Whirlpool F 91 instrukcja

Typ
instrukcja
3
INSTRUKCJA OBSłUGI
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO EKSPLOATACJI
PRODUKTU
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI
OGÓLNE
WŁĄCZANIE KOMORY ZAMRAŻARKI
ODSZRANIANIE I CZYSZCZENIE
ZAMRAŻARKI
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
SERWIS TECHNICZNY
INSTALACJA
4
PRZED PRZYSTĄPIENIEM DO EKSPLOATACJI
PRODUKTU
PORADY DOTYCZĄCE OCHRONY
ŚRODOWISKA
Urządzenie, które Państwo zakupili, zostało
zaprojektowane do użytku domowego oraz:
- w pomieszczeniach socjalnych w zakładach
pracy, sklepach oraz/lub biurach
- w fabrykach
- w hotelach, motelach, pensjonatach, bed &
breakfast do użytku przez klienta
indywidualnego.
W celu najlepszego użytkowania urządzenia
zapraszamy Państwa do dokładnego
zapoznania się z instrukcją obsługi, w której
znajdziecie Państwo opis Waszego
urządzenia oraz pomocne porady.
Instrukcję należy zachować, aby można było
z niej korzystać w przyszłości.
1. Po rozpakowaniu urządzenia należy upewnić
się, czy nie jest ono uszkodzone i czy drzwi
zamykają się prawidłowo. Ewentualne szkody
powinny być zgłoszone sprzedawcy w ciągu
24 godzin od dostarczenia produktu.
2. Przed uruchomieniem należy odczekać co
najmniej dwie godziny w celu zwiększenia
efektywności obwodu chłodniczego.
3. Należy dopilnować, aby zainstalowanie i
podłączenie urządzenia zostały wykonane
przez wykwalifikowanego technika, zgodnie z
instrukcją wytwórcy i zgodnie z
obowiązującymi przepisami lokalnymi.
4. Umyć wnętrze urządzenia przed jego
użytkowaniem.
1. Opakowanie
Materiały z opakowania nadają się w 100% do
wykorzystania jako surowiec wtórny i są
oznakowane symbolem recyklingu. Utylizacji
opakowania należy dokonać zgodnie z
przepisami lokalnymi. Materiały opakowaniowe
(woreczki plastikowe, kawałki styropianu, itp.)
należy przechowywać poza zasięgiem dzieci,
gdyż stanowią one potencjalne źródło
zagrożenia.
2. Złomowanie/Likwidacja
Urządzenie zostało wyprodukowane z
materiału, który może być wykorzystany jako
surowiec wtórny.
Niniejsze urządzenie zostało oznaczone
zgodnie z Dyrektywą Europejską 2002/96/WE w
sprawie zużytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego (WEEE).
Zapewniając prawidłowe złomowanie
niniejszego urządzenia, przyczynią się Państwo
do ograniczenia ryzyka wystąpienia
negatywnego wpływu produktu na środowisko i
zdrowie ludzi.
Symbol umieszczony na produkcie lub na
dołączonych do niego dokumentach oznacza,
że niniejszego urządzenia nie powinno się
traktować jak odpadu z gospodarstwa
domowego, lecz należy je zdać w odpowiednim
punkcie utylizacji odpadów w celu recyklingu
komponentów elektrycznych i elektronicznych.
W razie złomowania urządzenia należy odciąć
przewód zasilający oraz wyjąć drzwi i półki, tak
aby dzieci nie miały łatwego dostępu do
wnętrza.
Złomować urządzenie zgodnie z lokalnymi
przepisami dotyczącymi likwidacji odpadów i
dostarczyć je do odpowiedniego punktu, nie
pozostawiając niestrzeżonego urządzenia
nawet na kilka dni, gdyż stanowi ono źródło
zagrożenia dla dzieci. Dodatkowe informacje na
temat utylizacji, złomowania i recyklingu można
uzyskać w lokalnym urzędzie miasta, w
miejskim przedsiębiorstwie utylizacji odpadów
lub w sklepie, w którym produkt został
zakupiony.
Informacja:
To urządzenie nie zawiera CFC. Obwód
chłodniczy zawiera R134a (HFC) lub R600a
(HC); zob. tabliczka znamionowa znajdująca się
wewnątrz urządzenia.
Urządzenia zawierające izobutan (R600a):
izobutan jest gazem naturalnym
niewpływającym negatywnie na środowisko
lecz jest łatwopalny. Należy się więc koniecznie
upewnić, czy przewody obwodu chłodniczego
nie są uszkodzone.
To urządzenie może zawierać fluorowane gazy
cieplarniane, o których mowa w Protokole z
Kioto; gaz chłodzący znajduje się w
hermetycznie zamkniętym układzie.
Gaz chłodzący: R134a posiada potencjał
ocieplenia globalnego (GWP) o wartości 1300.
Deklaracja zgodności
To urządzenie przeznaczone jest do
przechowywania artykułów spożywczych i
zostało wyprodukowane zgodnie z przepisami
(WE) Nr 1935/2004.
Urządzenie niniejsze jest zaprojektowane,
produkowane i sprzedawane zgodnie z:
- wymogi dotyczace bezpieczenstwa zawarte
w Dyrektywie “Niskie napiecia” 2006/95/WU
(która zastepuje Dyrektywe 73/23/EWG wraz
z jej pózniejszymi modyfikacjami);
- wymogami odnośnie zabezpieczeń
Dyrektywy “EMC” (Kompatybilność
Elektromagnetyczna) 2004/108/WU
Urządzenie jest bezpieczne jedynie w
przypadku, gdy zostało ono poprawnie
podłączone do zgodnego z normami
uziemienia.
5
ŚRODKI OSTROŻNOŚCI I WSKAZÓWKI
OGÓLNE
INSTALACJA
Przemieszczanie oraz instalacja produktu
muszą być wykonane przez dwie lub więcej
osób.
Podczas przesuwania urządzenia należy
uważać, aby nie uszkodzić posadzki (np.
parkietu).
Podczas instalacji należy uważać, by produkt
nie uszkodził kabla zasilającego.
Nie ustawiać urządzenia zbyt blisko źródła
ciepła.
W celu zagwarantowania odpowiedniej
wentylacji należy pozostawić trochę wolnej
przestrzeni z obydwu stron urządzenia oraz
nad nim lub postąpić według szczegółowej
instrukcji.
Należy uważać, aby nie przykrywać ani nie
zatykać otworów wentylacyjnych urządzenia.
Należy uważać, aby nie uszkodzić obiegu
czynnika chłodniczego w urządzeniu.
Zainstalować i wypoziomować urządzenie na
podłodze będącej w stanie utrzymać jego
ciężar, w odpowiednim do jego wymiarów i
przeznaczenia pomieszczeniu.
Urządzenie należy ustawić w miejscu suchym
i dobrze wentylowanym. Urządzenie zostało
przewidziane do funkcjonowania w
środowisku, w którym temperatura zawiera się
w następujących zakresach, zależnych od
klasy klimatycznej podanej na tabliczce
znamionowej: sprawność urządzenia może
ulec pogorszeniu, w przypadku dłuższej
eksploatacji w temperaturze wyższej lub
niższej w stosunku do podanego przedziału.
Sprawdzić czy napięcie zasilania podane na
tabliczce znamionowej odpowiada napięciu
sieci.
Nie używać ani prostych, ani wielokrotnych
rozgałęźników lub przedłużaczy.
W celu podłączenia urządzenia do sieci
wodnej użyć nowego przewodu rurowego
należącego do jego wyposażenia, a nie
używać przewodu należącego do
poprzedniego produktu.
Przeróbki lub wymiana kabla zasilającego
mogą być wykonywane wyłącznie przez
wykwalifikowany personel lub autoryzowany
serwis techniczny.
Odłączenie urządzenia od gniazdka
zasilającego musi być możliwe przez
wyciągnięcie wtyczki lub za pomocą
wyłącznika dwubiegunowego znajdującego
się przed wtyczką, w łatwo dostępnym
miejscu.
BEZPIECZEŃSTWO
Nie wkładać do urządzenia pojemników pod
ciśnieniem ani pojemników zawierających
paliwa lub substancje łatwopalne.
Nie przechowywać i nie używać benzyny,
gazu lub łatwopalnych płynów w pobliżu
urządzenia lub w pobliżu innego sprzętu
elektrycznego. Opary wydzielające się z tych
substancji mogłyby spowodować pożar lub
wybuch.
W celu przyspieszenia odszraniania nie
wolno stosować urządzeń mechanicznych,
elektrycznych lub chemicznych innych od
zalecanych przez producenta.
Nie stosować żadnych urządzeń
elektrycznych w komorach urządzenia, jeżeli
wyraźnie nie są one zalecane przez
producenta.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do użytkowania przez osoby (w tym dzieci) o
ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej
lub psychicznej, lub osoby o braku
doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba
że odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z
instrukcją użytkowania sprzętu udostępnionej
przez osoby odpowiadające za ich
bezpieczeństwo.
Aby uniknąć niebezpieczeństwa
zablokowania się wewnątrz i uduszenia, nie
należy dopuszczać, aby dzieci bawiły się
bądź chowały w środku urządzenia.
Nie połknąć płynu (nietoksyczny) zawartego
we wkładach chłodniczych, jeśli obecne.
Nie jeść kostek lodu lub lodów zaraz po ich
wyjęciu z zamrażalnika, ponieważ mogłyby
spowodować zimne oparzenia.
UŻYTKOWANIE
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek
czynności konserwacji lub czyszczenia,
należy wyjąć wtyczkę z gniazdka lub odłączyć
zasilanie elektryczne.
Wszystkie urządzenia wyposażone w
wytwarzacz lodu i w dystrybutor wody muszą
być podłączone do sieci wody pitnej
(o ciśnieniu sieci wodnej zawartym w
przedziale: 1,7 – 8,1 bar (25 i 117 PSI).
Wytwarzacze lodu i/lub dystrybutory wody,
które nie są podłączone bezpośrednio do
sieci wodnej, muszą być napełniane
wyłącznie wodą pitną.
Używać przedziału chłodziarki tylko do
przechowywania artykułów świeżych a
przedziału zamrażarki do przechowywania
mrożonek, zamrażania świeżej żywności i do
wytwarzania kostek lodu.
Nie przechowywać w zamrażalniku szklanych
pojemników zawierających płyny, ponieważ
mogłyby wybuchnąć.
Producent nie bierze na siebie żadnej
odpowiedzialności w razie
nieprzestrzegania wymienionych powyżej
środków ostrożności i zaleceń.
Klasa
Klimatyczna
Temp. Otocz.
(°C)
Temp. Otocz.
(°F)
SN Od 10 do 32 Od 50 do 90
N Od 16 do 32 Od 61 do 90
ST Od 16 do 38 Od 61 do 100
T Od 16 do 43 Od 61 do 110
6
WŁĄCZANIE KOMORY ZAMRAŻARKI
W zamrażarce można przechowywać mrożonki oraz
zamrażać świeżą żywność. Ilość świeżej żywności, jaka
może zostać zamrożona w ciągu 24 godzin, jest podana
na tabliczce znamionowej urządzenia. Zamrażarka
funkcjonuje prawidłowo w temperaturze otoczenia
pomiędzy +10°C i +32°C. Urządzenie uzyskuje
optymalne parametry pracy, gdy temperatura otoczenia
mieści się w zakresie od +16°C do +32°C.
Uruchomienie zamrażarki
Nie ma potrzeby regulowania temperatury zamrażarki przy
pomocy termostatu, gdyż została ona ustawiona fabrycznie.
Włożyć wtyczkę przewodu zasilającego do gniazdka.
Zaświeci się zielona kontrolka, która oznacza, że urządzenia
jest włączone, oraz czerwona kontrolka (dodatkowo w
niektórych modelach po ok. 1 minucie towarzyszyć jej będzie
również sygnał dźwiękowy), która oznacza, że temperatura
wewnątrz zamrażarki nie jest wystarczająco niska, aby
można było włożyć do niej artykuły spożywcze.
Aby wyłączyć sygnał dźwiękowy, nacisnąć przycisk Szybkie
zamrażanie; włączy się odpowiednia żółta kontrolka.
Po zgaśnięciu czerwonej kontrolki ponownie wyłączyć
Szybkie zamrażanie.
Regulacja termostatu
Temperaturę wewnątrz komory zamrażarki można ustawić
za pomocą pokrętła regulacyjnego:
1 = Chłodzenie minimalne
4 = Chłodzenie maksymalne
Ustawienia termostatu należy zmieniać odpowiednio do
temperatury otoczenia, częstotliwości otwierania drzwi oraz
ilości produktów do zamrożenia.
Na początek zalecamy ustawienie termostatu w
położeniu wartości średnich 2 - 3.
Funkcje kontrolek oraz sygnalizacji dźwiękowej
(zależnie od modelu)
Zielona kontrolka oznacza, że urządzenie pracuje.
Czerwona kontrolka (a w niektórych modelach także sygnał
dźwiękowy) informuje, że temperatura wewnątrz urządzenia
nie jest odpowiednia dla przechowywania żywności.
Ma to miejsce:
Po uruchomieniu urządzenia.
Po ponownym uruchomieniu po odszronieniu i umyciu
komory.
Gdy zostanie włożona nadmierna ilość żywności do
zamrożenia.
Gdy drzwi nie są szczelnie zamknięte.
Gdy instalacja chłodnicza jest uszkodzona (patrz
„Instrukcja wyszukiwania usterek”).
Gdy termostat zostanie ustawiony na wyższe wartości (na
niższą temperaturę).
Żółta kontrolka informuje, że włączono szybkie zamrażanie.
Gdy jest włączona, kasuje ona również alarm dźwiękowy
(zależnie od modelu).
Zamrażarki ze stykiem drzwiowym załączanym
przełącznikiem cylindrycznym
Sygnał dźwiękowy włącza się, gdy drzwi są otwarte dłużej
niż 1 minutę. Alarm ten wyłącza się po zamknięciu drzwi.
Jeśli drzwi zamrażarki muszą być otwarte dłużej niż 1 minutę
(np. w celu przełożenia produktów w szufladach), alarm
można wyłączyć przy pomocy przełącznika (patrz rysunek).
7
WŁĄCZANIE KOMORY ZAMRAŻARKI
Włączanie szybkiego zamrażania
Aby zamrozić maksymalną ilość żywności, włączyć funkcję
Szybkie zamrażanie na 24 godziny przed planowanym
włożeniem. Maksymalna ilość produktów jest podana na
tabliczce znamionowej znajdującej się wewnątrz
urządzenia. Po włożeniu żywności do zamrożenia może
włączyć się czerwona kontrolka. Będzie się ona świeciła do
momentu uzyskania właściwej temperatury.
Po 24 godzinach od chwili włożenia żywności do zamrożenia
wyłączyć funkcję Szybkie zamrażanie.
Porady dotyczące zamrażania i przechowywania
świeżej żywności
Świeże artykuły przeznaczona do zamrożenia należy
szczelnie zapakować w: folię aluminiową, folię
przeźroczystą, szczelne opakowania z tworzywa,
pojemniki polietylenowe z pokrywkami, pojemniki
zamrażalnikowe, o ile nadają się do zamrażania żywności.
Artykuły spożywcze (za wyjątkiem mięsa - patrz poniżej)
powinny być świeże, dojrzałe i najwyższej jakości.
Tylko wtedy można uzyskać optymalne mrożonki.
Świeże warzywa i owoce należy, w miarę możliwości,
zamrażać zaraz po zebraniu, gdyż zachowają one wtedy
swoje oryginalne składniki odżywcze, kształt,
konsystencję, kolor i smak.
Przed zamrożeniem mięso i dziczyzna powinny skruszeć.
Uwaga:
Potrawy gorące należy zawsze schłodzić przed
włożeniem do zamrażarki.
Produkty rozmrożone lub częściowo rozmrożone należy
niezwłocznie spożyć. Nie zamrażać ich ponownie.
Jedynym wyjątkiem jest sytuacja, gdy rozmrożony artykuł
będzie użyty do przygotowania gotowego dania.
Po zagotowaniu danie takie można ponownie zamrozić.
Zamrażanie i przechowywanie żywności
Umieścić produkty do zamrożenia w dwóch pierwszych
górnych szufladach.
W przypadku używania zamrażarki bez tacy należy
umieścić akumulatory zimna ponad produktami do
zamrożenia, w przedniej części pierwszej szuflady od
góry.
Ważne:
Długość przechowywania zamrożonych świeżych
produktów podano w miesiącach w tabeli obok.
Klasyfikowanie mrożonek
Mrożonki należy umieszczać w zamrażarce w sposób
uporządkowany w szufladach (koszach).
Używać kalendarzyka przechowywania żywności, aby
dopilnować, że produkty będą skonsumowane przed
upływem ich terminu przydatności do spożycia.
Uwaga dotycząca sprawdzania mrożonek
Włożyć termometr niskotemperaturowy pomiędzy
zamrożone produkty, aby sprawdzić ich temperaturę.
Nie należy go kłaść na zamrożonym produkcie, gdyż
wówczas mierzona byłaby tylko temperatura otaczającego
powietrza.
MIESIĄCE
PRODUKTY
8
WŁĄCZANIE KOMORY ZAMRAŻARKI
Porady dotyczące przechowywania mrożonek
W momencie zakupu mrożonek należy upewnić się, czy:
Opakowanie lub paczka nie są uszkodzone, gdyż jakość
produktu może ulec obniżeniu. Jeśli opakowanie jest
napęczniałe lub z plamkami wilgoci, oznacza to, że
produkt nie był przechowywany w optymalnych
warunkach i mógł się zacząć rozmrażać.
Mrożonki należy kupować w końcowej fazie zakupów, a
do ich przenoszenia należy używać toreb termicznych.
Po powrocie do domu należy niezwłocznie włożyć je do
zamrażarki.
Nie można zamrażać ponownie produktów częściowo
rozmrożonych. Należy je spożyć w ciągu 24 godzin.
Unikać wahań temperatury lub zredukować je do
minimum.
Przestrzegać terminów przydatności do spożycia
podanych na opakowaniu.
Należy zawsze postępować według instrukcji
przechowywania mrożonek umieszczonych na ich
opakowaniu.
Wyjmowanie szuflad
Wysunąć szuflady do oporu, lekko podnieść i wyjąć.
Wysunąć najniższą szufladę do oporu, lekko obrócić w
prawo i wyjąć.
Uwaga na temat pojemności użytkowej
Pojemność użytkowa została ustalona dla urządzenia bez
tacy oraz bez trzech górnych szuflad. Aby uzyskać większą
pojemność zamrażarki, można wyjąć szuflady np. w celu
zamrożenia drobiu itp.
Wytwarzanie kostek lodu
Należy napełnić wodą tackę na lód do poziomu 2/3
wysokości i umieścić na tacy lub w koszu.
Jeśli tacka przymarznie do dna zamrażarki, odczepić ją
trzonkiem łyżeczki. Nie należy używać ostrych ani
kłujących przyrządów.
Aby ułatwić wyjęcie kostek lodu z tacki, należy ją lekko
zgiąć.
Jeśli tacka jest wykonana z aluminium, należy ją włożyć
pod bieżącą wodę.
Uwaga:
Jeśli nie można otworzyć drzwi zamrażarki zaraz po ich
zamknięciu, należy odczekać dwie do trzech minut, aby
nastąpiło wyrównanie wytworzonego podciśnienia.
Wyłączanie zamrażarki
Obrócić termostat w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara i ustawić w położeniu .
Zielona kontrolka sygnalizująca włączenie urządzenia
zgaśnie, podobnie jak wszystkie inne kontrolki (jeśli były
włączone); urządzenie nadal jest podłączone do zasilania.
9
ODSZRANIANIE I CZYSZCZENIE
ZAMRAŻARKI
Przed przystąpieniem do jakiejkolwiek czynności
konserwacji lub czyszczenia należy zawsze wyjąć
wtyczkę przewodu zasilającego z gniazdka lub w
inny sposób odłączyć urządzenie od zasilania
elektrycznego. Zaleca się odszranianie zamrażarki
co najmniej jeden lub dwa razy do roku oraz
wówczas, gdy powstała warstwa szronu o grubości
3 mm.
Odszranianie zaleca się przeprowadzać wtedy, gdy
w zamrażarce przechowywana jest minimalna ilość
artykułów spożywczych.
Jeśli w zamrażarce są jeszcze mrożonki, należy
włączyć funkcję Szybkie zamrażanie na kilka godzin
przed przystąpieniem do odszraniania, aby je jeszcze
bardziej ochłodzić.
Otworzyć drzwi, wyjąć wszystkie artykuły spożywcze,
zawinąć je ciasno w papier gazetowy i umieścić w
miejscu bardzo chłodnym lub w torbie termicznej.
Odłączyć urządzenie od sieci elektrycznej.
Pozostawić otwarte drzwi, aby umożliwić roztopienie
się lodu.
Wyjąć kanalik spustowy skroplin i podstawić pod
niego naczynie.
Wymyć wnętrze zamrażarki gąbką zamoczoną w
roztworze ciepłej wody oraz/lub neutralnego
detergentu.
Nie używać środków ściernych.
Dokładnie spłukać i wytrzeć.
Zamknąć zamrażarkę i włączyć funkcję Szybkie
zamrażanie. Włożyć artykuły spożywcze i po kilku
godzinach wyłączyć Szybkie zamrażanie.
Dłuższe przerwy w eksploatacji urządzenia
Opróżnić zamrażarkę.
Odłączyć urządzenie od sieci elektrycznej.
Odszronić i wymyć wnętrze.
Pozostawić drzwi otwarte, aby zapobiec powstaniu
nieprzyjemnych zapachów.
Uszczelka drzwiowa
Okresowo myć uszczelkę drzwiową wodą, a
następnie dokładnie wytrzeć.
Nie smarować olejem ani smarem.
Ważne
Należy zawsze sprawdzać, czy otwory wentylacyjne
nie są zasłonięte, aby zapewniony był swobodny
przepływ powietrza.
1010
INSTRUKCJA WYSZUKIWANIA USTEREK
1. Urządzenie nie działa.
Czy nie nastąpiła przerwa w dostawie prądu?
Czy wtyczka jest dobrze włożona do gniazdka?
Czy bezpiecznik nie jest przepalony?
Czy przewód zasilający nie jest uszkodzony?
Czy termostat jest ustawiony w położeniu ?
2. Temperatura wewnątrz komór nie jest
dostatecznie niska.
Czy drzwi zamykają się prawidłowo?
Czy urządzenie nie stoi zbyt blisko źródła ciepła?
Czy termostat jest ustawiony prawidłowo?
Czy nie ma ograniczenia w przepływie powietrza?
3. Temperatura wewnątrz zamrażarki jest zbyt
niska.
Czy termostat jest ustawiony prawidłowo?
4. Na dnie komory zamrażarki znajduje się woda.
Czy zamrażarka została dobrze umyta przed
uruchomieniem?
Czy urządzenie zostało prawidłowo podłączone i
działa?
Czy drzwi są prawidłowo zamknięte?
5. Nie włącza się żółta, czerwona ani zielona
kontrolka. Najpierw należy sprawdzić punkt 1, a
następnie zwrócić się do serwisu technicznego.
6. Świeci się czerwona kontrolka i włączył się
sygnał dźwiękowy (zależnie od modelu).
Należy sprawdzić:
Czy urządzenie zostało prawidłowo uruchomione?
Czy nie włożono naraz zbyt dużo produktów
spożywczych?
Czy drzwi są prawidłowo zamknięte?
Czy zamrażarka nie jest uszkodzona?
Czy termostat nie jest ustawiony na zbyt wysokiej
pozycji?
Uwagi:
Jeśli przednia krawędź chłodziarki jest ciepła, nie
jest to wynikiem uszkodzenia, ale powstawania
kondensatu.
Bulgotanie i syczenie pochodzące z obwodu
chłodniczego są zjawiskiem normalnym.
11
SERWIS TECHNICZNY
Przed skontaktowaniem się z serwisem
technicznym należy:
1.Sprawdzić, czy nie ma możliwości
samodzielnego usunięcia usterki (Patrz
„Instrukcja wyszukiwania usterek”).
2.Uruchomić ponownie urządzenie, aby upewnić
się, że usterka została usunięta. Jeśli wynik jest
negatywny, wyłączyć ponownie urządzenie i
sprawdzić je ponownie po godzinie.
3.Jeżeli wynik jest w dalszym ciągu negatywny,
należy skontaktować się z serwisem
technicznym.
Należy podać:
rodzaj uszkodzenia,
model,
numer serwisowy (numer, który znajduje
się po słowie SERVICE na tabliczce
znamionowej),
dokładny adres,
numer telefonu wraz z numerem
kierunkowym.
Uwaga:
Zmiana kierunku otwierania drzwi przez
technika serwisu nie jest wykonywana w
ramach gwarancji.
INSTALACJA
Urządzenie nie powinno być instalowane w pobliżu
źródła ciepła.
Instalacja w ciepłym pomieszczeniu, wystawienie na
bezpośrednie działanie promieni słonecznych lub
umieszczenie w pobliżu źródła ciepła (kaloryfery,
piecyki) spowoduje zwiększenie zużycia energii i
należy tego unikać.
Jeśli nie jest to możliwe, należy przestrzegać
następujących minimalnych odległości:
- 30 cm od kuchenek węglowych lub naftowych
- 3 cm od kuchenek elektrycznych.
Urządzenie należy ustawić w miejscu suchym i z
dobrą wentylacją.
Wymyć wnętrze (patrz rozdział „Odszranianie i
czyszczenie zamrażarki”).
Zamontować dostarczone akcesoria.
Sprawdzać szczelność uszczelki drzwiowej,
zwłaszcza po jej założeniu lub zmianie kierunku
otwierania drzwi.
Podłączenie elektryczne
Podłączenie elektryczne musi być wykonane
zgodne z obowiązującymi przepisami lokalnymi.
Dane dotyczące napięcia i pobieranej mocy są
podane na tabliczce znamionowej znajdującej się
wewnątrz urządzenia.
Zgodnie z prawem uziemienie urządzenia jest
obowiązkowe. Producent nie ponosi żadnej
odpowiedzialności za jakiekolwiek obrażenia ciała
u osób lub zwierząt, a także za szkody materialne
spowodowane nieprzestrzeganiem powyższych
zaleceń.
Jeśli wtyczka i gniazdko nie są tego samego typu,
należy zwrócić się do wykwalifikowanego technika,
aby wymienił gniazdko.
Nie używać przedłużaczy ani rozdzielaczy.
Odłączenie od sieci elektrycznej
Należy zapewnić możliwość łatwego odłączenia
urządzenia od zasilania poprzez wyjęcie wtyczki z
gniazdka lub wyłączenie wyłącznika dwubiegunowego
zainstalowanego przed gniazdkiem.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9

Whirlpool F 91 instrukcja

Typ
instrukcja