PL
41
AIR maksymalnie optymalizuje cyrkulację powietrza, zwiększając
skuteczność parownika i umożliwiając szybsze osiągnięcie właściwej
temperatury wewnątrz lodówki po każdym jej otwarciu. Dmuchane
powietrze (A) chłodzi się po zetknięciu z zimną ścianką, natomiast
cieplejsze powietrze (B) jest zasysane (patrz rysunek).
Statyczny
Modele bez Aircooler Części chłodzącą w tych systemach
jest tylnia ściana komór; jest ona zwykle pokryta szronem lub
kropelkami wody, w zależności od tego czy sprężarka pracuje,
czy nie. każdy z tych dwóch przypadków jest normalny. Jeśli
ustawi się pokrętło REGULACJA TEMPERATURY na wysokich
wartościach, przy dużych ilościach artykułów spożywczych
oraz z wysoką temperatura otoczenia urządzenie to będzie
pracowało bez przerwy, będzie powodowało tworzenie się
szronu i nadmierne zużycie energii elektrycznej: należy wtedy
przestawić pokrętło na niższe wartości (wykonane zostanie
automatyczne usuwanie oblodzenia). W urządzeniach
statycznych powietrze krąży w sposób naturalny: Powietrze
zimniejsze opada do dołu ponieważ jest cięższe. Oto jak
układać artykuły spożywcze.
żywność Rozmieszczenie w lodówce
Mięso i wyczyszczone ryby
Nad szuadkami na owoce i
warzywa
Świeży ser
Nad szuadkami na owoce i
warzywa
Ugotowane potrawy Na jakiejkolwiek półce
Kiełbasy, chleb, czekolada Na jakiejkolwiek półce
Owoce i warzywa W szuadkach na owoce i warzywa
jajka Na właściwej półeczce
Masło i margaryna Na właściwej półeczce
Butelki, napoje, mleko Na właściwej półeczce
Easy Ice *
Podwójna wanienka została zaprojektowana w celu jak
najlepszego wykorzystania przestrzeni w zamrażalniku i
szybkiego i łatwego dostępu do lodu. Wanienki można nałożyć
jedną na drugą lub napełnić i używać osobno.
Dodatkowo specjalny zaczep czyni Easy Ice niezwykle
elastycznym rozwiązaniem, ponieważ w ten sposób można je
umieszczać po prawej lub lewej stronie pierwszych szuad.
Najlepszy sposób wykorzystania lodówki
• Do wyregulowania temperatury zastosować pokrętło do
REGULACJI TEMPERATURY (patrz Opis).
• Wkładać artykuły spożywcze jedynie zimne lub letnie, ale nie
ciepłe (patrz Uwagi i zalecenia).
• Pamiętać należy, że ugotowane artykuły spożywcze nie mogą
być przechowywane dłużej od surowych.
• Nie przechowywać płynów w otwartych pojemnikach:
zwiększałyby wilgotność z konsekwencją formowania się
skroplin.
Przechowywanie produktów spożywczych
1. Po zakupieniu produktów spożywczych należy usunąć z nich
opakowanie zewnętrzne, najczęściej papierowe, kartonowe,
albo też z innego materiału, które mogłoby doprowadzić do
zanieczyszczenia komory lodówki bakteriami lub brudem.
2. Artykuły spożywcze, (szczególnie łatwo psujące się albo
posiadające silny zapach) należy chronić unikając pomiędzy nimi
kontaktu, eliminując w ten sposób możliwość skażenia przez
zarazki lub bakterie, a także rozprzestrzeniania się specycznych
zapachów tych artykułów w lodówce.
3. Żywność powinna być tak rozłożona w lodówce, aby powietrze
mogło krążyć pomiędzy nią bez przeszkód.
4. Wnętrze lodówki należy utrzymywać w czystości, zwracając
uwagę, aby nie używać do czyszczenia środków żrących lub
powodujących rysowanie powierzchni
5. Należy usuwać z lodówki artykuły spożywcze, jeśli okres ich
przydatności do spożycia upłynął.
6. W celu właściwego przechowywania żywności, potrawy łatwo
psujące się (np. miękkie sery, surowe ryby, mięso itp.) powinno
się umieszczać w najzimniejszej części lodówki, to znaczy
nad pojemnikami na jarzyny, tam, gdzie znajduje się wskaźnik
temperatury.
Najlepszy sposób użytkowania zamrażarki
• Nie zamrażać ponownie artykułów spożywczych, które są
całkowicie lub w części rozmrożone; takie artykuły należy
ugotować lub zjeść (w przeciągu do 24 godzin).
• świeże artykuły, które mają być zamrożone, nie mogą stykać
się z już zamrożonymi artykułami; należy je ułożyć na górnym
poziomie przy ściankach (bocznych lub tylnich), gdzie
temperatura jest niższa od -18°C i zapewnia szybkie zamrażanie.
• Nie wkładać do zamrażarki szklanych butelek z płynami
zamkniętych hermetycznie lub korkiem ponieważ mogą popękać.
• Maksymalna ilość artykułów spożywczych jakie mogą
być zamrożone w danym dniu wskazana jest na tabliczce
znamionowej, znajdującej się we wnęce lodówki u dołu po lewej
stronie (przykład: kg/24godz 4).
• W celu uzyskania większej przestrzeni w komorze zamrażarki
można wyjąć szuady z ich komór (oprócz szuady dolnej),
układając żywność bezpośrednio na płytach parownika.
! Podczas fazy zamrażania nie otwierać drzwi.
! W przypadku przerwy w dopływie prądu lub w przypadku
usterki, nie otwierać drzwi zamrażarki: w ten sposób w ciągu
do 9-14 godzin artykuły zamrożone i mrożonki nie ulegną
zniszczeniu.
! Jeśli przez dłuższy czas temperatura otoczenia jest niższa
niż 14°C, zamrażarka może mieć trudności z osiągnięciem
i utrzymaniem temperatur niezbędnych do przechowywania
w niej pokarmów przez dłuższy czas. Z tego powodu okres
przechowywania pokarmów w zamrażarce może być krótszy.
Konserwacja i utrzymanie
Odłączenie prądu elektrycznego
Podczas czyszczenia i konserwacji należy odłączyć urządzenie
od sieci elektrycznej poprzez wyciągnięcie wtyczki z gniazda:
Nie wystarczy ustawić pokrętło do regulacji temperatury na
pozycji
OFF
(urządzenie wyłączone), aby wyeliminować każdy
kontakt z energią elektryczną.
* Zmienna ilość i pozycja, znajduje się tylko w niektórych
modelach.