Indesit IFVR 500 AN Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide

Ten podręcznik jest również odpowiedni dla

PL
1
OPIS PRODUKTU
PANEL STEROWANIA
1. Panel sterowania
2. Wentylator
3. Prowadnice półek
(poziom jest zaznaczony na
froncie piekarnika)
4. Drzwiczki
5. Grzka górna/ grill
6. Oświetlenie piekarnika
7. Tabliczka znamionowa
(nie usuwać)
8. Grzałka dolna
(niewidoczna)
STEROWANIE PIEKARNIKIEM
1. POKRĘTŁO WYBORU
Służy do włączania urządzenia poprzez wybranie
funkcji.
Obrócić do pozycji
, by wyłączyć urządzenie.
2. ZEGAR ANALOGOWY
3. POKRĘTŁO TERMOSTATU
Obrócić, aby ustawić żądaną temperaturę dla
wybranej uprzednio funkcji.
4. DIODA TERMOSTATU/ NAGRZEWANIA
Świeci podczas nagrzewania urządzenia. Wyłącza się
po osiągnięciu wymaganej temperatury.
INSTRUKCJA
CODZIENNEJ EKSPLOATACJI
Przed użyciem należy dokładnie przeczytać wskazówki dotyczące bezpieczeństwa.
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP PRODUKTU INDESIT
Aby móc korzystać z programu kompleksowej
pomocy i wsparcia, należy zarejestrować swój
produkt na stronie www.indesit.com/register
WWW
Zasady bezpieczeństwa oraz Instrukcję obsługi i
konserwacji urządzenia można pobrać odwiedzając
naszą stronę docs.indesit.eu i postępując zgodnie
ze wskazówkami zamieszczonymi na odwrocie tej
broszury.
1
2
3
4
7
8
6
5
1
4
2
3
2
AKCESORIA
RUSZT
BLACHA NA ŚCIEKAJĄCY
TŁUSZCZ
BLACHA DO PIECZENIA
* Dostępne tylko w wybranych modelach
Liczba i rodzaj akcesoriów może różnić się w zależności od zakupionego modelu.
Akcesoria dodatkowe, których nie ma w zestawie, można kupić oddzielnie w punkcie serwisu technicznego.
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
Umieścić ruszt poziomo, wsuwając go po szynach
i pilnując, aby strona z podniesionym brzegiem
skierowana była ku górze.
Inne akcesoria, takie jak blacha na ściekający tłuszcz
czy blacha do pieczenia, są wsuwane poziomo, w taki
sam sposób jak ruszt.
FUNKCJE
WYŁĄCZONY
Do wyłączania piekarnika.
OŚWIETLENIE
Do włączania oświetlenia komory piekarnika
KONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego rodzaju potraw na
jednym poziomie.
HYDROOCZYSZCZANIE
(Dostępne tylko w wybranych modelach)
W ramach tego specjalnego
niskotemperaturowego cyklu czyszczenia brud i
resztki jedzenia są z łatwością usuwane parą. Na
dno piekarnika wlać 200ml wody pitnej i uruchomić
funkcję na 35 min w temperaturze 90°C. Włącz
funkcję, gdy piekarnik jest zimny i pozwolić mu się
ochłodzić przez 15 minut po zakończeniu cyklu.
PIECZENIE KONWEKCYJNE
Do pieczenia ciast z płynnym nadzieniem
(słonych i słodkich) na jednym poziomie. Ta
funkcja idealnie nadaje się również do pieczenia
na dwóch poziomach. W razie potrzeby zaleca
się zamianę potraw miejscami w celu ich bardziej
równomiernego upieczenia.
GRILL
Do grillowania kawałków mięsa (antrykotu,
szaszłyków, kiełbasek), do zapiekania warzyw lub
do przyrumieniania pieczywa. Podczas grillowania
mięsa zaleca się stosowanie blachy na ściekający
tłuszcz: Blachę na ściekający tłuszcz można umieścić
na dowolnym poziomie poniżej blachy do pieczenia i
nalać do niej ok. 500 ml wody pitnej.
ZAPIEKANKA
Do pieczenia dych kawałków mięs. Zaleca się
stosowanie blachy na ściekający tłuszcz: Blachę na
ściekający tłuszcz można umieścić na dowolnym
poziomie poniżej blachy do pieczenia i nalać do niej
ok. 500 ml wody pitnej.
ROZMRAŻANIE
Dla szybszego rozmrażania żywności.
PL
3
Nowy piekarnik może mieć wyczuwalny zapach,
kry jest pozostałością po produkcji: jest to zjawisko
normalne.
Dlatego przed przystąpieniem do pieczenia potraw
zalecamy rozgrzanie piekarnika „na pusto", co ułatwi
pozbycie się tego zapachu.
Należy wyjąć z komory piekarnika wszystkie kartony
zabezpieczające i zdjąć przezroczystą folię, a także
usunąć wszystkie znajdujące się w niej akcesoria.
Rozgrzać piekarnik do 250°C i pozostawić włączony
na około jedną godzinę, najlepiej przy użyciu funkcji
„Piecz. konwekcyjne”. W tym czasie piekarnik musi
być pusty.
Aby prawidłowo ustawić tę funkcję, należy
postępować zgodnie z instrukcjami.
Uwaga: Po pierwszym użyciu urządzenia zaleca się
przewietrzyć pomieszczenie.
PIERWSZE UŻYCIE URZĄDZENIA
1. WYBÓR FUNKCJI
Aby wybrać funkcję, należy obrócić pokrętło wyboru
do pozycji oznaczonej symbolem żądanej funkcji.
2. WŁĄCZANIE FUNKCJI
Aby włączyć wybraną funkcję, należy obrócpokrętło
termostatu, by ustawić żądaną temperaturę. Aby
wyłączyć funkcję, ustawić pokrętło wyboru funkcji
oraz pokrętło termostatu odpowiednio w położeniach
oraz .
3. NAGRZEWANIE
Po uruchomieniu tej funkcji włączy się dioda
termostatu sygnalizująca rozpoczęcie pracy
urządzenia.
Po zakończeniu nagrzewania dioda wączy się,
wskazując, że w komorze piekarnika uzyskano
wybraną temperaturę. W tym momencie należy
umieścić potrawę w piekarniku i rozpocząć jej
pieczenie.
Uwaga: Umieszczenie potraw w piekarniku przed końcem
procesu nagrzewania może mieć wpływ na jakość
pieczonych potraw.
. ZEGAR ANALOGOWY
1. Ikona czasu rozpoczęcia pieczenia
2. Ikona zakończenia czasu pieczenia
3. Ikona ustawienia minutnika
4. Pokrętło zegara
5. Ikona ustawienia zegara
. USTAWIENIE ZEGARA
Czterokrotnie wcisnąć pokrętło zegara, aż na
wyświetlaczu będzie migać ikona
. Przekcić
pokrętło, aby ustawić aktualny czas i zatwierdzić,
wciskając pokrętło.
Uwaga: jeśli nastąpi przerwa w zasilaniu, czas musi być
ustawiony ponownie.
. USTAWIENIE CZASU PRACY
Aby określić czas pracy urządzenia, naly
wprowadzić czas zakończenia pieczenia. Po wybraniu
funkcji i temperatury roboczej dwukrotnie wcisnąć
pokrętło zegara, aż na wyświetlaczu będzie migać
ikona
. Przekręcić pokrętło zegara, aby ustawić czas
zakończenia pieczenia. Ponownie wcisnąć pokrętło
zegara, aby potwierdzić i rozpocząć pieczenie.
Zakończenie pieczenia zostanie zasygnalizowane
więkiem oraz miganiem ikony
.
Uwaga: najkrótszy możliwy czas pracy to 2minuty. Aby
sprawdzić ustawiony czas pracy podczas pieczenia, należy
jednokrotnie nacisnąć pokrętło zegara. Aby anulować zadane
ustawienie przed upływem podanego czasu, wcisnąć i
przytrzymać pokrętło zegara przez 5sekund, a piekarnik
powróci do ręcznego trybu pracy.
Po zakończeniu pieczenia wcisnąć pokrętło zegara na
5sekund, aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, a potem
ponownie, aby anulować pozostałe ustawienia i
powrócić do ręcznego trybu pracy.
. PROGRAMY PIECZENIA
Można opóźnić uruchomienie funkcji, ustawiając
dla niej czas rozpoczęcia. Po wybraniu funkcji i
temperatury roboczej należy raz wcisnąć pokrętło
zegara. Na wyświetlaczu będzie migać ikona
: obrócić pokrętło zegara, aby ustawić godzinę
rozpoczęcia pieczenia i nacisnąć je, aby potwierdzić.
Na wyświetlaczu będzie migać ikona
: przekcić
pokrętło zegara, aby ustawić czas zakończenia
pieczenia i nacisnąć je, aby rozpocząć program. Obie
ikony
i pozostaną włączone do momentu
rozpoczęcia cyklu pieczenia.
. MINUTNIK
Kiedy urządzenie jest wyłączone, zegar analogowy
może być używany jako minutnik. Aby włączyć tę
funkcję, upewnić się, że piekarnik jest wyłączony i
nacisnąć trzykrotnie pokrętło zegara: na wyświetlaczu
będzie migać ikona
. Przekręcić pokrętło zegara,
aby ustawić wybrany czas i nacisnąć je, aby włączyć
minutnik: zakończenie odliczania do zera zostanie
zasygnalizowane dźwiękiem.
Uwaga: najkrótszy możliwy czas pracy to 2 minuty. Aby
wyłączyć minutnik przed upływem podanego czasu, wcisnąć
i przytrzymać pokrętło zegara przez 5sekund. Aby wyłącz
alarm dźwiękowy, wcisnąć pokrętło zegara.
1
5
2
3
4
CODZIENNA EKSPLOATACJA
4
TABELA GOTOWANIA
PRZEPIS FUNKCJA
NAGRZE-
WANIE
TEMPERATURA (°C)
CZAS TRWANIA
(MIN.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Ciasta drożdżowe
Tak 160–180 35–55
2
Tak 150–170 30–90 *
3
1
Ciasta z nadzieniem
(sernik, strucla, szarlotka)
Tak 150 -190 30–85
2
Tak 150–190 3590 *
3
1
Ciastka/ tarteletki
Tak 170–180 1540
3
Tak 150175 2045 *
3
1
Ptysie
Tak 180 3040
3
Tak 170–190 3545 *
3
1
Bezy
Tak 90 120–130
3
Tak 90 130–150 *
3
1
Chleb/ pizza/ focaccia
Tak 190250 1550
2
Tak 190250 2545 *
3
1
Mrożona pizza
Tak 250 10–15
2
Tak 250 10–20 *
3
1
Tarta mięsno-warzywna
(tarta warzywna, quiche)
Tak 175–200 40–50
2
Tak 180–190 4055 *
3
1
Nadziewane ciasto francuskie/
przekąski z ciasta ptysiowego
Tak 180–200 20–30
3
Tak 180–190 2040 *
3
1
Lasagne/ zapiekany makaron/
cannelloni/ zapiekanki
Tak 190200 4065
2
Jagnięcina/ cielęcina/ wołowina/
wieprzowina
1 kg
Tak 190200 90 110
2
Kurczak/ królik/ kaczka 1 kg Tak 190200 6585
2
Indyk/ gęś 3 kg Tak 190200 140–180
1 / 2
Ryba pieczona/ potrawy pieczone
w papierze
(let, w całości)
Tak 180–200 4060
2
Warzywa nadziewane
(pomidory, cukinie, bakłażany)
Tak 175–200 5060
2
Tosty Tak 200 2–5
4
PL
5
PRZEPIS FUNKCJA
NAGRZE-
WANIE
TEMPERATURA (°C)
CZAS TRWANIA
(MIN.)
POZIOM PIEKARNIKA
I AKCESORIA
Filety/ kawałki ryb Tak 200 30–40 **
4
3
Kiełbaski/ szaszłyki/ żeberka/
hamburgery
Tak 200 30–50 **
4
3
Pieczony kurczak 1–1,3 kg - 200 55–70 **
2
1
Befsztyk krwisty 1 kg - 200 35–50 ***
2
Udziec jagnięcy/ golonka - 200 60–90 ***
2
Pieczone ziemniaki - 200 4555 ***
2
Zapiekane warzywa - 200 20–30
2
Lasagne i mięso Tak 200 50100 ****
3
1
Mięso i ziemniaki Tak 200 45–100 ****
3
1
Ryby i warzywa Tak 180 3050 ****
3
1
*** Zamienić poziomy położenia półek po upływie połowy czasu pieczenia.
*** Obrócić potrawę po upływie połowy czasu pieczenia.
** Obrócić potrawę po upływie 2/3 czasu pieczenia (w razie potrzeby).
**** Szacowany czas: Potrawy można wyjmować z piekarnika w różnym czasie, w zależności od indywidualnych
preferencji.
FUNKCJE
Pieczenie tradycyjne Grill Gratin Pieczenie konwekcyjne
AKCESORIA
Ruszt Forma do ciasta na ruszcie
Ociekacz/ blacha do ciast
lub tortownica na ruszcie
Blacha na ściekający
tłuszcz/ blacha do pieczenia
Blacha na ściekający tłuszcz
napełniona 500 ml wody
6
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
WYMIANA LAMPY
1. Odłączyć piekarnik od zasilania.
2. Odkręcić osłonę od lampki, wymienić żarówkę i
przykręcić osłonę z powrotem do lampki.
3. Ponownie podłączyć piekarnik do zasilania.
Uwaga: Stosować tylko żarówki halogenowe o mocy 20–40W/230
V typ G9, T300°C. Żarówka stosowana wtym piekarniku jest
przeznaczona do urządzeń domowych inie nadaje się do
ogólnego oświetlania pomieszczeń wgospodarstwie domowym
(dyrektywa WE 244/2009). Żarówki można kupić w autoryzowanym
serwisie.
- Jeśli używane są żarówki halogenowe, nie wolno dotykać ich
gołymi rękami – ślady palców pozostawione na powierzchni mogą
doprowadzić do uszkodzenia żarówek. Nie używać piekarnika,
dopóki osłona lampy nie zostanie ponownie zamontowana.
JAK POSŁUGIWAĆ SIĘ TABELĄ PIECZENIA
Tabela zawiera najlepsze funkcyjne, akcesoria i
poziom do gotowania różnych rodzajów żywności.
Czasy pieczenia są liczone od momentu włożenia
potrawy do piekarnika, z wyjątkiem potraw
wymagających nagrzewania wstępnego.
Temperatury oraz czasy pieczenia są orientacyjne i
zależą od ilości potrawy lub od rodzaju akcesoriów.
Początkowo należy stosować najniższe sugerowane
ustawienia, a jeśli potrawa nie jest wystarczająco
dopieczona, należy użyć wyższych. Zaleca się
stosowanie akcesoriów dołączonych w zestawie lub,
w miarę możliwości, blach lub form do pieczenia z
ciemnego metalu. Można stosować również naczynia
i akcesoria ze szkła żaroodpornego (pyrex) lub
ceramiczne. Czas pieczenia nieco się wtedy wydłuży.
JEDNOCZESNE PIECZENIE RÓŻNYCH POTRAW
Korzystając z funkcji „Pieczenie konwekcyjne” można
na różnych poziomach piec jednocześnie różne
potrawy, które wymagają tej samej temperatury
pieczenia (np. ryby i warzywa). W razie potrzeby
zamienić poziomy pożenia półek po upływie
dwóch trzecich czasu pieczenia. Wyjąć potrawy, które
wymagają krótszego pieczenia, i pozostawić potrawy,
kre wymagają dłuższego pieczenia.
PRAKTYCZNE PORADY
POWIERZCHNIE ZEWNĘTRZNE
Powierzchnie należy czyścić wilgotną ściereczką z
mikrobry. Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka kropel
detergentu o neutralnym pH. Wytrzeć do sucha ściereczką.
Nie stosować żrących ani ściernych detergentów. Jeśli tego
rodzaju substancje zostały przypadkowo rozprowadzone
po powierzchni urządzenia, należy natychmiast je usunąć za
pomocą wilgotnej ściereczki z mikrobry.
POWIERZCHNIE WEWNĘTRZNE
Po każdym użyciu należy poczekać, aż piekarnik ostygnie
i wyczyścić go, najlepiej gdy wciąż jest ciepły, usuwając z
niego wszystkie osady i zabrudzenia powstałe z resztek
potraw. Aby usunąć wszelkie skropliny, które powstały
w wyniku pieczenia potraw z dużą zawartością wody,
należy pozostawić piekarnik do całkowitego ostygnięcia, a
następnie wytrzeć go szmatką lub gąbką.
Wyczyścić szybę drzwiczek odpowiednim płynem do
mycia.
Aby ułatwić sobie czyszczenie urządzenia, można
zdemontować drzwiczki.
AKCESORIA
Po każdym użyciu akcesoria należy zanurzyć w wodzie
z dodatkiem płynu do mycia naczyń, używając rękawic
kuchennych, jeśli akcesoria są jeszcze gorące. Resztki
żywności można łatwo usunąć za pomocą szczoteczki lub
gąbki do mycia naczyń.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek
czynności serwisowych lub czyszczenia
upewnić się, że piekarnik ostygł.
Nie stosować urządzeń czyszczących
parą.
Nie stosować wełny szklanej,
szorstkich gąbek lub ściernych/ żrących
środków do czyszczenia, ponieważ
mogą one uszkodzić powierzchnie
urządzenia.
Używać rękawic ochronnych.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek
czynności serwisowych upewnić się,
że urządzenie zostało odłączone od
zasilania.
PL
7
ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE DRZWICZEK
1. Aby zdjąć drzwiczki, należy je całkowicie
otworzyć i odblokować, opuszczając zaczepy.
2. Przymknąć drzwiczki, tak dokładnie, jak to
możliwe.
Mocno przytrzymać drzwiczki obiema rękami – nie
trzymać ich za uchwyt.
Można teraz w prosty sposób zdjąć drzwiczki,
dociskając je przez cały czas i jednocześnie
wyciągając do góry, aż wysuną się z miejsc
zamocowania. Odłożyć drzwiczki na bok, opierając je
na miękkim podłożu.
3. Zakładać drzwiczki, przysuwając je w stronę
piekarnika, wyrównując haki zawiasów z miejscami ich
zamocowania i zablokowując górną część na swoim
miejscu.
3. Zakładać drzwiczki, przysuwając je w stronę
piekarnika, wyrównując haki zawiasów z
miejscami ich zamocowania i zablokowując górną
część na swoim miejscu.
4. Opuścić drzwiczki, a następnie całkowicie je
otworzyć. Opuścić zaczepy do ich pierwotnego
położenia: Upewnić się, czy zostały opuszczone
do końca.
Delikatnie nacisnąć, aby sprawdzić, czy położenie
zaczepów jest prawidłowe.
5. Spróbować zamknąć drzwiczki i sprawdzić, czy ich
położenie jest wyrównane z panelem sterowania.
Jeśli nie, powtórzyć wyżej opisane czynności:
Drzwiczki mogą ulec zniszczeniu, jeśli nie działają
prawiowo.
b
a
a
b
~15°
b
a
OBNIŻYĆ GRZAŁKĘ GÓRNĄ (możliwe TYLKO w
niektórych modelach)
1. Lekko wysunąć grzałkę i ją obniżyć.
2. Aby ponownie umieścić grzałkę na miejscu, należy
ją podnieść, lekko pociągnąć do siebie i oprzeć na
obsadach bocznych.
8
Problem Możliwa przyczyna Rozwiązanie
Piekarnik nie działa. Awaria zasilania.
Urządzenie odłączone od
zasilania.
Sprawdzić, czy działa zasilanie i czy kuchenka
jest prawidłowo podłączona do sieci.
Wyłączyć piekarnik i włączyć go ponownie,
sprawdzając czy usterka nie ustąpiła.
USUWANIE USTEREK
KARTA PRODUKTU
WWW
Kartę produktu z parametrami poboru
energii dla tego urządzenia można pobrać z witryny
internetowej firmy Indesit docs.indesit.eu
JAK OTRZYMAĆ INSTRUKCJĘ OBSŁUGI I
KONSERWACJI URZĄDZENIA
>
WWW
Instrukcję obsługi i konserwacji
można pobrać z naszej strony
docs.indesit.eu (możliwe jest użycie tego
kodu QR), podając kod produktu.
> Można również skontaktować się z naszym
serwisem technicznym.
KONTAKT Z NASZYM SERWISEM TECHNICZNYM
Nasze dane kontaktowe znajdują się w instrukcjach
gwarancji. Kontaktując
się z naszym serwisem
technicznym, należy
podać kody z tabliczki
znamionowej swojego
urządzenia.
Model: xxxXXXXxx
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
XX
X
XX
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
XXXXXX XXXXXX XXXXX XXXXXXX
400011123807
Wydrukowano we Włoszech
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8

Indesit IFVR 500 AN Daily Reference Guide

Typ
Daily Reference Guide
Ten podręcznik jest również odpowiedni dla