Zelmer 880 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Instrukcja użytkowania
Roboty kuchenne
ZELMER
ZELMER S.A.
35-016 Rzeszów,
ul. Hoffmanowej 19, Polska
www.zelmer.pl
PL
2
PL
Spis treści
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa i właściwego użytkowania ............. 2
Charakterystyka robota kuchennego ........................................................... 3
Dane techniczne .......................................................................................... 3
Typy robotów kuchennych ZELMER i ich wyposażenia .............................. 3
Opis urządzenia .......................................................................................... 3
Typ 877 i 878 – Elementy sterujące napędem .......................................4
Typ 880 – Elementy sterujące napędem ................................................ 4
Typ 881 – Elementy sterujące napędem ................................................ 5
Wyposażenie robota kuchennego ...............................................................5
Zastosowanie wyposażenia ................................................................... 6
Przygotowanie robota do pracy, jego uruchomienie i praca ........................6
Typ 877 i 878 – Praca z malakserem ..................................................... 6
Typ 878 – Praca z pojemnikiem miksującym ......................................... 7
Typ 880 i 881 – Praca z malakserem ..................................................... 7
– Praca z nożem malaksera ............................................ 7
– Praca z tarczą trącą ......................................................7
Typ 880 i 881 – Praca z mieszaczem ciasta ..........................................8
Typ 880 – Praca z kubkiem miksującym ................................................8
Wskazówki eksploatacyjne .......................................................................... 9
Po zakończeniu pracy ................................................................................. 9
Mycie, czyszczenie i konserwacja ............................................................... 9
Zalecane prędkości i czasy pracy robota z wyposażeniem ....................... 10
Typ 877 i 878 – Malakser – Nóż malaksera .............................................. 10
Typ 877 i 878 – Malakser – Tarcze trące ................................................... 11
Typ 878 – Pojemnik miksujący .................................................................. 12
Typ 880 і 881 – Malakser – Nóż malaksera .............................................. 17
Typ 880 і 881 – Mieszacz ciasta – Mieszak hakowy ................................. 19
Typ 880 і 881 – Mieszacz ciasta – Ubijak drutowy .................................... 19
Typ 880 – Kubek miksujący ....................................................................... 20
Ekologia – Zadbajmy o środowisko ........................................................... 21
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa i właściwego
użytkowania
Instrukcję obsługi prosimy zachować, aby mogli Państwo z niej korzystać
również w trakcie późniejszego użytkowania.
Nie wyciągaj wtyczki z gniazdka sieci pociągając za przewód.
Robot kuchenny podłączaj jedynie do sieci prądu zmiennego 230 V.
Nie uruchamiaj urządzenia, jeśli przewód zasilający jest uszkodzony lub
obudowa jest w sposób widoczny uszkodzona.
Jeżeli przewód zasilający nieodłączalny ulegnie uszkodzeniu, to powi-
nien on być wymieniony u wytwórcy lub w specjalistycznym zakładzie
naprawczym albo przez wykwali kowaną osobę w celu uniknięcia za-
grożenia. Nieprawidłowo wykonana naprawa może spowodować po-
ważne zagrożenia dla użytkownika. W razie wystąpienia usterek zwróć
się do specjalistycznego punktu serwisowego ZELMER.
Przed przystąpieniem do pracy sprawdź, czy w pojemniku nie znalazł się
przypadkiem twardy przedmiot (np. łyżka).
Przed uruchomieniem urządzenia sprawdź, czy nastawiony bieg nie
przekracza zakresu biegów dopuszczalnych dla wybranego narzędzia
(w robocie typ 880 prędkość dobierana jest automatycznie).
Wyłącz urządzenie przed zmianą wyposażenia lub przed zbliżeniem do
części będących w ruchu podczas użytkowania.
Przed myciem wyjmij przewód przyłączeniowy z gniazdka sieci.
Do popychania produktu stosuj tylko popychacz.
Do opróżniania pojemnika stosuj łopatkę będącą w wyposażeniu robota.
Nie przeciążaj urządzenia nadmierną ilością produktu, ani zbyt silnym
jego popychaniem.
Zwracaj uwagę na sygnalizację przegrzania silnika w typie 880.
Nie zatrzymuj robota poprzez otwarcie pokrywy pojemnika lub obrócenie
pojemnika (hamowanie awaryjne). Powoduje to szybsze zużywanie się
napędu i należy tego unikać
.
Nie narażaj urządzenia na działanie temperatury powyżej 60°C.
Nie uruchamiaj kubka miksującego „na sucho” – bez produktu.
Zachowaj szczególną ostrożność podczas pracy z robotem w obecności
dzieci.
Nie pozostawiaj włączonego do sieci urządzenia bez dozoru.
Po zakończeniu pracy wyłącz robot wyłącznikiem, a wtyczkę przewodu
przyłączeniowego wyjmij z gniazdka sieci.
ż malaksera jest bardzo ostry - przechowuj go zawsze w osłonie.
ż miksujący (Typ 878) jest bardzo ostry – przechowuj go zawsze
w zbiorniku pojemnika.
Nie zanurzaj napędu robota w wodzie, ani nie myj go pod bieżącą wodą.
Nie myj kubka miksującego w zmywarce.
Nie zanurzaj w wodzie korpusu głowicy ubijaka do piany ani mieszaka
hakowego, ani nie myj ich pod bieżącą wodą lub w zmywarce.
Do mycia obudowy nie używaj agresywnych detergentów w postaci
emulsji, mleczka, past itp. Mogą one między innymi usun
ąć naniesione
informacyjne symbole gra czne takie, jak: podziałki, oznaczenia, znaki
ostrzegawcze, itp.
Nie myj noży i tarcz bezpośrednio ręką.
3
Do mycia metalowych części zwłaszcza ostrych noży i tarcz używaj
miękkiej szczoteczki.
Nie myj metalowych części w zmywarkach. Agresywne środki czyszczą-
ce stosowane w tych urządzeniach powodują ciemnienie w/w części. Myj
je ręcznie, z użyciem płynów do naczyń.
Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby (w tym
dzieci) o ograniczonej zdolności zycznej, czuciowej lub psychicznej, lub
osoby nie mające doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że od-
bywa się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu,
przekazanej przez osoby odpowiadające za ich bezpieczeństwo.
Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
Dzieci powinny znajdować się pod nadzorem aby upewnić się, ż
e nie
bawią się urządzeniem.
Charakterystyka robota kuchennego
Robot kuchenny jest wieloczynnościowym urządzeniem przeznaczonym do
użytku w gospodarstwie domowym. Części mające kontakt z przetwarzany-
mi surowcami wykonane zostały z materiałów dopuszczonych do kontaktu
z żywnością.
Dane techniczne
Parametry techniczne podane są na tabliczce znamionowej wyrobu.
Dopuszczalny czas nieprzerwanej pracy i ilość przetwarzanego produktu
– patrz: odpowiednie tabele.
Hałas urządzenia: Typ 877: z malakserem 85 dB/A
Typ 878: z malakserem 85 dB/A
Typ 878: z pojemnikiem miksującym 81 dB/A
Typ 880: z mieszaczem ciasta 78 dB/A
Typ 880: z malakserem 80 dB/A
Typ 880: z kubkiem miksującym 85 dB/A
Typ 881: z mieszaczem ciasta 78 dB/A
Typ 881: z malakserem 80 dB/A
Urządzenie nie wymaga uziemienia.
Robot kuchenny ZELMER spełnia wymagania obowiązujących norm.
Urządzenie jest zgodne z wymaganiami dyrektyw:
Urządzenie elektryczne niskonapięciowe (LVD) – 2006/95/EC
Kompatybilność elektromagnetyczna (EMC) – 2004/108/EC
Wyrób oznaczono znakiem CE na tabliczce znamionowej.
Deklaracja zgodności CE znajduje się na www.zelmer.pl.
Typy robotów kuchennych i ich wyposażenia
Typ Model
Malakser
Pojemnik
miksujący
Mieszacz
ciasta
Kubek
miksujący
Obieraczka
do ziemnia-
ków
ż malak-
sera
Tarcza trąca:
Grube
plastry
Cienkie
plastry
Grube
wiórka
Cienkie
wiórka
Przeciera-
jąca
Do frytek
877
877
+++++++O- - -
877.1
++++++OO- - -
878 878
++++++++ - - -
880 880.0
+++++++ - ++O
881
881.0
+++++++-+-O
881.2
+++++++ -O-O
O
– dodatkowe wyposażenie do nabycia w sklepach
Opis urządzenia
Typ 877 i 878 – posiada:
zabezpieczenie przed uruchomieniem robota bez lub z niedomkniętą po-
krywą,
układ zatrzymujący natychmiast urządzenie w przypadku próby otworze-
nia pokrywy lub zdjęcia pojemnika podczas pracy,
regulację prędkości obrotowej,
funkcję sterowania „PULS” ( PULSE), umożliwiającą kontrolowanie stop-
nia rozdrobnienia produktu.
4
Elementy sterujące napędem
Pozycje zajmowane przez obrotową głowicę
sterującą oznaczają:
0urządzenie wyłączone,
1 – wolne obroty (obrót głowicą w prawo),
2 – szybkie obroty (obrót głowicą w prawo),
P praca pulsacyjna (obroty jak na bie-
gu 2); urządzenie pracuje tylko wtedy,
gdy głowicę sterującą obrócisz w lewo
i przytrzymasz ręką; po zwolnieniu gło-
wica powraca do pozycji „0” i urządze-
nie przestaje pracować.
Typ 880 posiada:
zabezpieczenie przed przypadkowym uruchomieniem napędu w czasie,
gdy urządzenie nie jest gotowe do pracy,
zabezpieczenie napędu przed uszkodzeniem na skutek przegrzania
– sygnalizacja przegrzania czerwoną lampką,
zabezpieczenie przed uszkodzeniem w przypadku próby uruchomienia
z zablokowanym narzędziem – następuje wyłączenie robota i sygnaliza-
cja czerwoną lampk
ą; pojawia się symbol na wyświetlaczu,
zabezpieczenie w przypadku próby otworzenia pokrywy lub zdjęcia po-
jemnika podczas pracy – następuje natychmiastowe zatrzymanie robota,
automatyczny dobór prędkości w zależności od zastosowanego wyposa-
żenia – na wyświetlaczu podana jest informacja o aktualnie nastawionym
biegu,
funkcję zmiany biegów w górę i dół,
stabilizację prędkości obrotowej na każdym biegu,
funkcje sterowania – PULSE, AUTOPULSE, TURBO,
funkcję tzw. „ Miękki Start” zabezpieczającą napęd przed przeciążeniem
w czasie pracy z mieszaczem ciasta.
Elementy sterujące napędem
1. Wyświetlacz – pokazuje „0” po włożeniu wtyczki przewodu do gniazdka.
Gdy urządzenie jest gotowe do pracy, wyświetlacz pokazuje numer wy-
branego biegu.
2. Lampka sygnalizacyjnaświeci na zielono, gdy urządzenie jest gotowe
do pracy. Kolor czerwony sygnalizuje włączenie urządzenia do sieci oraz
informuje, ż
e nie jest ono gotowe do pracy z powodu:
а. niedokładnego zamocowania pojemnika wyposażenia,
b. chwilowego przegrzania napędu (światło czerwone pulsujące),
c. zablokowania narzędzia.
3. Przycisk
– służy do załącza-
nia/wyłączania napędu.
4. Przyciski SPEED+” i „“ służą
do zmiany biegu na wyższy (+) lub
niższy (–). Przytrzymanie któregoś
z tych przycisków powoduje stopnio-
wą zmianę biegu w górę lub w dół
w zakresie biegów dostępnych dla
danego rodzaju wyposażenia.
5. Przycisk PULSE – pozwala na uru-
chomienie napędu na czas przytrzy-
mania przycisku, co daje możliwość
pracy pulsacyjnej o dowolnym cza-
sie pracy i przerwy.
6. Przycisk AUTO PULSE – pozwala
użyć funkcji polegającej na okreso-
wym, automatycznym włączaniu się
i wyłączaniu napędu w sposób z góry zaprogramowany przez producen-
ta, z prędkością aktualnie nastawioną (funkcja ta nie dotyczy mieszacza
ciasta).
7. Przycisk TURBO – pozwala na chwilowe zwiększenie prędkości obroto-
wej napędu do wartoś
ci większej o ok. 20% niż dostępna na najwyższym
biegu dla użytego rodzaju wyposażenia, na czas nie dłuższy niż 25 sek.
Głowica
sterująca
Napęd
Wyposażenie
Napęd z malakserem Napęd z pojemnikiem miksującym
5
Typ 881 posiada:
zabezpieczenie przed przypadkowym uruchomieniem napędu w czasie,
gdy urządzenie nie jest gotowe do pracy,
zabezpieczenie w przypadku próby otworze-
nia pokrywy lub zdjęcia pojemnika podczas
pracy,
funkcję zmiany biegów w górę i dół,
stabilizację prędkości obrotowej na każdym
biegu,
funkcje sterowania PULSE.
Elementy sterujące napędem
1. Pokrętło służy do zmiany prędkości.
2. Przełącznik 1/0/PULSE – służy do włączania i wyłączania napędu.
Opcja PULSE pozwala na uruchomienie napędu na czas przytrzymania
przełącznika, co daje możliwość pracy pulsacyjnej o dowolnym czasie
pracy i przerwy.
Wyposażenie robota kuchennego
Typ 877 oraz typ 878 (z pojemnikiem miksującym)
Typ 881.0
Typ 880.0
Niedopuszczalna jest zamiana noży między poszczególnymi elemen-
tami wyposażenia – malakserem a pojemnikiem miksującym. Może to
być przyczyną uszkodzenia urządzenia!!! Dla wizualnego odróżnienia
obydwu noży, wykonano je w innych kolorach.
6
Zastosowanie wyposażenia
ż malaksera (biały) – służy do obróbki mięsa surowego lub gotowanego.
Można nim również mieszać ciasto (patrz tabela w dalszej części instrukcji).
Tarcza do plastrów – służy do cięcia owoców i warzyw na plastry cienkie
i grube.
Tarcza do wiórków – służy do rozdrabniania na wiórki cienkie i grube owo-
ców i warzyw.
Tarcza do frytek – służy do cięcia ziemniaków na frytki.
Tarcza do przecierania – służy do rozdrabniania warzyw i owoców na
miazgę.
Zabierak tarek – służy do mocowania wymiennych tarek.
ż miksujący (szary) – służy do sporządzania potraw o konsystencji płyn-
nej lub półpłynnej (patrz tabela w dalszej części instrukcji).
Popychacz dozownik malaksera – służy do popychania produktu roz-
drabnianego za pomocą tarcz tnących, dozowania produktów sypkich lub
płynnych oraz zamykania leja wlotowego pokrywy. Mały otwór w dnie po-
pychacza pozwala na równomierne dozowanie p
łynów (np. oleju podczas
przygotowywania majonezu).
Mieszak hakowy – służy do przygotowywania ciężkich ciast zagniatanych.
Typ 881.2
Ubijak drutowy – służy do przygotowywania kremów oraz ubijania piany
z jaj i śmietany.
Popychacz dozownik mieszacza – służy do dozowania produktów sypkich
i zamykania leja wlotowego pokrywy.
Kubek miksujący i pojemnik miksujący – służy do sporządzania potraw
o konsystencji płynnej i półpłynnej, takich jak: zupy krem, sosy, koktajle, itp.
Typ 877, typ 878
Tarcze do plastrów, wiórek i przecierania są wymienne, mają kształt prosto-
kątny, ostrza jednostronne (osobno do cięcia cienkiego, grubego i do prze-
cierania).
Typ 880.0, typ 881.0, typ 881.2
Tarcze do plastrów i do wiórek mają kształt okrągły, ostrza dwustronne (jed-
na strona cięcie cienkie, druga strona cięcie grube).
Przygotowanie robota kuchennego do pracy, jego
uruchomienie i praca
Przed pierwszym użyciem umyj części mające kontakt z przetwarzanym
produktem.
Napęd postaw w pobliżu gniazdka sieci, na twardym, czystym i suchym
podłożu.
Rozwiń odpowiednią długość przewodu przyłączeniowego, jego nadmiar
można wsunąć do wnętrza korpusu napędu przez otwór znajdujący się
w tylnej ścianie korpusu.
W zależności od przewidywanego zakresu prac wybierz odpowiednie
wyposażenie.
Typ 877 i 878 – Praca z malakserem
Ustaw pojemnik na napędzie tak, aby trójkątny
kołnierz w dnie pojemnika osiadł na trójkątnym
występie napędu.
W zależności od potrzeb:
Zdejmij osłonę noża, włóżż malaksera (biały)
do pojemnika oraz umieść produkty w pojemniku.
Na zabieraku zamocuj
wybraną tarkę.
Załóż tarkę na trzpień,
zaczepy wsuń pod
krawędź zabieraka i dociśnij aż do zatrza-
śnięcia zaczepu.
7
Trzymając za środkowy trzpień umieść zabierak z tarką w pojemniku.
Załóż pokrywę. Zaczep pokrywy umieść w otworze kołnierza pojemnika
i ruchem zawiasowym opuść pokry-
wę na pojemnik.
Dociśnij do oporu pokrywę w miej-
scu oznakowanym, aż do usłyszenia
charakterystycznego kliknięcia. Wy-
stęp pokrywy powinien znaleźć się
w gnieździe korpusu.
Typ 878 – Praca z pojemnikiem
miksującym
Ustaw pojemnik miksujący na napędzie
tak, aby trójkątny kołnierz w dnie zbiorni-
ka osiadł na trójkątnym występie napędu.
Włóżż miksujący (szary) do zbiornika.
Włóż produkty do zbiornika.
Zał
óż pokrywę. Zaczep pokrywy umieść w otworze
rękojeści zbiornika i ruchem zawiasowym opuść
pokrywę na zbiornik.
Dociśnij do oporu pokrywę w miejscu oznakowa-
nym, aż do usłyszenia charakterystycznego kliknię-
cia. Występ pokrywy powinien znaleźć się w gnieź-
dzie korpusu.
Włóż wtyczkę przewodu przyłączeniowego do
gniazdka sieci.
Obróć głowicę sterującą i ustaw ją na
odpowiednią prędkość pracy urządze-
nia (patrz tabela w dalszej części in-
strukcji).
Podczas pracy popychacz powinien znaj-
dować się w leju malaksera lub pojemnika
miksującego.
Zapobiega to rozpryskiwaniu i rozchlapy-
waniu produktów.
Typ 880 i 881
Włóż wtyczkę przewodu przy
łączeniowego do gniazdka sieci.
W typie 880 – zaświeci się czerwona lampka sygnalizacyjna. Na wyświe-
tlaczu pojawi się cyfra „0”.
W przypadku, gdy pojawią się inne znaki, wyjmij wtyczkę przewodu z gniazd-
ka i włóż ja ponownie (nawet 3-krotnie), aż pojawi się cyfra „0”. Jeżeli po
wykonaniu tych czynności nadal nie pojawi się cyfra „0” oddaj urządzenie
do serwisu.
W typie 880 – jeśli w czasie pracy konieczny jest inny bieg niż wstępnie
nastawiony, naciskaj przycisk „+” lub „“ aż do pojawienia się na wyświe-
tlaczu numeru wymaganego biegu.
Biegi można zmieniać w czasie pracy.
Typ 880 i 881 – Praca z malakserem
Załóż pojemnik malaksera na zaczepy mocujące napędu tak, by znak
na pojemniku znalazł się naprzeciw znaku
na korpusie i obróć
go w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara aż do zatrza-
śnięcia zaczepów (pozycja
).
Praca z nożem malaksera
Postaw nóż z osłoną na twardej
powierzchni (postaw na osłonie).
Naciśnij nóż i ruchem do góry zdej-
mij osłonę.
Umieśćż w pojemniku tak, by
połączył się z wałkiem napędu.
Umieść we wnętrzu pojemnika
produkty przeznaczone do obróbki
wg wybranego przepisu.
Załóż pokrywę na zaczepy mocujące pojemnika
tak, by znak
na pokrywie znalazł się naprze-
ciw znaku
na pojemniku i obrócić ją w kie-
runku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
aż do zatrzaśnięcia zaczepów (pozycja
).
Typ 880 – Kiedy pokrywa zostanie prawidłowo za-
mocowana, lampka sygnalizacyjna zmieni barwę
na zieloną – jest to sygnał o gotowości robota do
pracy. Na wyświetlaczu pojawi się cyfra „6” określa-
jąca wstępnie nastawiony bieg.
Włóż popychacz do leja pokrywy.
Włącz urządzenie przyciskiem
(Typ 880) lub przełącznikiem w po-
zycję1” (Typ 881). Robot może być włączony również przełącznikiem
w pozycjęPULSE” (Typ 881) lub przyciskiem „PULSE” lub „AUTO
PULSE” (Typ 880).
8
Praca z tarczą trącą
Załóż wybraną tarczę tnącą na zaczepy zabieraka tarcz
tak, by ostrza przewidziane do pracy znalazły się na gó-
rze i obróć zabierak w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara aż do oporu.
Umieść narzędzie w pojemniku tak, by połączyło się
z wałkiem napędu.
Załóż pokrywę na zaczepy mocujące pojemnika tak, by znak
na po-
krywie znalazł się naprzeciw znaku
na pojemniku i obrócić ją w kie-
runku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara aż do zatrzaśnięcia za-
czepów (pozycja
).
Włącz urządzenie przyciskiem
(Typ 880) lub przełącznikiem w po-
zycję1” (Typ 881). Robot może być włączony również przełącznikiem
w pozycjęPULSE” (Typ 881) lub przyciskiem „PULSE” lub „AUTO
PULSE” (Typ 880).
Lej pokrywy służy do dodawania składników stałych i płynnych do pojemni-
ka. Podzielony jest na dwie części o różnej wielkości, szeroka dla produktów
większych, wąska dla produktów mniejszych. Obrabiane produkty podawaj
stopniowo, przesuwając je w leju powoli i ze stałym naciskiem za pomocą
popychacza.
Typ 880 і 881 – Praca z mieszaczem ciasta
Załóż pojemnik mieszacza na zaczepy mocujące
napędu tak, by znak
na pojemniku znalazł się
naprzeciw znaku
na korpusie i obróć go w kie-
runku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara
aż do zatrzaśnięcia zaczepów (pozycja
).
Załóż uszczelkę na końcówkę leja centralnego
zbiornika i obróć zgodnie z ruchem wskazówek
zegara.
Wybrane narzędzie robocze zamontuj na wałku
napędu. W przypadku użycia ubijaka drutowego,
najpierw zamocuj (do zatrzaśnięcia) ubijak druto-
wy na wałku głowicy ubijaka.
Umieść we wnętrzu pojemnika produkty przezna-
czone do obróbki wg wybranego przepisu.
Załóż pokrywę na zaczepy mocujące pojemnika
tak, by znak
na pokrywie znalazł się naprze-
ciw znaku
na pojemniku i obrócić ją w kierun-
ku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara aż
do zatrzaśnięcia zaczepów (pozycja
).
Typ 880
Kiedy pokrywa zostanie prawidłowo zamocowana, lampka sygnalizacyjna
zmieni barwę na zieloną – jest to sygnał o gotowości robota do pracy. Na
wyświetlaczu pojawi się cyfra „1” określająca wstępnie nastawiony bieg.
Włóż popychacz do leja pokrywy.
Włącz urządzenie przyciskiem
lub przyciskiem „PULSE”.
Początkowe obroty urządzenia są wolne, zwiększają się w czasie pra-
cy, aż do uzyskania nastawionej prędkości – tzw. „Miękki start”.
Przy zbyt dużym obciążeniu mieszacza ciasta, elektroniczny system
wyłączy urządzenie, a na wyświetlaczu pojawi się symbol
.
W tym przypadku:
Wyłącz urządzenie przyciskiem
a po całkowitym zatrzymaniu urzą-
dzenia otwórz pokrywę i ujmij z pojemnika nadmiar produktów.
Włącz ponownie urządzenie przyciskiem
lub przyciskiem „PULSE”.
Ujęte poprzednio produkty dodawaj stopniowo.
Typ 881
Włóż popychacz do leja pokrywy.
Włącz urządzenie przełącznikiem w pozycję 1” lub w położenie „PULSE”.
Nie używaj ubijaka do przygotowywania gęstych mas ucieranych (np. nie-
których ciast piernikowych) – grozi to uszkodzeniem głowicy ubijaka.
Używając mieszaka hakowego pamiętaj o założeniu uszczelki na lej
miski. Jej brak może doprowadzić do przedostawania się ciasta na wał-
ki napędowe.
Typ 880 – Praca z kubkiem miksującym
Załóż pojemnik kubka miksującego na zaczepy mocujące napędu tak,
by znak
na pojemniku znalazł się naprzeciw znaku
na korpusie
i obróć go w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara aż do
zatrzaśnięcia zaczepów (pozycja
).
Umieść we wnętrzu pojemnika produkty przeznaczone do obróbki wg
wybranego przepisu.
Upewnij się, czy w rowku przy obrzeżu pokrywy znajduje się prawidłowo
założona uszczelka.
Dwa prostokątne występy uszczelki służą do wyjmowania jej z pokrywy.
Załóż pokrywę kubka miksującego na zaczepy mocujące pojemnika tak,
by znak
na pokrywie znalazł się naprzeciw znaku
na pojemniku
i obrócić ją w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara aż do
zatrzaśnięcia zaczepów (pozycja
).
9
Kiedy pokrywa zostanie prawidłowo zamocowana,
lampka sygnalizacyjna zmieni barwę na zieloną – jest
to sygnał o gotowości robota do pracy. Na wyświetla-
czu pojawi się liczba „10” określająca wstępnie nasta-
wiony bieg.
Wciśnij kubek – dozownik w otwór pokrywy.
Włącz urządzenie przyciskiem
. Robot może
być włączony również przyciskiem „PULSE” lub
przyciskiem „AUTO PULSE”.
Wskazówki eksploatacyjne
Robot kuchenny rozdrabnia produkty bardzo szyb-
ko. Włączaj go na krótki czas pracy. W ten sposób
produkty nie będą nadmiernie rozdrobnione.
Nożem malaksera nie rozdrabniaj zbyt dużych ka-
wałków. Przed włożeniem do pojemnika podziel produkt na kostki wiel-
kości ok. 3 cm.
Przy rozdrabnianiu: sera, masła, margaryny nie dopuszczaj do zbyt dłu-
giej pracy robota. Rozdrabniane produkty mogą się rozgrzać i rozpuścić.
Jeżeli produkty przyklejają się do noża lub wewnętrznych ścianek po-
jemnika wyłącz urządzenie, zdejmij pokrywę i zgarnij produkty z noża
i ścianek pojemnika (najlepiej wykonaj to łopatką).
Rozdrabnianie twardych produktów takich, jak: ziarna kawy, gałka musz-
katołowa, kostki lodu, itp., może mieć wpływ na stan ostrza noża.
Tarcze do plastrów
1. Aby uzyskać plastry jednolite i okrągłe, grubsze warzywa wk
ładaj do
większego leja, natomiast cienkie - pojedynczo do mniejszego lub po kil-
ka sztuk do większego.
2. Regularne plastry bez ścinków uzyskasz wtedy, gdy podczas napełniania
leja urządzenie jest wyłączone. Można w tym celu wykorzystać funkcję
PULSE”.
3. Warzywa miękkie i soczyste krój przy mniejszej prędkości, natomiast
twarde – przy większej.
Do całkowitego zapełnienia pojemnika można jednorazowo pokroić 0,8 –
1 kg owoców lub warzyw.
Tarcze do wiórków
1. Lej możesz napełniać produktami przy pracującym urządzeniu.
2. Przy rozdrabnianiu produktów możesz korzystać ze wszystkich biegów,
przy czym do miękkich owoców i warzyw stosuj biegi niskie, do twar-
dszych – wyższe.
Do całkowitego zapełnienia pojemnika można jednorazowo pokroić 0,8 –
1 kg owoców lub warzyw.
Tarcza do przecierania
1. Lej można napełniać produktami przy pracującym urządzeniu.
2. Po przetarciu ok. 0,5 kg produktów zatrzymaj urządzenie i zbierz miazgę
zgromadzoną na pokrywie.
Tarcza do frytek
1. Lej napełniaj produktami przy wyłączonym urządzeniu.
2. Uruchamiaj przy użyciu funkcji „PULSE”.
Do całkowitego zapełnienia pojemnika można jednorazowo pokroić 1 kg
ziemniaków.
Po zakończeniu pracy
Wyłącz robot przyciskiem (Typ 880) lub ustaw przełącznik w pozycję
0” (Typ 881, Typ 877, Typ 878) i wyjmij wtyczkę przewodu przyłączenio-
wego z gniazdka sieci.
Po całkowitym zatrzymaniu się urządzenia otwórz pokrywę.
Wyjmij używane narzędzie i opróżnij pojemnik lub zbiornik.
Mycie, czyszczenie i konserwacja robota kuchennego
Po każdorazowym użyciu robota dokładnie umyj części wyposażenia
mające kontakt z przetwarzanym produktem w ciepłej wodzie z dodat-
kiem płynu do mycia naczyń, aby nie dopuścić do zaschnięcia resztek.
Wyposażenie można również myć w zmywarce do naczyń w temperatu-
rze max 60°C z wyjątkiem: głowicy ubijaka, mieszaka hakowego, kubka
miksującego i innych części metalowych.
Miksowanie ciepłej wody z dodatkiem płynu do mycia naczyń ułatwia my-
cie kubka miksującego.
Korpus napędu robota przetrzyj wilgotną szmatką z dodatkiem płynu do
mycia naczyń.
Zabrudzenia w szczelinach lub narożach usuń szczoteczką do mycia bu-
telek lub szczoteczką do zębów.
Po umyciu dokładnie wysusz wszystkie części.
ż
malaksera przechowuj zawsze w osłonie a nóż miksujący (Typ 878)
w zbiorniku pojemnika.
10
Zalecane prędkości i czasy pracy robota z wyposażeniem
Podane czasy pracy są orientacyjne. Rzeczywisty czas pracy, zależy od jakości i ilości użytych produktów oraz od żądanego stopnia wymieszania lub roz-
drobnienia.
Typ 877 i 878 – Malakser – Nóż malaksera
Produkt Maks. ilość Przygotowanie Bieg Czas pracy
Ciasto
drożdżowe*
500 g mąki,
150 g cukru,
125 g masła,
250 ml mleka
30 g drożdży, 3 jaja
Wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki;
odczekać aż wyrośnie; dodać mąkę, jaja, tłuszcz i wyrabiać; odczekać ok.
30 min. aż ciasto wyrośnie. Piec 40 min. w temp. ok. 160°C.
2 60 s
Ciasto
ucierane
250 g mąki,
250 g cukru,
250 g masła,
6 jaj
Wszystkie składniki umieścić w pojemniku i wymieszać. 2 30 s
Ciasto
kruche
500 g mąki,
100 g cukru,
250 g masła, 4 żół
tka
W pojemniku umieścić mąkę i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiać ok. 30 s
do uformowania się drobnych okruchów. Dodać cukier i żółtka. Mieszać do
połączenia się składników.
2 30 – 45 s
Ciasto
biszkoptowe
4 jaja, 200 g mąki,
200 g cukru,
Ubić pianę z białek, dodać cukier, potem żółtka. Dodać mąkę i wymieszać. 2/1
3 min.
+15 s
Ciasto
naleśnikowe
350 g mąki,
500 ml mleka, 3 jaja
Wszystkie składniki umieścić w pojemniku i wymieszać. 2 30 s
Majonez
500 ml oleju, 2 jaja,
15 g octu,
2 łyżki musztardy
Jaja, musztardę, ocet i ok. 100 ml oleju umieścić w pojemniku. Mieszać
i dozować pozosta
łą część oleju (przez dziurkę w popychaczu).
2
3 min. (czas
dozowania
oleju)
Masa
maślana
400 g masła,
200 g cukru pudru,
2 żółtka
Wszystkie składniki umieścić w pojemniku i wymieszać. 1 3 min.
Mięso 500 g Mięso pokroić na kawałki wielkości ok. 3 cm. Umieścić w pojemniku i siekać. 2 30 s
Pasztet 750 g
Uduszone w jarzynach i wystudzone mięso pokroić na kawałki ok. 3 cm.
Dodać namoczoną bułkę, jaja, przyprawy i rozdrobnić.
2 60 s
* Drożdżowe ciasto
Uwaga: Ciasto uzyskane wg powyższej receptury jest bardzo rzadkie, nie jest uformowane w kulę, nie odstaje od ręki ani ścianek pojemnika. Ciasto nie
przypomina konsystencją typowego ciasta drożdżowego, nie daje się formować, wałkować. Przygotowują
c placek drożdżowy wg powyższej receptury, po
wymieszaniu składników (wyrobieniu ciasta) należy przełożyć ciasto od razu do przygotowanej formy. Po upieczeniu uzyskuje się smaczną, pulchną, dobrze
wyrośniętą, słodką bułkę drożdżową.
11
Typ 877 i 878 – Malakser – Nóż malaksera
Produkt Maks. ilość Przygotowanie Bieg Czas pracy
Zupa – krem
500 ml wywaru,
150 g warzyw,
200 g mięsa
Ugotowane warzywa, mięso i ok. 1 szklanki wywaru umieścić w pojemniku
i rozdrabniać do czasu uzyskania właściwej konsystencji. Dodać pozostałą
część wywaru i krótko zamieszać.
2
1 – 2 min.
(zależy od
mięsa)
Zioła2 pęczki (ok. 70 g) Umyte i wysuszone zioła umieścić w pojemniku. 2 90 s
Orzechy 500 g Umieścić w pojemniku i siekać. 2 25 s
Masło ziołowe
40 g masła,
1 pęczek zieleniny
Umytą i wysuszoną zieleninę umieścić w pojemniku i siekać ok. 60 s. Dodać
masło i wyrobić.
2 60 s + 60 s
Pasta do
chleba
500 g sera białego,
250 g ryby wędzonej
Składniki umie
ścić w pojemniku i wymieszać. 2 60 s
Czekolada 200 g
Czekoladę podzielić na kawałki wielkości ok. 3 cm. Umieścić w pojemniku
i rozdrobnić.
2 30 – 40 s
Typ 877 і 878 – Malakser – Tarcze trące
Produkt Wyposażenie
Max.
ilość
Przygotowanie Bieg
Czas
pracy
Ogórki, pory,
marchew, itp.
Tarcza do
plastrów
750 g
Pojedyncze sztuki umieścić w wąskim leju lub kilka sztuk w szerokim
leju. Lekko dociskać popychaczem i szatkować.
1 lub 2 -
Ziemniaki, selery,
itp.
750 g
Warzywa pokroić na kawałki mieszczące się w leju. Włożyć warzywa
do leja, lekko dociskać popychaczem i ścierać.
1 lub 2 -
Ser żółty
Tarcza do
wiórek
750 g
Ser pokroić na kawałki mieszczące się w leju. Włożyć do leja, lekko
dociskać popychaczem i ścierać.
2-
Marchew, buraki,
seler, jabłka itp.
500 g
Warzywa pokroić na kawałki mieszczące się w leju. Napełnić
lej
warzywami, lekko dociskać popychaczem i szatkować.
1 lub 2 -
Ziemniaki,
gotowane buraki,
marchew
Tarcza do
przecierania
750 g
Warzywa pokroić na kawałki mieszczące się w leju. Napełnić lej
warzywami, lekko dociskać popychaczem i szatkować.
2-
Ziemniaki
Tarcza do
frytek
750 g 1-
12
Typ 878 – Pojemnik miksujący
Produkt Maks. ilość Przygotowanie Bieg Czas pracy
Zupa krem
z cukini
1,25 kg cukini,
2 duże pory (białe
części), 60 g masła,
4 obrane ząbki czosnku,
80 ml śmietanki,
sól, pieprz,
ok.1 l bulionu
Zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach (polecamy malakser z tarczą
do wiórek).
Pokroić pory na cienkie plasterki.
Roztopić masło w garnku i dusić pory ok. 3 min, aż zmiękną.
Dodać czosnek i cukinię i dusić ok. 5 min.
Dodać szklankę bulionu i dusić ok. 20 min.
Odstawić zupę, żeby ostygła.
Zmiksować.
Dodać resztę bulionu, śmietankę, przyprawić solą
i pieprzem i podgrzać.
Podawać z chlebem lub grzankami.
2 30 s
Zupa krem
300 g gotowanych
warzyw,
100 g gotowanego
mięsa,
500 ml wywaru
Wszystkie składniki umieścić w zbiorniku i miksować. 2 ok. 120 s
Gazpacho
1 puszka krojonych
pomidorów,
1 papryka czerwona,
1 papryka zielona,
1 ogórek, 1 cebula,
2 ząbki czosnku,
200 g białej bułki bez
skórki,
2 łyżki octu winnego,
4 łyżki oliwy,
sól, pieprz,
kostki lodu
Cebulę obrać, opłukać i pokroić na kawałki (w kostkę).
Papryki umyć, oczyścić z nasion i ¾ każdej pokroić na kawałki.
Bułkę namoczyć w szklance zimnej wody.
Czosnek obrać
i pokroić na drobniejsze kawałki.
Ogórek obrać i usunąć pestki.
Ogórek, pozostałe kawałki papryki pokroić w drobną kostkę, przełożyć
do miseczki i wstawić do lodówki.
Pomidory, cebulę, czosnek i ¾ każdej papryki zmiksować z octem, oliwą
i namoczoną bułką (razem z wodą).
Po zmiksowaniu przetrzeć przez sito, szczelnie nakryć i wstawić do
lodówki na co najmniej 2 godziny. Nie solić.
Przed podaniem doprawić solą i pieprzem.
Gazpacho powinno być bardzo zimne – można dodać kostki lodu lub
pokruszony w pojemniku lód.
Na talerzach położyć pokrojone w kostkę papryki i ogórek i wlać
gazpacho.
2 60 s
13
Typ 878 – Pojemnik miksujący
Produkt Maks. ilość Przygotowanie Bieg Czas pracy
Ciasto
naleśnikowe
500 ml mleka,
350 g mąki,
3 jaja
Wszystkie składniki umieścić w zbiorniku i miksować; po ok. 15 s przerwać
i zgarnąć mąkę ze ścianek zbiornika.
2 30 s
Chłodnik
jabłkowo-
selerowy
2 małe cebule,
1 średni seler,
3 zielone jabłka,
4 łyżki margaryny do
smażenia,
2 kostki bulionowe,
½ gałki muszkatołowej,
sól, pieprz
Cebulę obrać, pokroić na kawałki i zeszklić na margarynie.
Rozpuścić kostki rosołowe w 1 l wody.
Obrać i umyć seler i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (polecamy
malakser z tarczą do wiórek).
Jabłka umy
ć, obrać, usunąć gniazda nasienne i rozdrobnić (można j. w.).
Wrzucić jabłka i seler do zeszklonej cebuli i smażyć przez kilka minut.
Dodać startą gałkę muszkatołową, wlać ½ bulionu i gotować ok. 20
minut.
Zmiksować wszystko, dodać sól i pieprz do smaku.
Po zmiksowaniu przetrzeć przez sito, jeśli zupa jest zbyt gęsta dodać
resztę bulionu i ewentualnie wodę.
Jeszcze raz zagotować i wystudzić.
Podawać na zimno.
2 60 s
Zupa krem
z ryby
4 płaty wędzonej ryby
(np. pstrąg, makrela),
1 szklanka śmietany,
1 cebula,
3 szklanki bulionu,
2 żółtka, 1 łyż
ka masła,
sok z jednej cytryny,
sól, pieprz
Cebulę zeszklić na maśle.
Rybę zmiksować ze śmietaną, żółtkami i przyprawami.
Wlać do garnka, dodać bulion i zagotować.
Podawać posypany koperkiem.
2 60 s
Sosy zimne (dipy) – do mięs zimnych lub grilowanych czy z founde, do warzyw (pokrojonych w słupki lub zapiekanych).
Jabłkowy
z curry
3 jabłka, 1 pudełko serka
homogenizowanego,
1 łyżka curry,
1 łyżeczka cukru, sól
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki
i miksować.
Dodać pozostałe składniki i miksować (do uzyskania gładkiej masy).
Podawa
ć do mięs zimnych lub grilowanych czy z founde, do warzyw
(pokrojonych w słupki lub zapiekanych).
2
2
15 s
30 – 45 s
14
Typ 878 – Pojemnik miksujący
Produkt Maks. ilość Przygotowanie Bieg Czas pracy
Brokułowy
30 dkg brokułów,
szklanka majonezu,
2 – 3 ząbki czosnku,
sól, pieprz
Brokuły wypłukać, ugotować do miękkości i osączyć na sitku.
Brokuły, czosnek i połowę majonezu umieścić w zbiorniku i zmiksować.
Dodać pozostały majonez, sól i pieprz i ponownie miksować przez kilka
sekund (5 s).
2 60 s
Pomidorowy
1 puszka krojonych,
pomidorów,
½ szklanki majonezu,
po 1 łyżce
sproszkowanej ostrej
i słodkiej papryki,
sól i pieprz
Pomidory odcedzić i zmiksować.
Dodać majonez i przyprawy i ponownie miksować.
2
2
30 s
15 s
Ogórkowy
(np. do
smażonych
kala orów)
1 dł
ugi ogórek,
2 łyżki grubej soli,
½ szklanki czarnych
oliwek,
45 g letów anchois,
sok z ½ cytryny,
1 mała czerwona
papryka,
2 łyżki świeżej bazylii
Ogórek obrać, przekroić na pół, wyjąć nasiona i posypać solą.
Po 5 min. ogórek opłukać wodą i osuszyć.
Paprykę opłukać, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki umieścić w zbiorniku i miksować do uzyskania
jednolitej masy. 2 2 min.
Tapenada
(pasta do
maczania
chleba)
180 g letów anchois,
360 g czarnych oliwek
bez pestek,
3 łyżki kaparów,
¾ łyżki oliwy z oliwek,
sok z ½ cytryny,
4 ząbki czosnku, pieprz
Opłukać anchois pod wodą, żeby nie były słone.
Anchois, oliwki, kapary, czosnek umieścić w zbiorniku i zmiksować przez
15 s.
Zgarnąć odrzucone na ściankę pojemnika większe kawałki i ponownie
miksować dolewając przez dozownik oliwę.
Po wrobieniu porcji oliwy dodać sok z cytryny i pieprz i ponownie przez
chwilę miksować.
2 ok. 2 min.
15
Typ 878 – Pojemnik miksujący
Produkt Maks. ilość Przygotowanie Bieg Czas pracy
Desery
Orzechowy
z wiśniami
12 dag łuskanych
orzechów włoskich,
2 szklanki mleka,
1 łyżka cukru, 1 płaska
łyżeczka cynamonu,
1 łyżka żelatyny,
3 łyżki podduszonych,
wypestkowanych wiśni
Namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody, włożyć do
większego naczynia z wrzącą wodą, aby się rozpuściła.
Orzechy włożyć do zbiornika i miksować.
Dodać cukier, mleko, cynamon i miksować.
Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę
i jeszcze miksować.
Przelać do pucharków i odstawić do stężenia.
Podawać obłożone wiśniami.
2
2
2
30 s
15 s
15 s
Mus z kaszki
manny
½ l wody,
4 czubate łyżki kaszy
manny,
30 g mrożonych
truskawek lub malin,
4 łyżki cukru
Ugotować kaszkę manną na wodzie.
Owoce i cukier umieścić w zbiorniku i miksować.
Przez dozownik wlewać kaszkę ciągle mieszając.
Przelać do miseczek i pozostawić do zastygnięcia.
Podawać z łyżką bitej śmietany, polany sokiem.
2
2
30 s
30 s
Kremiki
kawowe
500 g białego sera,
8 łyżek cukru pudru,
8 łyżeczek kawy
rozpuszczalnej,
450 ml śmietany
kremówki,
80 g czarnej czekolady,
50 g masła
Przygotować 6 liżanek, każdą wyłożyć kwadratowym kawałkiem gazy,
tak aby brzegi gazy wystawały na zewnątrz.
Ser, cukier i kawę umieścić w zbiorniku i miksować.
Śmietanę wlewać przez dozownik, cały czas miksując.
Filiżanki napełnić kremem (po napełnieniu każdą z nich stuknąć
kilka razy o blat, żeby masa dobrze się rozłożył
a i żeby usunąć bańki
powietrza).
Wstawić do zamrażalnika na ok. 1,5 h.
Przed podaniem wyjąć kremiki na talerzyki deserowe, przewracając
każdą liżankę do góry dnem.
W rondelku rozpuścić czekoladę z 4 łyżkami wody i masłem.
Dekoracyjnie polać kremiki sosem czekoladowym.
2
2
30 s
30 s
16
Typ 878 – Pojemnik miksujący
Produkt Maks. ilość Przygotowanie Bieg Czas pracy
Owoce
z musem
pistacjowym
Mus:
2 łyżki cukru,
3 żółtka,
2 łyżki mąki,
400 ml mleka,
60 g pistacji zmielonych
na proszek,
350 ml śmietany
kremówki
Owoce – mieszanka, np:
2 różowe grejpfruty,
4 kiwi,
2 banany,
100 g truskawek,
200 g wiśni (bez pestek)
lub inne (mango,
ananasy),
2 cukry waniliowe,
ewentualnie 2 łyżki rumu
Żółtka, cukier, mąkę, pistacje i ½ mleka dokładnie zmiksować.
Jeżeli nie mamy gotowej mączki pistacjowej to najpierw umieścić
w zbiorniku orzeszki pistacjowe i miksować je.(nie uzyskamy co prawda
mączki ale równomiernie i drobno posiekane orzeszki – bardzo nadają
się do przygotowania tego deseru).
Drugą część mleka zagotować i gorące wlać do zbiornika (przez
dozownik), ciągle mieszaj
ąc.
Przelać miksturę do garnka i zagotować, mieszając dokładnie aż masa
zgęstnieje.
Odstawić, żeby masa ostygła a następnie wstawić pod przykryciem do
lodówki.
Przygotować owoce: z grejpfruta odkroić skórkę razem z błoną i wykroić
cząstki miąższu, banany i kiwi obrać i pokroić na kawałki, truskawki
odszypułkować, duże przeciąć na pół, z owoców pestkowych usunąć
pestki.
Wymieszać owoce z cukrem waniliowym i ewentualnie rumem i odstawić
do lodówki na 2–3 godziny (przykryte folią).
Owoce rozłożyć w miseczkach.
Ubić w pojemniku śmietanę kremówkę – miksować
.
Wymieszać delikatnie śmietanę z musem pistacjowym i nakładać krem
na owoce.
2
2
2
30 – 45 s
30 – 45 s
45 – 60 s
Mrożona
babka
z twarożku
3 pudełka twarożku
homogenizowanego,
1 szklanka cukru pudru,
cukier waniliowy,
4 białka, garść
orzechów,
garść rodzynek,
10 dag wiśni
wypestkowanych,
mała paczka biszkoptów,
2 łyżki żelatyny
Namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody, włożyć do
większego naczynia z wrzącą wodą, aby się rozpuściła.
W zbiorniku umieścić ser, cukier, orzechy i miksować.
Dodać rozpuszczoną żelatynę, rodzynki i owoce i miksować.
Przełożyć do miski i wymieszać z pianą z białek (pianę można ubić
w pojemniku, po opłukaniu go po masie).
Przełożyć do formy babkowej z kominkiem spłukanej zimną wodą
i stawić do lodówki do stężenia.
Przed podaniem zanurzyć formę na kilka sekund we wrzącej wodzie,
wyłożyć na talerz i przybrać biszkoptami.
2
2
cca 30 s
cca 10 s
Koktajl
400 g truskawek,
600 g ke ru,
2 łyżki cukru-pudru.
Wszystkie produkty umieścić w zbiorniku i miksować. 2 60 s
17
Typ 878 – Pojemnik miksujący
Produkt Maks. ilość Przygotowanie Bieg Czas pracy
Owocowy
koktajl mleczny
100 g bananów lub
innych owoców,
200 ml świeżego mleka,
50 g lodów waniliowych,
cukier puder do smaku
Obrać banany i pokroić na kilka mniejszych kawałków.
Wszystkie produkty umieścić w zbiorniku i miksować. 2 30 – 60 s
Typ 880 i 881 – Malakser – Nóż malaksera
Produkt Maks. ilość Przygotowanie
Rodzaj pracy
Bieg
Czas
pracy
Typ 880 Typ 881
Mięso (chude) 750 g Pokroić na 2 – 3 cm kawałki. Ciągła 10 – 12 30 – 45 s
Żółty ser 500 g Pokroić na 2 – 3 cm kawałki. Ciągła 10 – 12 60 – 90 s
Gotowane jajka 10 szt. Całe jaja umieścić w pojemniku. AUTOPULSE PULSE 6 – 9
25 – 30
razy
Cebula 750 g Pokroić na ćwiartki. AUTOPULSE PULSE 12
25 – 30
razy
Marchew 1000 g Pokroić na ok. 3 cm kawałki. Ciągła 12 do 30 s
Natka pietruszki 4 pęczki Umyć, osuszyć, oberwać łodyżki. Ciągła 12 30 s
Czekolada 400 g (4 tabliczki po 100 g) Tabliczki czekolady połamać na kawałki. Ciągła 12 do 45 s
Orzechy 1000 g Usunąć twarde łuski. Ciągła 12 do 60 s
Migdały 1000 g Można przed rozdrobnieniem zdjąć skórkę
.Ciągła 12 do 60 s
Miksowane
napoje
1 litr (¾ litra płynu + owoce)
Zmiksować owoce.
Dodać płyn (mleko, ke r itp.).
AUTOPULSE
Ciągła
PULSE
Ciągła
10 – 12
12
do 30
razy
60 s
Sos tatarski
600 ml majonezu,
170 g pieczarek,
170 g korniszonów,
2 ugotowane jajka
Wszystkie produkty umieścić w pojemniku. AUTOPULSE PULSE 12
5 razy
PULSE
ok. 15 s
Majonez
1,5 litra = (1 litr oleju
+ 4 jajka + sok z cytryny)
Jaja i olej o temperaturze.pokojowej ubijać
z sokiem z cytryny.
Dodawać olej (wlewać do mniejszej komory
popychacza, posiadającej w dnie otworek).
Mieszanie końcowe.
Ciągła 10 – 12
30 s do
wyczer-
pania
oleju
+ 30 s
18
Typ 880 i 881 – Malakser – Nóż malaksera
Produkt Maks. ilość Przygotowanie
Rodzaj pracy
Bieg
Czas
pracy
Typ 880 Typ 881
Zupa jarzynowa
45 dkg ugotowanych war-
zyw, 15 dkg chudego mięsa,
3 szklanki wywaru
Rozdrobnić warzywa i mięso.
Stopniowo dodawać wywar i mieszać.
Ciągła
Ciągła
8 – 10
8 – 10
30 – 45 s
30 – 45 s
Ciasto
naleśnikowe
1,5 szklanki mleka,
1,5 szklanki wody,
3 szklanki mąki, 3 jajka
Wszystkie produkty umieścić w pojemniku. Ciągła 8 – 12 30 – 45 s
Sernik 1 kg sera
Utrzeć masło (margarynę) z cukrem i żółtkami.
Przez lej dodawać stopniowo ser pokrojony na
małe kawałki.
Ucierać masę serową.
Mieszaczem ciasta ubić pianę z białek.
Połączyć masę serową z pianą i pozostałymi
składnikami i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciągła
Ciągła
Ciągła
Ciągła
10
10
6
4 – 6
ok. 1 min.
ok. 2 min.
ok. 1 min.
2 min.
Ciasto
ucierane
3 szklanki mąki (ok. 450 g),
3 niepełne szklanki cukru
pudru (ok. 400 g),
400 g masła, 9 jaj,
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Utrzeć masło (o temperaturze pokojowej) z cu-
krem i żółtkami.
W misce mieszacza ciasta ubić pianę z białek.
Wsypać mąkę, proszek i wymiesza
ć.
Ciasto przelać do dwóch keksówek.
Piec 45 min. w temp. ok. 180°C.
Ciągła
Ciągła
Ciągła
6
6
2
4 min
1 min
ok. 2 min
Ciasto
drożdżowe*
500 g mąki, 150 g cukru,
125 g masła, 250 ml mleka,
30 g drożdży, 3 jaja
Wymieszać drożdże z ciepłym mlekiem, 1 łyżkę
cukru i 1 łyżkę mąki; odczekać aż wyrośnie;
dodać mąkę, jaja, tłuszcz i wyrabiać; odczekać ok.
30 min. aż ciasto wyrośnie. Piec 40 min. w temp.
ok. 160°C.
Ciąg
ła 12 2 min.
Ciasto
pierogowe
500 g mąki, 1–2 jaja,
200 ml wody, 2 łyżki oleju
Wszystkie składniki umieścić w pojemniku malak-
sera i mieszać.
Ciągła 6 60 s
Farsz mięsny
500 g wołowiny ugotowanej
w wywarze jarzynowym,
2 ugotowane jajka
1 pokrojona w kostkę
i usmażona cebulka
sól, pieprz
Ugotować mięso, pokroić w kostkę (ok. 3 cm).
Jajka podzielić na ćwiartki.
Wszystkie składniki umieścić w pojemniku ma-
laksera i mieszać (jeżeli masa jest zbyt sucha
dolać wywar i zamieszać).
Ciągła
Ciągła
12
12
30 – 45 s
5 s
19
Typ 880 і 881 – Mieszacz ciasta – Mieszak hakowy
Produkt Maks. ilość Przygotowanie
Rodzaj pracy
Bieg
Czas
pracy
Typ 880 Typ 881
Ciasto drożdzowe 1500 g mąki
Umieścić w pojemniku mąkę, jaja, cukier.
Przez lej w pokrywie wlewać mleko
z rozpuszczonym tłuszczem i drożdżami.
Zagniatać.
Ciągła
Ciągła
1
5 – 6
30 s
5 min.
Ciasto kruche 750 g mąki Wszystkie produkty umieścić w pojemniku. –Ciągła 5 – 6 2 min.
Ciasto
makaronowe
1000 g mąki Wszystkie produkty umieścić w pojemniku. –Ciągła 5 – 6 5 min.
Ciasto pierogowe 1000 g mąki Wszystkie produkty umieścić w pojemniku. –Ciągła 5 – 6 5 min.
Typ 880 і 881 – Mieszacz ciasta – Ubijak drutowy
Produkt Maks. ilość Przygotowanie
Rodzaj pracy
Bieg Czas pracy
Typ 880 Typ 881
Ciasto
biszkoptowe
z 8 jaj
Ubić białka.
Dodać cukier puder.
Dodawać po 2 żółtka.
Dodawać mąkę.
Ciągła
Ciągła
Ciągła
Ciągła
4 – 6
4 – 6
4 – 6
1
2 min.
2 min.
2 min.
30 s
Ciasto
ucierane
z 500 g
Margarynę o temp. pokojowej pokroić
w kostkę ok. 2 cm i utrzeć z cukrem.
Dodawać stopniowo jajka.
Dodawać mąkę.
Ciągła
Cią
gła
Ciągła
4 – 6
4 – 6
1
4 min.
1 – 4 min.
30 s
Sernik 1 kg sera
Masło o temp. pokojowej pokroić w kostkę ok.
2 cm i utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami.
Dodawać po łyżce ser zmielony w maszynce
do mięsa.
Dokończyć ucieranie masy serowej.
Przełożyć masę serowa do innego naczynia.
Umyć pojemnik mieszacza i ubijak drutowy.
Ubić pianę z białek.
Dodać pianę do masy serowej i delikatnie
wymieszać łyżką.
Ciągła
Ciągła
Ciągła
Ciągła
4 – 6
4 – 6
4 – 6
4 – 6
4 min.
4 min.
1 min.
2 min.
20
Typ 880 і 881 – Mieszacz ciasta – Ubijak drutowy
Produkt Maks. ilość Przygotowanie
Rodzaj pracy
Bieg
Czas
pracy
Typ 880 Typ 881
Piana z białek białka z 10 jaj
Białka doprowadzić do temperatury pokojowej,
umieścić w pojemniku i ubijać.
Ciągła 4 – 6 do 2 min.
Bita śmietana
700 ml śmietany kremówki
(32–34% tłuszczu)
Śmietanę schłodzić do temp. 8 – 10°C, umieścić
w pojemniku, ubijać.
Ciągła 1 – 2 do 2 min.
Typ 880 – Kubek miksujący
Produkt Maks. ilość Przygotowanie Rodzaj pracy Bieg Czas pracy
Koktajl owocowy
1 litr = 0,5 – 0,75 l mleka
+ owoce
Rozdrobnić owoce.
Dodać mleko, miksować.
AUTOPULSE
Ciągła
10 – 12
12
5 – 10 razy
30 s
Ciasto
naleśnikowe
1 litr = 1 szklanki mleka +
1 szklanka wody + 2 jaja
+ mąka
Wszystkie produkty umieścić równocześnie
w pojemniku i zmiksować.
Ciągła
Zwiększać
od 8 – 12
do 30 s
Zupa jarzynowa
1 litr = 30 dag gotowanych
warzyw,
10 dag chudego miesa
2 szklanki wywaru
Ugotować mięso i warzywa, ostudzić,
zmiksować.
Dodać wywar.
AUTOPULSE
Ciągła
10 – 12
12
5 – 10 razy
30 – 40 s
Majonez
1 litr = 450 ml oleju +
3 żółtka + sok z cytryny
Żół
tka ubić z sokiem z cytryny.
Dodawać olej (wlewać do kubka w pokrywie).
Dodać sól, cukier, ewentualnie śmietanę
i musztardę.
Ciągła
Ciągła
AUTOPULSE
10
10
12
1 min do
wyczerpania
oleju + 30 s
5 razy
Sos tatarski
1 litr = majonez +
marynowane grzybki +
korniszony
Sporządzić majonez j. w., dodać pokrojone
pozostałe składniki i ewentualnie jajko.
AUTOPULSE 12 5 razy
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22

Zelmer 880 Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla