Alno AE 9015 E Instrukcja obsługi

Kategoria
Okapy kuchenne
Typ
Instrukcja obsługi
18
a
b
1
2
3
INSTRUKCJA MONTAŻU I OBSŁUGI
PL
Należy również skonsultować rysunki umieszczone na pierwszych
stronach podające odniesienia literowe znajdujące się w tekście.
Należy ściśle przestrzegać instrukcji podanych w niniejszym
podręczniku obsługi. Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności
za ewentualne usterki, szkody lub pożary spowodowane przez
urządzenie a wynikające z nieprzestrzegania zaleceń podanych w
niniejszym podręczniku obsługi.
Montaż
Okap powinien być zamontowany w odległości minimalnej od
płaszczyzny gotowania wynoszącej 65 cm w przypadku kuchenek
elektrycznych lub 75 cm w przypadku kuchenek gazowych lub typu
mieszanego.
Jeżeli instrukcje montażowe kuchenki gazowej podają większą
odległość należy się do niej zastosować.
Obsługa
Okap jest wyposażony w górne wyjście powietrza B służące do
odprowadzania oparów na zewnątrz (Wersja zasysająca A-
przewód odprowadzający nie wchodzi w skład dostawy). W
przypadku, gdy odprowadzanie oparów na zewnątrz nie jest możliwe
okap może być używany w wersji filtrującej F przez zamontowanie
1 filtra na aktywny węgiel F, dymy i opary będą wtedy poddane
recyrkulacji za pomocą górnej kratownicy G.
Podłączenie elektryczne
Napięcie sieciowe powinno odpowiadać napięciu podanemu na
tabliczce znamionowej umieszczonej wewnątrz okapu. Jeżeli okap
jest wyposażony we wtyczkę należy podłączyć do gniazdka
spełniającego obowiązujące przepisy i umieszczonego w dostępnym
miejscu. Jeżeli wtyczka jest nieobecna (podłączenie bezpośrednie
do sieci) należy zainstalować wyłącznik dwubiegunowy spełniający
obowiązujące przepisy, z otwarciem styków nie mniejszym niż 3 mm
(dostępnym).
Funkcjonowanie
a. ON/OFF oświetlenie
b. OFF silniki
1 2 3. Moc zasysania minimalna (1), średnia (2),
maksymalna (3).
Można włączyć moc zasysania 1 2 3 na okres
5 minut, po czym okap wyłączy się. Aby
wykorzystać funkcję należy ponownie
przycisnąć klawisz, który został uprzednio
przyciśnięty celem ustawienia żądanej prędkości.
W przypadku nagromadzenia oparów kuchennych
należy ustawić maksymalną moc zasysania.
Zaleca się włączenie okapu pięć minut przed
rozpoczęciem gotowania i pozostawienie okapu na
pozycji włączonej przez okres około 15 minut po
zakończeniu gotowania.
Konserwacja
Przed wykonaniem jakiejkolwiek czynności konserwacyjnej
należy wyłączyć dopływ prądu do okapu.
Czyszczenie
Okap powinien być często czyszczony zarówno wewnątrz jak i
na zewnątrz. Do czyszczenia należy używać wilgotnej szmatki
namoczonej w spirytusie denaturowanym lub w łagodnym
detergencie. Należy unikać używania środków zawierających
cząstki ścierające.
Uwaga:
Nieprzestrzeganie zasad dotyczących czyszczenia okapu oraz
wymiany i czyszczenia filtrów powoduje powstanie zagrożenia
pożarowego. Zaleca się, zatem, skrupulatnie przestrzeganie
podanych reguł.
Filtr przeciwtłuszczowy:
powinien być czyszczony raz na miesiąc, przy użyciu łagodnych
środków czyszczących, ręcznie lub w zmywarce, w niskiej
temperaturze i podczas krótkiego cyklu.
W trakcie mycia w zmywarce metalowy filtr przeciwtłuszczowy
może ulec zmatowieniu, lecz jego właściwości filtrujące pozostają
niezmienione.
Filtr węglowy
(dotyczy tylko wersji filtrującej)
Filtr z aktywnym węglem nie może być myty ani regenerowany.
Powinien być wymieniony po upływie 6 miesięcy.
Zatrzymuje nieprzyjemne zapachy pochodzące od gotowania.
Wymiana żarówek
Uwaga! Przed dotknięciem żarówek upewnić się, że chłodne.
Za pomocą małego, płaskiego śrubokręta lub podobnego narzędzia
usunąć osłonę.
Wymienić spaloną żarówkę.
Należy używać wyłącznie żarówek halogenowych o mocy 20W
(G4), zwracając uwagę, aby ich nie dotykać rękami.
Ponownie zamknąć osłonę (mocowanie zatrzaskowe).
19
INSTRUKCJA MONTAŻU I OBSŁUGI
PL
Ostrzeżenia:
Nigdy nie należy używać okapu, jeżeli kratownica nie jest
prawidłowo zamontowana!
Zasysane powietrze nie powinno znajdować się w przewodzie
używanym do odprowadzania dymów pochodzących od urządzeń
zasilanych przez energię inną od elektrycznej. W przypadku
jednoczesnego używania urządzeń zasilanych energią inną od
elektrycznej należy przewidzieć stosowne wietrzenie
pomieszczenia. Surowo zabrania się przygotowywania potraw na
otwartym ogniu pod okapem. Użycie otwartego ognia szkodzi
filtrom i może być przyczyną pożaru, z tego powodu należy go
unikać. Smażenie powinno być wykonywane z uwagą tak, by
uniknąć zapalenia nagrzanego oleju. W odniesieniu do środków
technicznych i bezpieczeństwa dotyczących odprowadzania
oparów należy ściśle przestrzegać postanowień wydanych przez
miejscowe władze kompetentne.
Niniejsze urządzenie jest oznakowane zgodnie z dyrektywą
europejską 2002/96/WE dotyczącą zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego.
Poprzez zapewnienie prawidłowej likwidacji zużytego sprzętu
użytkownik zapobiega powstaniu potencjalnych, negatywnych
skutków w odniesieniu do środowiska i zdrowia osób.
Symbol umieszczony na wyrobie lub na załączonej
dokumentacji wskazuje, że wyrób nie jest zwykłym odpadem
komunalnym, lecz powinien być dostarczony do stosownego
ośrodka zbiórki zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego.
Wyrób należy zlikwidować zgodnie z miejscowymi przepisami
dotyczącymi likwidacji odpadów.
W celu uzyskania dalszych informacji na temat traktowania,
odzysku i recyklingu niniejszego urządzenia należy skontaktować
się z miejscowym biurem obsługi, ośrodkiem zbiórki odpadów
komunalnych lub sklepem, w którym produkt został zakupiony.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

Alno AE 9015 E Instrukcja obsługi

Kategoria
Okapy kuchenne
Typ
Instrukcja obsługi