30
Okap pracujący jako pochłaniacz
W przypadku, gdyby nie było możliwe odprowadzanie dymu i
pary kuchni na zewnątrz, można używać okapu w wersji
filtrującej. Montując filtr węglowy dymy i para będą
pochłaniane poprzez siatkę, umieszczoną z przodu nad
panelem sterowniczym. Sprawdzić, czy selektor wyciąg /
pochłaniacz znajduje się w pozycji „pochłaniacz” (F).
Modele okapów, które nie posiadają wentylatora wyciągowego,
funkcjonują wyłącznie jako wyciąg i muszą być połączone z
urządzeniem wyciągowym (nie zawartym w wyposażeniu).
Wskazówki dotyczące podłączenia są dostarczane razem z
peryferycznym elementem zasysania.
Instalacja okapu
Minimalna odległość między powierzchnią, na której znajdują
się naczynia na urządzeniu grzejnym a najniższą częścią
okapu kuchennego powinna wynosić nie mniej niż 60cm w
przypadku kuchenek elektrycznych i nie mniej niż 75cm w
przypadku kuchenek gazowych lub typu mieszanego.
Jeżeli w instrukcji podana jest większa odległość instalowania
kuchni gazowej, należy dostosować się do do takich wskazań.
Połączenie elektryczne
Napięcie sieci powinno odpowiadać warunkom podanym na
tabliczce znamionowej umieszczonej we wnętrzu okapu.
Jeżeli okap jest wyposażony we wtyczkę należy ją umieścić w
gniazdku wtykowym spełniającym wymagania obwiązujących
przepisów i znajdującym się w łatwo dostępnym miejscu.
Jeżeli okap nie jest wyposażony we wtyczkę (bezpośrednie
podłączenie do sieci) lub gniazdko wtykowe znajduje się w
trudno dostępnym miejscu, należy zainstalować
dwubiegunowy wyłącznik zgodny z obowiązującymi
przepisami i zapewniający całkowite odłączenie od sieci w
warunkach przeciążenia kategorii III, zgodnie z zasadami
montażu.
Uwaga: przed podłączeniem okapu do zasilania sieciowego i
sprawdzeniem jego prawidłowego działania należy zawsze
skontrolować czy kabel zasilania został prawidłowo
zainstalowany.
Uwaga! Wymiana kabla zasilania powinna być wykonana
przez autoryzowany serwis techniczny celem zapobiegnięcia
wszelkim zagrożeniom.
Instalacja okapu
Okap może być montowany do ściany lub do szafki kuchennej.
Zastosować schemat wiercenia H (jeżeli zawarty jest w
wyposażeniu), lub przystawić okap do ściany lub do szafki
kuchennej i zaznaczyć ołówkiem otwory do wiercenia.
Montaż okapu do ściany – wiercić otwory w ścianie i
umieścić kołki J oraz wkręty K. Usunąć siatkę i zawiesić okap
na 2 wkrętach, po czym od wewnątrz wkręcić trzeci wkręt L i
dokręcić wszystkie wkręty.
Montaż okapu do szafki kuchennej – umocować okap od
wewnątrz szafki, posługując się 4 wkrętami M.
Funkcjonowanie okapu
Okap zaopatrzony jest w panel sterowania z kontrolą
prędkości zasysania i kontrolą włączenia światła do
oświetlenia płaszczyzny pracy.
W przypadku, że powietrze w pomieszczeniu kuchennym jest
szczególnie zanieczyszczone, należy używać okapu
regulowanego na najwyższą prędkość. Poleca się uruchomić
wyciąg 5 minut przed przystąpieniem do gotowania
jakichkolwiek potraw i po zakończeniu gotowania pozostawić
okap włączony przez ok. 15 minut.
Osłona od pary N* musi być zawsze wysunięta.
Jeżeli urządzenie jest wyposażone w zawór elektryczny lub
mechaniczny klawisze i/lub przyciski oraz pokrętła służą do
sterowania oświetleniem i otwarciem i zamykaniem zaworu.
Konserwacja
Uwaga! Przed wykonaniem jakiejkolwiek czynności
czyszcząco-konserwacyjnej należy odłączyć okap od
zasilania sieciowego wyjmując wtyczkę z gniazdka lub
wyłączając główny wyłącznik zasilania.
Czyszczenie okapu
Okap należy często czyścić, tak wewnątrz jak i na zewnątrz,
przy użyciu szmatki nawilżonej łagodnymi środkami
(przynajmniej z tą samą częstotliwością, z którą wykonuje się
czyszczenie filtrów przeciwtłuszczowych). Nie należy używać
środków ściernych. NIE STOSOWAC ALKOHOLU!
Uwaga: Nieprzestrzeganie przepisów dotyczących
czyszczenia urządzenia i wymiany filtrów powoduje powstanie
zagrożenia pożarem. Zaleca się, zatem przestrzeganie
podanych wskazówek.
Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za
ewentualne szkody powstałe w odniesieniu do silnika lub
pożary wynikające z nieprzestrzegania zasad konserwacji
oraz wzmiankowanych wyżej instrukcji.
Filtr przeciwtłuszczowy
Zatrzymuje cząstki tłuszczu pochodzące z gotowania.
Jeśli umieszczony jest on wewnątrz kratki wspornikowej,
może być jednym z następujących typów:
Filtr papierowy wymieniać należy raz na miesiąc lub częściej,
jeśli w jego górnej części pojawia się zabarwienie. W tych
przypadkach zabarwienie to widoczne jest przez otwór w
kratce.
Filtr gąbkowy należy oczyszczać ciepłą wodą mydlaną raz
na miesiąc i wymieniać po każdych 5 lub 6 operacjach mycia.
Filtr metalowy należy czyścić raz na miesiąc za pomocą
detergentów nie zawierających środków ciernych, ręcznie lub
w zmywarce, ustawiając niską temperaturę zmywania i krótki
czas pracy. Podczas mycia w zmywarce filtr
przeciwtłuszczowy metaliczny może się odbarwić, ale swoje
charakterystyczne cechy fitrowania absolutnie nie zmienią
się.
Aby wyjąć filtr przeciwtłuszczowy, należy otworzyć siatkę,
posługując się zaczepami P, po czym uwolnić filtr z zacisków
R1 lub R2.
Filtr metalowy samonośny nie posiada siatki podpierającej i
aby wyjąć filtr, należy pociągnąć sprężyny odczepiające P4 w
kierunku do tyłu, po czym wyjmować filtr w kierunku w dół.