Russell Hobbs 22220-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Roboty kuchenne
Typ
Instrukcja obsługi
45
Instrukcję naly przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
A WSKAWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
1 Urządzenie może być używane przez osoby o ograniczonej
sprawności fizycznej, czuciowej lub psychicznej lub osoby
niemające doświadczenia lub znajomości urządzenia, jeżeli
odbywa się to pod nadzorem / z instruktażem, oraz są świadome
istniejących zagrożeń.
•Dzieci nie powinny używać lub bawić się urządzeniem.
•Przechowuj urządzenie i przewód z dala od dzieci.
s Aby uniknąć obrażeń, przy opróżnianiu miski i czyszczeniu,
ostrożnie obchodź się z nożami.
u Nie wlewaj gorącego płynu (powyżej 40°C), gwałtownie
wytworzona para wodna może go wyrzucić.
c Niewłaściwe użytkowanie urządzenia może spowodować
obrażenia ciała.
2 Przed montażem, demontażem lub czyszczeniem urządzenia,
wyjmij wtyczkę z gniazdka.
3 Nie pozostawi włączonego urządzenia bez nadzoru.
4 Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być
wymieniony przez producenta, jego serwis techniczny lub
specjalistyczny zakład naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
L Nie zanurzaj podstawy z silnikiem w cieczy.
5 Nie próbować kruszyć lodu, siekać surowe mięso i bardzo uwać na ostrza.
6 Nie należy uruchamiać silnika na dłużej niż 1 minutę, potem pozostawić na chwilę do
ostygnięcia przed ponownym użyciem.
7 Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej
instrukcji.
8 Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zacło wadliwie działać.
tylko do użytku domowego
RYSUNKI
instrukcja
1 pokrywa
2 wypustka
3 zespół ostrzy
4 miska
5 wyłącznik
6 rowek
7 wrzeciono
8 szczelina
9 podstawa z silnikiem
` można myć w zmywarce
46
C PRZYGOTOWANIE
1 Ustaw podstawę z silnikiem na stabilnej, poziomej powierzchni.
2 Opuść miskę na wrzeciono.
3 Dopasuj klapki pod miską do otworów w podstawie.
4 Przekręć miskę o około 15mm w prawo, aby zablokować ją w swoim miejscu.
5 Opuść ostrza nad wrzeciono na dnie miski.
6 Obróć wrzeciono, aż opadnie na spód miski.
C PRZETWARZANIE
7 Unieść składniki w misce.
8 Nie przetwarzaj twardych pokarmów - czyli niczego, czego nie można łatwo pociąć nożem
kuchennym.
9 Nie siekaj na duże kawałki – największe kostki mogą mieć 18mm.
10 Opuść pokrywę na miskę i obróć w prawo, aby zamknąć. To odblokowuje wyłącznik.
11 Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
12 Naciśnięcie wyłącznika uruchamia silnik, zwolnienie go zatrzymuje.
C SKOŃCZONE?
13 Wyjąć wtyczkę z gniazdka.
14 Obróć pokrywę w lewo, aby odblokować.
15 Unieś pokrywę z miski.
16 Przytrzymaj plastikowy element części tnącej, przekręć go, żeby zdjąć z kołnierzy wrzeciona i
wyjmij górą na zewnątrz miski.
17 Przekręć miskę w lewo, aby zdjąć.
18 Zdejmij miskę z podstawy z silnikiem.
C KONSERWACJA I OBSŁUGA
19 Odłączyć od sieci przed demontażem i/albo czyszczeniem.
20 Wytrzyj powierzchnie zewnętrzne urządzenia wilgotną szmatką.
21 Inne części należy myć ręcznie.
22 Wyczyść wnętrze ostrzy wykałaczką.
W
OCHRONA ŚRODOWISKA
Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu składowania, gdyż znajdujące się w
urządzeniu niebezpieczne składniki elektryczne i elektroniczne mogą być zagrożeniem dla
środowiska. Nie wyrzucaj wraz z odpadami komunalnymi.
przepisy kulinarne
h = garść
c = ząbek(ki)
g = gramy
m = mililitry
T = łyżka stołowa (15ml)
t = łyżeczka (5 ml)
pesto z kolendry
2 h liście kolendry 2 c czosnek
60 g orzeszki pinii 125 m oliwa z oliwek
60 g Parmezan, starty
Zmiksuj kolendrę, czosnek, orzeszki piniowe z połową oliwy do gładkości. Przełóż do dużej miski.
Wymieszaj z parmezanem Dodaj oliwę do odpowiedniej konsystencji: Na dip: gęsta. Na topping:
średnia. Na sos do makaronu: rzadka.
47
sos słodko-kwaśny
2 szalotka 1 mały kawałek imbiru, obranego
1 c czosnek 1 T sos sojowy
2 t biały ocet winny 1 t musztarda
1 t przecier pomidorowy
Zmiksuj wszystko do gładkości. Podawać do kurczaka, ryby, lub jako dip.
czarne oliwki i sos anchois
125 g czarne oliwki bez pestek 30 g filety anchois, odsączone
T kapary, odsączone 75 m oliwa z oliwek
1 T brandy (opcjonalnie) czarny pieprz
Pozostaw połowę oliwy. Zmiksuj pozostałe składniki. Dodaj oliwę do odpowiedniej konsystencji:
Na tapenade: gęsta Na sos do makaronu: rzadka. Dopraw czarnym pieprzem.
salsa pomidorowa chunky
¼ czerwona papryczka chilli (usunąć nasiona) ½ cebula ½ papryka
400 g pomidory (z puszki) ½ zielony pieprz 1 c czosnek
4 T przecier pomidorowy ½ T oliwa z oliwek 1 h pietruszka
½ t sól
Załóż ostrze. Posiekaj na kawałki cebulę, paprykę zielony pieprz, czosnek, chilli i pietruszkę.
Dodaj pomidory, oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy, sól .. Wyrabiaj przez 5 sekund.
sos chrzanowy z jabłkiem
1 kwaśne aromatyzowane jabłko, obrane i starte 125 m śmietana
3 T relish chrzanowy 1 t papryka
Miksuj śmietanę, aż dojdzie do krawędzi naczynia. Przełóż do dużej miski. Wmieszaj pozostałe
składniki. Dopraw czarnym pieprzem. Podawać do wołowiny lub kiełbasy.
przepisy są dostępne na naszej stronie internetowej:
http://www.russellhobbs.com/ifu/550931
1 / 1

Russell Hobbs 22220-56 Instrukcja obsługi

Kategoria
Roboty kuchenne
Typ
Instrukcja obsługi