- Na płycie nie powinno się pozostawiać żadnych przedmiotów
metalowych, takich jak noże, widelce, łyżki czy pokrywki, ze względu
na ryzyko ich nadmiernego rozgrzania.
- W czasie gotowania przy użyciu naczynia o nieprzywierającym dnie, bez
dodanych przypraw, należy skrócić czas wstępnego grzania do 1-2 minut.
- W przypadku potraw, które łatwo przywierają do dna, gotowanie
rozpoczynamy przy minimalnej mocy, po czym stopniowo ją
zwiększamy, mieszając cały czas zawartość naczynia.
- Po zakończeniu użytkowania danego pola grzejnego wskazane jest
jego wyłączenie (obniżenie mocy do “0”). W tym przypadku nie
powinniśmy liczyć na automatyczne wyłączenie w wyniku zadziałania
wykrywacza naczyń.
- W przypadku pęknięcia płyty kuchennej należy natychmiast wyłączyć
urządzenie z sieci w celu uniknięcia ryzyka porażenia elektrycznego.
- Zabrania się czyszczenia płyty kuchennej przy użyciu jakichkolwiek
oczyszczaczy parowych.
- Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku osób (włącznie z dziećmi) o
ograniczonych zdolnościach ruchowych, zmysłowych lub umysłowych,
ani takich, którym brak odpowiedniego doświadczenia lub wiedzy.
Wyjątek stanowią wszyscy Ci, którzy pozostają pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo lub zostali przez nią
poinstruowani w zakresie obsługi aparatu.
- Należy czuwać nad tym, aby dzieci nie bawiły się aparatem.
Naczynia do gotowania (Rys. 3)
- Aby sprawdzić, czy dane naczynie nadaje się do użytku na płycie
indukcyjnej, należy przyłożyć do jego dna magnes. Jeśli jest on
przyciągany, oznacza to, że naczynie wykazuje właściwości
ferromagnetyczne i można w nim gotować na płycie.
- Wskazane jest stosowanie naczyń specjalnie przeznaczonych do
gotowania indukcyjnego, zgodnie z oświadczeniem producenta.
- Powinniśmy używać naczyń o płaskich i grubych dnach. Stosowanie
takiej samej średnicy naczynia i pola grzejnego zapewnia maksymalną
energooszczędność.
- Naczynie o mniejszej od pola grzejnego średnicy jest mniej
energooszczędne, nie powoduje jednak rozproszenia energii.
Niewskazane jest używanie naczyń o średnicy dna poniżej 10 cm.
- Zaleca się stosowanie naczyń wykonanych ze stali nierdzewnej,
wyposażonych w dno wielowarstwowe oraz ze stali ferromagnetycznej,
jeżeli posiadają na dnie napis, że nadają się do gotowania indukcyjnego.
- W przypadku naczyń żeliwnych, ich spodnia część powinna być
emaliowana, aby uniknąć ryzyka zarysowania płyty ceramicznej.
- Nie należy stosować naczyń wykonanych ze szkła, materiałów
ceramicznych, wypalanej gliny, aluminium, miedzi i ze stali nierdzewnej
nie ferromagnetycznej (austenitycznej).
Konserwacja (Rys. 4)
Strzępy folii aluminiowej, resztki potraw, plamy z tłuszczu i cukru oraz
potraw z dużą zawartością cukru powinny zostać natychmiast usunięte z
płyty grzejnej za pomocą skrobaczki ze względu na ryzyko uszkodzenia
jej powierzchni. Po ich zeskrobaniu, płytę przemywamy odpowiednim
preparatem chemicznym i przecieramy papierem do użytku kuchennego,
a następnie spłukujemy wodą i wycieramy do sucha czystą szmatką. W
żadnym wypadku nie powinniśmy używać gąbek ani myjek o
właściwościach ściernych. Należy także unikać stosowania silnie
działających detergentów i środków do wywabiania plam.
Wskazówki dla instalatora
Instalacja
Niniejsza instrukcja przeznaczona jest dla wykwalifikowanego technika,
który ma przeprowadzić instalację, regulację i konserwację urządzenia.
Została ona opracowana zgodnie z obowiązującymi przepisami
prawnymi i normami technicznymi. Wszystkie powyższe czynności
należy wykonać po uprzednim wyłączeniu urządzenia z sieci.
Ustawienie (Rys. 5)
Niniejsze urządzenie przeznaczone jest do zabudowy zgodnie z
ukazanym na rysunku schematem. Dołączoną do zestawu uszczelkę
umieszczamy na krawędzi płyty.
Niewskazana jest instalacja urządzenia powyżej piekarnika. Gdyby
okazało się to konieczne, należy wcześniej upewnić się, że:
- piekarnik posiada odpowiedni system chłodzenia.
- nie ma żadnych nieszczelności, przez które gorące powietrze mogłoby
się przedostawać z piekarnika do płyty.
- urządzenia zostały wyposażone w odpowiednie otwory wentylacyjne,
tak jak to zostało ukazane na rysunku.
(Rys. 5)
1 Widok z przodu
2 Widok z boku
3 Piekarnik lub szafka
4 Otwór wentylacyjny
Podłączenie elektryczne (Rys. 6)
Przed podłączeniem urządzenia do sieci elektrycznej, należy upewnić się,
że:
- warunki instalacyjne pomieszczenia odpowiadają danym technicznym
figurującym na tabliczce znamionowej znajdującej się na spodniej
stronie płyty;
- sieć elektryczna wyposażona jest w odpowiednie uziemienie
wykonane zgodnie z obowiązującymi normami technicznymi i
przepisami ustawowymi. Uziemienie jest koniecznym, wymaganym
przez prawo warunkiem prawidłowej instalacji.
Jeżeli w wyposażeniu urządzenia brakuje przewodu sieciowego i/lub
wtyczki, należy zastosować materiał odpowiadający danym technicznym
figuruj cym na tabliczce znamionowej, bior c pod uwag przewidywan
temperatur pracy. W adnym wypadku temperatura przewodu przył
czeniowego nie mo e przekroczy 50°C w stosunku do temperatury
otoczenie.
Wprowadź do elektrycznej instalacji stałej medium odłączające
urządzenie od sieci elektrycznej, posiadające oddzielenie styków na
wszystkich biegunach, które umożliwia pełne odłączenie w przypadku
przepięcia kategorii III, zgodnie z zasadami prowadzenia przewodów
instalacji elektrycznej.
Nale y zapewni łatwy dost p do wtyczki lub przeł cznika
wielobiegunowego po zamontowaniu urz dzenia.
Urządzenie nie ejst przystosowane do użytku przez zewnętrzny
wyłącznik czasowy lub system zdalnego sterowania.
Producent zrzeka si wszelkiej odpowiedzialno ci w przypadku
nieprzestrzegania powy szych zalece i przyj tych powszechnie norm
bezpiecze stwa.
W celu unikni cia potencjalnego zagro enia, uszkodzony przewód
zasilaj cy powinien zosta wymieniony bezpo rednio u producenta, w
upowa nionym przez niego punkcie serwisowym lub przez posiadaj
cego odpowiednie kwalifikacje technika.