11
OBSŁUGA SUSZARKI SPOŻYWCZEJ FD 4010
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
PRAWIDŁOWEGO SUSZENIA
Wtym dziale znajdziesz kilka wskazówek, jak
prawidłowo suszyć owoce, warzywa, orzechy
lub przyprawy.
Zaleca się:
• suszenie dojrzałych owoców lub
warzyw wzwykłym czasie zbiorów
lub kupowanie owoców lub warzyw
zlokalnych źródeł, bezpośrednio od
rolników itp.
• suszenie owoców lub warzyw
wodpowiednim stadium dojrzałości.
Przejrzałe owoce lub warzywa nie nadają
się do suszenia.
• usunąć części nienadające się do
suszenia, takie jak łodygi, szypułki, pestki,
nasiona, skórki itp. Wrazie potrzeby
obierz owoce lub warzywa.
• kroić produkty na kawałki ojednakowej
wielkości. Dzięki temu wszystkie
produkty spożywcze będą suszone wtym
samym czasie przy zachowaniu tej samej
jakości.
• podczas suszenia przyprawionych
produktów (np. zsosem barbecue
lub wędlinami) posmarować je oliwą
zoliwek, marynatą lub miodem, aby
przyprawy mogły wniknąć wstrukturę
żywności.
• przechowywać suszoną żywność
wszklanych naczyniach.
Jeśli produkty stają się nadmiernie suche,
umieść je wszklanym pojemniku iwłóż lekko
zwilżony ręcznik papierowy iliść sałaty lub
przy pomocy spryskiwacza nanieś odrobinę
wody na wysuszoną żywność.
OWOCE
• Suszone owoce to świetna zdrowa
przekąska na wycieczki, biwaki lub przed
telewizor zamiast słonych chipsów.
• Aby uzyskać lepszy efekt, używaj
chrupiących (np. jabłek), ale nie
przejrzałych owoców.
• Podczas suszenia następuje naturalna
utrata słodkiego smaku, szczególnie
wprzypadku bananów. Po pokrojeniu
możesz posypać plasterki banana lub
inne owoce przyprawami, takimi jak
cynamon, gałka muszkatołowa lub
wanilia, lub słodzikami, takimi jak agawa,
stewia lub syrop klonowy.
• Należy pamiętać ousunięciu pestek,
gniazd nasiennych, nasion iinnych części,
które nie nadają się do suszenia.
WARZYWA
• Suszone warzywa takie jak marchew,
kukurydza, cukinia czy grzyby, są świetną
bazą do zup przez cały rok lub na
wakacjach na kempingu.
• Pokrój warzywa na kawałki równej
wielkości.
• Obierz warzywa, usuwając nasiona,
łodygi iinne części, które nie nadają się
do suszenia.
• Smak niektórych warzyw, np. cebuli,
zostanie przez suszenie wzmocniony,
smak innych, np. marchwi, osłabnie.
PRODUKTY ZBOŻOWE
• Przed suszeniem produkty zbożowe
powinny być moczone wwodzie przez
2-3 dni.
• Pozwól ziarnom wykiełkować, następnie
wysusz je iwykorzystaj wysuszone
wykiełkowane ziarna do zmielenia mąki,
która jest bogata wskładniki odżywcze
iminerały.
• Możesz przygotować pikantne krakersy,
słodkie ciasteczka, anawet chleb
zmieszanki zbóż, przypraw, ziół, warzyw
lub suszonych owoców.