16
PL
Efektywne przechowywanie
żywności
• Należy przechowywać mrożoną i schłodzoną
żywność wewnątrz szczelnie zamkniętych
pojemników.
• Przed rozpoczęciem przechowywania żywności
w urządzeniu należy sprawdzić datę ważności
oraz informacje na etykiecie (instrukcje
przechowywania).
• Nie należy przechowywać żywności przez długi
czas (dłużej niż 4 tygodnie), jeżeli łatwo ulega ona
zepsuciu w niskiej temperaturze.
• Umieścić żywność zamrożoną i schłodzoną w
lodówce lub zamrażarce od razu po jej
zakupieniu.
• Unikać ponownego mrożenia żywności, która
uległa całkowitemu rozmrożeniu. Ponowne
zamrożenie żywności, która uległa całkowitemu
rozmrożeniu obniża jej walory smakowe i
odżywcze.
• Nie owijać ani nie przechowywać warzyw w
gazecie. Nadruki w gazecie i inne obce
substancje mogą przenikać do żywności i ją
skazić.
• Urządzenia nie należy przepełniać. Należy
wypełniać nie więcej niż 70 % dostępnej
przestrzeni. W przepełnionym urządzeniu zimne
powietrze nie może prawidłowo cyrkulować.
• Przed przechowywaniem należy schłodzić gorące
produkty. Jeśli w urządzeniu będzie zbyt dużo
ciepłej żywności, temperatura w jego wnętrzu
wzrośnie, co może negatywnie wpłynąć na inne
przechowywane produkty.
• W przypadku ustawienia zbyt niskiej temperatury
dla produktów żywnościowych mogą one
zamarznąć. Nie ustawiać temperatury niższej niż
temperatura wymagana do prawidłowego
przechowywania żywności.
• Urządzenie należy utrzymywać w czystości.
• Jeśli urządzenie jest wyposażone w komory
schładzania, nie przechowywać w nich warzyw
ani owoców o wysokiej zawartości wody,
ponieważ może ona zamarznąć w wyniku niskiej
temperatury.
• W razie awarii sieci zasilania należy skontaktować
się z dostawcą energii i zapytać, jak długo potrwa
przerwa.
− W przypadku braku zasilania należy unikać
otwierania drzwi.
− Po przywróceniu zasilania sprawdzić stan
żywności.
Maksymalna zdolność zamrażania
• Funkcja Express Freeze (szybkie zamrażanie)
powoduje włączenie maksymalnej wydajności
zamrażarki.
• Zamrażarka pracuje zazwyczaj z maksymalną
wydajnością przez 24 godziny, po czym funkcja
wyłącza się automatycznie.
• Aby osiągnąć maksymalną wydajność
zamrażania, funkcję szybkiego zamrażania należy
włączyć siedem godzin przed umieszczeniem
świeżego produktu w zamrażarce.
Maksymalna ilość przechowywanych
produktów
• Aby uzyskać lepszy obieg powietrza, należy
wsunąć wszystkie szuflady.
• Aby przechować dużą ilość żywności, należy
wyjąć wszystkie szuflady zamrażarki oprócz
dolnej, a żywność umieścić bezpośrednio na
półkach.
UWAGA
• Aby wyciągnąć szuflady, należy najpierw wyjąć z
nich produkty spożywcze. Następnie ostrożnie
wyciągnąć szuflady, trzymając je za uchwyty.
Może to spowodować obrażenia.
• Szuflady mogą różnić się kształtem. Należy
włożyć je we właściwym położeniu.