5
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI OGÓLNE
1. Materiał opakowania:
Opa
kowanie jest w 100% wykonane z materiałów
nadających się na surowce wtórne i jest
oznakowane symbolem surowców wtórnych .
2. Jak oszczędzać energię i wodę:
•
Nie
płukać naczyń bieżącą wodą.
•
Zmywarki
należy używać zawsze tylko wtedy,
gdy jest pełna lub gdy wypełniony jest
jeden
kos
z; w tym drugim przypadku należy wybrać
program
zmywania dla połowy wsadu
(zależnie od modelu).
•
Jeśli
są do dyspozycji ekologiczne źródła
energii,
takie jak panele słoneczne, pompy
ciepła lub instalacja centralnego ogrzewania,
należy
podłączyć zmywarkę do źródła ciepłej
wody, o temperaturze maksymalnej 60°C.
Sprawdzić czy wąż dopływowy wody nadaje
się do tego celu. Patrz rozdział “Podłączenia”
znajdujący się w niniejszej instrukcji.
3. Uzdatnianie:
Zmywarka została wykonana z materiałów
nadających się na surowce wtórne. W razie
konieczności, urządzenie należy złomować
zgodnie z lokalnymi przepisami uzdatniania
odpad
ów.
Pr
zed przystąpieniem do złomowania należy
uczyni
ć zmywarkę nieprzydatną, odcinając
pr
zewód zasilający.
•
Aby
uniknąć sytuacji niebezpiecznych dla dzieci
(np.
niebezpieczeństwa uduszenia), należy
uszko
dzić zamek w drzwiczkach w taki sposób,
aby
nie można było zmywarki zamknąć.
4. Zabezpieczenie przed dziećmi:
•
Nie
wolno pozwalać dzieciom bawić się
zmy
warką.
•
Proszek,
środek nabłyszczający oraz sól
należy
przechowywać w suchym miejscu, bez
dos
tępu dzieci.
5. Uwagi dotyczące bezpieczeństwa:
•
Otwar
te drzwi urządzenia mogą utrzymać
wyłą
cznie ciężar wysuniętego kosza wraz z
naczyniami.
Nie należy opierać się o drzwi,
siadać ani wchodzić na nie:
zmy
warka
mogłaby
się przewrócić!
•
Nie należ
y używać rozpuszczalników w
pomieszczeniu,
gdzie znajduje się zmywarka:
groźba
wybuchu!
•
Przybo
ry kuchenne, którymi można się zranić,
należy
umieszczać w koszyku ostrzem
skier
owanym w dół.
Długie
przybory kuchenne powinny być
układane
poziomo w górnym koszu, a ich ostre
zakończenia skierowane do wnętrza zmywarki.
•
Przed
przystąpieniem do jakiejkolwiek
czynności
czyszczenia lub konserwacji należy
wyjąć
wtyczkę urządzenia z gniazdka i
zakręcić kurek wody.
•
W prz
ypadku uszkodzenia należy wyłączyć
zmy
warkę i zamknąć kurek wody.
•
Po
zakończeniu programu należy wyłączyć
zmywarkę i zamknąć kurek wody.
•
Wszelkich
napraw i modyfikacji może
dokonywać
wyłącznie wykwalifikowany technik
serwisowy.
•
Woda
w zmywarce nie nadaje się do picia.
•
Nie
przechowywać płynów łatwopalnych w
pobliżu
zmywarki.
•
Nie
używać urządzenia na wolnym powietrzu.
•
Uwaga:
niebezpieczeństwo przy otwartych
drzwiczkach.
6. Odporność na zamarzanie
Jeśli urządzenie jest w miejscu narażonym
na zamarznięci
e, należy je całkowicie opróżnić
z wody. Zakręcić kurek wody i odłączyć wąż
dopływowy i spustowy w taki sposób,
aby umożliwić całkowity spust wody.
7. Dotyczy wyłącznie modeli wyposażonych w
system “
Water Stop”:
Wąż dopływowy wody oraz pudełko plastikowe
zawierają urządzenia elektryczne.
Nie
wolno przecinać węża dopływowego ani
za
nurzać pudełka w wodzie. Gdy nastąpi
usz
kodzenie węża, należy niezwłocznie
wyłą
czyć urządzenie.
8. Urządzenie należy używać w temperaturze
między 5°C a 45°C.
Niniejs
ze urządzenie posiada oznaczenia
zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/EC
w sprawie zużytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego
(WEEE).
Zap
ewniając prawidłowe złomowanie
niniejs
zego urządzenia przyczynią się
Państwo do ograniczenia ryzyka wystąpienia
negatywnego
wpływu produktu na środowisko
i zdr
owie ludzi, które mogłoby zaistnieć w
pr
zypadku niewłaściwej utylizacji urządzenia.
Symbol umieszczony na produkcie lub na
dołąc
zonych do niego dokumentach oznacza,
że niniejszy produkt nie jest klasyfikowany
ja
ko odpad z gospodarstwa domowego.
Urząd
zenie, w celu jego złomowania, należy
zdać
w odpowiednim punkcie utylizacji
odpadów w celu recyklingu komponentów
ele
ktrycznych i elektronicznych.
Urz
ądzenie należy złomować zgodnie z
lok
alnymi przepisami dot. utylizacji odpadów.
Dodat
kowe informacje na temat utylizacji,
złomowania i recyklingu opisywanego
urząd
zenia można uzyskać w lokalnym
ur
zędzie miasta, w miejskim przedsiębiorstwie
utylizacji
odpadów lub w sklepie, w którym
produkt
został zakupiony.