Electrolux EKC6150AOW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi

Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla

EKC6150AOW
EKC6150AOX
PL Kuchenka Instrukcja obsługi
SPIS TREŚCI
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA........................................... 3
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA............................................ 6
3. OPIS URZĄDZENIA........................................................................................... 9
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM......................................................................10
5. PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA...................................... 10
6. PŁYTA GRZEJNA – WSKAZÓWKI I PORADY................................................ 11
7. PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE................................. 12
8. PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA ............................................... 13
9. PIEKARNIK – WSKAZÓWKI I PORADY.......................................................... 14
10. PIEKARNIK – KONSERWACJA I CZYSZCZENIE......................................... 26
11. ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW................................................................ 28
12. INSTALACJA..................................................................................................30
13. EFEKTYWNOŚĆ ENERGETYCZNA............................................................. 32
Z MYŚLĄ O TOBIE
Dziękujemy za zakup urządzenia Electrolux. Jest ono owocem dziesięcioleci
doświadczeń i innowacji. To pomysłowe i stylowe urządzenie zostało
zaprojektowane z myślą o Tobie. Użytkując je, możesz mieć zawsze pewność
uzyskania wspaniałych efektów.
Witamy w świecie marki Electrolux!
Zapraszamy na naszą witrynę internetową, aby:
Otrzymać wskazówki dotyczące użytkowania, broszury, pomoc w
rozwiązywaniu problemów oraz informacje dotyczące serwisu:
www.electrolux.com/webselfservice
Zarejestrować swój produkt i uprościć jego obsługę serwisową:
www.registerelectrolux.com
Nabyć akcesoria, materiały eksploatacyjne i oryginalne części zamienne do
swojego urządzenia:
www.electrolux.com/shop
OBSŁUGA KLIENTA
Zalecamy stosowanie oryginalnych części zamiennych.
Kontaktując się z autoryzowanym centrum serwisowym, należy przygotować
poniższe dane: informacje o modelu, numer produktu, numer seryjny.
Stosowne informacje można znaleźć na tabliczce znamionowej.
Ostrzeżenie/przestroga — informacje dotyczące bezpieczeństwa
Ogólne informacje i wskazówki
Informacje dotyczące środowiska naturalnego
Producent zastrzega sobie możliwość wprowadzenia zmian bez wcześniejszego
powiadomienia.
www.electrolux.com2
1. INFORMACJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do instalacji i rozpoczęciem
eksploatacji urządzenia należy uważnie zapoznać się z
załączoną instrukcją obsługi. Producent nie odpowiada
za obrażenia ciała ani szkody spowodowane
nieprawidłową instalacją lub eksploatacją urządzenia.
Należy zachować instrukcję obsługi w bezpiecznym i
łatwo dostępnym miejscu do wykorzystania w
przyszłości.
1.1 Bezpieczeństwo dzieci i osób o ograniczonych
zdolnościach ruchowych, sensorycznych lub
umysłowych
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie uduszeniem lub
odniesieniem obrażeń mogących skutkować
trwałym kalectwem.
Urządzenie mogą obsługiwać dzieci po ukończeniu
ósmego roku życia oraz osoby o ograniczonych
zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub
umysłowych, a także nieposiadające odpowiedniej
wiedzy lub doświadczenia, jeśli będą one
nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie
bezpiecznego korzystania z urządzenia i będą
świadome związanych z tym zagrożeń.
Nie pozwalać dzieciom bawić się urządzeniem.
Przechowywać opakowanie w miejscu niedostępnym
dla dzieci lub pozbyć się go w odpowiedni sposób.
Dzieciom i zwierzętom nie wolno zbliżać się do
pracującego lub stygnącego urządzenia. Łatwo
dostępne elementy urządzenia mocno się nagrzewają.
Dzieciom nie wolno zajmować się czyszczeniem ani
konserwacją urządzenia bez odpowiedniego nadzoru.
POLSKI 3
1.2 Ogólne zasady bezpieczeństwa
Instalacji urządzenia i wymiany jego przewodu
zasilającego może dokonać wyłącznie osoba o
odpowiednich kwalifikacjach.
Urządzenie należy podłączyć do sieci za pomocą
przewodu typu H05VV-F, dostosowanego do
temperatury tylnego panelu.
Urządzenie jest przeznaczone do użytku na wysokości
do 2000 m nad poziomem morza.
Urządzenie nie jest przeznaczone do użytkowania na
statkach, łodziach lub okrętach.
Aby uniknąć przegrzania urządzenia, nie wolno
instalować go za drzwiami dekoracyjnymi.
Nie instalować urządzenia na platformie.
Nie sterować urządzeniem za pomocą zewnętrznego
programatora czasowego ani niezależnego układu
zdalnego sterowania.
OSTRZEŻENIE: Pozostawienie bez nadzoru potraw
zawierających tłuszcz lub olej na włączonej płycie
grzejnej może być przyczyną pożaru.
NIE gasić pożaru wodą – należy wyłączyć urządzenie,
a następnie przykryć płomień pokrywą lub kocem
gaśniczym.
UWAGA: Gotowanie powinno odbywać się pod
nadzorem. Należy zapewnić stały nadzór nad krótkim
gotowaniem.
OSTRZEŻENIE: Niebezpieczeństwo pożaru: Nie
przechowywać żadnych przedmiotów na powierzchni
gotowania.
Nie czyścić urządzenia za pomocą myjek parowych.
Do czyszczenia szyb w drzwiach lub szkła w
uchylnych pokrywach płyty grzejnej nie należy
ściernych środków czyszczących ani ostrych,
metalowych myjek, ponieważ mogą one porysować
powierzchnię, co może skutkować pęknięciem szkła.
www.electrolux.com4
Na powierzchni płyty grzejnej nie wolno kłaść
przedmiotów metalowych, jak sztućce lub pokrywki do
garnków, ponieważ mogą one bardzo się rozgrzać.
Jeśli na powierzchni szkła ceramicznego lub
powierzchni szklanej pojawią się pęknięcia, należy
wyłączyć urządzenie, aby uniknąć zagrożenia
porażeniem prądem elektrycznym.
OSTRZEŻENIE: Podczas pracy urządzenie i jego
nieosłonięte elementy nagrzewają się do wysokiej
temperatury. Należy zachować ostrożność, aby
uniknąć kontaktu z elementami grzejnymi. Dzieci
poniżej 8 roku życia nie powinny znajdować się w
pobliżu urządzenia, jeśli nie są pod stałym nadzorem.
Podczas wyjmowania i wkładania akcesoriów lub
naczyń należy zawsze używać rękawic kuchennych.
Przed przystąpieniem do konserwacji urządzenia
należy odłączyć je od zasilania.
Aby uniknąć porażenia prądem, przed przystąpieniem
do wymiany żarówki należy upewnić się, że
urządzenie jest wyłączone.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, musi go
wymienić producent, autoryzowane centrum
serwisowe lub inna wykwalifikowana osoba, aby
zapobiec ryzyku porażenia prądem.
Zachować ostrożność, dotykając szuflady. Może się
ona silnie nagrzewać.
Aby wymontować prowadnice blach, należy odciągnąć
najpierw ich przednią, a następnie tylną część od
bocznych ścianek. Zamontować prowadnice blach w
odwrotnej kolejności.
W stałej instalacji należy zastosować wyłącznik
umożliwiający odłączenie zasilania zgodnie z
zasadami dotyczącymi instalacji elektrycznych.
OSTRZEŻENIE: Używać wyłącznie osłon do płyty
grzejnej wyprodukowanych przez producenta
urządzenia lub określonych w instrukcji przez
producenta urządzenia jako odpowiednich, lub
POLSKI 5
dostarczonych z urządzeniem. Użycie
nieodpowiednich osłon może skutkować wypadkiem.
2. WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
2.1 Instalacja
OSTRZEŻENIE!
Urządzenie może
zainstalować wyłącznie
wykwalifikowana osoba.
Usunąć wszystkie elementy
opakowania.
Nie instalować ani nie używać
uszkodzonego urządzenia.
Należy postępować zgodnie z
instrukcją instalacji dołączoną do
urządzenia.
Zachować ostrożność podczas
przenoszenia urządzenia, ponieważ
jest ono ciężkie. Należy zawsze
stosować rękawice ochronne i mieć
na stopach pełne obuwie.
Nigdy nie ciągnąć urządzenia za
uchwyt.
Szafka kuchenna i wnęka na
urządzenie muszą mieć odpowiednie
wymiary.
Zachować minimalne odstępy od
innych urządzeń i mebli.
Należy zadbać o to, aby meble itp.
znajdujące się obok urządzenia i nad
nim spełniały odpowiednie wymogi
bezpieczeństwa.
Niektóre elementy urządzenia
przewodzą prąd. Należy zabudować
urządzenie, aby zakryć części,
których dotknięcie mogłoby być
niebezpieczne.
Boki urządzenia powinny sąsiadować
z urządzeniami lub meblami o tej
samej wysokości.
Nie instalować urządzenia przy
drzwiach ani pod oknem. Zapobiegnie
to możliwości strącenia gorącego
naczynia z urządzenia przy otwieraniu
okna lub drzwi.
Aby zapobiec przewróceniu się
urządzenia, należy je odpowiednio
ustabilizować. Patrz rozdział
Instalacja.
2.2 Podłączenie do sieci
elektrycznej
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
pożarem i porażeniem
prądem elektrycznym.
Wszystkie połączenia elektryczne
powinien wykonać wykwalifikowany
elektryk.
Urządzenie musi być uziemione.
Upewnić się, że parametry na
tabliczce znamionowej odpowiadają
parametrom znamionowym źródła
zasilania.
Należy używać wyłącznie prawidłowo
zamontowanego gniazda
elektrycznego z uziemieniem.
Nie stosować rozgałęźników ani
przedłużaczy.
Przewody zasilające nie mogą
dotykać drzwi urządzenia, zwłaszcza
gdy drzwi są mocno rozgrzane.
Zarówno dla elementów znajdujących
się pod napięciem, jak i
zaizolowanych części,
zabezpieczenie przed porażeniem
prądem należy zamocować w taki
sposób, aby nie można go było
odłączyć bez użycia narzędzi.
Podłączyć wtyczkę do gniazda
elektrycznego dopiero po
zakończeniu instalacji. Należy zadbać
o to, aby po zakończeniu instalacji
urządzenia wtyczka przewodu
zasilającego była łatwo dostępna.
Jeśli gniazdo elektryczne jest
obluzowane, nie wolno podłączać do
niego wtyczki.
Odłączając urządzenie, nie należy
ciągnąć za przewód zasilający.
Należy zawsze ciągnąć za wtyczkę
sieciową.
Konieczne jest zastosowanie
odpowiednich wyłączników obwodu
zasilania: wyłączniki automatyczne,
bezpieczniki topikowe (typu
wykręcanego – wyjmowane z
www.electrolux.com6
oprawki), wyłączniki różnicowo-
prądowe (RCD) oraz styczniki.
W instalacji elektrycznej należy
zastosować wyłącznik obwodu
umożliwiający odłączenie urządzenia
od zasilania na wszystkich biegunach.
Wyłącznik obwodu musi mieć
rozwarcie styków wynoszące
minimum 3 mm.
Przed podłączeniem wtyczki
przewodu zasilającego do gniazda
elektrycznego należy całkowicie
zamknąć drzwi urządzenia.
2.3 Eksploatacja
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie obrażeniami
ciała i poparzeniem.
Niebezpieczeństwo
porażenia prądem.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do użytku domowego.
Nie zmieniać parametrów
technicznych urządzenia.
Należy upewnić się, że otwory
wentylacyjne są drożne.
Nie pozostawiać włączonego
urządzenia bez nadzoru.
Wyłączać urządzenie po każdym
użyciu.
Podczas pracy urządzenia należy
zachować ostrożność przy otwieraniu
jego drzwi. Może dojść do uwolnienia
gorącego powietrza.
Nie obsługiwać urządzenia mokrymi
rękami lub jeśli ma ono kontakt z
wodą.
Nie używać urządzenia jako
powierzchni roboczej ani miejsca do
przechowywania przedmiotów.
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie pożarem
i wybuchem
Pod wpływem wysokiej temperatury
tłuszcze i olej mogą uwalniać
łatwopalne opary. Podczas
podgrzewania tłuszczów i oleju nie
wolno zbliżać do nich źródeł ognia ani
rozgrzanych przedmiotów.
Opary uwalniane przez gorący olej
mogą ulec samoczynnemu zapłonowi.
Zużyty olej zawierający pozostałości
produktów spożywczych ma niższą
temperaturę zapłonu niż świeży olej.
Nie umieszczać w urządzeniu, na nim
ani w jego pobliżu łatwopalnych
substancji ani przedmiotów
nasączonych łatwopalnymi
substancjami.
Podczas otwierania drzwi urządzenia
nie wolno zbliżać do niego iskrzących
przedmiotów ani otwartego płomienia.
Należy ostrożnie otwierać drzwi
urządzenia. Stosowanie składników
zawierających alkohol może
spowodować powstanie mieszanki
alkoholu i powietrza.
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
uszkodzeniem urządzenia.
Aby zapobiec uszkodzeniu lub
odbarwieniu się emalii:
Nie należy kłaść naczyń ani
innych przedmiotów bezpośrednio
na dnie urządzenia.
Nie należy wlewać wody
bezpośrednio do rozgrzanego
urządzenia.
Nie należy pozostawiać
wilgotnych naczyń ani potraw w
urządzeniu po zakończeniu
pieczenia.
Należy zachować ostrożność
podczas wyjmowania i wkładania
akcesoriów.
Odbarwienie emalii lub stali
nierdzewnej nie ma wpływu na
działanie urządzenia.
Do pieczenia wilgotnych ciast należy
używać głębokiej blachy. Sok z
owoców może trwale zaplamić
emalię.
Nie stawiać gorących naczyń na
panelu sterowania.
Nie dopuszczać do wygotowania się
potrawy.
Nie dopuszczać do upadku naczyń
lub innych przedmiotów na
powierzchnię urządzenia. Może to
spowodować jego uszkodzenie.
Nie włączać pól grzejnych bez naczyń
ani z pustymi naczyniami.
Nie kłaść folii aluminiowej na
urządzeniu ani bezpośrednio na
spodzie urządzenia.
POLSKI 7
Naczynia żeliwne, aluminiowe lub ze
zniszczonym spodem mogą
spowodować zarysowania. Dlatego
nie należy przesuwać ich po
powierzchni gotowania.
Urządzenie jest przeznaczone
wyłącznie do przyrządzania potraw.
Nie wolno go używać do innych
celów, takich jak np. ogrzewanie
pomieszczeń.
2.4 Konserwacja i czyszczenie
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń,
pożarem lub uszkodzeniem
urządzenia.
Przed przystąpieniem do konserwacji
wyłączyć urządzenie.
Wyjąć wtyczkę przewodu zasilającego
z gniazda elektrycznego.
Upewnić się, że urządzenie ostygło.
Występuje zagrożenie pęknięciem
szyb w drzwiach urządzenia.
Jeśli szyba pęknie, należy ją
niezwłocznie wymienić. Należy
skontaktować się z autoryzowanym
centrum serwisowym.
Przy zdejmowaniu drzwi urządzenia
należy zachować ostrożność. Drzwi
są ciężkie!
Pozostałości tłuszczu lub potraw w
urządzeniu mogą stać się przyczyną
pożaru.
Aby zapobiec uszkodzeniu
powierzchni urządzenia, należy
regularnie ją czyścić.
Po każdym użyciu wytrzeć do sucha
komorę i drzwi. Para powstała w
wyniku działania urządzenia skrapla
się na ściankach komory i może
powodować korozję. Aby ograniczyć
zjawisko skraplania pary wodnej,
należy uruchamiać urządzenie na 10
minut przed rozpoczęciem pieczenia.
Czyścić urządzenie za pomocą
wilgotnej szmatki. Stosować
wyłącznie obojętne środki
czyszczące. Nie używać żadnych
produktów ściernych, myjek do
szorowania, rozpuszczalników ani
metalowych przedmiotów.
Stosując aerozol do piekarników,
należy przestrzegać wskazówek
dotyczących bezpieczeństwa
umieszczonych na opakowaniu.
Nie używać detergentów do
czyszczenia emalii katalitycznej (jeśli
dotyczy).
2.5 Wewnętrzne oświetlenie
Żarówka zwykła lub halogenowa
zastosowana w tym urządzeniu jest
przeznaczona wyłącznie do urządzeń
domowych. Nie należy używać jej do
oświetlania pomieszczeń.
OSTRZEŻENIE!
Zagrożenie porażeniem
prądem.
Przed przystąpieniem do wymiany
lampy należy odłączyć urządzenie od
źródła zasilania.
Używać wyłącznie żarówek tego
samego typu.
2.6 Utylizacja
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
odniesieniem obrażeń ciała
lub uduszeniem.
Odłączyć urządzenie od źródła
zasilania.
Odciąć przewód zasilający blisko
urządzenia i oddać do utylizacji.
Wymontować zatrzask drzwi, aby
uniemożliwić zamknięcie się dziecka
lub zwierzęcia w urządzeniu.
2.7 Serwis
Należy skontaktować się z
autoryzowanym punktem
serwisowym, który naprawi
urządzenie.
Należy stosować wyłącznie
oryginalne części zamienne.
www.electrolux.com8
3. OPIS URZĄDZENIA
3.1 Informacje ogólne
5
4
3
2
1
6
7
10
1 3 4
5
2
8
9
1
Pokrętło wyboru funkcji piekarnika
2
Pokrętło minutnika
3
Pokrętło regulacji temperatury
4
Wskaźnik/symbol temperatury
5
Pokrętła płyty grzejnej
6
Grzałka
7
Oświetlenie
8
Prowadnice blach, wyjmowane
9
Wentylator
10
Poziomy umieszczenia potraw
3.2 Układ powierzchni gotowania
210 mm
120/180 mm
145 mm
145 mm
2
5
1 3
46
1
Pole grzejne 1200 W
2
Wylot pary – liczba i położenie zależy
od modelu
3
Pole grzejne 700/1700 W
4
Pole grzejne 1200 W
5
Wskaźnik ciepła resztkowego
6
Pole grzejne 2300 W
3.3 Akcesoria
Ruszt
Do ustawiania naczyń, form do ciast
oraz do pieczenia mięs.
Blacha uniwersalna
Do pieczenia ciast i ciastek. Do
pieczenia mięsa lub ciasta oraz do
zbierania skapującego tłuszczu.
Szuflada do przechowywania
Szuflada znajduje się poniżej komory
piekarnika.
POLSKI 9
4. PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
4.1 Czyszczenie wstępne
Wyjąć z urządzenia wszystkie akcesoria i
prowadnice blach.
Patrz rozdział „Konserwacja
i czyszczenie”.
Wyczyścić urządzenie i akcesoria przed
pierwszym użyciem.
Umieścić akcesoria i wyjmowane
prowadnice blach w początkowym
położeniu.
4.2 Wstępne nagrzewanie
Należy wstępnie nagrzać puste
urządzenie w celu wypalenia
pozostałości smaru.
1. Ustawić funkcję i maksymalną
temperaturę.
2. Pozostawić włączone urządzenie na
1 godzinę.
3. Ustawić funkcję i ustawić
maksymalną temperaturę.
4. Pozostawić włączone urządzenie na
15 minut.
5. Ustawić funkcję i ustawić
maksymalną temperaturę.
6. Pozostawić włączone urządzenie na
15 minut.
Akcesoria mogą rozgrzać się mocniej niż
zwykle. Z urządzenia może wydobywać
się nieprzyjemny zapach i dym. Jest to
normalne zjawisko. Należy zapewnić
wystarczający dopływ świeżego
powietrza do pomieszczenia.
5. PŁYTA GRZEJNA – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
5.1 Minutnik
Minutnik wyłącza pola grzejne po upływie
zadanego czasu. Maksymalny możliwy
do ustawienia czas to 120 minut.
Pola grzejne nie będą
włączone jeśli minutnik nie
zostanie ustawiony.
Obrócić pokrętło zegara do oporu,
a następnie z powrotem na wymaganą
wartość czasu.
Po zadanym czasie zasilanie wszystkich
pól grzejnych zostanie odłączone.
Aby płyta grzejna pozostała włączona
przez dłuższy czas, należy ponownie
ustawić minutnik.
5.2 Ustawienie mocy grzania
Symbo‐
le
Funkcja
Położenie wyłączenia
Podwójne pole grzejne
Podtrzymywanie ciepła
1 - 9 Ustawienie mocy grzania
Wykorzystanie ciepła
resztkowego pozwala
ograniczyć zużycie energii.
Wyłączyć pole grzejne na
około 5-10 minut przed
zakończeniem gotowania.
Obrócić pokrętło wybranego pola
grzejnego w położenie żądanego
ustawienia mocy grzania.
Aby zakończyć proces gotowania, należy
obrócić pokrętło w położenie wyłączenia.
www.electrolux.com10
5.3 Włączanie i wyłączanie
rozszerzeń pól grzejnych
Wielkość pola grzejnego można
dopasować do rozmiaru naczynia.
Włączanie rozszerzenia pola
grzejnego: obrócić pokrętło zgodnie z
ruchem wskazówek zegara, pokonując
lekki opór do
. Następnie obrócić
pokrętło w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara, aby ustawić
odpowiednią moc grzania.
Wyłączanie rozszerzenia pola
grzejnego: obrócić pokrętło w położenie
wyłączenia. Wskaźnik zgaśnie.
5.4 Wskaźnik ciepła
resztkowego
OSTRZEŻENIE!
Występuje zagrożenie
poparzeniem ciepłem
resztkowym.
Wskaźnik włącza się, gdy pole grzejne
jest gorące.
6. PŁYTA GRZEJNA – WSKAZÓWKI I PORADY
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
6.1 Naczynia
Dno naczynia powinno być
możliwie jak najgrubsze i
płaskie.
Naczynia wykonane ze stali
emaliowanej lub z dnem
aluminiowym bądź
miedzianym mogą
pozostawiać przebarwienia
na powierzchni szkła
ceramicznego.
6.2 Przykłady zastosowania w
gotowaniu
Dane przedstawione w tabeli
mają wyłącznie charakter
orientacyjny.
Ustawienie
mocy grza‐
nia
Zastosowanie: Czas
(min)
Wskazówki
- 1
Podtrzymywanie temperatury
ugotowanych potraw.
zależ‐
nie od
potrzeb
Przykryć naczynie.
1 - 2 Sos holenderski, roztapianie:
masła, czekolady, żelatyny.
5 - 25 Mieszać od czasu do czasu.
1 - 2 Ścinanie: puszystych omle‐
tów, smażonych jajek.
10 - 40 Gotować pod przykryciem.
POLSKI 11
Ustawienie
mocy grza‐
nia
Zastosowanie: Czas
(min)
Wskazówki
2 - 3 Gotowanie ryżu lub potraw
mlecznych, podgrzewanie
gotowych potraw.
25 - 50 Wlać przynajmniej dwukrot‐
nie więcej płynu niż ryżu; po‐
trawy mleczne mieszać od
czasu do czasu.
3 - 4 Gotowanie na parze warzyw,
ryb, mięsa.
20 - 45 Dodać kilka łyżek wody.
4 - 5 Gotowanie ziemniaków na
parze.
20 - 60 Użyć maksymalnie ¼ l wody
na 750 g ziemniaków.
4 - 5 Gotowanie większej ilości
składników, potraw duszo‐
nych i zup.
60 -
150
Do 3 litrów wody + składniki.
6 - 7 Delikatne smażenie: eska‐
lopków, cordon bleu z cielę‐
ciny, kotletów, bryzoli, kiełba‐
sek, wątróbki, zasmażek, ja‐
jek, naleśników, pączków.
zależ‐
nie od
potrzeb
Obrócić po upływie połowy
czasu.
7 - 8 Intensywne smażenie np.
placków ziemniaczanych, po‐
lędwicy, steków.
5 - 15 Obrócić po upływie połowy
czasu.
9 Gotowanie wody, gotowanie makaronu, obsmażanie mięsa (gulasz,
mięso duszone w sosie własnym), smażenie frytek.
7. PŁYTA GRZEJNA – KONSERWACJA I
CZYSZCZENIE
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
7.1 Informacje ogólne
Czyścić płytę grzejną po każdym
użyciu.
Należy zawsze używać naczyń z
czystym dnem.
Zarysowania lub ciemne plamy na
powierzchni nie mają wpływu na
działanie płyty grzejnej.
Stosować odpowiednie środki
przeznaczone do czyszczenia
powierzchni płyty grzejnej.
Używać specjalnego skrobaka do
szkła.
7.2 Czyszczenie płyty grzejnej
Usuwać natychmiast: stopiony
plastik, folię, cukier oraz zabrudzenia
z potraw zawierających cukier. W
przeciwnym razie zabrudzenia mogą
spowodować uszkodzenie płyty
grzejnej. Uważać, aby się nie
oparzyć. Przyłożyć specjalny skrobak
pod ostrym kątem do szklanej
powierzchni i przesuwać po niej
ostrzem.
Usunąć, gdy płyta grzejna
wystarczająco ostygnie: ślady
osadu kamienia i wody, plamy
tłuszczu, metaliczne odbarwienia.
Przetrzeć płytę grzejną wilgotną
szmatką z dodatkiem delikatnego
detergentu. Po wyczyszczeniu
wytrzeć płytę grzejną do sucha
miękką szmatką.
www.electrolux.com12
Usuwanie metalicznych,
połyskliwych przebarwień: użyć
wodnego roztworu octu i wyczyścić
szklaną powierzchnię wilgotną
szmatką.
8. PIEKARNIK – CODZIENNA EKSPLOATACJA
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
8.1 Funkcje piekarnika
Symbol Funkcja piekarnika Zastosowanie
Położenie wyłącze‐
nia
Urządzenie jest wyłączone.
Termoobieg Do pieczenia na dwóch poziomach jednocześnie
oraz do suszenia żywności.Ustawić temperaturę
o 20-40°C niższą niż dla funkcji Pieczenie trady‐
cyjne.
Pieczenie tradycyjne Do pieczenia mięsa lub ciasta na jednym pozio‐
mie.
Pizza Do pieczenia na jednym poziomie dań wymaga‐
jących intensywnego przyrumienienia i kruchego
spodu. Ustawić temperaturę o 20-40°C niższą
niż dla funkcji Pieczenie tradycyjne.
Turbo grill Do pieczenia większych kawałków mięsa lub
drobiu z kością na jednym poziomie. Również do
przyrządzania zapiekanek i przyrumieniania.
Szybki grill Do grillowania potraw płaskich w dużych iloś‐
ciach i do opiekania pieczywa.
Delikatne pieczenie Do pieczenia w formach oraz suszenia produk‐
tów na jednym poziomie w niskiej temperaturze.
Rozmrażanie Tej funkcji można użyć do rozmrażania potraw
mrożonych, takich jak warzywa i owoce. Czas
rozmrażania uzależniony jest od ilości i grubości
mrożonej potrawy.
Oświetlenie piekarni‐
ka
Umożliwia włączenie oświetlenia, gdy nie włą‐
czono funkcji pieczenia.
POLSKI 13
8.2 Włączanie i wyłączanie
piekarnika
W zależności od modelu
na urządzeniu mogą
znajdować się symbole
przy pokrętłach, wskaźniki
lub kontrolki:
Wskaźnik włącza się, gdy
piekarnik się nagrzewa.
Kontrolka zapala się, gdy
piekarnik pracuje.
Symbol informuje, czy za
pomocą pokrętła
modyfikowane są
ustawienia dotyczące
któregoś z pól grzejnych,
funkcji piekarnika czy
temperatury.
1. Obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika w celu wybrania żądanej
funkcji.
2. Obrócić pokrętło regulacji
temperatury w celu wybrania żądanej
temperatury.
3. Aby wyłączyć piekarnik, należy
obrócić pokrętło wyboru funkcji
piekarnika i pokrętło regulacji
temperatury do położenia
wyłączenia.
8.3 Wentylator chłodzący
Podczas pracy piekarnika wentylator
chłodzący włącza się automatycznie, aby
utrzymywać powierzchnie piekarnika w
niskiej temperaturze. Po wyłączeniu
piekarnika wentylator chłodzący może
nadal działać do czasu schłodzenia
piekarnika.
8.4 Wkładanie akcesoriów
piekarnika
Głęboka blacha:
Wsunąć głęboką blachę między
prowadnice jednego z poziomów
umieszczania potraw.
Ruszt wraz z głęboką blachą:
Wsunąć głęboką blachę między
prowadnice blachy, a ruszt między
prowadnice powyżej.
Wszystkie akcesoria
mają na górnej stronie
prawej i lewej krawędzi
niewielkie występy
poprawiające
bezpieczeństwo.
Występy służą także jako
zabezpieczenie przed
wypadnięciem.
Wysoka krawędź wokół
rusztu zapobiega
zsuwaniu się naczyń.
9. PIEKARNIK – WSKAZÓWKI I PORADY
OSTRZEŻENIE!
Patrz rozdział dotyczący
bezpieczeństwa.
www.electrolux.com14
Temperatury i czasy
pieczenia podane w
tabelach mają wyłącznie
charakter orientacyjny.
Zależą one od przepisu,
jakości oraz ilości użytych
składników.
Przed rozpoczęciem
pieczenia zawsze należy
przez 20 minut rozgrzewać
pusty piekarnik w
temperaturze pieczenia
potrawy.
9.1 Pieczenie ciast
Nowy piekarnik może piec inaczej niż
dotychczas używane urządzenie.
Należy dostosować używane
ustawienia, takie jak temperatura,
czas pieczenia i poziom umieszczenia
potrawy, do wartości podanych w
tabelach.
Zaleca się ustawienie za pierwszym
razem niższej temperatury.
W przypadku braku ustawień dla
specjalnego przepisu należy znaleźć
ustawienia dla podobnej potrawy.
Piekąc ciasta na więcej niż jednym
poziomie, można wydłużyć czas
pieczenia o 10-15 minut.
Ciasta i ciastka na różnych
poziomach nie zawsze przyrumieniają
się równomiernie. W tym przypadku
nie należy zmieniać ustawienia
temperatury. Różnice wyrównają się
podczas pieczenia.
Blachy mogą odkształcać się podczas
pieczenia. Po ostygnięciu blach
odkształcenia znikną.
9.2 Wskazówki dotyczące pieczenia ciast
Efekt pieczenia Prawdopodobna przy‐
czyna
Rozwiązanie
Spód ciasta nie jest odpo‐
wiednio przyrumieniony.
Wybrano nieodpowiedni
poziom piekarnika.
Umieścić ciasto na niż‐
szym poziomie piekarnika.
Ciasto zapada się, robi się
zakalcowate, wycieka z
niego woda.
Temperatura piekarnika
jest zbyt wysoka.
Przy następnym pieczeniu
należy nieznacznie obni‐
żyć temperaturę piekarni‐
ka.
Ciasto zapada się, robi się
zakalcowate, wycieka z
niego woda.
Zbyt krótki czas pieczenia. Ustawić dłuższy czas pie‐
czenia. Nie można skra‐
cać czasu pieczenia po‐
przez ustawienie wyższej
temperatury.
Ciasto zapada się, robi się
zakalcowate, wycieka z
niego woda.
Do ciasta wlano zbyt dużo
płynu.
Użyć mniej wody. Należy
przestrzegać czasu mie‐
szania ciasta, zwłaszcza
korzystając z robota ku‐
chennego.
Ciasto jest zbyt suche. Temperatura piekarnika
jest zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu
należy zwiększyć tempera‐
turę piekarnika.
Ciasto jest zbyt suche. Zbyt długi czas pieczenia. Przy następnym pieczeniu
należy skrócić czas piecze‐
nia.
POLSKI 15
Efekt pieczenia Prawdopodobna przy‐
czyna
Rozwiązanie
Ciasto nierówno się przyru‐
mienia.
Temperatura piekarnika
jest zbyt wysoka, a czas
pieczenia zbyt krótki.
Ustawić niższą temperatu‐
rę piekarnika i wydłużyć
czas pieczenia.
Ciasto nierówno się przyru‐
mienia.
Ciasto nie zostało równo‐
miernie rozprowadzone.
Rozprowadzić ciasto rów‐
nomiernie na blasze.
Ciasto nie jest gotowe po
upływie podanego czasu
pieczenia.
Temperatura piekarnika
jest zbyt niska.
Przy następnym pieczeniu
należy nieznacznie zwięk‐
szyć temperaturę piekarni‐
ka.
9.3 Delikatne pieczenie
Funkcji tej należy używać do
pieczenia w formach i suszenia
potraw na jednym poziomie
piekarnika w niskiej temperaturze.
Należy używać jednocześnie tylko
jednej foremki do ciasta lub blachy.
Produkt Temperatura (°C) Czas (min)
Ciastka 180 - 190
10 - 20
1)
Ciasto: Ptyś 180 - 190
30 - 40
1)
Ciasto: Kruche 180 - 190
25 - 35
1)
Bezy 80 - 100 120 - 150
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
9.4 Termoobieg
Pieczenie na jednym poziomie
Pieczenie w formach
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Kołacz lub bułeczki maślane 150 - 160 50 - 70 2
Tort biszkoptowy / ciasta owocowe 140 - 160 50 - 90 1 - 2
Biszkopt beztłuszczowy
150 - 160
1)
25 - 40 3
Spód placka – ciasto kruche
170 - 180
1)
10 - 25 2
Spód placka – ciasto ukręcane 150 - 170 20 - 25 2
www.electrolux.com16
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Szarlotka (2 formy, Ø 20 cm, usta‐
wione po przekątnej)
160 60 - 90 2 - 3
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Ciasta / ciastka / chleb na blachach do pieczenia
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Ciasto z kruszonką (suche) 150 - 160 20 - 40 3
Tarty owocowe (na cieście droż‐
dżowym / ukręcanym)
1)
150 35 - 55 3
Tarty owocowe na kruchym cieście 160 - 170 40 - 80 3
1)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia.
Ciastka
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Ciasteczka kruche 150 - 160 10 - 20 3
Ciasteczka maślane / Ciasta prze‐
kładane
140 20 - 35 3
Ciasteczka z ciasta biszkoptowego 150 - 160 15 - 20 3
Ciasteczka z białek jaj, bezy 80 - 100 120 - 150 3
Makaroniki 100 - 120 30 - 50 3
Ciasteczka z ciasta drożdżowego 150 - 160 20 - 40 3
Ciasteczka z ciasta francuskiego
170 - 180
1)
20 - 30 3
Bułki
160
1)
10 - 35 3
Małe ciasteczka (20 sztuk na bla‐
sze)
150
1)
20 - 35 3
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Tabela wypieków i zapiekanek
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Bagietki posypane serem
160 - 170
1)
15 - 30 1
Nadziewane warzywa 160 - 170 30- 60 1
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
POLSKI 17
Pieczenie na kilku poziomach
Ciasta / ciastka / chleb na blachach do pieczenia
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
2 pozycje
Ptysie / Eklery
160 - 180
1)
25 - 45 2 / 4
Strucla sucha 150 - 160 30 - 45 2 / 4
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Ciasteczka/small cakes / ciastka / bułki
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
2 pozycje
Ciasteczka kruche 150 - 160 20 - 40 2 / 4
Ciasteczka maślane / Ciasta prze‐
kładane
140 25 - 45 2 / 4
Ciasteczka z ciasta biszkoptowe‐
go
160 - 170 25 - 40 2 / 4
Ciasteczka z białek jaj, bezy 80 - 100 130 - 170 2 / 4
Makaroniki 100 - 120 40 - 80 2 / 4
Ciasteczka z ciasta drożdżowego 160 - 170 30 - 60 2 / 4
Ciasteczka z ciasta francuskiego
170 - 180
1)
30 - 50 2 / 4
Bułki
180
1)
25- 40 2 / 4
Małe ciasteczka (20 sztuk na bla‐
sze)
150
1)
20 - 40 2 / 4
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
9.5 Pieczenie tradycyjne na jednym poziomie
Pieczenie w formach
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Kołacz lub bułeczki maślane 160 - 180 50 - 70 2
Tort biszkoptowy / Ciasta owocowe 150 - 170 50 - 90 1 - 2
Biszkopt niskokaloryczny
170
1)
25 - 40 3
Spód placka – ciasto kruche
190 - 210
1)
10 - 25 2
Spód placka – ciasto ukręcane 170 - 190 20 - 25 2
www.electrolux.com18
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Szarlotka (2 formy, Ø 20 cm, usta‐
wione po przekątnej)
180 60 - 90 1 - 2
Tarta pikantna (np. Quiche Lorrai‐
ne)
180 - 220 35 - 60 1
Sernik 160 - 180 60 - 90 1 - 2
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Ciasta / ciastka / chleb na blachach do pieczenia
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Plecionka drożdżowa / Wieniec
drożdżowy
170 - 190 40 - 50 2
Strucla bożonarodzeniowa
160 - 180
1)
50 - 70 2
Chleb (chleb żytni):
1. Pierwszy etap pieczenia.
2. Drugi etap pieczenia.
1. 230
1)
2. 160 - 180
1)
1. 20
2. 30 - 60
1 - 2
Ptysie / Eklery
190 - 210
1)
20 - 35 3
Rolada biszkoptowa
180 - 200
1)
10 - 20 3
Ciasto z kruszonką (suche) 160 - 180 20 - 40 3
Maślane ciasto migdałowe / Ciasta
cukrowe
190 - 210
1)
20 - 30 3
Tarty owocowe (na cieście droż‐
dżowym / ukręcanym)
2)
170 35 - 55 3
Tarty owocowe na kruchym cieście 170 - 190 40 - 60 3
Ciasta drożdżowe z delikatnymi
dodatkami (np. twarogiem, kre‐
mem, słodkim sosem)
160 - 180
1)
40 - 80 3
Pizza (z dużą ilością dodatków)
190 - 210
1)
30 - 50 1 - 2
Pizza (na cienkim cieście)
220 - 250
1)
15 - 25 1 - 2
Podpłomyk 230 - 250 10 - 15 1
Tarty (CH) 210 - 230 35 - 50 1
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
2)
Użyć głębokiej blachy do pieczenia.
POLSKI 19
Ciastka
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Ciasteczka kruche 170 - 190 10 - 20 3
Ciasteczka maślane / Ciasta prze‐
kładane
160
1)
20 - 35 3
Ciasteczka z ciasta biszkoptowego 170 - 190 20 - 30 3
Ciasteczka z białek jaj, bezy 80 - 100 120 - 150 3
Makaroniki 120 - 130 30 - 60 3
Ciasteczka z ciasta drożdżowego 170 - 190 20 - 40 3
Ciasteczka z ciasta francuskiego
190 - 210
1)
20 - 30 3
Bułki
190 - 210
1)
10 - 55 3
Małe ciasteczka (20 sztuk na bla‐
sze)
170
1)
20 - 30 3 - 4
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
Tabela wypieków i zapiekanek
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Makaron zapiekany 180 - 200 45 - 60 1
Lasagne 180 - 200 35 - 50 1
Zapiekanka warzywna
180 - 200
1)
15 - 30 1
Bagietki posypane serem
200 - 220
1)
15 - 30 1
Słodkie suflety 180 - 200 40 - 60 1
Suflety z rybą 180 - 200 40 - 60 1
Nadziewane warzywa 180 - 200 40 - 60 1
1)
Rozgrzać wstępnie piekarnik.
9.6 Pizza
Produkt Temperatura
(°C)
Czas (min) Poziom
piekarnika
Pizza (na cienkim cieście)
1)
200 - 230
2)
10 - 20 1 - 2
Pizza (z dużą ilością dodatków)
1)
180 - 200 20 - 35 1 - 2
Tarty 170 - 200 35 - 55 1 - 2
Tarta szpinakowa 160 - 180 45 - 60 1 - 2
www.electrolux.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36

Electrolux EKC6150AOW Instrukcja obsługi

Typ
Instrukcja obsługi
Niniejsza instrukcja jest również odpowiednia dla