Funkcja Fry Assist.
Funkcja pozwala wybrać poziom mocy grzania do
smażenia potraw. Płyta grzejna automatycznie utrzymuje
wybraną temperaturę podczas smażenia. Po ustawieniu
poziomu mocy grzania nie ma potrzeby ręcznej regulacji
temperatury.
Można ustawić funkcję dla lewego przedniego pola
grzejnego płyty.
Naczynia wielowarstwowe należy stosować
wyłącznie przy niskim poziomie grzania, aby nie
dopuścić do uszkodzenia naczynia.
1. Ustawić pustą patelnię na lewym przednim polu
grzejnym. Nie należy używać pokrywki przy
korzystaniu z tej funkcji.
2. Nacisnąć_
. Zaświeci się wskaźnik nad symbolem.
Moc grzania ustawiona na .
3. Wybrać ustawienie grzania odpowiednio do smażonej
potrawy. Więcej informacji znajduje się w rozdziale
Wskazówki i porady. Wskaźniki nad symbolem zaczną
powoli migać. Pole grzejne nagrzewa się.
4. Odczekać, aż naczynie osiągnie ustawioną
temperaturę. Rozlegnie się sygnał dźwiękowy.
Wszystkie wskaźniki nad symbolem włączą się.
5. Dodać tłuszcz i umieścić potrawę na patelni.
Dotknąć 0 przy lewym przednim polu grzejnym lub
dotknąć
.
Jajka
Omlet, jajka sadzone 1 - 3
Jajecznica 4 - 6
Ryba
Filet rybny, paluszki rybne, owoce morza 4 - 6
Kotlety, pierś kurczaka, pierś indyka 1 - 3
Hamburgery, kotlety mielone 2 - 4
Eskalopki, lety, stek średnio/dobrze wypieczony, smażone kiełbaski,
mielone mięso
4 - 6
Lekko wypieczony stek 7 - 9
Smażone ziemniaki, surowe 1 - 3
Smażone ziemniaki, zapiekanka 4 - 6
Warzywa 4 - 6
Dane w tabelach przedstawiają przykłady potraw dla każdego poziomu grzania. Ilość, grubość,
jakość i temperatura (np. zamrożenie) żywności mają wpływ na odpowiedni poziom grzania. Należy
wybrać poziom grzania oraz ustawienie najbardziej odpowiednie do preferowanego sposobu
gotowania i użytego naczynia.