym
wypadku patrz par. “Napełnianie”).
Cykl trwa 30 minut i obejmuje również czas
niezbędny do ochłodzenia wnęki piekarnika.
Po zakończeniu cyklu można umyć wnękę
piekarnika gąbką zwilżoną roztworem
detergentu przeznaczonego do piekarnika,
zgodnie z instrukcjami producenta.
Uwaga: W trakcie cyklu czyszczenia
piekarnik wytwarza ciepło. Nie otwierać
drzwi, gdyż istnieje ryzyko poparzenia
przez wydostającą się parę.
Obsługa funkcji “Odkamienianie”
Urządzenie wyposażone jest w system
sygnalizujący konieczność przeprowadzenia
operacji odkamieniania piekarnika. Gdy na
wyświetlaczu pojawi się napis
“Odkamienianie”, należy przeprowadzić
operację odkamieniania. Przed
przystąpieniem do operacji upewnić się, że
dysponuje się około 2 litrami białego octu
(nie stosować żadnego innego produktu).
Opróżnić całkowicie zbiornik (patrz paragraf
“Opróżnianie zbiornika” i wlewać do szufladki
ocet, dopóki nie pojawi się sygnał “zbiornik
pełny” (z reguły następuje to po wlaniu około
1,5/1,7 litra cieczy). Zamknąć szufladkę i
nacisnąć przycisk “OK”, aby uruchomić cykl.
Operacja odkamieniania trwa około 2 godziny,
podczas których nie można korzystać z żadnej
funkcji pieczenia. Po zakończeniu operacji
rozlega się sygnał dźwiękowy.
Należy wtedy ponownie opróżnić zbiornik
zgodnie z instrukcjami podanymi na
wyświetlaczu.
Aby usunąć z systemu ewentualne
pozostałości octu, należy przeprowadzić
dodatkowe płukanie. Wlać do szufladki około
1,5-1,7 litra wody (aż do pojawienia się sygnału
“zbiornik pełny”). Nacisnąć przycisk “OK”.
Opróżnić zbiornik za pomocą odpowiedniej
dyszy (patrz paragraf “Opróżnianie zbiornika”,
trzymając wciśnięty przycisk “OK”.
UWAGA Po uruchomieniu funkcji
odkamienianiania cykl zostaje zawsze
przeprowadzony do końca.
W trakcie cyklu odkamieniania nie należy
zmieniać pozycji pokrętła.
Jeżeli przez pomyłkę pokrętło funkcji zostało
ustawione na pozycję “0” lub jakąkolwiek inną
funkcję piekarnika, uruchomienie tej funkcji
będzie niemożliwe.
Ustawić pokrętło funkcji na “czyszczenie”.
Na wyświetlaczu pokazywany jest czas
pozostały do zakończenia cyklu
odkamieniania. Na końcu nacisnąć przycisk
“OK”, aby ponownie uruchomić i zakończyć
cykl tak, jak opisano w poprzednim paragrafie.
W trakcie cyklu odkamieniania nie należy
wlewać żadnych płynów, a szufladka do
wlewania wody musi pozostawać
zamknięta. Ewentualny zapach
pozostałego octu spowodowany jest
cyklem odkamieniania.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7

Whirlpool AKZ 810/IX Program Chart

Typ
Program Chart