Whirlpool FH 83 C (BK)/HA instrukcja

Typ
instrukcja

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

Spis treści
Instalacja, 36-37
Ustawienie
Podłączenie do sieci elektrycznej
Opis urządzenia, 38
Widok ogólny
Panel sterowania
Uruchomienie i użytkowanie, 39
Uruchomienie piekarnika
Stosować regulator czasowy końca pieczenia
Tabliczka znamionowa
Elektroniczny programator pieczenia, 40
Programy, 41-43
Programy pieczenia
Praktyczne porady dotyczące pieczenia
Tabela pieczenia
Zalecenia i środki ostrożności, 44
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Utylizacja
Oszczędność i ochrona środowiska
Konserwacja i utrzymanie, 45-46
Odłączenie prądu elektrycznego
Mycie urządzenia
Czyszczenie drzwiczek
Wymiana żarówki
Montaż zestawu prowadnic przesuwnych
Serwis Techniczny
Instrukcja obsługi
PIEKARNIK
Deutsch, 12
DE
Nederlands, 1
PL
Turkish, 24
Polski, 35 , 47
TR
NL
SR
PL
FC 832 C.1 /HA
FC 832 C.1 IX/HA
FC 83.1 /HA
FC 83.1 IX /HA
FQ 83.1 /HA
FZ 83.1 /HA
FZ 83.1 IX /HA
FQ 932 C.1/HA
FD 83.1 /HA
FZ 93 C.1 /HA
FZ 93 C.1 IX /HA
FZ 932 C.1 /HA
FZ 932 C.1 IX/HA
FZ 83 C.1 /HA
FZ 83 C.1 IX /HA
F 83.1 /HA
F 83.1 IX /HA
F 937 C.1 IX /HA
F 937 C.1 /HA
FQ 837 C.1 /HA
FH 837 C /HA
FH 837 C IX /HA
FHS 83 C IX/HA
FH 83 /HA
FH 83 IX/HA
FH 82 C IX/HA
FH 82 C /HA
FH 831 C IX /HA
FH 831 C /HA
FH 83 C /HA
FH 83 C IX /HA
FH 93 C HA
FH 93 C IX/HA
KZ
36
PL
! Należy zachować niniejszą instrukcję, aby móc z
niej skorzystać w każdej chwili. W razie sprzedaży,
odstąpienia lub przeniesienia urządzenia, należy się
upewnić, czy instrukcja została przekazana wraz z
nim, aby nowy właściciel piekarnika mógł się
zapoznać z jego działaniem i z właściwymi
ostrzeżeniami.
! Należy uważnie przeczytać instrukcję: zawiera ona
ważne informacje dotyczące instalacji, użytkowania i
bezpieczeństwa.
Ustawienie
! Elementy opakowania nie zabawkami dla dzieci i
należy je usunąć zgodnie z normami dotyczącymi
selektywnego gromadzenia odpadów (patrz Zalecenia
i środki ostrożności ).
! Instalacja powinna zostać wykonana zgodnie z
niniejszymi instrukcjami przez wykwalifikowany
personel. Niewłaściwe podłączenie urządzenia może
spowodować szkody w stosunku do osób, zwierząt
lub mienia.
Zabudowa
W celu zapewnienia prawidłowego działania
urządzenia konieczne jest, aby mebel posiadał
odpowiednie cechy:
ścianki przylegające do piekarnika powinny być
wykonane z materiału odpornego na ciepło;
w przypadku mebli ze sklejki drewnianej kleje powinny
być odporne na działanie temperatury 100°C;
dla umożliwienia zabudowy piekarnika, zarówno w
przypadku umieszczenia go pod blatem (patrz
rysunek), jak i w pionie, mebel powinien posiadać
następujące wymiary:
! Po zabudowaniu urządzenia nie powinien być
możliwy kontakt z jego częściami elektrycznymi.
Deklaracje na temat zużycia prądu wskazane na
tabliczce znamionowej oparte na pomiarach
wykonanych dla tego typu instalacji.
Obieg powietrza
Aby zapewnić odpowiedni obieg powietrza, należy
usunąć tylną ściankę komory. Najlepiej zainstalować
piekarnik w taki sposób, aby wspierał się na dwóch
listwach drewnianych lub na płycie z prześwitem
przynajmniej 45 x 560 mm (patrz rysunki).
Centrowanie i mocowanie
Wyregulować 4 stopki umieszczone po bokach
piekarnika, odpowiadające 4 otworom na listwie
obwodowej, stosownie do grubości ścianki mebla:
grubość 20 mm: usunąć
ruchomą część stopki (patrz
rysunek);
grubość 18 mm: wykorzystać
pierwszy rowek, zgodnie z
ustawieniem fabrycznym
(patrz rysunek);
grubość 16 mm: wykorzystać
drugi rowek (patrz rysunek).
Aby przymocować urządzenie do mebla: należy
otworzyć drzwiczki piekarnika i wkręcić 4 wkręty do
drewna w 4 otwory umieszczone na listwie
obwodowej.
! Wszystkie części, które stanowią zabezpieczenie,
powinny być zamocowane w taki sposób, aby nie
można było ich zdjąć bez użycia narzędzia.
595 mm.
595 mm.
24 mm.
545 mm.
5 mm.
567 mm.
23 mm.
593 mm.
45 mm.
558 mm.
547 mm. min.
560 mm.
45 mm.
Instalacja
37
PL
Centrowanie i mocowanie*
1. Ustawić wsporniki „A” na podstawie piekarnika
„B” tak, aby zaskoczyły.
2. Ustawić stopki „C” we wspornikach „A” tak, aby
zaskoczyły. Jeśli grubość bocznej ścianki mebla:
wynosi 16 mm: zamontować stopkę w taki
sposób, aby umieszczona na niej liczba 16 była
zwrócona w stronę osoby wykonującej montaż;
wynosi 18 mm: zamontować stopkę w taki
sposób, aby jej część bez napisów była zwrócona
w stronę osoby wykonującej montaż;
wynosi 20 mm: nie montować stopki.
3. Przymocować wsporniki i stopki na brzegu
bocznej ścianki mebla przy pomocy wkrętów „D”.
4. Przymocować piekarnik do mebla przy pomocy
wkrętów i plastikowych podkładek „E”.
Podłączenie do sieci elektrycznej
! Piekarniki wyposażone w trójbiegunowy przewód
zasilający dostosowane do działania na prąd
zmienny, przy napięciu i częstotliwości wskazanych
na tabliczce znamionowej (patrz poniżej).
Montaż przewodu zasilającego
1. Otworzyć skrzynkę
zaciskową podważając
śrubokrętem boczne
zatrzaski pokrywy:
pociągnąć i otworzyć
pokrywę (patrz
rysunek).
2. Odkręcić śrubę
zacisku kabla i
wyciągnąć go, podważając śrubokrętem (patrz
rysunek).
3. Wyciągnąć śrubki ze
styków L-N-
, a
następnie przymocować
kabelki pod łbami
wkrętów zgodnie z
odpowiednimi kolorami
Niebieski (N), Brązowy
(L) Żółto -Zielony (
).
Podłączenie kabla zasilającego do sieci
Zainstalować na przewodzie znormalizowaną
wtyczkę przystosowaną do obciążeń wskazanych na
tabliczce znamionowej (patrz obok).
W przypadku bezpośredniego podłączenia do sieci
konieczne jest zainstalowanie pomiędzy
urządzeniem a siecią wyłącznika wielobiegunowego
z minimalnym otwarciem pomiędzy stykami
wynoszącym 3 mm, dostosowanego do obciążeń i
odpowiadającego obowiązującym normom (przewód
uziemienia nie powinien być przerywany przez
wyłącznik). Przewód zasilający powinien być
umieszczony tak, aby w żadnym punkcie jego
temperatura nie przekraczała temperatury otoczenia
o 50° C.
! Instalator odpowiada za prawidłowe wykonanie
podłączenia elektrycznego i za zachowanie norm
bezpieczeństwa.
Przed wykonaniem podłączenia należy się upewnić,
czy:
gniazdko posiada odpowiednie uziemienie i jest
zgodne z obowiązującymi przepisami;
gniazdko jest w stanie wytrzymać maksymalne
obciążenie mocy urządzenia, wskazane na
tabliczce znamionowej (patrz poniżej);
napięcie zasilania zawiera się w wartościach
wskazanych na tabliczce znamionowej (patrz
poniżej);
gniazdko jest kompatybilne z wtyczką urządzenia.
Jeśli gniazdko nie jest kompatybilne, należy
wymienić gniazdko lub wtyczkę; nie stosować
przedłużaczy ani rozgałęziaczy.
! Po zainstalowaniu urządzenia kabel elektryczny i
gniazdko prądu powinny być łatwo dostępne.
! Kabel nie powinien być pogięty ani przygnieciony.
! Przewód elektryczny musi być okresowo
sprawdzany i wymieniany wyłącznie przez
autoryzowany personel techniczny (patrz Serwis
Techniczny).
! W przypadku nieprzestrzegania tych zasad,
producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności.
E
E
D
A
B
D
D
16
16
16
16
C
C
C
*
Tylko w niektórych modelach.
38
PL
Panel kontrolny
Półka RUSZT
Półka BRYTFANNA
PROWADNICE
ślizgów półek
pozycja 5
pozycja 4
pozycja 3
pozycja 2
pozycja 1
Opis urządzenia
Widok ogólny
Panel sterowania
•• ••
*
•• ••
*
*
Znajduje się tylko w niektórych modelach.
39
PL
! Przy pierwszym włączeniu należy uruchomić pusty
piekarnik na przynajmniej jedną godzinę, z
termostatem ustawionym na maksimum i z
zamkniętymi drzwiczkami. Następnie wyłączyć
urządzenie, otworzyć drzwiczki piekarnika i
przewietrzyć pomieszczenie. Zapach, jaki się
wytworzy, jest skutkiem parowania substancji
zastosowanych w celu zabezpieczenia piekarnika.
Uruchomienie piekarnika
1. Wybrać żądany program pieczenia obracając
pokrętłem PROGRAMY.
2. Wybrać odpowiednią temperaturę obracając
pokrętłem TERMOSTAT. Wykaz potraw z zalecanymi
dla nich temperaturami znajduje się w Tabeli
pieczenia (patrz Programy).
3. Włączona kontrolka TERMOSTATU wskazuje fazę
nagrzewania do zaprogramowanej temperatury.
4. Podczas pieczenia można zawsze:
- zmienić program pieczenia posługując się
pokrętłem PROGRAMY;
- zmienić temperaturę posługując się pokrętłem
TERMOSTAT;
- przerwać pieczenie obracając pokrętło PROGRAMY
na pozycję „0”.
! Nigdy nie należy stawiać żadnych przedmiotów na
dnie piekarnika, gdyż grozi to uszkodzeniem emalii.
! Naczynia do pieczenia stawiać zawsze na ruszcie
znajdującym się w wyposażeniu piekarnika.
Wentylacja chłodząca
W celu zmniejszenia temperatury zewnętrznej
niektóre modele wyposażone w wentylator
chłodzący. Wytwarza on strumień powietrza, który
wydobywa się pomiędzy panelem sterowania a
drzwiczkami piekarnika
! Po zakończeniu pieczenia wentylator pracuje
dopóki piekarnik wystarczająco się nie ochłodzi.
Oświetlenie piekarnika
Włącza się je wybierając
/ przy pomocy
pokrętła PROGRAMY. Pozostaje włączone, gdy
wybiera się program pieczenia.
Stosować regulator czasowy końca
pieczenia*
1. Należy przede wszystkim nakręcić dzwonek
obracając pokrętło REGULATOR CZASOWY KOŃCA
PIECZENIA o pełny obrót w kierunku ruchu
wskazówek zegara.
2. Cofając się w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek ustawić żądany czas uzgadniając minuty
wskazane na pokrętle REGULATORA CZASOWEGO
KOŃCA PIECZENIA z oznaczeniem stałym na panel.
3. Po upływie czasu wydaje sygnał akustyczny i
wyłącza piekarnik.
4. Gdy piekarnik jest wyłączony regulator czasowy
końca pieczenia może zostać wykorzystany jako
zwykły minutnik.
! W celu użytkowania piekarnika w trybie ręcznym,
to znaczy z wyłączeniem regulatora czasowego
końca pieczenia, należy obrócić pokrętło
REGULATORA CZASOWEGO KOŃCA PIECZENIA
do symbolu 9.
Uruchomienie i
użytkowanie
TABLICZKA ZNAMIONOWA
Wymiary
szerokość 43,5 cm
wysokość 32 cm
głębo kość 41,5 cm
Po
j
emnoś
ć
58 l
Połączenia
elektryczne
napięcie 220-240 V ~ 50 Hz
maksymalny por mocy 28 00 W
ENERGY LABEL
Dyrektywa 2002/40/WE na etykiecie
piekarników elektrycznych.
Norma EN 50304
Zużycie energi i konwekcja
Naturalna - funkcja ogrzewania:
Tradycyjna; /
Zużycie energi i deklaracja Klasy
konwekcja Wymuszona - funkcja
ogrzewania: /
Do wypieku ciast.
Niniejsze urządzenie zostało
wyprodukowane zgodnie z
następującymi dyrektywami
unijnymi: 2006/ 95/EWG z dnia
12/1 2/06 (Niskie napi ęcie) z
źniejszymi zmianami –
2004/108 /EWG z dni a 15/12/ 04
(Kompatybi lność
elektromagnetyczna) z późniejszymi
zmianami - 93/ 68/ EWG z dnia
22/0 7/93 z późniejszymi zmianami.
2002/96/WE z źniejszymi
zmianami.
*
Znajduje się tylko w niektórych modelach.
40
PL
Ustawianie zegara
! Zegar można ustawić niezależnie od tego, czy
piekarnik jest włączony, czy wyłączony. Nie można
go ustawić jedynie wtedy, gdy został
zaprogramowany koniec pieczenia.
Po podłączeniu do sieci elektrycznej lub po zaniku
napięcia ikona
oraz cztery cyfry na
WYŚWIETLACZU pulsują.
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zacznie pulsować ikona
oraz cztery cyfry na
WYŚWIETLACZU;
2. za pomocą przycisków „+” i „-” ustawić godzinę;
jeśli przytrzyma się je wciśnięte, cyfry zmieniają się
szybciej, aby ułatwić ustawienie.
3. zaczekać 10 sek. lub ponownie nacisnąć przycisk
, aby zapisać ustawienie.
Ustawianie minutnika
! Ta funkcja nie przerywa pieczenia i działa
niezależnie od użytkowania piekarnika, umożliwiając
włączenie sygnału dźwiękowego po upływie
ustawionego czasu.
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zaczną pulsować ikona
oraz trzy cyfry na
WYŚWIETLACZU;
2. za pomocą przycisków „+” i „-” ustawić żądany
czas; jeśli przytrzyma się je wciśnięte, cyfry
zmieniają się szybciej, aby ułatwić ustawienie.
3. zaczekać 10 sek. lub ponownie nacisnąć przycisk
, aby zapisać ustawienie.
Wyświetli się odliczanie wsteczne, a po jego
zakończeniu włączy się sygnał dźwiękowy.
Programowanie pieczenia
!Programowanie jest możliwe dopiero po dokonaniu
wyboru programu pieczenia.
Programator
elektroniczny
Programowanie czasu trwania pieczenia.
1. Nacisnąć kilkakrotnie przycisk
, dopóki nie
zaczną pulsować ikona
oraz trzy cyfry na
WYŚWIETLACZU;
2. za pomocą przycisków „+” i „-” ustawić żądany
czas trwania pieczenia; jeśli przytrzyma się je
wciśnięte, cyfry zmieniają się szybciej, aby ułatwić
ustawienie.
3. zaczekać 10 sek. lub ponownie nacisnąć przycisk
, aby zapisać ustawienie.
4. po upływie ustawionego czasu na
WYŚWIETLACZU pojawia się napis END, piekarnik
kończy pieczenie i włącza się sygnał dźwiękowy.
Przykład: jest godzina 9:00 i czas trwania
pieczenia zostaje zaprogramowany na 1 godzinę i
15 minut. Program zatrzyma się automatycznie o
godzinie 10:15.
Programowanie końca pieczenia
! Zaprogramowanie końca pieczenia jest możliwe
dopiero po ustawieniu czasu trwania pieczenia.
1. Należy postępować zgodnie z punktami od 1 do 3
opisu programowania czasu pieczenia;
2. następnie naciskać przycisk
dopóki nie zaczną
pulsować ikona
i cztery cyfry na
WYŚWIETLACZU;
3. za pomocą przycisków „+” i „-” ustawić żądaną
godzinę zakończenia pieczenia; jeśli przytrzyma się
je wciśnięte, cyfry zmieniają się szybciej, aby ułatwić
ustawienie.
4. zaczekać 10 sek. lub ponownie nacisnąć przycisk
, aby zapisać ustawienie.
5. po upływie ustawionego czasu na
WYŚWIETLACZU pojawia się napis END, piekarnik
kończy pieczenie i włącza się sygnał dźwiękowy.
Włączone ikony
oraz oznaczają, że zostało
wykonane programowanie. Na WYŚWIETLACZU
naprzemiennie pojawiają się godzina zakończenia
oraz czas trwania pieczenia.
Anulowanie programu
W celu anulowania programu:
naciskać przycisk
dopóki nie zacznie pulsować
ikona ustawienia, które ma być anulowane oraz
cyfry na wyświetlaczu Naciskać przycisk „-”
dopóki na wyświetlaczu nie pojawią się cyfry
00:00.
Nacisnąć jednocześnie przyciski „+” i „-” i
przytrzymać je naciśnięte, w ten sposób anuluje
się wszystkie wykonane ustawienia, w tym
ustawienia minutnika.
•• ••
41
PL
Programy pieczenia
! Dla wszystkich programów możliwe jest ustawienie
temperatury w zakresie od 60 °C do MAX, z
wyjątkiem:
BARBECUE (zaleca się ustawienie jedynie na
MAX);
ZAPIEKANKA (zaleca się, aby nie przekraczać
temperatury 200°C).
/ Program WYRASTANIE
Piekarnik nagrzewa się do temperatury 40°C i
utrzymuje taką temperaturę niezależnie od pozycji
pokrętła TERMOSTATU. Program ten jest idealny do
wyrastania ciast zawierających naturalne drożdże.
/ Program PIEKARNIK TRADYCYJNY
Uruchamiane dwa elementy grzejne: dolny i górny.
Przy tym tradycyjnym sposobie pieczenia lepiej jest
wykorzystywać tylko jeden poziom: przy większej
liczbie poziomów rozkład temperatur staje się
niekorzystny.
/ Program PIEKARNIK DO WYPIEKU
CIAST
Włącza się tylny element grzejny oraz uruchamia się
wentylator, zapewniając wewnątrz piekarnika
delikatne i równomierne ciepło. Ten program jest
przeznaczony do pieczenia delikatnych potraw (np.
ciast drożdżowych) i do przygotowywania filetów
„mignon” na trzech poziomach jednocześnie.
/ Program FAST COOKING
Włączają się elementy grzejne i uruchamia się
wentylator, zapewniając utrzymywanie stałej i
równomiernej temperatury w piekarniku.
Program nie wymaga wstępnego nagrzewania.
Program ten służy do szybkiego pieczenia potraw już
przygotowanych (mrożonych lub wstępnie
ugotowanych). Najlepsze rezultaty uzyskuje się przy
wykorzystaniu tylko jednego poziomu.
/ Program MULTI-PIECZENIE
Włączają się wszystkie elementy grzejne (górny,
dolny oraz obwodowy) i uruchamia się wentylator.
Ponieważ temperatura jest stała w całym piekarniku,
powietrze piecze i przyrumienia żywność w
równomierny sposób. Jednocześnie można używać
maksymalnie dwóch półek.
/ Program PIEKARNIK DO PIZZY
Włączają się dolny i obwodowy element grzejny oraz
uruchamia się wentylator. To połączenie umożliwia
szybkie nagrzanie piekarnika z silnym dopływem
ciepła, zwłaszcza od dołu. W przypadku, gdy
wykorzystuje się więcej niż jeden poziom
równocześnie, konieczna jest ich zamiana miejscami
w połowie pieczenia.
/ Program BARBECUE
Włącza się górny element grzejny oraz rożno (jeśli
jest w danym modelu). Wysoka temperatura,
skierowana bezpośrednio na grill, jest zalecana dla
potraw wymagających wysokiej temperatury na
powierzchni. Podczas pieczenia należy zamykać
drzwiczki piekarnika.
/ Program GRATIN
Włącza się górny element grzejny i uruchamia się
wentylator oraz rożen (jeśli jest w danym modelu).
Łączy wymuszoną cyrkulację powietrza wewnątrz
piekarnika z jednokierunkowym promieniowaniem
cieplnym.
Zapobiega to przypaleniu powierzchni potraw,
zwiększając moc penetracji cieplnej. Podczas
pieczenia należy zamykać drzwiczki piekarnika.
Rożen (tylko w niektórych modelach).
Aby uruchomić rożen
(patrz rysunek), należy
wykonać następujące
czynności:
1. umieścić brytfannę w pozycji 1;
2. ustawić uchwyt rożna w pozycji 3, a następnie
umieścić rożen w odpowiednim otworze znajdującym
się w tylnej ścianie piekarnika;
3. uruchomić rożen, wybierając pokrętłem
PROGRAMY
/ lub / .
! Kiedy program
/ jest uruchomiony, otwarcie
drzwiczek powoduje zatrzymanie rożna.
Programy
42
PL
Praktyczne porady dotyczące pieczenia
! Podczas pieczenia z wentylatorem nie używać
półek 1 i 5: gorące powietrze działa bezpośrednio na
te półki, co mogłoby spowodować przypalenie
delikatnych potraw.
! Przy programach BARBECUE i GRATIN,
szczególnie jeśli one wykonywane z rożnem,
należy ustawić brytfannę w pozycji 1, aby zebrać
pozostałości po pieczeniu (sosy i/lub tłuszcze).
MULTI-PIECZENIE
Wykorzystywać pozycje 2 i 4, w pozycji 2 należy
umieszczać potrawy wymagające wyższej
temperatury.
Ustawić brytfannę na dole, a ruszt na górze.
BARBECUE
Ustawić ruszt w pozycji 3 lub 4, a żywność
umieścić na środku rusztu.
Zaleca się ustawiać poziom energii na wartość
maksymalną. Nie należy się niepokoić, jeśli górny
grzejnik nie będzie stale włączony: jego pracą
steruje termostat.
PIEKARNIK DO PIZZY
Używać blachy z lekkiego aluminium,
umieszczając na ruszcie znajdującym się w
wyposażeniu piekarnika.
Korzystanie z brytfanny wydłuża czas pieczenia, a
pizza rzadko jest chrupiąca.
W przypadku pizzy z wieloma dodatkami zaleca
się dodanie mozzarelli dopiero w połowie
pieczenia.
43
PL
Tabela pieczenia
Programy Potrawy Waga
(kg)
Pozycja
łek
Nagrzewanie
wstępne
(minuty)
Zalecana
temperatura
Czas trwania
pieczenia
(minuty)
Wyrastanie
Wyrastanie ciast drożdżowych (brioszki,
chleb, ciasto cukrowe, rogaliki, itp.)
Piekarnik
tradycyjny
Kaczka
Pieczeń cielęca lub wołowa
Pieczeń wieprzowa
Herbatniki (z kruchego ciasta)
Kruche ciasta
1
1
1
-
1
2
2
2
2
2
15
15
15
15
15
200
200
200
180
180
65-75
70-75
70-80
15-20
30-35
Piekarnik do
wypieku ciast
Kruche ciasta
Ciasto z owocami
Ciasto śliwkowe
Ciasto biszkoptowe
Naleśniki nadziewane (na 2 półkach)
Małe ciastka (na 2łkach)
Słone ciastka francuskie z serem (na 2
łkach)
Ptysie (na 3łkach)
Herbatniki (na 3 łkach)
Bezy (na 3 półkach)
0.5
1
0.7
0.5
1.2
0.6
0.4
0.7
0.7
0.5
2
1 lub 2
2
2
1 i 3
1 i 3
1 i 3
1 i 2 i 4
1 i 2 i 4
1 i 2 i 4
15
15
15
15
15
15
15
15
15
15
180
180
180
160
200
190
210
180
180
90
20-30
40-45
40-50
25-30
30-35
20-25
15-20
20-25
20-25
180
Mrożonki
Pizza
Cukinie i raki w lanym cieście
Tort wiejski ze szpinakiem
Panzerotti
Lasagne
Rumiane bułeczki
Kawałki kurczaka
0.3
0.4
0.5
0.3
0.5
0.4
0.4
1
1
1
1
1
1
1
-
-
-
-
-
-
-
250
200
220
200
200
180
220
12
20
30-35
25
35
25-30
15-20
Potrawy podgotowane
Zrumienione skrzydełka z kurczaka
0.4
1
-
200
20-25
Fast cooking
Świeże potrawy
Herbatniki (z kruchego ciasta)
Ciasto śliwkowe
Słone ciastka francuskie z serem
0.3
0.6
0.2
1
1
1
-
-
-
200
180
210
15-18
45
10-12
Multi-pieczenie
Pizza (na 2 półkach)
Lasagne
Jagnięcina
Kurczak pieczony + ziemniaki
Makrela
Ciasto śliwkowe
Ptysie (na 2łkach)
Herbatniki (na 2 łkach)
Ciasto biszkoptowe (na 1 łce)
Ciasto biszkoptowe (na 2 łkach)
Słone ciasta
1
1
1
1+1
1
1
0.5
0.5
0.5
1
1.5
1 i 3
2
2
1 i 3
1 i 2
1 i 2
1 i 3
1 i 3
1 i 2
1 i 3
2
15
10
10
15
10
10
10
10
10
10
15
230
180
180
200
180
170
190
180
170
170
200
15-20
30-35
40-45
60-70
30-35
40-50
20-25
10-15
15-20
20-25
25-30
Piekarnik do
pizzy
Pizza
Pieczeń cielęca lub wołowa
Kurczak
0.5
1
1
2
1
1 lub 2
15
10
10
220
220
180
15-20
25-30
60-70
Sole i mątwy
Szaszłyki z kalmarów i raków
Mątwy
Filet z dorsza
Warzywa z rusztu
Befsztyk cielęcy
Kiełbaski
Hamburgery
Makrele
Tosty (lub chleb opiekany)
0.7
0.6
0.6
0.8
0.4
0.8
0.6
0.6
1
nr 4 i 6
3
3
3
3
1 lub 3
3
3
3
3
3
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Maks
Maks
Maks
Maks
Maks
Maks
Maks
Maks
Maks
Maks
10-12
8-10
10-15
10-15
15-20
15-20
15-20
10-12
15-20
3-5
Barbecue
Na rożnie (jeśli jest)
Cielęcina z rożna
Kurczak z rożna
Jagnięcina z rożna
1.0
1.5
1.0
-
-
-
-
-
-
Maks
Maks
Maks
80-90
70-80
70-80
Kurczak z rusztu
Mątwy
1.5
1.5
2 i 3
2 i 3
10
10
200
200
55-60
30-35
Gratin
Na rożnie (jeśli jest)
Cielęcina z rożna
Jagnięcina z rożna
Kurczak (z rożna) + ziemniaki (na
brytfannie)
1.5
1.5
1.5
-
-
-
-
2
10
10
10
10
200
200
200
200
70-80
70-80
70-75
70-75
44
PL
Zalecenia i środki ostrożności
!
Urządzenie zostało zaprojektowane i wyprodukowane
zgodnie z międzynarodowymi normami
bezpieczeństwa. Poniższe ostrzeżenia dotyczą zasad
bezpieczeństwa i należy je uważnie przeczytać.
Ogólne zasady bezpieczeństwa
Urządzenie zostało zaprojektowane do użytku
domowego o charakterze nieprofesjonalnym.
Nie należy instalować urządzenia na otwartym
powietrzu, nawet jeśli miejsce to pozostaje osłonięte,
gdyż wystawianie piekarnika na działanie deszczu i
burz jest bardzo niebezpieczne.
Przenosząc urządzenie należy zawsze korzystać z
odpowiednich uchwytów umocowanych po bokach
piekarnika.
Nie dotykać urządzenia stojąc przy nim boso lub
mając mokre albo wilgotne ręce bądź stopy.
Urządzenie powinno być używane przez osoby
dorosłe jedynie w celach kulinarnych, zgodnie
ze wskazówkami zawartymi w instrukcji
użytkownika. Wszelkie inne próby użycia
urządzenia (np. do ogrzewania pomieszczeń)
uważa się za niewłaściwe i niebezpieczne.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za
uszkodzenia wynikające z niewłaściwej i
nierozsądnej eksploatacji urządzenia.
Podczas użytkowania urządzenia elementy
grzejne oraz niektóre części drzwiczek
piekarnika mocno się nagrzewają. Należy
uważać, aby nie dotknąć tych części i aby
dzieci nie zbliżały się do piekarnika.
Należy uważać, aby przewody zasilające pozostałe
elektryczne urządzenia domowe nie stykały się z
rozgrzanymi elementami piekarnika.
Nie zasłaniać otworów wentylacyjnych i
odprowadzających ciepło.
Przy otwieraniu drzwiczek należy trzymać za
środkową część uchwytu: jego boki mogą być
gorące.
Do wyjmowania i wkładania naczyń do/z piekarnika
należy zawsze używać rękawic ochronnych.
Nie wykładać dna piekarnika folią aluminiową.
Nie wkładać do piekarnika materiałów łatwopalnych:
jeśli urządzenie zostanie niespodziewanie
uruchomione, mogłoby się zapalić.
Kiedy urządzenie nie jest używane, należy zawsze
sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w pozycji
z”/“{
”;
Nie wyciągać wtyczki z gniazdka trzymając za
kabel: należy trzymać za wtyczkę.
Nie czyścić urządzenia ani nie wykonywać
czynności konserwacyjnych bez uprzedniego
odłączenia wtyczki od sieci elektrycznej.
W razie awarii nie należy w żadnym wypadku
ingerować w wewnętrzne mechanizmy piekarnika w
celu podjęcia próby jego samodzielnej naprawy. Należy
skontaktować się z Serwisem (patrz Serwis).
Nie stawiać ciężkich przedmiotów na otwartych
drzwiczkach piekarnika.
Nie jest przewidziane, aby urządzenie było używane
przez osoby (w tym dzieci) o ograniczonych
możliwościach fizycznych lub umysłowych, przez
osoby bez doświadczenia lub bez znajomości
urządzenia, chyba że pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpieczeństwo, jak również
przez osoby, które nie zostały zapoznane ze
wstępnymi instrukcjami dotyczącymi użytkowania
urządzenia.
Zabronić dzieciom bawienia się urządzeniem.
Utylizacja
Utylizacja materiałów opakowaniowych: stosować się do
lokalnych przepisów; w ten sposób opakowanie będzie
mogło zostać ponownie wykorzystane.
Dyrektywa europejska 2002/96/WE w sprawie
zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego
(WEEE) przewiduje, że elektryczne urządzenia
gospodarstwa domowego nie mogą być utylizowane
w ramach zwykłego zagospodarowywania stałych
odpadów miejskich. Zużyte urządzenia powinny być
gromadzone oddzielnie, aby zoptymalizować stopień
odzysku i recyrkulacji materiałów, które zawierają,
oraz aby zapobiec potencjalnym szkodom dla
zdrowia i środowiska. Symbol przekreślonego kosza,
umieszczony na wszystkich produktach, ma
przypominać o obowiązku ich selektywnej zbiórki.
W celu uzyskania bliższych informacji dotyczących
prawidłowego złomowania elektrycznych urządzeń
gospodarstwa domowego użytkownicy mogą się
zwrócić do właściwych służb miejskich lub do
sprzedawców tego sprzętu.
Oszczędność i ochrona środowiska
Korzystając z piekarnika w godzinach od późnego
popołudnia do pierwszych godzin porannych można
przyczynić się do zmniejszenia obciążenia zakładów
energetycznych.
Przy programach BARBECUE i GRATIN należy
pamiętać, aby drzwiczki były zawsze zamknięte: w
ten sposób można uzyskać zarówno lepsze wyniki
pieczenia, jak i znaczną oszczędność energii
elektrycznej (około 10%).
Należy dbać o sprawność i czystość uszczelek, tak,
aby dokładnie przylegały one do drzwiczek i nie
powodowały utraty ciepła.
45
PL
Odłączenie prądu elektrycznego
Przed każdą czynnością należy odłączyć urządzenie
od sieci zasilania elektrycznego.
Mycie urządzenia
Części zewnętrzne emaliowane lub ze stali
nierdzewnej oraz uszczelki gumowe mogą być
myte przy pomocy gąbki nasączonej letnią wodą i
neutralnym mydłem. Jeśli plamy trudne do
usunięcia, należy stosować specjalne produkty
przeznaczone do tego typu urządzeń. Zaleca się
obficie spłukać i dokładnie osuszyć piekarnik po
umyciu. Nie należy stosować proszków ściernych
ani substancji wywołujących korozję.
Wnętrze piekarnika powinno być czyszczone
najlepiej po każdym użyciu, gdy jest jeszcze
letnie. Należy je umyć przy pomocy ciepłej wody i
środka czyszczącego, spłukać i osuszyć miękką
szmatką. Unikać środków ściernych.
Akcesoria mogą być myte jak zwykłe sztućce,
także w zmywarkach, za wyjątkiem prowadnic
przesuwnych.
! Do czyszczenia urządzenia nigdy nie należy używać
oczyszczaczy parowych lub wysokociśnieniowych.
Mycie drzwi.
Szybę drzwiczek należy czyścić przy pomocy gąbki i
środków nieściernych, a następnie osuszać miękką
szmatką. Nie używać szorstkich materiałów ściernych
lub ostrych, metalowych skrobaków, które mogą
zarysować powierzchnię i spowodować pęknięcie szyby.
W celu dokładniejszego
wymycia drzwiczek
można je zdemontować:
1. całkowicie otworzyć
drzwiczki (patrz rysunek);
2. podnieść i obrócić dźwignie
znajdujące się w obu
zawiasach (patrz rysunek);
3. przytrzymać drzwiczki za obie
zewnętrzne krawędzie,
przymykając je powoli, lecz nie
całkowicie. Nacisnąć blokady
FF
FF
F, a
następnie pociągnąć drzwiczki do
siebie i wyjąć je z zawiasów (patrz
rysunek). *
3. przytrzymać drzwiczki za
obie zewnętrzne krawędzie,
przymykając je powoli, lecz
nie całkowicie. Pociągnąć
drzwiczki do siebie i wyjąć je z
zawiasów (patrz rysunek).*
Zamontować ponownie drzwiczki
wykonując opisane czynności w
odwrotnej kolejności.
Kontrola uszczelek
Sprawdzać okresowo stan uszczelek wokół
drzwiczek piekarnika. Jeśli okaże się, że uszczelka
jest uszkodzona, należy się skontaktować z
najbliższym Centrum Serwisowym (patrz Serwis).
Zaleca się nie używać piekarnika do chwili
zakończenia naprawy.
Wymiana żarówki
W celu wymiany żarówki w piekarniku:
1. Odkręcić szklaną pokrywę obudowy żarówki.
2. Wykręcić żarówkę i wymienić na taką samą:
moc 25 W, trzonek E 14.
3. Ponownie założyć pokrywę (patrz rysunek).
Konserwacja i utrzymanie
F
F
F
*
Tylko w niektórych modelach.
46
PL
Serwis Techniczny
Przed skontaktowaniem się z Serwisem należy:
Sprawdzić, czy usterki nie da się usunąć
samodzielnie;
W przeciwnym wypadku skontaktować się z
Autoryzowanym Serwisem Technicznym.
! Zwracać się wyłącznie do autoryzowanych
techników.
Podać:
Model urządzenia (Mod.)
Numer seryjny (S/N)
Te ostatnie informacje można znaleźć na tabliczce
znamionowej umieszczonej na urządzeniu.
Montaż zestawu prowadnic przesuwnych
W celu zamontowania
prowadnic przesuwnych:
1. Odkręcić dwa wkręty A
(patrz rysunek). Jeśli piekarnik
jest wyposażony w panele
samoczyszczące, to zostaną
one chwilowo zdemontowane.
2. Wymienić wkręty A na wkręty i
podkładki (B +C) znajdujące się w
zestawie.
3. Wkręcić nowe wkręty B i
odpowiednie podkładki C, instalując
ponownie także panele
samoczyszczące.
4. Zamocować oba uchwyty D
prowadnicy w odpowiednich
otworach znajdujących się na
ściankach piekarnika (patrz
rysunek). Otwory dla lewej
prowadnicy znajdują się na
górze, natomiast dla prowadnicy
prawej na dole.
5. Wreszcie zamocować prowadnicę na części
odległościowej C.
! Prowadnic przesuwnych nie należy umieszczać w
pozycji 5.
B
C
D
A
A
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72

Whirlpool FH 83 C (BK)/HA instrukcja

Typ
instrukcja
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla