PL
67
powraca do górnego po³o¿enia przed up³ywem trzech
dni, koniecznym jest skontrolowanie poprawnoci
zamkniêcia i /lub szczelnoci pojemnika. Nale¿y
sprawdziæ ponadto, stan ¿ywnoci przed ponownym
przyst¹pieniem do przechowania jej w pró¿ni. Patrz
Uruchamianie i wy³¹czanie Ever Fresh.
¯ywnoæ musi móc bezporednio stykaæ siê z
pojemnikiem.
Nie stosowaæ pojemników do jakiegokolwiek gotowania
( mikrofalowego, gazowego, elektrycznego, itp.).
Nie wk³adaæ pojemników do zamra¿alnika.
Pokarmów produktów w pró¿ni
Wszystkie potrawy gotowe przechowywane w pró¿ni
powinny zawsze byæ spo¿ywane przed up³ywem
terminu przydatnoci do spo¿ycia widocznego na ich
opakowaniu.
Powtarzaj¹ce siê przechowywanie tych samych
potraw w pró¿ni nie zmienia w niczym ich naturalnej
sk³onnoci do psucia siê.
Nie przechowywaæ w pró¿ni ¿ywnoci rozmro¿onej,
chyba ¿e po jej upieczeniu / gotowaniu.
¯ywnoæ przeznaczona do przechowywania powinna
byæ wie¿o przygotowana (zmielona, pokrojona,
ugotowana) i nie powinna posiadaæ ubytków.
Potrawy psuj¹ce siê, mimo, ¿e przechowywane w
pró¿ni powinny byæ umieszczone w lodówce.
Potrawy gotowane powinny zostaæ wystudzone przed
umieszczeniem ich w pró¿ni.
Najlepszy sposób wykorzystania lodówki
¯eby ustawiæ temperaturê nale¿y u¿yæ pokrêt³o
DZIA£ANIE LODÓWKI (
patrz Opis).
Wk³adaæ artyku³y spo¿ywcze jedynie zimne lub letnie,
ale nie ciep³e (
Zalecenia i rodki ostro¿noci).
Pamiêtaæ nale¿y, ¿e ugotowane artyku³y spo¿ywcze nie
mog¹ byæ przechowywane d³u¿ej od surowych.
Nie przechowywaæ p³ynów w otwartych pojemnikach:
zwiêksza³yby wilgotnoæ z konsekwencj¹ formowania
siê skroplin.
PÓ£KI: pe³ne lub kratki.
Mo¿na je wyci¹gn¹æ, a
prowadnice s³u¿¹ do
wyregulowania wysokoci ich
umieszczenia (patrz rysunek)
tak, aby umo¿liwiæ ustawienie
na nich pojemników lub
produktów ¿ywnociowych
nawet o znacznych wymiarach. Aby wyregulowaæ
wysokoæ nie ma koniecznoci ca³kowitego wyjêcia
pó³ki.
1
2
Przechowywanie produktów spo¿ywczych
1. Po zakupieniu produktów spo¿ywczych nale¿y usun¹æ
z nich opakowanie zewnêtrzne, najczêciej
papierowe, kartonowe, albo te¿ z innego materia³u,
które mog³oby doprowadziæ do zanieczyszczenia
komory lodówki bakteriami lub brudem.
2. Artyku³y spo¿ywcze, (szczególnie ³atwo psuj¹ce siê
albo posiadaj¹ce silny zapach) nale¿y chroniæ
unikaj¹c pomiêdzy nimi kontaktu, eliminuj¹c w ten
sposób mo¿liwoæ ska¿enia przez zarazki lub
bakterie, a tak¿e rozprzestrzeniania siê specyficznych
zapachów tych artyku³ów w lodówce.
3. ¯ywnoæ powinna byæ tak roz³o¿ona w lodówce, aby
powietrze mog³o kr¹¿yæ pomiêdzy ni¹ bez przeszkód.
4. Wnêtrze lodówki nale¿y utrzymywaæ w czystoci,
zwracaj¹c uwagê, aby nie u¿ywaæ do czyszczenia
rodków ¿r¹cych lub powoduj¹cych rysowanie
powierzchni
5. Nale¿y usuwaæ z lodówki artyku³y spo¿ywcze, jeli
okres ich przydatnoci do spo¿ycia up³yn¹³.
6. W celu w³aciwego przechowywania ¿ywnoci,
potrawy ³atwo psuj¹ce siê (np. miêkkie sery, surowe
ryby, miêso itp.) powinno siê umieszczaæ w
najzimniejszej czêci lodówki, to znaczy nad
pojemnikami na jarzyny, tam, gdzie znajduje siê
wskanik temperatury.
Wskanik TEMPERATURA
*
: w celu okrelenia
najzimniejszej strefy lodówki.
1. Sprawdziæ, czy na wskaniku jest oznaczenie OK
(patrz rysunek).
2. Jeli na wskaniku znajduje siê napis OK to
oznacza, ¿e temperatura jest zbyt wysoka:
przestawiæ pokrêt³o DZIA£ANIE LODÓWKI na
wy¿sz¹ pozycjê (zimniej) i odczekaæ oko³o 10 godzin
na ustabilizowanie siê temperatury.
3. Sprawdziæ ponownie wskanik: Gdy jest to
konieczne jeszcze raz przeprowadziæ regulacjê.
Jeli w³o¿one zosta³y jednoczenie du¿e iloci
artyku³ów spo¿ywczych, lub jeli czêsto otwiera siê
drzwi lodówki, to normalnym jest fakt, ¿e wskanik
nie poka¿e OK. Odczekaæ co najmniej 10 godzin
przed przyst¹pieniem do regulacji za pomoc¹
pokrêt³a DZIA£ANIE LODÓWKI na wy¿sz¹ pozycjê.
*
Presente solo in alcuni modelli.