4
PRZECHOWYWANIE ŚWIEŻEJ ŻYWNOŚCI
I NAPOJÓW
KOMORA CHŁODZIARKI
Używać pojemników wielokrotnego użytku
- plastikowych, metalowych, aluminiowych i
szklanych lub folii samoprzylegającej.
Żywność i napoje, które mogą wydzielać lub
przyjmować zapachy należy zawsze
przechowywać w zamkniętych pojemnikach
lub pod przykryciem.
Gdy w chłodziarce przechowywana jest
niewielka ilość żywności, zaleca się
korzystanie z półek nad pojemnikiem na
owoce i warzywa, ponieważ jest to
najzimniejszy obszar w komorze.
Produkty żywnościowe wydzielające duże
ilości gazu etylenowego i produkty
wrażliwe na ten gaz, takie jak owoce,
warzywa, w tym sałaty, należy zawsze
umieszczać lub opakowywać osobno, aby
zapobiec skracaniu ich terminu
przydatności do spożycia; na przykład nie
przechowywać pomidorów razem z
owocami kiwi lub kapustą.
Aby zapobiec przewracaniu się butelek,
można umieścić je w specjalnym uchwycie
(występuje w wybranych modelach).
Aby zapewnić dostateczną cyrkulację
powietrza, nie należy przechowywać
artykułów spożywczych zbyt blisko siebie.
KOMORA ZAMRAŻARKI
Komora zamrażarki jest doskonałym
miejscem do przechowywania mrożonej
żywności, przygotowywania kostek lodu i
zamrażania świeżej żywności.
Maksymalny ciężar żywności, jaką można
zamrozić w ciągu doby przedstawiono na
tabliczce znamionowej (…kg/24 godz.).
Jeśli w zamrażarce ma być przechowywana
niewielka ilość produktów, zaleca się
umieszczenie ich w środkowej części
zamrażarki.
STREFA UMIARKOWANEJ
TEMPERATURY Zalecana do
przechowywania owoców tropikalnych,
puszek, napojów, jajek, sosów, marynat,
masła, dżemu
STREFA NISKIEJ TEMPERATURY Zalecana
do przechowywania serów, mleka,
produktów do spożycia w danym dniu,
produktów delikatesowych, jogurtów,
wędlin, deserów
STREFA NAJZIMNIEJSZA Zalecana do
przechowywania wędlin i deserów
SZUFLADA STREFY ZAMRAŻANIA
(STREFA NAJNIŻSZEJ TEMPERATURY)
Zalecana do zamrażania świeżej /
gotowanej żywności.
SZUFLADA NA WARZYWA I OWOCE
SZUFLADY ZAMRAŻARKI - ZWYKŁE
MROŻENIE
Uwaga: Odcienie szarości kolejnych pozycji
legendy nie odpowiadają kolorom szu ad
KONSERWACJA I CZYSZCZENIE
ORAZ ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
Procedury konserwacji i czyszczenia
oraz rozwiązywanie problemów można
znaleźć
w Instrukcji obsługi i konserwacji
urządzenia.
Instrukcja obsługi i konserwacji urządzenia
jest dostępna:
> w serwisie technicznym; pod numerem
telefonu zamieszczonym w karcie
gwarancyjnej.
KONTAKT Z SERWISEM TECHNICZNYM
Kontaktując się z serwisem technicznym,
należy podać oba numery znajdujące się na
naklejce serwisowej.
http://www.whirlpool.eu
Informacje techniczne
podano na tabliczce
znamionowej wewnątrz
urządzenia.
Whirlpool® jest zastrzeżonym znakiem handlowym Whirlpool, USA.
Legenda
n
400010821402
PL
> do pobrania ze strony internetowej
Whirlpool
http://docs.whirlpool.eu