24
PL
• Nie przykrywaj urządzenia podczas pracy.
• Nie uderzaj twardymi narzędziami w płytę grillującą. Nie czyść urządzenia za pomocą
bezpośredniego strumienia wody lub myjki parowej, ani nie płucz przy użyciu wody - ry
-
zyko porażenia prądem.
• Pozostaw co najmniej 10 cm miejsca wokół urządzenia w celu zapewnienia właściwej
wentylacji. Z urządzenia korzystaj wyłącznie w dobrze wentylowanych miejscach i zwróć
uwagę, by nie blokować otworów wentylacyjnych. Urządzenie ustaw na stabilnej, czystej,
suchej i równej powierzchni odpornej na działanie wysokich temperatur.
• Ze względów higienicznych umyj urządzanie po każdym użyciu.
• OSTRZEŻENIE! Przed czyszczeniem i przechowywaniem pozostaw urządzenie do całko
-
witego wystygnięcia.
Przeznaczenie
• Urządzenie przeznaczone jest do zastosowania
profesjonalnego.
• To urządzenie przeznaczone jest wyłącznie do
grillowania wybranych produktów spożywczych.
Użycie urządzenia w jakimkolwiek innym celu
może prowadzić do jego uszkodzenia bądź obra-
żeń ciała.
• Wykorzystanie urządzenia w jakimkolwiek innym
celu uznane będzie za wykorzystanie niezgodne
z przeznaczeniem. Użytkownik będzie wyłącznie
odpowiedzialny za nieprawidłowe wykorzystanie
urządzenia.
Montaż uziemienia
Dyspenser jest urządzeniem I klasy ochronności i
wymaga uziemienia. Uziemienie zmniejsza ryzyko
porażenia prądem, dzięki zastosowaniu przewodu
odprowadzającego prąd elektryczny. Urządzenie
wyposażone jest w przewód z uziemieniem z wty-
kiem uziemiającym. Nie wkładaj wtyczki do kon-
taktu, jeśli urządzenie nie zostało odpowiednio
zainstalowane i uziemione.
Przed pierwszym użyciem
• Zdejmij i usuń opakowanie i zabezpieczenia.
Upewnij się, czy na urządzeniu nie pozostały
fragmenty opakowania.
• Sprawdź urządzenie pod kątem kompletności
(w komplecie 1 tacka ociekowa) i ewentualnych
uszkodzeń podczas transportu. W przypadku
uszkodzeń lub niekompletnej dostawy, skontaktuj
się z dostawcą (patrz --> Gwarancja).
• Zachowaj opakowanie w celu przechowania urzą-
dzenia, jeśli nie jest używane przez dłuższy okres
czasu.
• Upewnij się, czy wokół urządzenia została zacho-
wana odpowiednia przestrzeń. Umieść urządze-
nie w dobrze wentylowanym miejscu.
• Podłącz wtyczkę do odpowiedniego ściennego
gniazdka elektrycznego.
• Włącz za pomocą przełącznika (1), ustawiając
go na pozycję „ON”. Przed pierwszym użyciem,
za pomocą pokrętła regulacji temperatury (5)
ustaw temperaturę na ok. 250°C i odczekaj, aby
grill pracował bez żywności przez ok. 5-10 minut.
Zapali się pomarańczowa lampka kontrolna (4).
Uwaga: Ze względu na pozostałości z procesu pro-
dukcyjnego, podczas kilku pierwszych uruchomień
z urządzenia może wydobywać się nieprzyjemny
zapach. Jest to zjawisko normalne i nie świadczy
o uszkodzeniu urządzenia ani zagrożeniu dla użyt-
kownika. Sprawdź, czy urządzenie jest dobrze wen-
tylowane.
• Kiedy urządzenie osiągnie wymaganą temperatu-
rę, pomarańczowa lampka kontrolna (4) zgaśnie.
• Przed czyszczeniem pozostaw urządzenie do
całkowitego ostygnięcia (patrz ---> Czyszczenie
i konserwacja).