KitchenAid KCBFS 18602 instrukcja

Typ
instrukcja
Instrukcja obsługi
Przed rozpoczęciem użytkowania urządzenia 4
Pierwsze użycie 4
Konserwacja i czyszczenie urządzenia 4
Wymiana żarówki LED (w zależności od modelu) 4
Jeżeli nie korzysta się z urządzenia 5
Przerwy w dopływie energii elektrycznej 5
Komora zamrażarki 5
Jak rozmrażać komorę zamrażarki (w zależności od modelu) 5
SYSTEM STOP FROST (w-zależności od modelu) 6
Procedura czyszczenia akcesoriów STOP FROST 6
Funkcja Shock Freeze (w zależności od modelu) 6
Jak wyjąć szuflady z metalowych prowadnic (w zależności od modelu) 7
Serwis wsparcia technicznego 7
4
Pierwsze użycie
Włożyć wtyczkę kabla zasilającego do gniazdka.
W niektórych modelach może się rozlegać sygnał dźwiękowy oznaczający, że zadziałał alarm dla
temperatury:
nacisnąć przycisk, aby wyłączyć alarmy dźwiękowe.
Uwaga: Po włączeniu urządzenia należy zaczekać 4–5 godzin, aż zostanie osiągnięta prawidłowa
temperatura przechowywania normalnie wypełnionego urządzenia.
Okresowo należy czyścić urządzenie za pomocą szmatki zwilżonej roztworem letniej wody i neutralnego
detergentu przeznaczonego do czyszczenia wnętrz chłodziarek. Nigdy nie należy używać ściernych
detergentów.
Przed przystąpieniem do czyszczenia lub czynności konserwacyjnych odłączyć urządzenie od zasilania lub
wyłączyć dopływ energii elektrycznej.
Konserwacja i czyszczenie urządzenia
Wymiana żawki LED
(w zależności od modelu)
Przed wymianą żarówki należy zawsze odłączyć urządzenie od źródła zasilania. Następnie postępować
zgodnie z instrukcjami, w zależności od typu dostępnej żarówki.
Żarówkę wymienić na żarówkę o tych samych właściwościach, dostępną w serwisie wsparcia technicznego
oraz u autoryzowanych sprzedawców.
W systemie oświetlenia wewnątrz chłodziarki zastosowano diody LED, które
zapewniają lepszą widoczność w porównaniu z tradycyjnymi żarówkami, przy
jednoczesnym bardzo niskim zużyciu energii.
W razie konieczności wymiany należy skontaktować się z serwisem technicznym.
Ważne: Oświetlenie wewnątrz komory chłodziarki włącza się po otwarciu
drzwiczek.
Aby zapewnić najlepsze wykorzystanie
urządzenia, należy dokładnie zapoznać się
z instrukcją obsługi, która zawiera opis
produktu i przydatne porady. Instrukcję należy
zachować do użycia w przyszłości.
1. Po rozpakowaniu urządzenia należy się
upewnić, że nie jest ono uszkodzone i drzwi
zamykają się prawidłowo. Wszelkie
uszkodzenia należy zgłosić sprzedawcy w ciągu
24 godziny od odbioru urządzenia.
2. Przed włączeniem urządzenia należy odczekać
co najmniej dwie godziny, aby obwód
chłodzenia był w pełni efektywny.
3. Przed użyciem wyczyścić wnętrze urządzenia.
Przed przystąpieniem do eksploatacji urządzenia
5
Jeżeli nie korzysta się z urządzenia
Odłączyć urządzenie od źródła zasilania, opróżnić je, rozmrozić (jeśli konieczne) i wyczyścić.
Zostawić lekko uchylone drzwi, aby umożliwić cyrkulację powietrza wewnątrz urządzenia. Pozwala to
zapobiec powstawaniu pleśni i przykrych zapachów.
Przerwy w dopływie energii elektrycznej
W przypadku awarii zasilania, należy skontaktować się z zakładem energetycznym i ustalić przewidywany
czas przerwy w dostawie energii.
Uwaga: Warto pamiętać, że zapełniona lodówka utrzymuje niską temperaturę dłużej niż częściowo pusta.
Jeżeli na żywności wciąż widoczne są kryształki lodu, można ją ponownie zamrozić, lecz jej smak oraz
aromat może ulec zmianie. Jeżeli produkt jest niezbyt świeży, lepiej go wyrzucić.
W przypadku braku energii przez okres do 24 godz.
1. Nie otwierać drzwi urządzenia. Pozwoli to utrzymać temperaturę produktów możliwie jak najdłużej.
W przypadku braku energii przez okres dłuższy niż 24 h.
1. Opróżnić komorę zamrażarki i przenieść żywność do zamrażarki przenośnej. W przypadku braku
zamrażarki tego typu oraz wkładów chłodzących, można spróbować wykorzystać te produkty, które są
najbardziej podatne na zepsucie.
2. Opróżnić tackę na lód.
Komora zamrażarki
Komora zamrażarki umożliwia przechowywanie zamrożonej żywności (przez okres wskazany na
opakowaniu) i zamrażanie świeżej żywności. Ilość świeżej żywności, którą można zamrozić w ciągu
24 godzin, jest podana na tabliczce znamionowej. Rozmieścić świeżą żywność w obszarze mrożenia
wewnątrz komory zamrażarki (patrz Skrócona instrukcja obsługi), pozostawiając wystarczającą ilość miejsca
wokół opakowań żywności na swobodny przepływ powietrza. Nie zaleca się ponownego zamrażania
częściowo rozmrożonej żywności. Ważne jest, aby owinąć żywność w sposób zapobiegający przedostawaniu
się wody, wilgoci lub kondensacji.
Przygotowywanie kostek lodu
Wypełnić 2/3 tacy na lód (jeśli jest dostępna) wodą i włożyć ją z powrotem do komory zamrażarki. Nigdy nie
używać ostrych lub ostro zakończonych przedmiotów do wyjmowania lodu.
Wyjmowanie szuflad (w zależności od modelu)
Wysunąć szuflady maksymalnie na zewnątrz, unieść je i wyjąć. Aby uzyskać większą przestrzeń, komo
zamrażarki można wykorzystać bez szuflad.
Po umieszczeniu żywności na kratkach/półkach upewnić się, że drzwi są prawidłowo zamknięte.
Uwaga: akcesoria urządzenia nie nadają się do mycia w zmywarce.
Uwaga: Na temperaturę wewnątrz urządzenia może wpływać temperatura otoczenia, częstotliwość otwierania
jego drzwi oraz miejsce, w którym stoi urządzenie. Ustawić temperaturę, uwzględniając te czynniki.
W przypadku modeli bezszronowych nie jest konieczne przeprowadzanie procedur rozmrażania, ponieważ
są one wykonywane automatycznie.
W przypadku innych modeli powstawanie szronu jest normalnym objawem.
Ilość i szybkość gromadzenia szronu zależy od warunków otoczenia i częstotliwości otwierania drzwi.
Cztery godziny przed wyjęciem żywności z komory zamrażarki zaleca się ustawienie niższej temperatury
lub, jeśli jest dostępna, włączenie funkcji szybkiego zamrażania (patrz Skrócona instrukcja obsługi), aby
wydłużyć ochronę żywności w czasie fazy rozmrażania. Aby rozpocząć rozmrażanie, wyłączyć urządzenie
Jak rozmrażać komo zamrażarki (w zależności od modelu)
6
i wyjąć szuflady. Umieścić zamrożoną żywność w chłodnym miejscu. Pozostawić otwarte drzwi, aby
umożliwić roztopienie się szronu. Aby zapobiec wylewaniu się wody podczas rozmrażania, zaleca się
ułożenie chłonnego materiału na spodzie komory zamrażarki i jego regularne wyżymanie.
Wyczyścić wnętrze komory zamrażarki i dokładnie osuszyć.
Włączyć urządzenie ponownie i z powrotem umieścić w nim żywność.
SYSTEM STOP FROST (w-zależności od modelu)
SYSTEM STOP FROST (dostępny w zależności od modelu) ułatwia procedurę rozmrażania komory
zamrażarki. Tacka STOP FROST (rysunek 1) służy do zbierania szronu powstałego w komorze zamrażarki,
jego łatwego usuwania oraz czyszczenia, co znacznie skraca czas niezbędny do rozmrażania wnętrza
komory zamrażarki.
Aby usunąć szron z akcesoriów do zamrażania, należy postępować zgodnie z procedurą czyszczenia
przedstawioną poniżej.
- Otworzyć drzwi komory zamrażarki i wyjąć górną
szufladę (rysunek 2).
- Odłączyć tackę STOP FROST (rysunek 3) i wyjąć
ją (rysunek 4), uważając, aby nie upadła na
szklaną półkę poniżej.
Uwaga: jeżeli akcesoria są zakleszczone lub trudno
je wyjąć, nie podejmować dalszych prób jego
wyjęcia, ale kontynuować całkowite rozmrażanie
komory zamrażarki.
- Zamknąć drzwi komory zamrażarki.
- Usunąć szron z tacki, przepłukując ją pod bieżącą
(nie gorącą) wodą (rysunek 5).
- Odstawić tackę, aby obciekła, a następnie osuszyć
plastikowe elementy miękką szmatką.
- Włożyć tackę z powrotem, umieszczając tylną
część w zagłębieniach pokazanych na rysunku 7-
A, a następnie przymocować uchwyt do zapięć
powyżej (rysunek 7-B).
- Włożyć z powrotem górną szufladę i zamknąć
drzwi komory zamrażarki.
Możliwe jest czyszczenie samych akcesoriów do
zamrażania bez konieczności całkowitego
rozmrażania komory zamrażarki. Regularne
czyszczenie akcesoriów pomaga zminimalizować
konieczność całkowitego rozmrażania komory
zamrażarki.
Uwaga: dane techniczne produktu, w tym pojemność
i zużycie energii, są obliczone bez uwzględnienia
akcesoriów.
Proce
d
u
ra
czy
szcze
n
ia
akce
soriów
S
T
OP
F
R
OS
T
Komora „Shock Freeze” została specjalnie zaprojektowana do bardzo szybkiego zamrażania do 2 kg świeżej
żywności. Bardzo szybka funkcja „Shock Freeze” minimalizuje tworzenie się kryształków lodu wewnątrz
zamrażanej żywności, co zapewnia najwyższą możliwą jakość po rozmrożeniu żywności przed spożyciem. Gdy
funkcja „Shock Freeze” nie jest włączona, komorę można wykorzystywać do standardowego zamrażania lub
przechowywania już zamrożonej żywności.
Uwaga: Gdy funkcja „Shock Freeze” jest włączona, może być słyszalny niski dźwięk. Jest to normalne zjawisko
spowodowane przez przepływ powietrza, które zapewnia optymalny rozkład zimnego powietrza w komorze.
Włączanie i wyłączanie funkcji „Shock Freeze”:
Funkcja Shock Freeze (w zależności od modelu)
7
1. Upewnić się, że od poprzedniego włączenia funkcji „Shock Freeze” minęło co najmniej 12 godzin (jeśli w
ogóle była włączana). Funkcji nie należy włączać częściej niż co 12 godzin.
2. Upewnić się, że funkcja „Fast Freeze” (Szybkie zamrażanie) nie jest włączona: Funkcji „Shock Freeze” i
„Fast Freeze” (Szybkie zamrażanie) nie należy włączać jednocześnie.
3. Opróżnić komorę „Shock Freeze”.
4
. Aktywować funkcję „Shock Freeze”, krótko dotykając przycisku na panelu sterowania: zapala się ikona, a
wentylatory znajdujące się u dołu komory przybliżają się zwiększając przepływ zimnego powietrza i w
rezultacie przyspieszając proces mrożenia.
5. Umieścić żywność do zamrożenia w komorze, kilka centymetrów (minimalnie 2 cm) od wentylatorów z tyłu
komory, aby umożliwić przepływ zimnego powietrza 17.
6. Aby uzyskać maksymalną prędkość zamrażania, zalecamy nie wyłączać funkcji „Shock Freeze” przed jej
automatycznym wyłączeniem i pozostawić drzwi zamknięte.
7. Funkcja „Shock Freeze” ulega automatycznej dezaktywacji po 4-5 godzinach działania: wskaźnik wyłącza się
i wentylatory przestają pracować. Oprócz tego funkcję „Shock Freeze" można wyłączyć w dowolnym
momencie, krótko naciskając przycisk na panelu sterowania: wskaźnik wyłącza się i wentylatory przestają
pracować.
Uwaga:
Brak zgodności z funkcją „Fast Freeze” (Szybkie Zamrażanie)
Aby zagwarantować optymalną wydajność, nie należy korzystać jednocześnie z funkcji „Shock Freeze” i „Fast
Freeze” (Szybkie zamrażanie). Dlatego, jeśli została już włączona funkcja „Fast Freeze” (Szybkie zamrażanie),
należy ją wyłączyć przed włączeniem funkcji „Shock Freeze” (i na odwrót).
Jeżeli wentylatory w komorze z funkcją Shock Freeze nie uruchamiają się
po uruchomieniu funkcji „Shock Freeze”, światła kontrolek mogą zapalić się, ale wentylatory nie zostaną
włączone. Jest to normalne zjawisko i oznacza, że trwa rozmrażanie zamrażarki. Po zakończeniu fazy
rozmrażania (maksymalnie: 1,5 godziny) wentylatory zaczną automatycznie pracować i rozpocznie się proces
„Shock Freeze”.
Jeśli kontrolka się nie zapala
Jeśli po wciśnięciu przycisku ikona zapala się: oznacza to, że przycisk wciskano przez zbyt długi czas. Aby
włączyć funkcję „Shock Freeze”, należy w pierwszej kolejności wyłączyć funkcję szybkiego zamrażania (w
tym celu naciśnij przycisk przez 3 sekundy, a następnie krótko naciśnij przycisk, bez przytrzymywania go
dłużej niż przez 1 sekundę.
Przed skontaktowaniem się z serwisem wsparcia
technicznego:
Uruchomić ponownie urządzenie, aby sprawdzić,
czy problem został rozwiązany. Jeśli nie, odłączyć
urządzenie ponownie i powtórzyć procedurę po
upływie jednej godziny.
Jeżeli po wykonaniu kontroli wymienionych
w przewodniku usuwania usterek i ponownym
uruchomieniu urządzenia wciąż działa ono
nieprawidłowo, skontaktować się z serwisem
wsparcia technicznego, dokładnie opisując problem
i podając:
typ usterki
model
typ i numer seryjny urządzenia
(podany na tabliczce znamionowej)
numer serwisowy (numer podany po słowie
SERVICE na tabliczce znamionowej wewnątrz
urządzenia).
Uwaga:
Odwrócenie drzwi urządzenie, jeśli zostało
wykonane przez serwis wsparcia technicznego,
nie jest uznawane za roszczenie gwarancyjne.
Jak wyjąć szuflady z metalowych prowadnic (w zależności od modelu)
C
l
i
c
k
1
C
l
i
c
k
2
Serwis wsparcia technicznego
400011247481
Wydrukowano we Włoszech
r 04/18
PL
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

KitchenAid KCBFS 18602 instrukcja

Typ
instrukcja