rodkiostronoci
Nieprzechowujzbytduychilociywnoci.ywnonaleyprzechowywazachowujc
pomidzyniodstpy.
Umoliwi
toprzepywpowietrzaidzikitemuzapewnilepsze
wynikiprzechowywania.
Nieprzechowujywnociowysokiejzawartociwilgocizbytbliskocianwewntrznych
lodówki.Winnymraziemogprzymarzndocian.Umieszczajywnow
odpowiedniejodlegociodcianwewntrznych.
Nienaleyumieszczaywnocizbytbliskowewntrznychcianurzdzenia.ywno
zawierajcaduilowilgociniepowinnaprzylegadocianwewntrznych,w
przeciwnymwypadkumoeonadonichprzymarzn.Naleyumieciywnow
odpowiedniejodlegociodcianwewntrznych.
Nienaleydopuszcza,abyywno(zwaszczazawierajcatuszcze)dotykaa
bezporedniowewntrznejwyciókilodówki,gdyniektóretuszczemogjuszkodzi.
Wraziewystpieniatustychzanieczyszcze,naleyjeusun.
Wprzypadkurzepy,rzodkiewkiiinnychmniejszychwarzyw,odetnijichliciezanim
odoyszwarzywodoprzechowania.
Odmraajzamroonywnowlodówce.Wtensposób,moeszuywa
zamroonejedzenie,abyzmniejszytemperaturwkomorzeizaoszczdzienergi.
Niektórewarzywa,naprzykadcebula,czosnek,imbir,orzechywodne,iinnaywno
kczowamoebyprzechowywanaprzezdugiokresczasuwnormalnejtemperaturze.
Niemapotrzebyprzechowywaniajejwlodówce.
Przemianamateriidy
ni,melonów,pa
wpaw,bananów,ananasówmoebyprzyspieszona
wlodówce,wicniepowinnosiichprzechowywawkomorze.Aleprzechowywanie
zielonychwarzywwlodówceprzezpewienokresczasumoewpynnaichdojrzewanie.
Gorca
ywnoniepowinnabyprzechowywanawlodówce
dopókinieuzyska
temperaturypokojowej.
ywnopokrojonanamniejszeporcjezamrozisiszybciejiatwiejsibdzie
rozmraaigotowa.Zalecanawagakadejporcjitomniejni2.5kg.
Lepiejjestzapakowaywnozanimumiecisijwzamraarce.Opakowaniemusiby
suche,ebyuniknsklejaniasitorebekzywnoci.Woreczekpowinienzawszeby
bezzapachowy,utrzymujcypowietrze,niewydzielajcysubstancjitrujcychitoksycznych.
Abyuniknwyganiciaokresuprzechowywania,zwróuwagnadatzamraania,limit
czasuinazwywnocinaopakowaniu.
Wyjmujtylkowymaganiloywnocizzamraarki.Odmroonejywociniemona
ponowniemrozi,chybaejestnajpierwugotowana;winnymraziemoenienadawasi
dospoycia.
Nieumieszczajnadmiernejilociwieejywnociwzamraarce.Lepiejjestzwróciuwag
namoliwocichodzcelodówki.