4
WAŻNE INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
NIE NALEŻY PODGRZEWAĆ ANI STOSOWAĆ PAL-
NYCH MATERIAŁÓW wewnątrz lub w pobliżu
kuchenki. Opary mogą spowodować za-
grożenie pożarem lub wybuch.
N
IE NALEŻY UŻYWAĆ KUCHENKI MIKROFALOWEJ
DO SUSZENIA TKANIN, PAPIERU, PRZYPRAW,
ZIÓŁ, DREWNA, KWIATÓW LUB INNYCH PALNYCH
MATERIAŁÓW. MOŻE TO SPOWODOWAĆ POŻAR.
NIE NALEŻY GOTOWAĆ ŻYWNOŚCI ZBYT DŁUGO.
Może to spowodować pożar.
N
IE POZOSTAWIAĆ KUCHENKI BEZ NADZORU
zwłaszcza wtedy, gdy do gotowania uży-
wa się pojemników papierowych lub wy-
konanych z tworzyw sztucznych i innych
łatwopalnych materiałów. Papier może
się zwęglić lub zapalić, zaś niektóre ro-
dzaje plastiku mogą się topić podczas
podgrzewania żywności.
J
EŚLI MATERIAŁ ZNAJDUJĄCY SIĘ WEWNĄTRZ LUB
NA ZEWNĄTRZ KUCHENKI ZAPALI SIĘ, należy
trzymać drzwiczki zamknięte i wyłączyć
kuchenkę. Odłączyć kabel zasilający lub
wyłączyć zasilanie na tablicy bezpieczni-
kowej lub wyłącznikowej.
PROSIMY O UWAŻNE PRZECZYTANIE I ZACHOWANIE NA PRZYSZŁOŚĆ
DZIECI MOGĄ OBSŁUGIWAĆ urządzenie bez nad-
zoru osób dorosłych jedynie wówczas, gdy
zostały odpowiednio poinstruowane, jak
należy bezpiecznie obchodzić się z urzą-
dzeniem i rozumieją zagrożenia wynikają-
ce z niewłaściwego użycia urządzenia.
N
INIEJSZE URZĄDZENIE NIE JEST przeznaczo-
ne do użytku przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonych zdolnościach fizycznych,
sensorycznych czy umysłowych, a także
nieposiadające wiedzy lub doświadczenia
w użytkowaniu tego typu urządzeń, chyba
że będą one nadzorowane lub zostaną po-
instruowane na temat korzystania z tego
urządzenia przez osobę odpowiedzialną
za ich bezpieczeństwo.
N
ALEŻY DOPILNOWAĆ , aby urządzenie nie było
przedmiotem zabaw dzieci.
Dzieci mogą używać urządzenia wyłącznie
pod nadzorem osoby dorosłej ze względu
na wysoką temperaturę.
N
IE NALEŻY UŻYWAĆ URZĄDZENIA
DO PODGRZEWANIA POTRAW W
SZCZELNYCH POJEMNIKACH.
WZROST CIŚNIENIA MOŻE
SPOWODOWAĆ USZKODZENIE PODC-
ZAS ICH OTWIERANIA, A NAWET WYBUCH.
JAJKA
N
IE KORZYSTAĆ Z FUNKCJI MIKROFAL do gotowania
lub podgrzewania całych jaj w
skorupce lub bez, gdyż mogą
eksplodować nawet po zakoń-
czeniu gotowania.
N
ALEŻY OKRESOWO SPRAWDZAĆ, czy nie są
uszkodzone uszczelki drzwiczek oraz miej-
sca w ich pobliżu. W przypadku stwierdze-
nia uszkodzeń należy zaprzestać korzysta-
nia z kuchenki, aż do czasu naprawy przez
wykwalifikowanego technika serwisu.
N
IE UŻYWAĆ żrących środków i oparów
chemicznych w urządzeniu. Zakupio-
na kuchenka została zaprojektowana
specjalnie do podgrzewania i gotowa-
nia żywności. Nie jest ona przeznaczo-
na do celów przemysłowych ani labora-
toryjnych.
J
EŚLI FILTR JEST USZKODZONY, NALEŻY go wy-
mienić. Nie stosować okapu wyciągowe-
go bez ltra. Jest to niedozwolone.
N
IE PRZYGOTOWYWAĆ POTRAW PŁONĄCYCH, TZW.
„FLAMBÉ ” pod okapem kuchennym!
N
IE STOSOWAĆ OTWARTEGO OGNIA pod oka-
pem kuchennym. Stosowanie otwarte-
go ognia jest niebezpieczne dla ltrów i
może spowodować pożar.
N
IE ZOSTAWIAĆ PATELNI BEZ NADZORU podczas
smażenia potraw. Olej kuchenny może
się łatwo zapalić. Ryzyko pożaru!
Producent nie będzie ponosił żadnej odpowiedzialności
za uszkodzenie okapu lub pożar wywołany wskutek
nieprzestrzegania niniejszych instrukcji.