17
Przechowywanie produktówż ywnościowych
Sposób oszczędzania energii
W celu szybkiego zamrożenia świeżych
produktów żywnościowych umieść je w dolnej
szufladzie zamrażarki i naciśnij przycisk
„Express Freeze”.
Zamrożone produkty żywnościowe należy
przechowywać zapakowane
(w folii polietylenowej, aluminiowej itd.) w
zamrażarce.
Górna półka zamrażalki należy do sekcji
dwugwiazdkowej. Temperatura w tej sekcji nigdy
nie wynosi więcej niż -12°C. Należy wziąć to
pod uwagę podczas przechowywania produktów
spożywczych.
OSTRZEŻENIE!
1. Mycie,
1.
2.
3.
2. Do czyszczenia produktów z obudową ze stali
nierdzewnej należy używać czystej gąbki lub
miękkiej szmatki i łagodnego detergentu
rozcieńczonego w ciepłej wodzie.
Nie należy używać ściernych ani silnych
środków czyszczących.
Dokładnie wyczyść miękką szmatką.
W przypadku stali nierdzewnej nie należy
używać środków na bazie wosku, wybielaczy
ani innych produktów zawierających chlor.
Utrzymywanie czystości
Dbałośći konserwacja
Nie wolno też wkładać do lodówki zbyt dużej
ilości pożywania. Należy pozostawić
wystarczającą ilość miejsca dla swobodnego
przepływu powietrza.
Nie ustawiać temperatury niższej niż to jest
konieczne.
Nie układać pożywienia w pobliżu czujnika
temperatury.
Nie zaleca się wkładać do lodówki produkty,
które nie muszą tam być.
Produkty zamrożone można wstawiać do
komory lodówki w celu ich rozmrożenia,
wówczas powodują one dodatkowe chłodzenie
(dotyczy tylko niektórych modeli).
Tylną pokrywę oraz rurkę anty-kondensacyjną
należy czyścić regularnie (raz na rok) tak, aby
zapewnić dobrą wymianę ciepła
(dotyczy tylko niektórych modeli).
Nie blokować kanałów wentylacyjnych.
(dotyczy tylko niektórych modeli)
Lodówkę należy ustawić w zacienionym,
chłodnym oraz dobrze wentylowanym miejscu.
Nie otwieraj i zamykaj często drzwi, jeśli nie
jest to potrzebne.
Drzwi lodówki nie należy trzymać zbyt długo
otwarte, należy je zamknąć w jak najkrótszym
czasie.
Gorące potrawy powinny wystygnąć przed ich
włożeniem do lodówki.